Mannen Gadgets

iPhone 12 review: de beste iPhone van 2023?

Tijd voor de iPhone 12 review!

Op basis van onze tests is de iPhone 12 voor de meeste mensen de beste iPhone en een van de beste telefoons die je in 2023 kunt kopen. Het heeft een aantrekkelijk ontwerp, klaar voor 5G, goede camera’s en betere prestaties dan welke Android telefoon dan ook.

De smartphone van Apple is echter niet perfect. Een kleine hoeveelheid aan opslag en het ontbreken van een oplader in de doos betekent dat deze iPhone niet zo goedkoop is als hij in eerste instantie lijkt. Bovendien ontbreken enkele van de beste functies die Android telefoons wel hebben, zoals een krachtige digitale zoom en snelle verversingsfrequenties. 

De iPhone 12 mini is een kijkje waard als je iets goedkoper en kleiner wilt, en de iPhone 12 Pro is beter als je veel waarde hecht aan camera’s. Maar zoals onze iPhone 12 review laat zien, is de standaard iPhone 12 van Apple overal fantastisch.

iPhone 12 review

  • Aantrekkelijk nieuw ontwerp
  • Klaar voor 5G
  • Indrukwekkende camera’s
  • Geweldige prestaties
  • Solide batterijduur
  • Slechts 64 GB opslag bij basismodel
  • 60 Hz-scherm
  • Geen oplader of oordopjes in de doos
  • Digitale zoom kan wat verbetering gebruiken

De iPhone 12 heeft een prachtig nieuw ontwerp, volledige 5G ondersteuning, geweldige camera’s en nog betere prestaties. Het ontbreken van een oplader in de doos en beperkte basisopslag zijn echter nadelen. 

iPhone 12 review: prijs

De iPhone 12 is verkrijgbaar bij verschillende webshops of fysieke winkels. Wij houden van online shoppen en kopen het liefst bij bol.com, Coolblue of Mediamarkt. De prijs van de iPhone 12 fluctueert nogal, mede dankzij de geweldige acties die je zo nu en dan tegenkomt. Zo kun je hem soms tegenkomen voor € 700,00 of minder, als je gelukt hebt. Voor de actuele prijs raden wij je aan een kijkje te nemen bij jouw favoriete webshop. 

Als je kijkt naar andere populaire smartphones op dit moment, dan ligt de prijs hiermee in lijn. We moeten toegeven dat het niet voordelig is, maar dat is Apple helaas nooit. Gelukkig houdt Apple rekening met de doelgroep die niet teveel wilt betalen voor een smartphone. Zo is er een mini op de markt. Deze is een stuk voordeliger, maar minstens zo krachtig als de normale variant.

iPhone 12 review: design

iphone 12 review

Apple verandert zelden het fysieke ontwerp van de iPhone van generatie op generatie, en daarom wordt elke verandering doorgaans met enthousiasme ontvangen. De iPhone 12 is verkrijgbaar in 6 kleuren: blauw, zwart, wit, rood, paars, groen. Voor ieder wat wils! 

Er zijn tegenwoordig maar weinig smartphones met platte zijkanten, en de iPhone 12 herinnert me eraan waarom. De randen graven in je handpalm en maken het hele apparaat wat moeilijker vast te pakken. 

De platte randen zien er mooi uit en bieden een zeer gewaardeerde verandering ten opzichte van de laatste paar iPhones. Het is leuk dat Apple de randen aanzienlijk heeft veranderd in vergelijking met de iPhone 11 en XR, hoewel een iets kleinere inkeping op prijs zou zijn gesteld. Daarnaast verbeteren ze de duurzaamheid in combinatie met het nieuwe Ceramic Shield-materiaal van Apple, omdat de afgeronde frames van eerdere iPhones ze eigenlijk kwetsbaarder maakten.

De telefoon voelt substantieel en premium aan, en niet per se minder luxe dan de Pro. Je krijgt hier zelfs hetzelfde kaliber van IP68-waterbestendigheid als in de Pro, die veel groter is dan andere telefoons op de markt, evenals het eerdergenoemde met kristal doordrenkte Ceramic Shield-materiaal dat het scherm beschermt, waarvan Apple schat dat het is vier keer minder kans maakt om te versplinteren als je hem laat vallen. 

iPhone 12 review: scherm

iphone 12 review

Het scherm heeft een resolutie van 2532 x 1170, wat zorgt voor een dramatische toename van de inhoud op het scherm in vergelijking met het scherm van de iPhone 11. Het is ook HDR10-geclassificeerd, zodat je alle video’s die zijn opgenomen met Dolby Vision kunt bekijken zoals ze bedoeld zijn.

Het scherm is nog steeds niet perfect, en de reden waarom is duidelijk voor iedereen die al langere tijd een recente Android telefoon heeft gebruikt. Na maanden van geruchten die het tegenovergestelde suggereerden, besloot Apple af te zien van displays met een hoge verversingssnelheid op de hele iPhone 12 lijn, erg jammer wat ons betreft. 

Als gevolg hiervan zijn animaties niet zo vloeiend en reageren tikken en scrollen niet met dezelfde snelheid als op de nieuwste telefoons van bijvoorbeeld Samsung of Google. Hoewel de iPhone 12 krachtiger is dan die apparaten, voelt hij soms langzamer in gebruik, simpelweg omdat het scherm niet dezelfde verversingssnelheid heeft. En dat is iets dat Apple zeker zou moeten proberen recht te zetten tegen de tijd dat er een nieuwere uitvoering komt.

Qua helderheid en kleuren hebben we niets te klagen. Hiermee kan hij prima concurreren met vergelijkbare smartphones!

iPhone 12 review: camera’s

Aan de buitenkant te zien, zou je niet denken dat er veel is veranderd bij de camera van de iPhone 12. De dual-lens camera’s zijn op dezelfde manier gerangschikt als voorheen, en zowel de brede als de ultrabrede optiek worden ondersteund door sensoren van 12 megapixels.

Laat je echter niet misleiden door je ogen, aangezien er upgrades zijn doorgevoerd. Met name de primaire camera profiteert nu van een nieuw ontwerp met zeven elementen met een diafragma van ƒ / 1.6, het grootste tot nu toe in een iPhone. Het resultaat van beide veranderingen is een verbetering van 27% in prestaties bij weinig licht, wat, in combinatie met verbeteringen in Smart HDR en Deep Fusion, zich zou moeten vertalen in meer details, zelfs in de minst gunstige omstandigheden.

Alvorens wij de iPhone 12 review schreven hebben wij de camera’s uitvoerig getest. Bij zowel dag- als nachtlicht voldeed de smartphone zich prima. Hij doet niets onder voor andere premium smartphones op dit moment. Echter missen wij de optische zoom in de basisuitvoering. Hiervoor moet je echt een Pro of Pro Max aanschaffen. 

Over het algemeen behoort de iPhone 12 tot de top van zijn prijsklasse als het gaat om de camera!

iphone 12 review

iPhone 12 review: video

Apple is all-in gegaan op het gebied van 4K HDR-video-opnames met de iPhone 12-lijn. De gehele serie kan video’s opnemen in Dolby Vision. Dolby Vision is een soort HDR-codering.

Het is misschien moeilijk te visualiseren, maar vertrouw ons hierop, het verschil is meteen duidelijk wanneer je dezelfde inhoud naast elkaar bekijkt in HDR en SDR. Wij namen een korte video op in een park terwijl de zon achter de bomen daalde. Ten eerste was de lucht duidelijk helderder in de Dolby Vision opname, en je kon zelfs individuele bladeren en bomen onderscheiden die de zon weerkaatsten. Deze aspecten waren vervaagd en verduisterd in de SDR-opname.

Om eerlijk te zijn, de iPhone 12 is verre van de enige smartphone die HDR-video kan opnemen. Het is echter de enige Dolby Vision gecertificeerde, en wij kunnen zeker zeggen dat HDR-video die wij op andere telefoons hebben gemaakt, niet in de buurt kwam bij de iPhone 12.

iPhone 12 review: prestaties

Dankzij Apple’s nieuwe A14 Bionic heeft de iPhone 12 de beste prestaties in zijn prijsklasse.  Apple zegt dat de GPU in de A14 Bionic 50% sneller is dan die in de A13. En de A13 overtrof al alle andere processors op de markt. Je merkt het niet bij dagelijks gebruik, maar wel bij het gamen op je mobiel. Hoewel de nieuwste mobiele games niet altijd volledig profiteren van de snelle innovatie van telefoonfabrikanten, kunnen wij zeggen dat games op deze smartphone soepeler en scherper zijn dan op een Android. 

iPhone 12 review: batterijduur en opladen

Apple onthult nooit cijfers over de batterijcapaciteit voor zijn apparaten, wat het een uitdaging maakt om inzichten over de batterijduur te bemachtigen. 

Tijdens onze test bedroeg de batterijduur van de iPhone 12 ongeveer 10 uur en 25 minuten. Met 5G aan werd onze batterijduur met zo’n 2 uur verkort. Dus als je een lange batterij belangrijk vindt, misschien toch nog maar ff bij 4G blijven! 

Wat wij minder vinden is dat er bij deze uitvoering geen laadkabel wordt meegeleverd. Hierdoor ben je nog een extra paar tientjes kwijt. Daarentegen kun je hem wel opladen via MagSafe. Dit is een nieuwe, innovatie technologie waarmee jij jouw smartphone beter en sneller kunt opladen. 

iPhone 12 review: software

Zoals elke nieuwe iPhone wordt de iPhone 12 gelanceerd met iOS 14. Dit is Apple’s nieuwste software die een aantal zeer intrigerende en langverwachte functies toevoegt, zoals echte widget ondersteuning, een nieuw schema voor app-organisatie, picture-in fotovideo, verbeteringen aan de privacy en meer.

Het is een geweldige update. Wat echter aantoonbaar beter is dan iOS 14 zelf, is Apple’s toewijding om oude iPhones up-to-date te houden met de nieuwste software, gedurende vele jaren dat Android gebruikers nooit zullen zien. 

Conclusie

Wij hebben twee meningen over deze smartphone van Apple. Het lijdt geen twijfel dat dit over het algemeen een geweldige telefoon is, en veel van de veranderingen die Apple heeft aangebracht aan de populairste iPhone zijn ten goede. Het nieuwe Super Retina XDR-paneel is een fenomenale verbetering ten opzichte van de teleurstellende LCD-panelen in eerdere modellen voor deze prijs, zelfs als het geen hoge verversingssnelheid heeft. En het frisse nieuwe ontwerp, het MagSafe-systeem en het uitstekende systeem met twee camera’s verdienen de iPhone 12 hoge cijfers.

Maar Apple’s weerstand tegen veranderingen op belangrijke gebieden is nog steeds teleurstellend. Vrijwel elke grote telefoonfabrikant is niet langer gierig met basisopslag. Dat de iPhone 12 nog maar pas begint met 64GB is bijzonder. Even frustrerend is dat Apple is gestopt met het toevoegen van een oplader, hoewel Samsung hetzelfde doet met de Galaxy S21.

Sommigen willen dit najaar misschien wachten op de iPhone 13, die nog snellere prestaties en 120Hz-schermen schijnt te hebben (althans op sommige modellen). Maar de iPhone 12 is nog steeds de dubbel en dwars je geld waard! 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP