Mannen Gadgets

Wat is inductie koken? Alles over inductie!

De technologie rondom keukenapparatuur verandert razendsnel. Elk jaar komen er steeds meer nieuwe trends en termen bij. Hierdoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. 

Inductietechnologie wordt al sinds het begin van de 20e eeuw bij het koken gebruikt, echter kreeg het pas in de afgelopen decennia pas veel aandacht in Nederland. Fabrikanten proberen steeds meer kosten- en energie efficiënte modellen op de markt te brengen. 

Maar ondanks dat inductie al een poosje bestaat, zijn er toch nog veel vragen waar niet iedereen het antwoord op weet. Want wat is inductie koken? En wat zijn de voor- en nadelen van inductie? Is het iets voor mij? – dat is slechts een greep uit alle vragen. Wij leggen het graag allemaal voor je uit. Alles wat je wilt weten over inductie kun je terugvinden in ons artikel!

Wat betekent inductie?

inductie koken

Een inductie kookplaat maakt gebruik van elektrische stroom om potten en pannen rechtstreeks te verwarmen door middel van magnetische inductie. In plaats van thermische geleiding te gebruiken (een gas- of elektrisch element dat warmte van een brander naar een pot of pan overbrengt), verwarmt inductie de kookpan zelf en vrijwel onmiddellijk.

Een elektrische stroom wordt door een gewikkelde koperdraad onder het kookoppervlak geleid, waardoor een magnetische stroom door de kookpan gaat. Hierdoor ontstaat er warmte. Omdat inductie geen traditionele externe warmtebron gebruikt, wordt alleen het element dat in gebruik is warm. 

Omdat er bij koken op elektriciteit weinig warmte verloren gaat, is het efficiënter dan traditioneel elektrisch en koken op een gas. 

Wat zijn de voordelen van inductie?

Als je erover nadenkt om op elektriciteit te gaan koken, dan vraag jij je vast af wat het oplevert. Dit is het leukste stuk, want koken op elektriciteit levert je een tal van voordelen op. Het is op geen enkel vlak te vergelijken met gas of keramisch koken. Hieronder hebben wij de voordelen voor je opgesomd.

Kook 50% sneller

Omdat inductie direct warmte creëert in het metaal van potten en pannen, gaat er geen warmte verloren in het proces. In vergelijking met keramisch koken betekent dit dat water tot 50% sneller kookt als je inductie gebruikt. 

Nauwkeurige temperatuurregeling

Met inductie kun je de warmte nauwkeuriger regelen dan bij elektrisch en gas. Deze betere temperatuurbeheersing verkleint het risico van te veel of te weinig koken. Constante warmte levert keer op keer smakelijke resultaten op.

Gemakkelijk te reinigen oppervlak

Inductie heeft een glad oppervlak, net als moderne elektrische kookplaten. Vrijwel onmiddellijk nadat je klaar bent met koken, is de kookplaat zelf koel genoeg om alle rommel die achterblijft gemakkelijk op te ruimen.

Koken
Koken

Veiliger

Koken op elektriciteit biedt een stuk meer veiligheid ten opzichte van andere kookmogelijkheden. Er wordt namelijk geen open vuur gebruikt. Als je gebruik maakt van olie in de pan dan kan dit gaan spetteren. Bij gas kun je je dan zorgen maken dat het in het vuur springt, waardoor er een grote vonk ontstaat. Bij inductie neem je dit gevaar volledig weg. Dit komt doordat de kookplaat alleen heet wordt onder de pan zelf. 

Beter voor het milieu

Koken op elektriciteit is de toekomst. Steeds meer huizen en nieuwbouwprojecten stappen van gas af vanwege de verschrikkelijke uitstoot. Veel huizen worden dus gasloos. Inductie werkt op stroom en is zuinig. Het is het perfecte alternatief voor gas.

Wat zijn de nadelen van inductie?

Aan alles zitten voor- en nadelen. Zo ook aan het koken op elektriciteit. Gelukkig is het geen lange lijst, maar toch wel iets wat wij willen benoemen. 

Geluid tijdens koken

Inductie kan geluid maken. Een gezoem of brom komt regelmatig voor en is vaak luider bij hogere kook niveaus. Ook bij een laag kook niveau kan inductie geluid geven. Dit kan dan klinken als een soort klik of trilgeluid. Gelukkig kun je dit voorkomen door de juiste pannen aan te schaffen. Zware pannen met een platte bodem helpen deze trillingen te verminderen. Bij een gaskookplaat is dit minder. 

Je hebt het juiste kookgerei en pannen nodig

Als je op zoek bent naar nieuw kookgerei, zoek dan naar potten en pannen die zijn gemarkeerd als “geschikt voor inductie”. Wil je weten of je oude pannen werken op inductie? Gebruik dan een magneet om te zien of het sterk aan de bodem van je pannen kleeft. Wanneer dit lukt, weet je dat het over het algemeen ook op inductie werkt.

Welke pannen heb je nodig voor inductie?

Wanneer je er voor kiest om te gaan koken op inductie dan is het belangrijk om te weten welke pannen je nodig hebt. Het is namelijk zo dat je niet elke pan voor deze manier van koken kunt gebruiken. 

De pannen voor inductie hebben een bodem van magnetisch metaal wat kan geleiden. Het liefst zijn de pannen ook vlak. Over het algemeen werken pannen met een dikke bodem het beste voor inductie. 

Pannen die geschikt zijn voor inductie koken zijn altijd voorzien van een inductie symbool. Dit symbool lijkt op een spiraal. Een voorbeeld is de Hard Titanium+ van Tefal. Perfect voor inductie, maar ook andere manieren van koken. 

Veelgestelde vragen over inductie koken

Hopelijk hebben wij je tot nu toe kunnen voorzien van veel informatie over inductie. Toch zijn er nog een aantal vragen die vaak gesteld worden. Wij lichten ze hieronder voor je uit. 

Is inductie elektrisch?

Ja, inductie koken is elektrisch koken. Het is de meest populaire manier van elektrisch koken. Als je de term elektrisch koken ziet, houd dan in je achterhoofd dat er meer is dan alleen inductie. De tegenhanger is namelijk keramisch

Is inductie hetzelfde als keramisch?

Beide werken ze op elektriciteit, echter zijn ze niet hetzelfde. De manier van opwarmen is verschillend. Ook heb je voor een keramische kookplaat geen speciale pannen nodig. Wij zullen in de toekomst nog een artikel schrijven over de exacte verschillen en welke het best bij jou past. 

Wat is het verbruik van inductie koken?

Het gemiddelde verbruik van inductie ligt op ongeveer 175 kWh per jaar. De gemiddelde prijs per verbruikte kWh ligt op ongeveer 22 cent. Per leverancier is dit verschillend, maar als wij volgens het gemiddelde de berekening doen komen wij uit op € 38,50. Dit is dus het verbruik van koken op inductie. (175 x 0,22 = 38,50)

Is inductie koken gezond?

In theorie is koken op inductie gezonder dan koken op gas. Omdat je het kookpunt sneller bereikt zijn de kooktijden sneller. Dit heeft een positief effect op de voedingswaarde van het eten dat jij in huis haalt. Hoe korter de kooktijd, hoe meer vitamines en mineralen behouden blijven.

inductie koken

Is inductie koken goedkoper dan gas?

Als je erover na zit te denken om over te stappen naar inductie dan is het kostenplaatje ook belangrijk. Of misschien ben je wel bezig met het bouwen van een huis en is gas niet meer toegestaan, ook dan is het belangrijk om te weten of elektrisch koken goedkoper is dan gas.

Laten we voorop stellen dat wat nu goedkoper is, over een aantal maanden of jaren veranderd kan zijn. Op het moment is inductie koken niet goedkoper dan gas. Echter, de toekomst ligt toch echt bij koken op elektrisch. Experts verwachten dat door het klimaatakkoord de belasting op gas gaat stijgen met maar liefst 75%. Daarentegen wordt bij elektriciteit een belastingdaling verwacht. 

Wat kost inductie koken?

Wij hebben het net al uitgelegd bij het verbruik, maar de gemiddelde kosten van koken op inductie zijn € 38,50 per jaar. Naarmate de wereld meer overstapt op gasloze huizen zal dit goedkoper worden. Experts verwachten dat de kosten in 2030 gedaald zijn naar ongeveer € 28,50. Deze daling is realistisch vanwege het klimaatakkoord. Laten we hopen dat het ook echt gebeurd!

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP