Mannen Gadgets

Slimme rookmelder: wat is het en hoe werkt het?

Een slimme rookmelder werkt net als traditionele rookmelders. Ze geven een alarm af wanneer rook of brand wordt gedetecteerd en waarschuwen zo goed als mogelijk dat je veiligheid moet zoeken in geval van een dergelijk noodgeval.

Waar slimme rookmelders een voordeel hebben, is hun vermogen om een melding naar je telefoon te sturen wanneer het alarm afgaat, zelfs als je niet thuis bent.

Slimme rookmelders (zoals die deel uitmaken van de Nest-productlijn) waarschuwen je ook als de batterij bijna leeg is of als er een probleem is met de sensoren in het apparaat. Alleen al deze twee mogelijkheden hebben het vermogen om het leven van jou en je gezin te redden.

Wat is een slimme rookmelder?

Als er een slim apparaat voor je huis is dat het waard is om in te investeren, dan is het wel een slimme rookmelder. Hoewel de soorten sensoren die worden gebruikt hetzelfde zijn voor zowel traditionele als slimme rookmelders, houden daar de overeenkomsten op.

Slimme rookmelders bevatten functies om het batterijvermogen te bewaken en sturen een melding naar je telefoon als er een probleem is.

De meeste modellen van slimme rookmelders hebben ook koolmonoxide detectie in hun functies.

Als je slimme rookmelders integreert met jouw smart home systeem, kan je de melders koppelen met andere apparaten in jouw slimme huis. Hierdoor ben je sneller gewaarschuwd in geval van brand.

Hoe werkt een slimme rookmelder?

De eenvoudigste manier om te begrijpen hoe slimme rookmelders werken, is door ze te beschouwen als rookmelders met WiFi. Als er een alarm afgaat, gebruiken de slimme rookmelders WiFi om verbinding te maken met je smart home hub (als je die hebt) en een app op je smartphone.

Of als je per ongeluk op een ochtend je eitje hebt laten aanbranden en het is een vals alarm, dan kun je de app op jouw telefoon gebruiken om het alarm uit te zetten.

Als je meerdere smart rookmelders hebt gekoppeld met elkaar, geven ze allemaal een alarmsignaal, zelfs als er maar één wordt geactiveerd. Bovendien kan de melding die je op jouw smartphone of smart home hub ontvangt, je helpen bepalen welk alarm is geactiveerd om je helpen het probleem op te sporen.

Als je niet thuis bent en een melding krijgt die zorgwekkend is, kun je de hulpdiensten snel waarschuwen en mogelijk ernstige materiële schade voorkomen.

Voordelen van een slimme rookmelder

We hebben je nu uitgelegd wat een smart rookmelder is en hoe het werkt. Maar wat zijn de voordelen van een smart rookmelder? Want als jij nu geen of een traditionele rookmelder hebt, wil jij wel graag weten wat deze nieuwe gadget jou oplevert. Wij hebben de voordelen voor jou opgesomd. 

Nooit meer een vals alarm

Met een traditionele rookmelder heb je geen grip op de gevoeligheid van de sensoren. In de keuken kan bijvoorbeeld een zeer gevoelige sensor het alarm laten afgaan, zelfs als je wat vlees bakt. Daarom moet het minder gevoelig zijn, waardoor irriterende en stressvolle vals alarm wordt voorkomen. 

Met een smart rookmelder pas je eenvoudig de gevoeligheid van de sensoren aan. Hierdoor voorkom je de potentiële hartverzakking als je per ongeluk wat laat aanbranden. 

Mogelijkheid om branden sneller te detecteren

Een van de belangrijkste voordelen van een slimme rookmelder is dat deze een brand veel sneller kan detecteren dan een traditionele. Een standaard rookmelder werkt door situaties te identificeren waarin er te veel rook is in een bepaalde ruimte. Slimme rookmelders gaan nog een stap verder, want ze detecteren wanneer een kamer te warm is of een dramatische stijging van de temperatuur plaatsvindt.

Slimme rookmelder: wat is het en hoe werkt het?

Meldingen naar smartphone of alarmcentrale

Een ander bijkomend voordeel van een slimme rookmelder is dat deze verschillende meldingen en waarschuwingen naar verschillende partijen stuurt. Deze slimme rookmelders kunnen de hulpdiensten inschakelen zodra er brand is. Bovendien kan iedereen die de app van de rookmelder heeft, meldingen ontvangen, zelfs als ze niet thuis zijn.

Betrouwbaarheid en levensduur van de batterij

Het wordt aanbevolen dat mensen de batterijen van hun rookmelder een paar keer per jaar vervangen. Maar met slimme rookmelders kun je er zeker van zijn dat ze veel langer meegaan als ze op een nieuwe batterij werken. Bovendien kun je het vermogen van jouw slimme rookmelders op elk moment controleren via de app op je smartphone of tablet.

Op afstand bedienen

Een aangesloten rookmelder kan samenwerken met andere smart home apparaten, zoals je alarmsysteem, slimme deursloten en raamsensoren. Je bepaalt zelf welke actie er wordt ondernomen bij brand. Denk aan het automatisch sluiten van deuren en ramen of de hulpdiensten inschakelen. Bij brand krijg je een waarschuwing en kun je met één druk op de knop actie ondernemen.

Geschiedenis van slimme rookmelder bekijken

Je kunt elke bedreiging die door je smart rookmelder is ontdekt, registreren en opslaan. Ze worden constant gecontroleerd door je smartphone of tablet. Dit kan handig zijn als je deze gegevens na een calamiteit moet laten zien aan jouw elektricien, loodgieter of verzekeringsmaatschappij.

Hoe koop je een goede slimme rookmelder?

Oké, je bent geïnteresseerd in een slimme rookmelder, maar wat is een goede? Hoe koop je de beste die bij jou past? Wij zullen hier snel een artikel aan wijden, maar om je alvast handvatten te geven zullen wij je een aantal tips geven. 

Kijk naar de koppelmogelijkheden

Er zijn twee types slimme rookmelders. Namelijk draadloos koppelbaar en niet koppelbaar. Draadloos koppelbaar kun je koppelen met ander melders. Dit houdt in dat bij het afgaan van het alarm, ook andere melders af zullen gaan. Zo word je ongeacht waar jij je bent in het huis, gewaarschuwd. Niet koppelbaar is het tegenovergestelde.

Bepaal de stroomtoevoer

Slimme rookmelders variëren ook als het gaat om de stroomtoevoer. Zo heb je slimme rookmelders op batterij, maar ook op netstroom of accu. De levensduur van jouw apparaat is afhankelijk van de stroomtoevoer. Ik zal je alvast verklappen dat een slimme rookmelder met accu het langste meegaat!

Alleen rook detecteren of ook andere dingen zoals koolmonoxide of hitte?

Een traditionele rookmelder kan uitsluitend rook detecteren, maar een slimme rookmelder kan vaak ook koolmonoxide of hitte detecteren. Zo haal je met een enkel apparaat meer functies in huis. Ga dus na of jij dit belangrijk vindt.

Bol.com Algemeen
Bol.com Algemeen

Waarom moet je een slimme rookmelder kopen?

Zelfs als je over het algemeen niet van smart home (producten) houdt, denken we dat een slimme rookmelder het enige essentiële apparaat is dat elk huis zou moeten hebben. Bij een traditionele rookmelder weet je alleen of er gevaar is wanneer jij je in huis bevindt, maar bij een slimme rookmelder is de locatie niet relevant. Jij ontvangt meldingen, waar je ook bent. 

De meeste slimme rookmelders zijn hybride apparaten die rook en hitte detecteren, evenals koolmonoxide, een dodelijk, reukloos gas dat vrijkomt bij verbranding. En omdat slimme rookmelders verbinding maken met jouw internet thuis, kunnen ze je meldingen sturen via een app op je smartphone of tablet. 

Een bijkomend voordeel is dat slimme rookmelders, naast rookmeldingen, waarschuwingen voor een bijna lege batterij kunnen geven ruim voordat ze leeg zijn. Dit betekent dat je die vervelende nachtelijke piepjes nooit meer hoeft te horen. 

Slimme rookmelders stellen je ook in staat om het alarm uit te zetten met de app wanneer je het eten hebt verbrand. Dit is bij een traditionele rookmelder toch een hele andere klus. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP