Mannen Gadgets

Wat is een stoomreiniger? Alles wat je moet weten?

Het gebruik van een stoomreiniger is voor veel huishoudens de voorkeursmethode van schoonmaken geworden. Ook zie je dit type schoonmaakapparaat steeds vaker terug in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Er zijn tal van redenen waarom dit gebeurd. 

In dit artikel zullen wij je alles vertellen over de stoomreiniger. Want wat is een stoomreiniger eigenlijk? Hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen? Na het lezen van dit artikel zul jij alles weten over dit innovatieve schoonmaakapparaat.

Wat is een stoomreiniger?

Een stoomreiniger is een huishoudelijk apparaat dat op een milieuvriendelijke manier jou kan helpen met schoonmaken. In tegenstelling tot andere schoonmaakapparaten hoef jij geen (agressieve) schoonmaakmiddelen te gebruiken. Het stoom in de stoomreiniger doodt 99% van alle bacteriën en schimmels. 

De stoomreiniger zorgt voor een effectieve reiniging van jouw keuken, badkamer en vloeren. Ook kun je met een stoomreiniger tapijten opfrissen, hiervoor wordt er een hulpstuk meegeleverd. 

Hoe werkt een stoomreiniger?

Het gebruik van een stoomreiniger is eenvoudig. Het huishoudelijk apparaat heeft alleen water en stroom nodig om je te helpen met schoonmaken. Door het gebruik van hete en droge stoom reinigt de stoomreiniger het gewenste oppervlak. Dankzij de hoge temperatuur worden alles goed schoon en worden bacteriën en schimmels gedood.  Bovendien werkt het ook ontgeurend, prettig als je bijvoorbeeld huisdieren hebt. 

Met een stoomreiniger kun je ook plaatsen reinigen die je met een doek of mop niet kan bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de vloer onder of achter je bank, of de tegels in de badkamer. Het is lastig deze plekken te bereiken en met een stoomreiniger wordt dit klusje een stuk gemakkelijker. 

Welke soorten stoomreiniger zijn er?

Er zijn verschillende soorten stoomreinigers op de markt. Allemaal zullen ze ervoor zorgen dat jij je huis op een milieuvriendelijke en efficiënte manier schoon zult maken. Wij leggen alle verschillende soorten voor je uit. 

Stoommop

De stoommop wordt ook wel het steelmodel stoomreiniger genoemd. Dit type is praktisch om je vloeren mee te reinigen. Qua uiterlijk lijkt het wel een beetje op de traditionele stofzuiger. Met de lange steel is het eenvoudig om grote oppervlaktes schoon te maken. Lastige kieren en hoeken zijn geen probleem, want er worden verschillende soorten opzetstukken meegeleverd om deze ook te kunnen reinigen. 

Sledestoomreiniger

De sledestoomreinigers zijn de beste uitvoering om je vloeren mee te reinigen. Dankzij de hete en droge stoom wordt zelfs het hardnekkige vuil gereinigd. Na gebruik zul je zien dat je vloer weer brandschoon is, net alsof je een nieuwe vloer hebt. Dit type zal ervoor zorgen dat jij je vloer een stuk sneller schoon kunt maken dan andere manieren. 

Handstoomreiniger

De handstoomreiniger is de kruimeldief onder de stoomreinigers. Ze zijn compact en licht in gewicht waardoor ze geschikt zijn voor de kleinere schoonmaakklusjes. Denk aan het schoonmaken van je meubels, gordijnen, het toilet of de badkamer. Tevens is het met dit type ook gemakkelijker om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Net als bij de andere soorten stoomreinigers zorg jij ervoor dat je huis binnen een mum van tijd weer schoon is!

Voordelen van een stoomreiniger

We hebben al een klein beetje laten doorschemeren wat de voordelen van een stoomreiniger zijn, maar we zullen bij deze alles voor je opsommen. 

1. De stoomreiniger is een veilig en milieuvriendelijk alternatief

Voor stoomreiniging is voor het grootste deel voornamelijk water nodig, dus er worden veel minder chemicaliën gebruikt in vergelijking met traditionele reinigingsoplossingen. Behalve dat het veilig is voor jou, je gezin en jouw huisdieren, is stoomreiniging ook milieuvriendelijk omdat het het aantal chemicaliën vermindert dat via de afvoer wordt weggespoeld. 

Als je ervoor kiest om je tegels, voegen, harde vloeren en andere oppervlakken met stoom schoon te maken, dan verwijder je niet alleen chemische resten in je huis, maar zorg je ook voor een veiligere plek voor je gezin. De stoomreiniger haalt namelijk 99% van de schadelijke stoffen uit de omgeving. 

2. Een stoomreiniger kan je huis er weer als nieuw uit laten zien

Omdat stoomreiniging hoge temperaturen gebruikt, kan het hardnekkig vuil en resten verwijderen die zijn achtergelaten bij andere reinigingsmethoden. Bovendien helpt het gebruik van stoom je huis te ontsmetten en overtreft het de reinigingskracht van traditionele schoonmaakmethoden die afhankelijk zijn van oplosmiddelen en sponzen. Stoom ontgeurt en desinfecteert op natuurlijke wijze, met behulp van warmte en vocht.

Stoomreiniging is veelzijdig en kan in zoveel verschillende delen van je huis worden toegepast, zoals tegels, houten vloeren of zelfs je leren bank. Het verwijdert ook vuil grondig en snel, waardoor je huis een “gloednieuwe” look en feel krijgt.

3. Een stoomreiniger doodt 99% van de schadelijke stoffen

Je kunt virussen, bacteriën, schimmels en andere mogelijk besmettelijke ziekteverwekkers misschien niet met je blote oog zien, maar het zit ongetwijfeld in je huis. Een van de beste voordelen van de stoomreiniger is dat het deze schadelijke stoffen uit je huis verwijdert en je jouw gezin schade beschermt.

Wanneer stoom de poriën van het oppervlak binnendringt, verwijdert het vuil, bacteriën en andere kleine stoffen met hete damp. De damp is zo heet dat het zelfs de sterkste ziekteverwekkers zoals E. coli en salmonella van het oppervlak van je huis kunnen doden.

Huishouden
Huishouden

4. De stoomreiniger helpt bij het verwijderen van allergenen

Allergenen zoals de afvalstof van huisstofmijten komen op de tweede plaats na pollen als het gaat om het veroorzaken van allergische reacties. Door je huis regelmatig te stomen, worden deze kleine allergenen voorgoed verwijderd.

Volgens recent onderzoek kan het vermijden van allergenen in de vroege kinderjaren het ontstaan ​​van astma voorkomen. Stoomreiniging van je huis is een geweldige manier om je gezin gezonder te houden.

5. Een stoomreiniger verwijdert de geur van huisdieren

Het feit dat je huisdieren in huis hebt, wil niet zeggen dat je huis naar de dierentuin moet ruiken. Door stoom te gebruiken, kun je niet alleen ongewenste geur van huisdieren uit je huis verwijderen, maar het kan ook helpen jouw huisdier gelukkig en gezond te houden door vlooien, hun eieren en zelfs hun larven te doden.

Waarom genoegen nemen met gewoon schoon als je ook voor schoon, gezond, gelukkig en milieuvriendelijk kunt gaan? Als je nog nooit een stoomreiniger hebt geprobeerd, dan is dit het moment om het eens te proberen.

Nadelen van een stoomreiniger

Uiteraard zit er aan alles wat we hebben ook altijd een keerzijde. Wat zijn de nadelen van een stoomreiniger? Dat zullen we je bij deze vertellen.

1. Aanschafprijs van een stoomreiniger

Voor de meeste mensen zal de aanschafprijs van een stoomreiniger de push factor zijn. Een emmer met water, schoonmaakmiddel en een spons is natuurlijk een stuk voordeliger dan dit schoonmaakapparaat. Desalniettemin wegen wat ons betreft de voordelen wel op tegen de nadelen. Je kunt het zien als een investering in jezelf en de toekomst. 

2. Tijdrovend

De opwarmtijd van een stoomreiniger kan lang duren. De stoom moet namelijk heet worden alvorens je het apparaat tot zijn volledige efficiëntie kunt gebruiken. Bovendien moet je het apparaat ook weer opruimen en eventueel reinigen. Net als de aanschafprijs, is het natuurlijk een stuk sneller om een emmer met water te pakken. Het gehele schoonmaakproces kan dus langer in beslag nemen. 

Wat kost een stoomreiniger?

stoomreiniger

Als we kijken naar de gemiddelde prijs van een stoomreiniger dan zit dat ongeveer tussen de 50 en de 100 euro. Je hebt ook modellen voor minder dan 50 euro en meer dan 100 euro. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen zal de stoomreiniger duurder of goedkoper worden. Het is natuurlijk logisch dat een schoonmaakapparaat met meer functies prijziger zal zijn. 

Veelgestelde vragen over de stoomreiniger

Wij snappen dat jij als consument misschien nog een aantal onbeantwoorde vragen zult hebben. Daarom hebben wij de meest gestelde voor je uitgezocht en hieronder beantwoord. Mocht er nog wat missen, neem dan contact met ons op.

Is een stoomreiniger nuttig?

Ja. Het mooie van een stoomreiniger is dat het effectief vuil en schadelijke stoffen uit je huis verwijdert. Stoom kan bij correct gebruik zelfs 99,99% van alle ziekteverwekkers en bacteriën doden, waardoor het een veilige, gezonde, milieuvriendelijke, volledig natuurlijke manier is om je huis van boven naar beneden schoon te maken.

Hoe stoomreiniger ontkalken?

Als je jouw stoomreiniger wilt ontkalken dan kun je dat het beste doen met Karcher Ontkalkpoeder. De instructies voor het ontkalken van jouw schoonmaakapparaat staan op de verpakking van de poeder. Sommige stoomreinigers beschikken ook over een automatische ontkalkfunctie. In dat geval is ontkalkpoeder misschien overbodig. 

Welke schoonmaakmiddelen in stoomreiniger?

Wij raden aan om de stoomreiniger uitsluitend te gebruiken met heet water. Het voordeel van het apparaat is juist dat je geen chemische schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken. Wil je toch graag schoonmaakmiddelen gebruiken? Gebruik dan een klein beetje van je favoriete schoonmaakmiddel. Kijk wel of dit kan met jouw apparaat. Dit kun je vaak vinden in de handleiding. 

Waar blijft het vuil bij een stoomreiniger?

Tijdens het schoonmaken met een stoomreiniger wordt het vuil opgezogen en komt het terecht in het reservoir. Wij adviseren om na elk gebruik het reservoir van de stoomreiniger te legen. Hierdoor kun je de volgende keer weer gelijk beginnen.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP