Mannen Gadgets

Muggen bestrijden? 9 tips die gegarandeerd werken!

De grote vraag luidt: wat te doen tegen muggen? Als jij in je directe kring vraagt over hoe zij muggen bestrijden, zul je veel verschillende antwoorden krijgen. Over het bestrijden van deze vervelende insecten bestaan flink wat misverstanden. De meest voorkomende fabel is misschien wel dat muggen op licht afkomen. Het lijkt misschien logisch, maar we willen dit bij deze graag de wereld uit helpen. 

Je bent hier gekomen om erachter te komen hoe je muggen kunt bestrijden. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je dit het beste kunt aanpakken. Met onderstaande tips zul jij eenvoudig en snel alle muggen in je slaapkamer, tuin of huis verjagen. 

Waar komen muggen op af?

Muggen komen af op de lichaamsgeur van mensen. Het is voornamelijk de koolstofdioxide (CO2) die de mug aantrekt. Koolstofdioxide is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof die je uitademt. Voor mensen is het geurloos, maar muggen ruiken dit op grote afstand. 

1. Muggen bestrijden met muggenlamp

Als je last hebt van veel muggen dan is een muggenlamp waarschijnlijk een goede oplossing. Een muggenlamp zal muggen verleiden om naar de lamp toe te gaan in plaats van jou. Experts vertellen dat de muggenlamp een effectief middel is om grote hoeveelheden of een muggenplaag te verjagen. 

Een muggenlamp is ook prettig als je buiten muggen wilt bestrijden. Als je in het bezit bent van een mooie overkapping dan heb je hoogstwaarschijnlijk wel een stopcontact. Plug de muggenlamp erin en je zult voortaan kunnen genieten van een muggenloze avond! 

Bovendien is een muggenlamp ook multifunctioneel. Het werkt namelijk ook tegen fruitvliegjes en motten. Daarnaast is hij makkelijk te verplaatsen en leent zich daardoor perfect voor het kamperen. 

2 Muggen bestrijden met muggen gordijn

Met een horgordijn, vliegengordijn of muggen gordijn kun jij naast muggen ook andere ongewenste insecten buiten houden. Het voordeel van deze gordijnen is dat je ze niet hoeft te openen als deur. Je kunt er gewoon doorheen lopen. Het gordijn valt vervolgens vanzelf weer op zijn plaats. 

Wil je er echt zeker van zijn dat het gordijn snel sluit? Kies dan voor een muggen gordijn met magneet. Hierdoor geef je muggen en andere insecten nog minder tijd om naar binnen te glippen. Echter vinden wij een gordijn met kralen of kattenstaart toch net iets chiquer staan. 

3. Muggen bestrijden met muggenstekker

Muggen bestrijden met een muggenstekker is een goede manier. Het is makkelijk om muggen op afstand te houden. Er zijn verschillende soorten muggenstekkers. Zo heb je de muggenstekker die werkt met een bepaalde stof en de muggenstekker met geluid. 

Een bekende fabrikant van de muggenstekker is Vapona. Het merk is al sinds 1961 actief in het bestrijden van insecten. Het maakt voor hen niet uit van welk insect je last hebt, met hun producten kun je ze verjagen. 

Als je een muggenstekker interessant vindt, dan kunnen wij zeker de Vapona Anti Mug Stekker aanraden. Deze maakt gebruik van een anti-stof om muggen te verjagen. Let op: je dient deze wel op den duur na te vullen!

4. Muggen bestrijden met planten

Muggen bestrijden

Dit is misschien wel de leukste manier om muggen te verjagen. Ideaal voor het verjagen van muggen in huis of buiten. Bovendien is het niet alleen een aanwinst voor je interieur of tuin, maar het draagt ook bij aan een schone lucht in huis. Er zijn verschillende planten die je kunt gebruiken om muggen te verjagen. Wij zullen er een aantal voor je opsommen:

  • Planten met citroengeur
  • Kruidentuin met rozemarijn, basilicum en munt
  • Geranium (Ooievaarsbek)
  • Kattenkruid (Nepeta)
  • Goudsbloem

5. Muggen bestrijden met geluid

We vertelde net al kort dat je met een muggenstekker op geluid muggen kunt verjagen. Bij deze gaan we er wat dieper op in. Muggen bestrijden met geluid klinkt misschien een beetje eng, maar het is erg praktisch en eenvoudig. 

Om ze te verjagen maak je namelijk gebruik van ultrasone verjagers. Dit zijn apparaten die voorzien zijn van ultrasone geluidsgolven. Deze zijn niet hoorbaar voor mensen, maar wel voor dieren. Naast het verjagen van muggen zullen ook katten, mollen, muizen, vleermuizen en andere insecten of dieren niet meer in jouw buurt komen. 

Wij vinden deze oplossing wat minder geschikt als je zelf huisdieren hebt. Het zou natuurlijk sneu zijn als jij je hond, kat of konijn helemaal gek maakt met een geluid. 

6. Muggen bestrijden met muggengaas

Muggengaas of een raamhor is eenvoudig te monteren en werkt verrassend goed. Het werkt prettig, want er komt nog steeds frisse lucht je huis in. Daarom vinden wij muggen bestrijden met muggengaas of een raamhor een goede oplossing. 

Raamhorren of muggengaas zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je een raamhor met rolsysteem waardoor je het gemakkelijk omhoog of omlaag kunt bewegen. Dit wordt ook wel een rolhor genoemd. 

Daarnaast heb je ook muggengaas wat je kunt monteren met klittenband of een magnetische strip. Het grote voordeel van muggengaas is dat je het snel en makkelijk kunt verwijderen. 

De laatste optie is een inzethor. Dit is de meest gebruiksvriendelijke van allemaal. Deze zet je namelijk kant en klaar in je raam. 

7. Muggen bestrijden met lavendel

muggen bestrijden

De meeste mensen hebben wel lavendel in de tuin staan. Misschien is het je dan ook wel eens opgevallen dat lavendel vrijwel altijd intact blijft. Dit komt vanwege de geur. De geur van lavendel schrikt namelijk naast konijnen of insecten ook muggen af. 

Onderzoekers beweren zelfs dat het reukvermogen van de mug belemmert wordt door lavendel. Als dit klopt, dan resulteert dit erin dat de mug jouw geur minder goed kan ruiken. Hetgeen wat onderzoekers zeggen lijkt voor ons wel te kloppen. In de meeste anti-muggenmiddelen zit namelijk een percentage lavendel. 

Muggen bestrijden met lavendel is dus zeker iets wat je kunt proberen. Het is niet alleen een mooie plant voor in de tuin of in huis, maar werkt dus ook nog tegen allerlei verschillende dingen. Handig toch?

8. Muggen bestrijden met muggenspray

Muggen bestrijden met muggenspray is misschien wel het meest bekend van allemaal. Muggenspray is iets wat je eigenlijk altijd in huis moet hebben. Een goede muggenspray bevat DEET. Dit is een stof die de geur van muggen in verwarring brengt. Net als bij lavendel wordt het dus moeilijker om jouw lichaam te ruiken. En zonder deze geur ben je voor de mug niet meer interessant.

Muggenspray met DEET heb je in verschillende concentraties, variërend van 9,5% DEET tot wel 50% DEET. Hoe hoger het percentage, hoe langer het bescherming tegen muggen en andere insecten biedt. Wij raden aan om altijd muggenspray met 30 tot 40% DEET te gebruiken. 

9. Muggen bestrijden met vliegenmepper

De vliegenmepper is al jaren een standaard tool om insecten en ongedierte te verjagen. Verjagen is misschien een licht beladen term, want eigenlijk vermoord je ze met een vliegenmepper. Het is een ontzettend effectief middel om van muggen en andere insecten of ongedierte af te komen. 

Wij geven de voorkeur aan de elektrische vliegenmepper. De mug wordt geëlektrocuteerd waardoor ze heel blijven en er geen vlekken ontstaan. Zodra je er een gevangen hebt kun je hem gemakkelijk van de mepper afzwaaien.

Waar blijven muggen overdag?

Muggen zijn echte nachtdieren. Dit verklaart ook meteen waarom je ze overdag niet ziet vliegen. Zodra het begint te schemeren, zul je de eerste muggen zien vliegen. Het is dan namelijk veilig voor de mug om te vliegen. Bovendien hoeven ze ‘s nachts niet lang te zoeken naar een prooi. De meeste slachtoffers liggen lekker te slapen. 

Maar waar blijven muggen overdag? Overdag rusten de muggen uit op een beschut plekje. Meestal is dit in kruipruimtes of in de tuin. 

Komen muggen op licht af?

Nee, muggen komen niet op licht af. Sterker nog, muggen kunnen bijna niets zien. De lampen uitzetten heeft dus geen enkele zin om een muggensteek te voorkomen.

Zijn muggen gevaarlijk?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten muggen. In principe zijn de muggen in Nederland niet gevaarlijk. Echter is de exotische mug de laatste jaren vaker gespot in Nederland. Het RIVM vertelt ons dat de vestiging van exotische steekmuggen op termijn niet te voorkomen is. Denk bijvoorbeeld aan de Aziatische tijgermug die via autobanden of planten naar Nederland komt. 

De tijgermug kan ongeveer 10 verschillende ziektes overbrengen. Gelukkig is er tot nu toe in Nederland nog niemand ziek geworden. Hopelijk kunnen we dit nog lang zo houden. Voor informatie over muggen, raadpleeg de website van het RIVM.  

Conclusie

Tot slot komen we bij de conclusie van onze 10 tips over muggen bestrijden. Wij hopen dat je nu weet wat te doen tegen muggen. Zodra er nieuwe, betere methodes om muggen te bestrijden zijn, zullen wij dit toevoegen. Houd dus ons artikel in de gaten. 

Mis je wat of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op via Instagram DM of de contactpagina

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP