Mannen Gadgets

Fitbit Charge 4 review: beste activity tracker 2023?

De Fitbit Charge 4 is slechts het tweede apparaat van het bedrijf met GPS. In combinatie met een ingebouwde hartslagmeter, helpt het om een veel nauwkeurigere meting van hardlopen, fietsen en zwemmen te geven.

Gezien het feit dat verschillende van de beste activity trackers, GPS hebben, heeft het voor Fitbit lang geduurd. Maar de Charge 4 heeft ook een aantal andere geweldige eigenschappen, waaronder verbeterde slaapregistratie en actieve minuten, om je te laten weten of je voldoende beweging krijgt.

Zorg ervoor dat je de rest van onze Fitbit Charge 4 review leest om erachter te komen wat wij nog meer leuk vinden aan een van de beste activity trackers tot nu toe! 

Fitbit Charge 4 review

  • Nauwkeurige, snelle GPS
  • Grote gemeenschap van gebruikers
  • Goed ontwerp
  • Geen ingebouwde muziekopslag

Met GPS en nieuwe gezondheidsfuncties is de Fitbit Charge 4 voor de meeste mensen de beste activity tracker.

Fitbit Charge 4 review: prijs

De Fitbit Charge 4 is verkrijgbaar bij verschillende webshops, waaronder bol.com en Coolblue. De prijzen bij beide webshops zijn vergelijkbaar. Zo betaal je ongeveer € 125,00 voor de beste activity tracker op dit moment. Koopje toch?! 

De graniet uitvoering is wat prijziger dan de standaard uitvoeringen. Desalniettemin vinden wij dit een toegankelijke prijs voor een geweldige activity tracker.

Fitbit Charge 4 review: design

Wij houden van grote smartwatches en activity trackers, zoals de Garmin Vivoactive 4, maar de Fitbit Charge 4 heeft wel wat. Ten eerste is het veel lichter, waardoor je bijna vergeet dat hij om je pols zit.

De Charge 4 ziet er bijna identiek uit als zijn voorganger, de Charge 3. Beide hebben een soortgelijk rechthoekig ontwerp met een OLED-touchscreen en een vervangbare band die om je pols wikkelt. Een enkel aanraakgevoelig gebied aan de linkerkant van de Charge 4 fungeert als een terugknop. Eerdere generaties hadden een fysieke, zilveren knop en hoewel de aanraakknop goed werkt, missen wij het zilveren kleuraccent.

Het touchscreen van de Charge 4 was gemakkelijk af te lezen in vrijwel alle typen licht, en reageerde snel op veegbewegingen, behalve wanneer een vinger bezweet was; toen werkte het helemaal niet. Dat is echter vrij typerend voor de meeste touchscreen apparaten. Het kleine formaat van het scherm van de Charge 4 maakte het echter een beetje moeilijker om te lezen tijdens het hardlopen. 

Beide Charge apparaten zullen een polsbandje van vergelijkbare grootte gebruiken, dus Charge 3 bezitters die willen upgraden maar hun oude band leuk vinden, kunnen ze gemakkelijk verwisselen. Het enige dat je hoeft te doen, is op een knop aan de onderkant van de riem te drukken waar deze op het apparaat wordt aangesloten.

Select 2021
Select 2021

Fitbit Charge 4 review: GPS en hardlopen

De meest opvallende nieuwe functie van de Fitbit Charge 4 is de ingebouwde GPS. De Charge 4 is pas het tweede apparaat van Fitbit en de eerste van zijn activity trackers met deze functie. 

Wij waren aangenaam verrast over hoe snel de Charge 4 een GPS signaal oppikte; bij een eerste run met het apparaat duurde het ongeveer een halve minuut, maar daarna kreeg het de satelliet in seconden. 

Standaard heeft de Charge 4 zes trainingen geladen: Rennen, Fietsen, Zwemmen, Loopband, Buitentraining, Lopen. Binnen de Fitbit app kun je echter kiezen uit 16 andere activiteiten, variërend van yoga tot kickboksen en zelfs intervaltrainingen.

Het is leuk dat de Charge 4 tijdens het hardlopen om de pols zoemt als je van de ene hartslagzone naar de andere gaat. Het zou het echter afmaken als het na elke kilometer zou zoemen. Als je een koptelefoon hebt aangesloten (via je smartphone), geeft de Charge 4 je geluidseffecten. 

Nadat de Charge 4 met een telefoon was gesynchroniseerd, verscheen er een kaart van alle hardloopsessies in de Fitbit app, samen met gegevens voor tempo, hoogte, hartslagzones en verbrande calorieën. Sterker nog, de app legt deze informatie langs je route over elkaar, zodat je precies kunt zien waar je aan het snuffelen en puffen was. Ideaal voor de fanatieke sporter! 

Als we naar de gegevens kijken, bleken er een paar gevallen te zijn waarin de hartslagmeter van de Charge 4 een beetje laat was bij het volgen; de hartslag sprong plotseling 10 of 20 slagen per minuut omhoog voordat je in een meer consistent patroon terechtkwam. Over het algemeen leek het volgen van de hartslag echter redelijk consistent.

Fitbit Charge 4 review: slaapregistratie

De Fitbit Charge 4 maakt gebruik van een SpO2-pulsoxymetersensor (ook te vinden in de Charge 3, Versa en Ionic) om u beter te helpen uw slaappatroon te begrijpen. Een nieuwe statistiek voor herstel toont niet alleen uw hartslag tijdens het slapen, maar ook uw rusteloosheid en geschatte zuurstofvariatie; als er veel variantie is, kan dit verband houden met ademhalingsproblemen zoals slaapapneu.

De eerste nacht dat ik de Charge 4 droeg, zei hij dat ik pas bijna 12.30 uur in slaap viel, ongeveer een half uur nadat ik was ingedommeld. Ik moet veel hebben gewoel en gedraaid. Mijn zuurstofniveaus bleven echter redelijk constant. De tweede nacht dacht de Charge 4 dat ik pas om 2 uur in slaap viel. Gelukkig kun je deze gegevens in de Fitbit-app bewerken om je rust beter weer te geven.

Fitbit heeft ook zijn Smart Wake-functie naar Charge 4 gebracht; het bedrijf zegt dat het machine learning gebruikt om te weten wat de beste tijd is om je uit je slaap te halen, een functie die mijn peuter heeft geperfectioneerd zonder de hulp van geavanceerde algoritmen.

fitbit charge 4

Fitbit Charge 4 review: extra functies

Spotify

Door een andere functie aan te passen die is overgenomen van Fitbit’s smartwatches, zal de Charge 4 Spotify muziekbediening hebben. Hoewel je nog steeds je telefoon nodig hebt, zou dit het voor je gemakkelijker moeten maken om nummers over te slaan en van afspeellijsten te veranderen. Dit is een leuke functie, maar totdat je daadwerkelijk nummers naar Charge 4 kunt downloaden, zoals je kunt met een smartwatch, is het niet een functie die wij regelmatig zouden gebruiken.

Actieve minuten

Met de Fitbit Charge 4 introduceert Fitbit een nieuwe functie genaamd actieve minuten. De tracker meet de tijd die je in bepaalde hartslagzones doorbrengt en houdt jouw voortgang bij naar het aanbevolen doel. 

Je krijgt een dubbele score voor de hoeveelheid tijd die je aan activiteiten besteedt. De Charge 4 berekent jouw doel hartslagzones op basis van jouw leeftijd en jouw hartslag in rust. Naarmate jouw algehele conditie verbetert, zal de Charge 4 deze zones automatisch herberekenen.

Nadat Fitbit je hartslag drempel voor actieve minuten heeft berekend, toont de app een grafiek van je hartslag en de tijd die je in elke zone hebt doorgebracht (Vetverbranding, Cardio en Piek).

fitbit charge 4

Fitbit Pay

Het is fijn om te weten dat je de Charge 4 zou kunnen gebruiken om dingen te betalen. Hoewel Fitbit Pay niet zo alomtegenwoordig is als Apple Pay of Google Pay, werkt het met 500 uitgevers, winkeliers in 44 landen en 10 vervoerssystemen wereldwijd. 

De Charge 4 is de eerste van Fitbit’s activity trackers met deze functie, maar deze is ook beschikbaar op andere horloges van de fabrikant.

Fitbit Charge 4 review: batterijduur

Wij hebben de Charge 4 een paar keer met GPS gebruikt. Met een looptijd van 30 minuten werd de batterij met ongeveer 20 procent minder. Als je dat zou extrapoleren, zou je de batterij in ongeveer 2,5 uur gebruiken, de helft van de tijd die Fitbit beweert. Dat is niet geweldig in vergelijking met een smartwatch, maar niet vreselijk als je de Charge 4 gebruikt om je dagelijkse hardloopsessies of trainingen bij te houden.

Fitbit zegt dat de Fitbit Charge 4 tot 7 dagen meegaat met normaal gebruik, hetzelfde als de Charge 3, en redelijk standaard voor de meeste activity trackers. De batterij gaat tot 5 uur mee als je actief GPS gebruikt.

Na vier dagen de Charge 4 te hebben gedragen, plus twee hardloopsessies van een half uur met GPS, was de batterijduur van de Charge 4 gedaald tot 24 procent.

Conclusie

Met de toevoeging van GPS vertegenwoordigt de Fitbit Charge 4 een grote verbetering ten opzichte van de Charge 3. Nu kun je je hardlopen, fietsen en zwemmen zo nauwkeurig mogelijk volgen met activity tracker. Bovendien heeft de Charge 4 enkele andere uitstekende functies, waaronder ondersteuning voor contactloze betalingen en betere gezondheidsfuncties.

Het valt niet te ontkennen dat als je een activity tracker wilt om je training, slaap en andere gezondheidsstatistieken nauwkeurig te meten, je het niet beter kunt doen dan de Fitbit Charge 4. Dit is de beste activity tracker van het jaar! 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP