Mannen Gadgets

Hoe krijg je een schone lucht in huis? 8 tips!

Een schone lucht in huis is niet vanzelfsprekend. De luchtkwaliteit in huis kan twee tot vijf keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht. Experts schatten dat mensen 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen dus dit is potentieel een groot probleem.

Een slechte luchtkwaliteit kan een bedreiging vormen voor de gezondheid van jouw gezin. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid of luchtwegproblemen. Dit is het laatste waar je op zit te wachten. Om die reden is het belangrijk om een aantal stappen te nemen om dit te voorkomen. 

Volg deze 8 tips voor een schone lucht in huis!

1. Meet de luchtkwaliteit met een luchtkwaliteitsmeter

Het is belangrijk om te weten hoe de luchtkwaliteit in jouw huis ervoor staat. Met deze informatie zie jij of je een schone lucht in huis hebt, of een vervuilde lucht. Vervolgens kun je hier op acteren. 

De Netatmo Healthy Homecoach is de perfecte oplossing om de luchtkwaliteit in huis te waarborgen. Met deze gadget kun jij de luchtkwaliteit in huis meten. Hierdoor zal jij altijd verzekerd zijn van een schone lucht in huis. Met een gratis app voor jouw smartphone en tablet, heb je op elk gewenst moment van de dag inzicht in jouw gegevens. 

Het apparaat van Netatmo meet de temperatuur nauwkeurig van 0 tot 50 graden celcius. Daarnaast meet hij de luchtvochtigheid, CO2 en geluid. Alle data die jij nodig hebt voor een gezonde, schone lucht in huis. Als er een probleem wordt gevonden, zul jij via de app op de hoogte worden gesteld. Handig toch?

2. Je huis ventileren

Je huis ventileren is misschien wel de meest belangrijke stap voor een schone lucht in huis. Ventilatie zorgt ervoor dat vuile lucht naar buiten gaat. Hierdoor worden stoffen, schimmels, bacteriën en andere ongenodigde verdreven. 

Het openen van je ramen is een manier om je huis te ventileren. Hierdoor zorg jij voor een constante luchtverversing. Je kunt ervoor kiezen om de ramen helemaal te openen, of misschien ben je in het bezit van een ventilatierooster, nog praktischer. 

Het voordeel van deze manier is dat het vrijwel niks kost. Desalniettemin is het niet de beste manier voor een schone lucht in huis. Zodra je ramen open zet, kunnen schadelijke stoffen van buiten naar binnen komen. Daarnaast is de extra hoeveelheid zuurstof ook niet bepaald bevorderlijk voor eventuele bacteriën, virussen of schimmels in huis.

4. Zorg voor een luchtreiniger in huis

Vooral gedurende de zomer zal je merken dat de luchtkwaliteit in huis achteruit gaat. Door de temperatuur en droogte zit er meer fijnstof in de lucht. Echter, met warm weer is het openen van je ramen niet altijd de beste oplossing. Gelukkig kun je met een luchtreiniger prima uit de voeten. 

Met een luchtreiniger kun jij gemakkelijk de lucht in huis zuiveren. Zij halen verschillende soorten stoffen, virussen, schimmels en bacteriën uit de lucht. Zie bijvoorbeeld de Philips AC0820 luchtreiniger. Het is een compact apparaat, maar bijzonder effectief. Een schone lucht in huis is met deze gadget een gegeven. 

Het apparaat is bovendien ook goed betaalbaar. En zeg nou zelf.. staat gezond niet op nummer 1? Een luchtreiniger zal ervoor zorgen dat jij wanneer dan ook een gezonde lucht in huis hebt! 

3. Ventilatiesysteem in huis

schone lucht in huis

Voor een schone lucht in huis is ventilatie ontzettend belangrijk. Niet alleen de afvoer van verbruikte, vervuilde lucht is belangrijk, maar ook de toevoer van nieuwe, verse lucht. Dit is de lucht met het hoogste zuurstofgehalte. 

De meeste nieuwe woningen zijn gelukkig voorzien van een mechanische ventilatie. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over het ventileren van je huis. Dankzij de mechanische ventilatie wordt het namelijk volledig geautomatiseerd. Bovendien werken deze systemen 24 uur per dag en 7 dagen per week. 

Echter, zorg ervoor dat je altijd de ventilatieroosters open laat staan en de installatie niet uitschakelt. Alleen dan zal het bevorderlijk zijn voor een schone lucht in huis.

5. Planten die de lucht zuiveren

Leuke planten zijn bevorderlijk voor een schone lucht in huis. Deze groene wonders zorgen voor meer frisse zuurstof in jouw huis. Het zijn natuurlijke luchtverfrissers. De planten van PLANT IN A BOX zijn onze favoriet. De luchtzuiverende mix bestaat uit 5 verschillende planten: 

  • Philodendron Atom
  • Areca Lutscens
  • Asplenium Crispy Wave
  • Spathiphyllum
  • Clusia Rosea

De mix van PLANT IN A BOX is een combinatie van de beste luchtzuiverende planten. Zij zullen CO2 omzetten in zuurstof en waterdamp in de lucht brengen. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden. Bovendien zorgen ze voor een schone lucht in huis via hun bladeren. Via hun bladeren nemen ze schadelijke stoffen op uit de lucht. De plant slaat deze stoffen in de plant of de wortel op. Vervolgens worden ze langzaam afgebroken. 

Planten zijn niet alleen effectief voor een schone lucht in huis, maar zorgen ook voor sfeer en maken van je huis een thuis!

6. Houd de temperatuur op het juiste niveau

Wist jij dat de temperatuur van belang is voor een schone lucht in huis? 

Als jouw huis een hoge luchtvochtigheid en temperatuur heeft, is het de ideale plek voor schimmels. Om die reden is het belangrijk om altijd jouw temperatuur tussen de 18 en 21 graden te houden. 

Je kunt de Netatmo Healthy Homecoach of een digitaal weerstation gebruiken. Met beide gadgets kun jij altijd de temperatuur in huis meten. 

De temperatuur op het juiste niveau is lastig vast te stellen. Iedereen vindt namelijk een andere temperatuur prettig. Sommige leven thuis in een Siberisch klimaat en andere in een subtropisch klimaat. In beide gevallen is het belangrijk om je huis ongeveer tussen de 18 en 21 graden te houden.

7. Houd de luchtvochtigheid goed in de gaten

Wij vertelde je net al dat een te hoge temperatuur en luchtvochtigheid problemen kan veroorzaken. Echter, in enkele gevallen is de temperatuur prima, maar de luchtvochtigheid in huis niet. Vochtproblemen kunnen ontzettend veel schade aanrichten aan jouw huis en je gezondheid. 

Als je een schone lucht in huis wilt, is de luchtvochtigheid een belangrijke factor waar je op moet letten. Met een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger kun jij snel handelen. Dankzij deze gadgets zorg jij ervoor dat luchtvochtigheid altijd ideaal blijft. Als je opzoek bent naar meer tips om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren, lees dan ons artikel: “Luchtvochtigheid in huis verbeteren? Zo doe je dat!”

8. Isoleer je huis

Stel jij hebt kamerplanten en een luchtreiniger, maar jouw luchtkwaliteitsmeter geeft aan dat de luchtkwaliteit slecht is, dan kan dit aan je isolatie liggen. 

Wanneer jij jouw huis niet voldoende geïsoleerd hebt, kunnen er ongezonde stoffen jouw huis binnendringen. Het is daarom van belang dat jij jouw huis goed isoleert. Hiermee bevorder jij de schone lucht in huis immens. Als je naast muren ook je vloeren isoleert, ben je zelfs volledig gedekt voor geuren onder je, bijvoorbeeld een onderliggende woning of kruipruimte. 

Je kunt eenvoudig zelf je huis isoleren door middel van onderstaande stappen:

  • Dicht alle naden en kieren
  • Isoleer alle cv-leidingen in de onverwarmde ruimtes
  • Plak folie achter je radiatoren

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP