Mannen Gadgets

Luchtvochtigheid in huis verbeteren? Zo doe je dat!

Een slechte luchtvochtigheid in huis kan nadelig zijn voor je gezondheid, leefomgeving en comfort. Als je dit niet op tijd aanpakt, kun je misschien wel onherstelbare schade oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om erger te voorkomen. 

In dit artikel nemen wij je mee in hoe jij de luchtvochtigheid in huis kunt verbeteren. We beginnen bij de eerste stap; meten, want hoe staat de luchtvochtigheid bij jou in huis ervoor? Vanuit hier bouwen we verder en geven wij jou de juiste handvatten om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren!

Luchtvochtigheid in huis meten

De eenvoudigste manier om je luchtvochtigheid binnenshuis te meten, is door een hygrometer te gebruiken. Een hygrometer is een apparaat dat dient als binnenthermometer en vochtigheidsmeter. Als je geen hygrometer hebt en jij je zorgen maakt over de luchtvochtigheid, is er nog een alternatieve manier om de luchtvochtigheid in huis te meten. 

Luchtvochtigheid in huis meten met ijsblokjes

De methode met ijsblokjes is eenvoudig en geeft je een idee van de luchtvochtigheid in huis. Voor deze methode heb je alleen een glas water en een paar ijsblokjes nodig. Handig hè?

Je vult het glas met water, plaatst er twee tot drie ijsblokjes in en wacht ongeveer vier minuten. Ga na vier minuten terug en controleer het glas. Als het glas aan de buitenkant condensvorming heeft of druipt, is de luchtvochtigheid mogelijk te hoog. Aan de andere kant, als er helemaal geen condensatie ontstaat, kan de luchtvochtigheid te laag zijn.

Zorg ervoor dat het glas niet in je keuken wordt geplaatst, want de dampen die vrijkomen bij het koken kunnen de resultaten aantasten. De resultaten kunnen ook worden gewijzigd door beweging in de kamer, dus je kunt het glas het beste in een lege ruimte laten staan.

Wat is normale luchtvochtigheid in huis?

Als je aan de hand van een hydrometer of de ijsblokjes de hoeveelheid vocht in huis hebt gemeten, dan zul jij je misschien afvragen hoe die waarde ervoor staan. De normale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40 en 60 procent. Dit is ideaal voor zowel je gezondheid als comfort. Houd er rekening mee dat de normale luchtvochtigheid per seizoen kan verschillen. 

Als je meer wilt weten over de ideale luchtvochtigheid in huis, lees dan ons artikel: “De ideale luchtvochtigheid in huis? Hier moet je op letten!”.

Gevolgen lage luchtvochtigheid in huis

Een droge lucht kan zo schadelijk zijn voor je comfort, huis, bezittingen en gezondheid. Een lage luchtvochtigheid in huis kan ervoor zorgen dat jouw huid koud en jeukend aanvoelt en kan andere slijmvliezen in je lichaam uitdrogen, wat kan leiden tot keelpijn en gesprongen lippen. Een lage luchtvochtigheid kan ook hoesten, piepende ademhaling en andere ademhalingsmoeilijkheden verergeren.

Als de luchtvochtigheid te laag is, kan je huis grote schade oplopen door barsten en krimpen rondom deurkozijnen of fotolijsten. Alles dat van hout is gemaakt, zal gaan kromtrekken en buigen als het gedroogde hout kleiner wordt. Houten vloeren kraken vaak meer en kunnen zelfs uit elkaar vallen.

Het juiste vochtgehalte in de lucht in huis is van cruciaal belang om je op je best te voelen en de perfecte omgeving te creëren. Hieronder zijn enkele tekenen dat jij een te lage luchtvochtigheid in huis hebt:

  • Je slaapt niet goed. Als je merkt dat je ‘s nachts woelt en draait, dan heb je wellicht een lage luchtvochtigheid in huis. Te veel of te weinig luchtvochtigheid kan je slaap saboteren, aldus experts. Bovendien kan het inademen van te droge lucht je keel irriteren en leiden tot hoesten.
luchtvochtigheid in huis
  • Je bent regelmatig verkouden of ziek. Een ander teken van een lage luchtvochtigheid, is het regelmatig verkouden of ziek zijn. Door de droge lucht ben je vatbaarder voor een verkoudheid of griepje.
  • De (houten) meubels of vloer zijn plots beschadigd. Geloof het of niet, maar een lage luchtvochtigheid in huis kan ervoor zorgen dat je meubels of vloeren beschadigd raken. Denk aan de bank, de houten vloer of je mooie fotolijstjes. Valt het je ineens op dat de kwaliteit achteruit gaat? Meet dan zo snel mogelijk de luchtvochtigheid binnenshuis.

Luchtvochtigheid in huis verhogen

Het verhogen van de luchtvochtigheid in huis is een gemakkelijke taak, en het kan een enorm verschil maken voor je gezondheid en leefomgeving. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid minimaal boven de 30 procent maar onder de 50 te houden. Als resultaat kun je comfortabel leven zonder het risico dat schimmel of vocht in je huis binnensluipt.

Er zijn verschillende populaire manieren om de luchtvochtigheid te verhogen. Hieronder hebben wij ze voor je uitgelicht.

Luchtbevochtiger

Een van de meest effectieve manieren om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, is met behulp van een luchtbevochtiger. Luchtbevochtigers zijn eigenlijk vrij simpele apparaten die bestaan ​​uit een bak die je vult met water. Het zal dan een koele of warme mist creëren en afhankelijk van het type, kleine deeltjes uitstoten die je kunt inademen.

Luchtbevochtigers variëren in grootte, maar zijn relatief betaalbaar, gemiddeld kosten ze een paar tientjes. Kleine luchtbevochtigers kunnen één kamer tegelijk bedekken. Grotere modellen kunnen daarentegen hele verdiepingen of huizen bedekken. Het is essentieel om je luchtbevochtiger regelmatig te legen en schoon te maken, omdat deze vatbaar is voor schimmel en andere bacteriën.

Hang je wasgoed binnenshuis op

Als je huid op een frisse winterochtend een beetje schilferig aanvoelt, doe je pas gewassen kleding dan niet in de droger. Als je jouw wasgoed in huis ophangt, zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in huis langzaam omhoog gaat.

Een groot pluspunt van deze methode is de betaalbaarheid. Droogrekken zijn niet duur en je kunt energie besparen door de droger niet te gebruiken.

Enkele kamerplanten toevoegen

Kamerplanten zijn niet alleen een uitstekende manier om de luchtvochtigheid te verhogen, maar mogelijk ook om de lucht te zuiveren. Planten zijn effectieve natuurlijke luchtbevochtigers omdat ze vocht opnemen via de wortels en dit door de stengels naar de bladeren laten circuleren. Hierdoor komt er vocht via de bladeren in de lucht.

Kies je planten zorgvuldig als je de lucht zowel wilt zuiveren als bevochtigen. Amerikaanse onderzoekers hebben lang onderzoek gedaan naar verschillende planten die daadwerkelijk de lucht reinigen.

Ecoworld heeft een makkelijke en luchtzuiverende kamerplanten mix op bol.com. Dit is een set van 6 verschillende planten die ervoor zorgen dat je lucht gezuiverd en bevochtigd wordt. Aanradertje!

Koken zonder deksels

Bij koken ontstaat een aanzienlijke hoeveelheid vocht, vooral kokend water creëert veel stoom. Probeer tijdens het koken de pannen zo min mogelijk af te dekken, hierdoor kan de stoom ontsnappen en in de lucht komen. Om dit het beste te laten werken, zet je de ventilatoren op een lage stand om een ​​goede luchtcirculatie te bevorderen, maar zonder het vocht te verwijderen.

Tegenwoordig zorgen onze drukke levens ervoor dat we de magnetron veel te vaak gebruiken. Geef de magnetron een rustpauze en verwarm in plaats daarvan je maaltijden op het fornuis.

Gevolgen hoge luchtvochtigheid in huis

Te hoge luchtvochtigheid in huis kan een negatieve invloed hebben op je comfort, huis, bezittingen en gezondheid. Als de lucht om je heen te veel vocht heeft, kan je lichaam zijn temperatuur niet regelen door middel van zweten. Als jij je in een vochtige kamer bevindt die dezelfde temperatuur heeft als een kamer met minder vochtigheid, zal de vochtige kamer voor je warmer aanvoelen.

Te veel luchtvochtigheid in huis geeft je niet alleen een ongemakkelijk gevoel, je kunt er ook misselijk van worden. Een hoog vochtgehalte bevordert de groei van schimmels en huisstofmijt, wat ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken bij mensen met astma en allergieën.

Als het om je huis gaat, vormt te vochtige lucht een voedingsbodem voor schimmel en meeldauw, wat resulteert in kostbare schade. Na verloop van tijd kan een hoge luchtvochtigheid hout laten rotten en ongewenste insecten aantrekken. 

Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, zul je waarschijnlijk een van onderstaande dingen opmerken:

  • Schimmelvorming. Op de plekken waar de luchtvochtigheid in huis het hoogst is, heb je kans op schimmelvorming. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe makkelijker de groei en verspreiding van schimmels plaatsvindt.  
  • Rot op meubels of hout. Een ander gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis, is rot op houten meubels, vloeren of kozijnen. Net als bij een lage luchtvochtigheid in huis, is dit een veelvoorkomend probleem. 
  • Slaapproblemen. Als de lucht om je heen een hoge luchtvochtigheid heeft, kan jouw lichaam zijn temperatuur niet regelen door middel van zweten. Dit geeft een ongemakkelijk gevoel en kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt.
  • Ademhalingsproblemen bij astma en allergieën. Zoals we net al vertelde bevordert een te hoge luchtvochtigheid in huis de groei van schimmels en huisstofmijt. Dit is gevaarlijk voor mensen met een astma of allergie, want hierdoor kunnen er ademhalingsproblemen voorkomen.

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Het verlagen van de luchtvochtigheid in huis is vrij simpel. Om erger te voorkomen is het belangrijk om zo snel als mogelijk de luchtvochtigheid op peil te krijgen. Je zult snel merken dat je comfortabeler kunt leven en dat je geen risico loopt op schimmel of vocht binnenshuis.

Hieronder hebben wij de meest populaire manieren om de luchtvochtigheid in huis te verlagen uitgelicht. 

Luchtontvochtiger

Als je het vocht uit de lucht wilt halen, is het kopen van een luchtontvochtiger een vrij eenvoudige oplossing.

Deze gadget werkt eigenlijk heel eenvoudig. Lucht wordt door het apparaat gezogen en het water wordt opgevangen in een bak. Je hoeft alleen het overtollige water regelmatig door de afvoer te gooien.

Wij adviseren om de luchtontvochtiger te plaatsen in de ruimtes met het grootste risico op vochtontwikkeling. Ruimtes in je huis die bijzonder kwetsbaar zijn voor vocht, zijn onder meer de badkamer of de kelder.

Echter, omdat je wellicht de meeste tijd in de keuken, slaapkamer of woonkamer van je huis doorbrengt, wil je misschien liever deze ruimte ook voorzien van een luchtontvochtiger.

Net als een luchtbevochtiger haal je een luchtontvochtiger voor een paar tientjes al in huis. Uiteraard variëren de modellen in grootte en functies, maar het is zeker een betaalbaar en efficiënte manier om de luchtvochtigheid te verlagen.

Ventileer je kamer of gehele huis

Zorg voor ventilatie in je huis, vooral in ruimtes waar gewoonlijk vocht ontstaat, zoals de keuken en de badkamer. Open indien mogelijk ramen en deuren en laat ventilatoren langer aan om voor voldoende ventilatie te zorgen. Als je huis minstens een paar uur per dag goed wordt geventileerd, kan dit de luchtvochtigheid binnenshuis aanzienlijk verminderen.

Airconditioning

Met het warme weer in Nederland hebben steeds meer mensen een airconditioning systeem of mobiele airco. Maar wist je dat door airconditioning aan te zetten niet alleen de kamer gekoeld wordt, maar dat ook helpt om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, vooral tijdens vochtig weer? Zeker een goede toevoeging dus! 

De ideale luchtvochtigheid in huis

De ideale luchtvochtigheid in huis verschilt per ruimte, seizoen en ook per individu. Voor iedereen is dit anders. Net als op kantoor, iedereen vindt een andere temperatuur prettig. Wij vertellen je er alles over in ons artikel de “De ideale luchtvochtigheid in huis? Hier moet je op letten!“.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP