Mannen Gadgets

Scheerirritatie na het scheren voorkomen? Dit zijn alle tips!

Er gaat niets boven een goede, strakke scheerbeurt om je dag goed te beginnen. Een goed geschoren gezicht laat een goede indruk achter bij potentiële klanten, je collega’s en natuurlijk bij de dames. Helaas lopen er op dit moment talloze mannen rond met een nare bijwerking van onjuist scheren; scheerirritatie. We kennen het allemaal wel, dat vreselijke jeukende gevoel dat een paar uur na het scheren opduikt. Scheerirritatie ruïneert niet alleen een goede scheerbeurt, het ziet er ook gewoon slecht uit. Maar met het juiste producten en techniek kan je scheerirritatie en scheerbultjes makkelijk voorkomen. Wij vertellen je hoe! 

Wat is scheerirritatie?

Scheerirritatie is een uitslag die soms optreedt na het scheren. In zijn meest milde vorm zal een branderig gevoel na het scheren licht jeuken en een merkbare rode uitslag op je gezicht en hals veroorzaken. In ernstige gevallen kan scheerirritatie ook ‘scheerbultjes’ veroorzaken. Scheerbultjes ontstaan door ingegroeide haartjes. Ze zien eruit als puistjes en ze kunnen behoorlijk jeuken. Ingegroeide haren, scheerirritatie en scheerbultjes zijn vervelend en zien er vaak onverzorgt uit. Veel mannen doen er daarom alles aan om er vanaf te komen.

10 tips om scheerirritatie te voorkomen

Scheerirritatie kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit in het vervolg te voorkomen. Niet alleen de voorbereiding is belangrijk, maar ook tijdens en na het scheren zijn er dingen die je kunt doen. Wij geven je daarom 10 tips om van scheerirritatie af te komen.

Verzacht de baard

Een mooie zachte baard kan veel gemakkelijker worden verwijderd dan een baard die aanvoelt als een stukje schuurpapier. De beste tijd om je te scheren is dus nadat je een douche hebt genomen. Door de hete stoom wordt je baard zachter en blijft hij in topconditie om te scheren. Als je je baard echt zacht wilt krijgen, neem dan wat haarconditioner en wrijf deze over je baard terwijl je onder de douche staat. Laat het tijdens het douchen inwerken en spoel het af als je klaar bent met baden. Je baard zal zo zacht zijn als de billen van een baby.

Reinig de huid met een gezichtsscrub

Denk aan een gezichtsscrub met houtskool, speciaal voor mannen die stofdeeltjes en verontreiniging van de huid verwijdert, zodat deze zacht, verfrist en grondig gereinigd is. De scrub verwijdert dode huidcellen en zorgt voor een gladder resultaat. Door een beetje gezichtsscrub op je gezicht te masseren voor het scheren zorg je ervoor dat je huid top aanvoelt.

Gebruik een scheerkwast

Gebruik een scheerkwast. Denk aan een ouderwetse scheerkwast als je je baard schuimt. Je kunt de borstel gebruiken om in te schuimen en om het scheerschuim onder elke snorhaar te krijgen, wat resulteert in betere, gladdere scheerbeurten. Een scheerkwast lijkt misschien een wat oubollig product, maar het werkt fantastisch. Zelf zou ik de scheerkwast van BLINQZ aanraden. 

Mooi en gezond

Gebruik een veiligheidsscheermes

Mooi en gezond

Een veiligheidsscheermes gebruiken. Sommige mensen zweren bij de scheermessen met vijf mesjes die tegenwoordig op de markt zijn. Als je daarmee een goed gladde scheerbeurt kunt krijgen, blijf ze dan gebruiken. Maar als je het gevoel hebt dat je bij elke scheerbeurt irritatie en een branderig gevoel krijgt, overweeg dan om je te scheren met een veiligheidsscheermes. Voor veel mannen irriteren de meerdere mesjes van de moderne scheermesjes de huid meer dan nodig is. Het is overdreven. Scheren met een veiligheidsscheermes voorkomt huidirritatie en geeft je gezicht een schone, gezonde uitstraling omdat je slechts één mes gebruikt in plaats van meerdere mesjes. 

Scheer met de haartjes mee

Scheer mee met de haartjes. In een poging om de huid zo glad mogelijk te krijgen, scheren veel mannen zich tegen de haren in. Terwijl je tegen de haren in scheert, krijg je in één keer dat gladde gevoel, maar je loopt het risico je gezicht in stukken te snijden en wondjes te veroorzaken. Bovendien vergroot te kort scheren de kans op ingegroeide haartjes en scheerbultjes. Scheer in plaats daarvan met de haartjes mee. Dit vermindert de kans op scheerbultjes en scheerirritatie. Je kunt je baard niet in één keer helemaal verwijderen wanneer je met de haartjes mee scheert. Maar dat maakt niet uit. Schuim je huid gewoon nog een keer en ga er nog eens langs met je scheermesje. Meerdere keren met de haartjes mee scheren werkt een stuk beter dan er in een keer tegen in scheren. 

Gebruik korte bewegingen

Gebruik lichte, korte bewegingen. Als je te veel druk uitoefent met het scheermes, vergroot je de kans op een branderig gevoel. Het gewicht van het scheermesje is voldoende om je baard af te scheren. Gebruik korte bewegingen om te voorkomen dat je teveel druk uitoefent. Bij langere slagen hebben we de neiging om meer druk op het scheermes uit te oefenen. 

Gebruik een scherp scheermes

Een scherp scheermes gebruiken is heel belangrijk. Heb je ooit geprobeerd een tomaat te snijden met een bot mes (of heb je weleens een filmpje gezien waar ze dit doen?) Wat opvalt is hoe je in plaats van snijden de tomaat scheurt? Stel je nu eens voor dat de tomaat je gezicht is. In plaats van dat je haartjes er netjes afsnijden, zorgt een bot mes voor veel weerstand bij je haren. Dit vergroot je kans op ingegroeide haartjes en huidirritatie. Een goed scherp scheermesje hoeft helemaal niet duur te zijn. 

Maak je scheermesje schoon (met alcohol)

Maak het scheermes schoon met alcohol. Een van de belangrijkste oorzaken van scheerirritatie en huidirritatie door scheren zijn bacteriën op je mesje. Dood deze bacteriën door je scheermesje af te vegen met wat ontsmettingsalcohol voordat je begint met scheren. 

Verder is het belangrijk je mesje na elke scheerbeweging even schoon te maken in wat water. Tijdens het scheren komen er haartjes en scheerschuim in het mesje. Dit is niet goed voor het mesje en dus niet goed voor je huid. 

scheeerirritatie

Breng wat crème aan

Breng een balsem of vochtinbrengende crème aan. Je bent net klaar met het schrapen van een stuk scherp metaal over je huid, dus hoe voorzichtig je je ook scheert, je gezicht zal er altijd een beetje last van hebben. Aftershaves kunnen verfrissend aanvoelen, maar voor sommige mannen versterken ze juist de irritatie. Als dit nou ook voor jou geldt, breng dan wat Oud-Hollandsche Ambachtscrème aan. Dit herstelt, verzorgt en beschermt tegen kloven en een droge huid.

Droog je mesje na het scheren

Tot slot, droog je scheermesje. Nadat je klaar bent met scheren, droog je mes af met een handdoek. Dit helpt voorkomen dat het mesje snel dof wordt, waardoor het mooi en scherp blijft voor je volgende scheerbeurt. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP