Mannen Gadgets

Zelf een vlonder in de tuin maken, hoe doe je dat?

Droom je ervan om zelf een vlonder in je tuin te bouwen, waar je zomeravonden nog specialer worden? Een strakke vlonder gemaakt van duurzame composiet vlonderplanken waarop je kunt barbecueën, ontspannen of simpelweg genieten van het buitenleven?

Het bouwen van een vlonder is een project dat voldoening geeft en de waarde van je huis kan verhogen. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces.

Voorbereiding: een stevige basis voor je vlonder

Voordat je begint met bouwen, is een zorgvuldige voorbereiding van groot belang. Bepaal eerst waar je vlonder moet komen. Denk hierbij aan zonlicht, privacy en de staat van de ondergrond. Een stevige ondergrond is van belang voor de levensduur van je vlonder. Is de bodem te zacht, dan is een solide fundering nodig.

Vervolgens kies je het materiaal voor je vlonder. Composiet vlonderplanken kopen is een populaire keuze omdat deze duurzaam en onderhoudsvriendelijke zijn. Deze planken combineren de natuurlijke uitstraling van hout met de voordelen van kunststof, zoals een lange levensduur en weinig onderhoud. Bedenk ook de grootte van je vlonder en of je extra voorzieningen zoals trappen of leuningen wilt.

Het frame: het hart van je vlonder

Elke vlonder, of het nu gemaakt is van hout of composiet, vereist een stevig frame als basis. Dit frame zorgt voor stabiliteit en vormt de basis waarop de planken bevestigd worden. Kies voor het frame materiaal dat bestand is tegen vocht en rot, zoals geïmpregneerd hout of een duurzame houtsoort.

Het frame rust op palen die je stevig in de grond zet. Zorg dat deze palen waterpas en stevig verankerd zijn. De afstand tussen de palen hangt af van de dikte en het type planken. Composiet vlonderplanken kunnen vaak over een grotere spanwijdte worden geplaatst dan traditionele houten planken.

Planken leggen: de finishing touch

Nu het frame staat, is het tijd om de vlonderplanken te leggen. Begin aan de rand van je terras en werk naar binnen toe. Zorg dat de planken recht liggen en houd een kleine ruimte tussen de planken voor uitzetting en ventilatie. Dit voorkomt dat de vlonder kromtrekt.

Schroef elke plank vast aan het frame met roestvrijstalen schroeven. Deze roesten niet en zorgen voor een lange levensduur van je vlonder. Verzink de koppen van de schroeven voor een strakke afwerking.

Afwerking en onderhoud

Je vlonder staat, nu is het tijd voor het onderhoud. Composiet vlonderplanken vereisen minder onderhoud dan houten planken, maar regelmatige reiniging is belangrijk om ze mooi te houden. Denk ook aan de afwerking zoals inbouwverlichting of plantenbakken voor een persoonlijke touch.

Met de bouw van een vlonder maak je niet alleen een mooie plek in je tuin, maar investeer je ook in je huis en in jezelf. Elk moment dat je op je zelfgemaakte vlonder doorbrengt, is een moment van trots. Pak dus je gereedschap en begin aan dit mooie project!

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP