Mannen Gadgets

Hoe kun je het beste melk opschuimen? 8 GOEDE TIPS! ☕

Als je koffie lekker vindt dan heb je ongetwijfeld wel eens opgeklopte, geschuimde of gestoomde melk in je koffie gehad. Wanneer je een koffie to go haalt bij jouw favoriete café, vraag jij je vast en zeker af hoe zij die melk zo perfect krijgen. Geen zorgen, wij gaan je leren hoe je ook melk kunt opschuimen doet.

In dit artikel nemen wij je mee in hoe je het beste melk kunt opschuimen. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste manieren om opgeschuimde melk zelf te maken. Na het lezen van dit artikel heb jij de informatie die je nodig hebt voor het maken van de perfectie koffie creatie!

Hoe melk opschuimen?

Zelf melk opschuimen is erg populair bij liefhebbers van een cappuccino of latte macchiato. Melk opschuimen klinkt op het oog misschien ingewikkeld, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Er zijn 8 verschillende manieren om zelf je melk op te schuimen. 

De beste, meest populaire manier om dit te doen is met een automatische melkopschuimer. Deze keuken gadgets vind je tegenwoordig in bijna elk huishouden. Echter, er zijn nog een aantal andere mogelijkheden, en die zullen wij verder voor je toelichten. 

Melk opschuimen met melkopschuimer

We hebben hierboven al laten doorschemeren dat melk opschuimen met een melkopschuimer de beste en meest populaire manier is. Met deze handige keukenapparaten kun jij met één druk op de knop jouw melk bereiden. Ideaal toch?

Maar hoe kun je melk opschuimen met melkopschuimer?

Met een melkopschuimer kun je zowel koude als warme melk gebruik voor opgeschuimde melk. Het proces is eenvoudig. Je giet melk in de melkopschuimer, drukt op de knop, wacht 90 seconden en voila, je melk is klaar. 

Misschien zul je denken dat je voor een melkopschuimer een vermogen moet uitgeven. Gelukkig kan ik je geruststellen, want voor ongeveer 3 tientjes heb jij er al eentje op je aanrecht staan. De prijs is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, maar dit laat zien dat ze betaalbaar zijn!

Handmatig melk opschuimen

Melk opschuimen met de hand is nog steeds erg populair. Het is namelijk nog steeds effectief en dat blijft ook voor altijd. Zo kun je gebruik maken van een garde en een pan (daarover later meer!) of bijvoorbeeld een handmatige melkopschuimer

Er zitten echter verschillen tussen de handmatige melkopschuimers. Zo heb je bijvoorbeeld een beker met een glas. Deze beker vul je met melk en stop je in de magnetron om het op te warmen. Zodra het klaar is, begin je met het opkloppen van de melk door middel van de pomp. 

Een andere manier om handmatig melk te bereiden is met een handzaam handmatige melkopschuimer op batterijen. Deze handige keuken gadgets lenen zich ook perfect voor andere doeleinden. Naast het melk opschuimen kun je ze namelijk ook gebruiken voor het mixen van eieren of het bereiden van beslag. 

Het belangrijkste: met een handmatige melkopschuimer kun jij gemakkelijk melk opkloppen totdat jij het gewenste resultaat hebt bereikt!

Melk opschuimen met stoompijpje

Als jij in het bezit bent van een koffiemachine met stoompijpje dan heb je ook de mogelijkheid tot melk opschuimen. Hiervoor gebruik je melkkan, bijvoorbeeld de WMF Barista Melksopchuimkan. Het is niet de makkelijkste manier, dus het principe “oefening baart kunst” is aanwezig. Wel heb je met deze manier het meeste invloed op het eindresultaat. 

Hoe kun je melk opschuimen met stoompijpje?

  1. Vul je kannetje met melk, bij voorkeur een melkkan van roestvrij staal (RVS). 
  2. Vervolgens schakel je de stoomfunctie op jouw koffiemachine in. 
  3. Eventjes wachten en na ongeveer 20 seconden komt er stoom uit het stoompijpje. 
  4. Hang de melkkan onder de stoompijp en zorg ervoor dat het pijpje tot ongeveer 2 cm in de melk zit. 
  5. Wanneer het proces begint wil je jouw kannetje iets laten zakken zodat het pijpje ongeveer 1 tot 1,5 cm in de melk zit. Sissend geluid = goed bezig!
  6. De melk is klaar zodra het 70 graden is. Gebruik eventueel een thermometer. 
  7. Na het opschuimen raden wij aan een paar keer het kannetje op het aanrecht te tikken. Hierdoor zakt de warme melk naar beneden en komt het melkschuim omhoog. De luchtbellen trekken er daardoor ook uit. 
  8. Geniet van jouw opgeschuimde melk!

Melk opschuimen met een stoompijpje is populair bij de (thuis) barista. Het wordt voornamelijk gebruikt in cafés. Als jij deze techniek eigen maakt, wil je misschien wel nooit meer een koffie to go! 😉

Hoe kun je het beste melk opschuimen? 8 GOEDE TIPS! ☕

Melk opschuimen met staafmixer

Met een staafmixer kun je meer dan je denkt. Naast het pureren van voedsel kun je er namelijk ook lekkere opgeschuimde melk mee maken. Het is gemakkelijk om dit te doen. Het enige wat je nodig hebt is een beker of pan waarin je melk opwarmt. Wij zullen je hier uitleggen hoe het proces met een beker gaat. 

Pak een beker en giet er melk in. Plaats deze voor ongeveer 2 minuten in de magnetron. Idealiter tot de melk gaat stijgen, dit kan dus ook minder zijn dan 2 minuten. Let er goed op. 

Zet de beker op het aanrecht en ga met de staafmixer schuin in de beker. Ga zo dicht mogelijk bij de onderkant en start met blenden. Na ongeveer 2 minuten heb jij een hoeveelheid die 1,5 tot 2 keer zo groot is. 

Zo kun je melk opschuimen met een staafmixer! 

Melk opschuimen met magnetron

Als je niet in het bezit bent van keukenapparaten zoals een staafmixer of melkopschuimer, maar je hebt wel een magnetron, dan kun je nog steeds melk opschuimen. Melk opschuimen met een magnetron is heel gemakkelijk. 

Het enige wat je nodig hebt is een potje die je kunt afsluiten, melk en een magnetron. Vul het afsluitbare potje voor de helft met melk. Schud de melk voor een paar seconden en zet het vervolgens 30 tot 60 seconden in de magnetron. 

Piep, piep, piep… melk opschuimen met je magnetron is gefixt!

Melk opschuimen met Nespresso

Een andere populaire manier om melk op te schuimen is met Nespresso. Dit merk is een bekende binnen die koffiewereld. De koffiecupmachines vind je tegenwoordig overal en nergens. Sommige uitvoeringen kunnen naast koffie maken ook melk opschuimen. 

Zo heb je een Nespresso koffiecupmachine met automatisch melkreservoir, Nespresso koffiecupmachine met stoompijpje en een Nespresso koffiecupmachine met losse melkopschuimer

De makkelijkste manier is natuurlijk de variant met automatisch melkreservoir. Hier kun je eenvoudig middels het display jouw gewenste koffie drank selecteren. Het enige waar je op moet letten is de hoeveelheid melk in het reservoir. De uitvoeringen met stoompijpje of losse melkopschuimer werken hetzelfde als hierboven beschreven. 

Wij zijn gecharmeerd van melk bereiden met Nespresso. De koffiecupmachines zetten lekkere koffie en het gemak van een automatisch melkreservoir of combinatie met melkopschuimer is top. 

Melk opschuimen met blender

Oké, dit is misschien niet iets waar je gelijk aan zou denken, maar het kan. Voordat je ervoor kiest om op deze manier melk op te schuimen, check de specificaties van je blender. Je blender moet namelijk tegen warme bereidingen kunnen. 

Melk opschuimen met een blender gaat als volgt. Warm de melk op. Hetzij met een pannetje op het vuur of de magnetron. Giet de warme melk in de blender en blend tot je het gewenste niveau hebt bereikt. There you go, zelfgemaakte opgeschuimde melk met een blender!

Melk opschuimen in pan

De laatste goede manier om melk op te schuimen is in een pannetje. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een fornuis, pan, garde en natuurlijk melk. Wij zullen je uitleggen hoe je te werk moet gaan. 

Warm de melk op (laat het niet koken!) en start met opschuimen zodra de melk op het vuur staat. Wanneer het sisgeluid begint haal je de melk van het vuur. Ga verder met het opkloppen van de melk totdat het verdubbeld in volume. Klaar is kees!

Handmatig melk opkloppen in een pan kan wat langer duren dan andere manieren, maar het is het waard. 

Hoe lang moet je melk opschuimen?

Melk opschuimen zelf duurt niet lang. Hetgeen wat het meeste tijd kost is het opwarmen van de melk. Voor de perfecte opgeschuimde melk wil je je melk verwarmen tot maximaal 70 graden. Je kunt je voorstellen dat als jij je melk net uit de koelkast haalt, dit langer duurt dan wanneer je houdbare melk op kamertemperatuur hebt. 

Over het algemeen duurt het gehele proces van zo’n 2 minuten. Dit is wel afhankelijk van de methode die je gebruikt. De snelste en meest efficiënte manier is met een melkopschuimer. 

Welke melk voor melk opschuimen?

Als je melk gaat opschuimen dan wil je de juiste melk gebruiken. Een cappuccino of latte macchiato bestaat namelijk grotendeels uit melk. Als je romige melkschuim wilt maken, gebruik dan volle, houdbare melk. Zorg ervoor dat je melk gekoeld is voordat je begint met opschuimen. 

Bol.com Algemeen

Waarom volle houdbare melk?

Bol.com Algemeen

Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het melkschuim. Bovendien zit er in houdbare melk meer eiwitten dan verse melk. Melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Daarom kun je voor opgeschuimde melk het beste kiezen voor volle houdbare melk. 

Natuurlijk zijn andere soorten melk ook geschikt, maar het beste resultaat behaal je toch echt met deze melk!

Melk opschuimen lukt niet?

Lukt het je niet om melk op te schuimen? Geen probleem, er is een oplossing. Kijk naar de manier waarop je het probeert te bereiden. Gebruik je bijvoorbeeld een melkopschuimer of een koffiemachine met stoompijpje? Er zit een duidelijk verschil tussen deze twee, namelijk de learning curve. 

Melk bereiden met een stoompijpje is de meest complexe manier van allemaal. Echter, je kunt hier wel de melk het meest mee personaliseren. Dat is ook de reden dat veel barista’s dit gebruiken. Maar het is wel moeilijk en het vergt enige oefening. Als je hier het geduld niet voor hebt, kijk dan naar een automatische melkopschuimer. Hiermee zet je met één druk op de knop geschuimde melk. Je kunt er geen fouten mee maken en melk bereiden lukt altijd. 

Wil je leren hoe je melk kunt opschuimen met een stoompijpje? Kijk dan op YouTube naar tutorials. YouTube staat boordevol goede instructievideo’s en kan jou zeker helpen. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP