Mannen Gadgets

Wat is smart home? En wanneer heb je een smart home?

Wat is een smart home? Die ogenschijnlijk simpele vraag heeft veel verschillende antwoorden, afhankelijk van wie je het vraagt. Kortom, een “smart home” of slim huis is een woning die is uitgerust met een aantal apparaten die taken automatiseren die normaal door mensen worden uitgevoerd. Sommige zijn in de structuur zelf ingebouwd en andere later toegevoegd. Als eigenaar kun je ze bedienen via een app of bijvoorbeeld spraakopdrachten. Sommige producten kun je volledig automatiseren of besturen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Voor sommige gebruikers kan het veranderen van een huis in een slimme woning net zo eenvoudig zijn als het kopen van een aangesloten luidspreker. Voor anderen kan het gaan om het koppelen van verschillende producten, waaronder luidsprekers, camera’s, computers, smartphones, tablets, televisies, beveiligingssystemen, apparaten en meer.

Lees meer: Smart home producten: wat zijn het en wat kun je ermee?

Wat is een smart home en waarom wil je er een?

Waarom jij een smart home wilt

  1. Bespaar energie
  2. Vereenvoudig het leven
  3. Beveiliging
  4. Huishoudelijke taken uitvoeren
  5. Entertainment

Welke smart home producten je als eerst koopt

  1. Smart speaker
  2. Smart lampen
  3. Slimme thermostaat
  4. Slimme deurbel
  5. Smart home hub

Waarom jij je huis smart moet maken

Nu we uitgelegd hebben wat smart homes zijn, zal jij je vast afvragen waarom jij je huis smart moet maken. In deze alinea beschrijven wij exact waarom!

1. Bespaar energie en geld

Voor de meeste consumenten is de motivatie achter het creëren van een slim huis het potentieel om energie en geld te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat zoals de Nest Learning Thermostaat die snel en nauwkeurig de temperatuur in het huis kan regelen. Dit zorgt ervoor dat jij kosten kunt besparen op jouw vaste lasten. Andere producten zoals slimme lampen en andere apparaten, kunnen minder energie verbruiken wanneer ze smart zijn. Je koffiezetapparaat gaat bijvoorbeeld automatisch uit wanneer jij de laatste 5 minuten het apparaat niet meer gebruikt hebt.  

2. Maak je leven gemakkelijker

Gemak dient de mens. Wij mensen willen het allemaal zo makkelijk mogelijk hebben. Daarom is dit de tweede reden dat jij nu jouw huis smart moet maken. Je kunt klein beginnen met bijvoorbeeld de verlichting. Maak jouw lampen slim met Philips Hue en bedien ze via je eigen stem. Automatisch in- en uitschakelen is zo gepiept met bepaalde tijdschema’s die passen bij jouw levensstijl. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar een slim huis kan (bijna) alles.

3. Beveiliging en veiligheid

Je kunt natuurlijk een traditioneel alarmsysteem kopen, maar zodra je van huis bent en je weet niet zeker of je hem hebt aangezet, is deze vrijwel nutteloos. Slimme beveiliging kan jouw huis extra veiligheid bieden. Lampen, camera’s en deurbellen kun je allemaal met elkaar verbinden en zij zullen dus samenwerken in geval van nood. Inbrekers zullen liever jouw huis overslaan wanneer zij zien dat jij beschikt over dit soort technische gadgets.

Lees meer: Smart home beveiliging producten die jij moet gebruiken

4. Huishoudelijke taken uitvoeren

Je kent het wel, de huishoudelijke taken. Als je een man bent stel je deze het liefst zo lang mogelijk uit. Gelukkig zijn er nu geautomatiseerde apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een Eufy by Anker robotstofzuiger. Dat is er slechts één (1), want slimme wasmachines kunnen er ook voor zorgen dat jij nooit meer vergeet de wasmachine aan te zetten. Huishoudelijke taken worden door de komst van smart homes geen vervelend ding meer. Waar een wil is, is een weg!

5. Het huis leuker maken

Er zijn natuurlijk veel manieren om je huis een leuke, gezellige plek te maken, maar met de komst van een slimme woning is dit toch een stuk anders. Deze nieuwe technologie kan je op een hele andere (vernieuwende) manier vermaken. Vraag bijvoorbeeld aan je spraakgestuurde speaker wat het weer vandaag wordt. Hierdoor ben je nooit meer afhankelijk van jouw telefoon of andere mensen, want de speaker kan al jouw vragen beantwoorden. En dat niet alleen, een speaker heeft natuurlijk ook nog zijn eigen functionaliteiten zoals het afspelen van jouw favoriete muziek of podcast. 

Smart home: waar te beginnen?

Er zijn talloze producten die kunnen helpen om jouw huis tot een echte slimme woning te maken. Om je op weg te helpen, hebben wij een lijst gemaakt van slechts vijf producten die volgens ons perfect zijn om jouw reis naar de wereld van een slimme woning te beginnen.

1. Koop jezelf een smart speaker

De tweede generatie Sonos One’s zijn net iets sneller en krachtiger dan de generatie ervoor. Uiteraard is ook deze te bedienen via Google Assistant en een app op jouw mobiele telefoon of tablet. 

Het is een ontzettend goede optie als je veel waarde hecht aan een goede kwaliteit audio. Het geluid is namelijk helder en heeft een goede bass. Erg fijn als je dus veel muziek luistert. De Sonos One kun je ook verbinden met andere speakers van Sonos. Denk aan bijvoorbeeld een Sonos soundbar of nog een extra One. Hierdoor creëer jij gemakkelijk je eigen multiroom-audiosysteem (met Google Assistant!). Perfect als je door het hele huis hetzelfde geluid wilt horen!

Lees meer: Beste Google Assistant speaker? Deze moet je overwegen!

2. Bedien jouw lampen op een slimme manier

Slimme lampen behoren waarschijnlijk tot de eerste aankopen voor de meeste gebruikers. We raden Philips Hue-lampen aan, alleen omdat ze vrijwel overal verkrijgbaar zijn en niet te duur zijn als je eenmaal de eerste aankoop van de bridge en de eerste lampen hebt gedaan. 

Lees meer: Zo werken Philips Hue lampen als Slimme Verlichting!

3. Wijzig de temperatuur met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat die ervoor zorgt dat je huis automatisch op de door jouw gewenste temperaturen wordt ingesteld is natuurlijk ontzettend fijn. Als je al over bovenstaande producten beschikt, dan zou dit een goede toevoeging kunnen zijn. Het kan ook reageren op spraakopdrachten voor zowel Google Home als Amazon Echo speakers.

4. Zie wie er aan de deur staat met een slimme deurbel

De Ring Deurbel is een goede instap in de markt voor slimme deurbellen. Het biedt een Full HD-resolutie, een oplaadbare batterij met snelkoppeling en preroll-opnames voor het vastleggen van die momenten voor de deurbel. Nu kun jij zien wie er voor de deur staat en zelfs met hen praten. Nooit meer twijfels over wie er nu heeft aangebeld!

5. Zorg voor een centrale die alles met elkaar verbindt

Als je één centrale hub wilt hebben die al je slimme apparaten met elkaar verbindt, dan kan dat niet mis met de Athom Homey Pro. Het ondersteunt alle welbekende platformen zoals die van Amazon, Google en Apple. 

Koppel tot wel 25.000 verschillende apparaten en bedien ze allemaal op de manier die bij jou past. Helaas is deze niet via je stem te bedienen. Niet getreurd, want de oplossing ligt met een Google Nest Hub of Amazon Echo Dot makkelijk voor de hand. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP