Mannen Gadgets

SteelSeries Rival 5 review: de beste gaming muis?

Tijd voor de SteelSeries Rival 5 review!

De SteelSeries Rival 5 ziet eruit en voelt aan als een premium gaming muis. Toen wij dit randapparaat voor het eerst uit de doos haalde, vroegen wij ons af hoe deze verschilt van de SteelSeries 600 muis. 

Het antwoord is gelukkig “niet veel”. De gaming muis heeft geen afstembare gewichten, maar wel een comfortabele, ergonomische grip, prachtige LED verlichting, een overvloed aan programmeerbare knoppen en een reeks opties via de SteelSeries software. 

Lees onze volledige SteelSeries Rival 5 review voor meer informatie over deze goed gemaakte en betaalbare gaming muis.

SteelSeries Rival 5 review

  • Comfortabele, ergonomische vorm
  • Prachtige verlichting
  • Veel knoppen
  • Intuïtieve software
  • Geen verstelbaar scrollwiel
  • Paddle is moeilijk te gebruiken

De SteelSeries Rival 5 bevat de beste functies van eerdere SteelSeries gaming muizen, met fantastische prestaties en veel kleurrijke verlichting.

SteelSeries Rival 5 review: prijs

De gaming muis is te verkrijgen bij verschillende webshops en winkels. Wij geven de voorkeur aan bol.com of Coolblue. Beide partijen hebben een fantastische service en de prijzen zijn vergelijkbaar. 

Voor deze goede gaming muis ben je zo’n € 69,99 kwijt. Als je dit vergelijkt met andere gaming muizen op de markt, dan is dit de middenklasse. Perfect voor de casual gamer, maar ook geschikt voor de fanatieke spelers onder ons!

SteelSeries Rival 5 review: design

Als je bekend bent met de SteelSeries Rival 600, zou je een goed idee moeten hebben van wat je van de SteelSeries Rival 5 kunt verwachten. Net als zijn duurdere neef is de Rival 5 een ergonomische rechtshandige muis, met een hoge geribbelde handsteun, een kleine inkeping voor de duim en twee ledstrips die aan weerszijden naar beneden lopen. Het merklogo op de polssteun licht ook op.

Qua knoppen zijn er nogal wat voor een muis van dit formaat. Naast de linker- en rechterknop krijg je ook een klikbaar scrollwiel en een dots-per-inch (DPI) regelaar daaronder. Aan de linkerkant van de muis wordt het echter interessant. Er zijn twee dunne duimknoppen, evenals een “sniper” duimknop die standaard tijdelijk de DPI verlaagt. Dat is allemaal vrij standaard.

Wat echter ongebruikelijk is, is de kleine “paddle knop” net boven de twee duimknoppen. Het idee is dat je jouw duim op deze lange, dunne knop laat rusten en deze omhoog of omlaag drukt voor verschillende effecten. Je zou dit kunnen gebruiken om in of uit te zoomen met een sniper, snelheid te verhogen of te verlagen in een raceauto, te schakelen tussen wapens in een actie / RPG of een ander commando dat profiteert van bidirectionele bediening.

Paddles op gaming muizen zijn niet ongehoord, maar ze zijn ook niet erg gebruikelijk. Wij respecteren SteelSeries door een extra, ongebruikelijke potentieel nuttige knop toe te voegen aan een mid-tier muis. Tegelijkertijd hebben wij het nooit bijzonder nuttig bevonden, omdat het scrollwiel veel van dezelfde taken kan uitvoeren. Bovendien betekent de opname van de paddle dat de duimknoppen klein zijn. Om binnen een fractie van een seconde onderscheid te maken tussen alle drie, is een behoorlijk steile leercurve vereist.

SteelSeries Rival 5

SteelSeries Rival 5 review: functies

Naast zijn onconventionele paddle heeft de Rival 5 nog een paar andere interessante functies, meestal op software gebaseerd. Net als andere uitrusting van deze fabrikant, draait de Rival 5 op de SteelSeries Engine software, die onlangs een behoorlijk grote opknapbeurt heeft ondergaan. De SteelSeries Engine is altijd een van de betere programma’s voor games op de markt geweest, waardoor je eenvoudig de verlichting kunt aanpassen, sneltoetsen kunt programmeren en profielen kunt maken voor individuele games en apps.

Het gebruik van SteelSeries Engine is eenvoudig en intuïtief, of je nu de duimknoppen opnieuw wilt programmeren of de DPI-niveaus wilt aanpassen. (Je kunt nu vijf of meer verschillende DPI-niveaus programmeren; de vorige iteratie van Engine beperkt je tot twee.) Het grote voordeel is echter dat je prachtige verlichtingspatronen kunt opzetten op de twee heldere, kleurrijke LED-strips van de Rival 5. Of je nu een andere statische kleur wilt voor elke game die je speelt, of een pulserende regenboog terwijl je werkt, RGB-verlichting die je echt kunt zien, maakt een groot verschil.

Het enige minpuntje hier is dat sommige vergelijkbare muizen verstelbare scrollwieltjes bieden, waarmee je kunt kiezen tussen strak scrollen voor games en meer vrije vorm scrollen voor documenten en websites. De gaming muis heeft slechts één instelling voor de weerstand van het scrollwiel in het midden van de weg, wat niet ideaal is voor beide toepassingen.

SteelSeries Rival 5 review: prestaties

Net als andere SteelSeries producten presteert deze gaming muis prachtig tijdens het gamen. Wij hebben de muis getest met Call of Duty: Cold War, Call of Duty: Warzone, League of Legends, CS:GO, Assassin’s Creed, en ontdekte dat het in elk genre goed presteerde. De muis reageert nauwkeurig op jouw commandos, of je nu team deathmatch speelt op je favoriete shooters, of single player speelt. 

Het enige minpunt is dat wij niet veel uit de paddle hebben gehaald. De duimknoppen werkten beter voor eenmalige opdrachten en het scrollwiel werkte over het algemeen beter. Wij hadden liever grotere duimknoppen gehad, maar misschien vinden andere spelers er betere toepassingen voor.

Conclusie

Tot slot de conclusie van onze Rival 5 review!

De SteelSeries Rival 5 is gewoon een uitstekende muis, zeker voor zijn bescheiden prijs. Het is effectief, functioneel en erg kleurrijk. Het enige mogelijke nadeel is de ongebruikelijke paddle knop, hoewel dat voor sommige fans juist prettig kan zijn.

Als je bereid bent wat meer geld uit te geven, is de Rival 600 over het algemeen een iets betere muis, vooral vanwege zijn instelbare gewichten. Desalniettemin vinden wij dat hij kans maakt tot onze top 10 beste gaming muizen, maar daarvoor zullen wij hem wat langer in gebruik moeten hebben.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP