Mannen Gadgets

Hoe kun je een goede espresso zetten? Dit zijn de 9 beste opties!

Een goede espresso zetten klinkt misschien lastig, maar het is makkelijker dan je denkt. Wij hebben in dit artikel de negen beste opties neergezet. Met deze negen opties weten wij zeker dat we je een eind op weg kunnen helpen om de beste espresso te bereiden.  

Eerst zullen wij uitleggen wat een espresso eigenlijk is. Vervolgens kijken we naar de juiste koffie en sluiten we af met de negen beste manieren op een espresso te maken. 

Dus wil jij weten hoe jij thuis of op kantoor een goede espresso kunt zetten? Lees dan snel verder!

Wat is een espresso?

Espresso is een volle, geconcentreerde vorm van koffie die wordt geserveerd in “shots”. Het wordt gemaakt door heet water door zeer fijngemalen koffiebonen te persen. Dit kun je doen met behulp van bijvoorbeeld een espressomachine of een Nespresso koffiecupmachine. Het resultaat is koffie die sterker is dan reguliere koffie met daarop een cremalaag. Een cremalaag is bruin schuim dat ontstaat wanneer luchtbellen worden gecombineerd met de oplosbare oliën van fijngemalen koffie en bovenop een goed getrokken espresso wordt geplaatst. De cremalaag draagt ​​bij aan de rijke smaak en aanhoudende smaak van de espresso.

Espresso wordt gemaakt met exact dezelfde plant als koffie en wordt op dezelfde manier verbouwd, verwerkt en geroosterd. Alle soorten koffie kunnen worden gebruikt om espresso te maken. Het verschil tussen koffie en espresso zit hem in de maling en de behandeling van de bonen. De Espresso bonen worden fijner gemalen dan reguliere koffiebonen. Dit resulteert in een shot espresso, waarvan u kunt genieten zoals het is of waarmee u een lange lijst met dranken kunt maken, waaronder een cappuccino of Americano.

Bovendien wordt een espresso veel gebruikt in koffiedranken zoals een cappuccino, latte macchiato of americano. Espresso heeft allemaal dezelfde smaak als koffie, maar dan versterkt, bitter, licht zoet, zuur en geroosterd. Het exacte smaakprofiel is afhankelijk van de koffiebranderij. Het heeft een dikkere, romiger textuur dan koffie.

De juiste koffie kiezen

Als je een goede espresso wilt zetten is het belangrijk dat je de juiste koffie kiest. Zelfs met een goede uitrusting kun je geen goede espresso maken als je niet begint met goede koffie. Hoewel espresso traditioneel wordt gemaakt met een donkerdere branding, is het niet nodig om een ​​koffieboon te kiezen die strikt als “espresso” wordt verkocht. 

De keuze is aan jou, en als je je dagelijks een espresso drinkt, kun je experimenteren. Er zijn veel geweldige soorten koffie, dus waarom zou je niet verschillende melanges uitproberen? Je zult ontdekken dat de beste koffiebranders ernaar streven koffiemelanges samen te stellen die evenwichtig en aangenaam smaken tijdens het zetten van espresso. Tevens blijven de beste eigenschappen ook behouden wanneer ze met melk worden geserveerd. En wanneer een koffie van één oorsprong (in plaats van een blend) goed geschikt is voor espresso, benadrukt een koffiebrander dit vaak. 

Wat je ook kiest, versheid is belangrijk, dus zorg ervoor dat je koffie op zijn best gebruikt. Tegenwoordig printen veel koffiemerken de datum van branding ( en eventueel maling) op hun verpakking. Bovendien zijn er ook speciale keurmerken zoals UTZ Certified, Fairtrade en Rainforest Alliance Certified. Dit kan je veel vertellen over de origine, en of het eerlijke bonen zijn of niet. 

Als je een lekkere espresso wilt maken dan raden wij je aan om veel verschillende koffiebonen en melanges uit te proberen. Zo kom je erachter wat jij het lekkerste vindt. 

espresso zetten

Espresso zetten met percolator

In wezen zijn percolators niet gemaakt om espresso te zetten, maar ze kunnen een behoorlijk krachtige kop koffie zetten. 

Koffie zetten met een percolator is koffie zetten op een authentieke wijze. Wij vinden het een mooi mechanisme en ondanks dat je niet een echte espresso maakt, is het zeker wel een apparaat waarmee je lekkere koffie maakt. Dus als je het niet erg vindt dat je geen echte espresso maakt, dan kan de percolator prima voldoen. 

Het is de moeite waard om een percolator te bekijken als je geïnteresseerd bent in sterke bak koffie!

Espresso zetten met piston

Als jij jezelf ziet als een echte barista dan ben je vast en zeker bekend met pistonmachines. Een piston aangedreven espressomachine is een soort espressomachine die werkt met pompdruk. Het is erg populair bij koffieliefhebbers en (thuis) barista’s. 

Een espresso zetten met een piston ziet er indrukwekkend uit. Alleen al het design, zie bijvoorbeeld de WMF Lumero, is prachtig. Bovendien ziet het bereidingsproces er hetzelfde uit als wanneer jij een koffie to go haalt. Het opwarmen van het apparaat duurt slechts 30 tot 40 seconden en met één druk op de knop zet jij 1 of 2 koppen goede espresso. Wij vinden dit één van de leukste, lekkere en mooie manieren om een espresso te zetten. 

De term “een espresso shot” komt van de pistonmachines. Dit komt doordat je als barista aan de lange hendel moet trekken. 

Espresso zetten met koffiezetapparaat

Misschien wel de meest eenvoudige manier om een goede espresso te zetten is met een koffiezetapparaat. Koffiezetapparaten heb je in veel verschillende uitvoeringen, waaronder espressomachines, specifiek voor het maken van een espresso. Andere uitvoeringen zoals een koffiecupmachine en koffiepadmachine, zullen wij ook uitlichten. 

Met een espressomachine maak jij met versgemalen bonen of gemalen koffie gemakkelijk een lekkere espresso. Een espressomachine die bonen kan malen noemen wij een volautomaat en is tevens erg populair in Nederland. Bij de luxere uitvoeringen kun je de temperatuur en maalgraad instellen zodat jij jouw espresso volledig kan afstemmen naar wens. 

Sommige espressomachines beschikken ook over een melkopschuimer waardoor je ook andere koffiesoorten kunt bereiden. Ideaal als je naast jouw liefde van een espresso ook van een cappuccino of latte macchiato houdt. 

Een espresso zetten met een koffiezetapparaat is een goed idee als je niet in de weer wilt gaan met een keukenweegschaal of losse koffiemolen

Espresso zetten met Nespresso

Nespresso is een groot koffiemerk die voornamelijk bekend staat om de lang houdbare gemalen koffie in een kleine aluminium capsule. Deze koffiecups kun je in een koffiecupmachine plaatsen om een lekkere nespresso, ristretto of lungo te maken. 

Over het algemeen is een espresso zetten met een Nespresso machine gemakkelijk en snel. Als je bijvoorbeeld de Nespresso Inissia in huis hebt, kun je al binnen 25 seconden genieten van jouw favoriete espresso. Vul het waterreservoir met water, stop de koffie capsule in de houder en klik het apparaat dicht. Vervolgens druk je één keer op de knop en na 25 seconden is je kop koffie klaar.  

Met een Nespresso of ander merk koffiecupmachine heb je toegang tot veel verschillende merken koffie. Zo kun je Nespresso koffiecups in huis halen, maar ook het huismerk van de Albert Heijn. De koffiecups lopen erg uiteen qua origine en branding, dus er is voor ieder wat wils. 

Een espresso zetten met een Nespresso koffiecupmachine is snel, gemakkelijk en vooral ook lekker. 

Espresso zetten met Senseo

Senseo is een koffiezetapparaat dat door Jacobs Douwe Egberts en Philips om de markt is gebracht. Het is een koffiepadapparaat die net als een Nespresso en andere koffiezetapparaten, makkelijk te bedienen is. 

De manier waarop je met een Senseo koffiepadmachine een espresso zet is met koffiepads. Koop bijvoorbeeld de Senseo Base Espresso koffiepads en plaats de koffiepad in een koffiepadapparaat. Denk bijvoorbeeld aan de Philips Senseo Quadrante, die beschikt over een koffie boost technologie, Crema Plus en verstelbare lekbak. Zorg ervoor dat je het waterreservoir gevuld hebt en druk vervolgens op de knop. Binnen 1 minuut heb jij een espresso gezet. 

Een Senseo apparaat is een goed koffieapparaat als jij af en toe een espresso drinkt, maar liever geniet van een regulier koffie of decaf koffie. Een espresso zetten met Senseo is niet onze favoriete manier. Ja, je kunt lekkere koffie drinken met een koffiepadmachine, maar voor een goede espresso gebruik je toch echt andere middelen. 

Espresso zetten met filterkoffie

Maak je gebruik van een koffiefilterhouder met koffiefilters om jezelf te voorzien van lekkere koffie, dan vraag jij je vast of hoe je een espresso kunt zetten met filterkoffie. 

Espresso zetten met filterkoffie is mogelijk, maar of je het een echte espresso kunt noemen, wij denken van niet. De manier waarop je met filterkoffie een espresso zet is om door volle, intens gemalen koffie in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan de Lavazza Espresso Italiano Classico, gemaakt van 100% Arabica koffiebonen. Met deze bonen heb je gegarandeerd een volle en intense aromatische smaak met bloemige en fruitige tonen. Hierdoor kan het lijken alsof je een espresso drinkt. 

Bol.com Algemeen

Espresso zetten met cafetière

Bol.com Algemeen

Een espresso zetten met een cafetière vergt enig geduld en precisie. Normaal gesproken wordt er bij een espresso ongeveer 16 tot 21 gram koffie per kopje gebruikt, maar aangezien een cafètiere groter is, moet je dit verdubbelen. 

Wij raden aan om ongeveer 36 gram gemalen koffie in je french press te gieten, en heet water (max 93 graden) over de koffie heen te gieten. Wacht tot de koffie uitzet en gaat bloeien, want dan komen de smaken pas echt tot zijn recht. Wanneer er na ongeveer 1 minuut koffie komt boven drijven, kun je het beste even roeren. Wacht vervolgens in totaal 3 tot 4 minuten en duw de hendel op de koffie om het te filteren. 

De beste tip die wij je kunnen geven is om de koffie even te laten rusten voordat je begint met drinken. Net als bij filterkoffie heb je voor deze manier van een espresso zetten, goede, sterke koffie nodig. Gebruik bijvoorbeeld de Starbucks Blonde Espresso Roast koffiebonen in combinatie met de elektrische Krups F20342 Koffiemolen voor een lekkere maling. 

Espresso zetten met Bialetti

Bialetti is een bekende naam binnen de koffiewereld. De Italiaan Alfonso Bialetti bedacht een achthoekig aluminium potje waarmee je koffie kunt maken. Qua uitstraling lijkt het op een percolator, maar er zit wel degelijk verschil tussen deze twee apparaten. 

De koffie die je met een Bialetti moka pot zet, kun je geen espresso noemen. Dit komt namelijk doordat de druk (1,5 bar) lager is dan die in een espressomachine. Ja, je kunt er echt goede koffie mee zetten, maar het is geen officiële espresso. 

Een espresso zetten met Bialetti kun je dus niet echt een espresso noemen. Desalniettemin kun je wel een espressomaling gebruiken en voor je gevoel wel van een espresso genieten. 

Espresso zetten met Solis

Een espresso zetten met Solis is de meest geavanceerde en indrukwekkende manier die er is. Als je op zoek bent naar een veelzijdige espressomachine waarmee je zowel krachtige espresso’s als ook andere koffiedranken maakt, dan is dit het koffiezetapparaat voor jou.

We scharen de machines van Solis onder de pistonmachines. Deze machines zijn uniek door de Italiaanse technologie die erin zit. De unieke lagedruk voorperculatie functie bevochtigd jouw gemalen koffie zo optimaal mogelijk, waardoor aroma’s en smaak volledig tot zijn recht komen. 

Daarnaast zorgt het apparaat ervoor dat het water altijd de juiste temperatuur heeft (93 graden) en is de hogedrukpomp 15 bar. Als koffieliefhebber is dit hetgeen wat je wilt. Daarom is koffie zetten met apparaten van Solis voor de echte koffieliefhebber. 

Hoe kun je een espresso maken zonder machine?

Wij hebben je nu negen verschillende manieren gegeven om een goede espresso te kunnen bereiden. Tussen deze negen opties zitten vier opties waarbij je geen machine nodig hebt. Dit is een espresso zetten met filterkoffie, cafetière, percolator en Bialetti. Het is dus mogelijk om een espresso te maken zonder machine. 

Echter, vraag jezelf af of je jezelf niet teveel beperkt. Het zetten van een goede espresso wordt namelijk een stuk eenvoudiger met bijvoorbeeld een Nespresso koffiecupmachine of Solis pistonmachine

Wat is de beste manier om een goede espresso te zetten?

De beste manier om een goede espresso te zetten is met een pistonmachine en losse koffiemolen. Dit is niet alleen leuk, maar hierdoor kun jij nauwkeurig zijn gedurende het hele bereidingsproces. Als je echt precies wilt zijn, kijk dan naar een keukenweegschaal waarmee jij ook jouw bonen en gemalen koffie kunt afwegen. 

Op het oog lijkt een pistonmachine wellicht complex in gebruik, maar als je er eenmaal eentje in huis hebt dan leer je het zo. Ook staat het internet vol met instructievideo’s over hoe je met een pistonmachine koffie kunt bereiden. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP