Mannen Gadgets

Koffie zetten zonder filter? Dit zijn de mogelijkheden!

Geen koffiefilters meer hebben, is niet echt een probleem, vooral als je in de grote stad woont, waar op loopafstand een supermarkt is. 

Maar er zijn soms momenten, zoals bijvoorbeeld zaterdagochtend of vroege werkdagen, dat het verlaten van jouw huis voordat je iets qua cafeïne op hebt gewoon geen optie lijkt. (En dit is alleen maar meer wanneer je niet op loopafstand van een supermarkt woont)

Hier is het goede nieuws: je kunt koffie zetten zonder filter. En dat is ook nog hele goede koffie ook.

Koffie zetten zonder filter: de snelle manieren

Koffie zetten zonder filter is makkelijker dan je denkt. Er zijn een aantal opties die bijzonder snel zijn. Het hoeft helemaal niet lastig te zijn. Wij vertellen je de meest snelle manieren waarmee jij toch snel kunt genieten van een bak koffie als je filters op zijn. 

Oploskoffie

De meest gemakkelijke en voor de hand liggende manier om koffie te zetten zonder filter is misschien wel oploskoffie. Met oploskoffie heb jij namelijk alleen heet water nodig. Zet heet water met jouw waterkoker en giet het vervolgens over de oploskoffie in jouw favoriete mok. Het is altijd handig om oploskoffie in huis te hebben. Niet alleen voor (nood)situaties als deze, maar ook als je op reis gaat. Niet in elk land is namelijk lekkere koffie en ook voor mensen die van kamperen houden is het een praktische oplossing. 

Herbruikbaar koffiefilter

Een andere optie om koffie te zetten zonder filter is met een herbruikbaar koffiefilter. Hierdoor hoef jij je nooit meer zorgen te maken over koffiefilters die op zijn, want je hebt er eentje die her te gebruiken is. Naast dat het een milieubewust alternatief is, is het ook een handig ding. Net als met een normaal koffiefilter heb je alleen kokend water, gemalen koffie en een kop nodig. 

Cold brew koffie

Misschien niet helemaal hetzelfde als een warm kopje koffie, maar koffie kun je ook koud drinken. We noemen het ook wel cold brew. Je kunt dit bijvoorbeeld zetten met de Hario Filter-In Coffee Bottle of gewoon kopen in jouw favoriete supermarkt. Het gebruik spreekt voor zich. Gooi koffie in het filter, koud water erop en laat het 12 tot 30 uur trekken. Als je het zelf doet valt het niet onder de snelle manier, maar wanneer je het in de supermarkt koopt wel. 

Bol.com Algemeen
Bol.com Algemeen

Koffie zetten zonder filter: de alternatieve zetmethodes

Wij hebben je net de meest snelle manieren gegeven, maar er zijn er nog een aantal die wij willen benoemen. Je kunt namelijk ook het koffie zetten als geheel anders doen. Wij hebben hieronder de alternatieve koffiezetmethodes voor jou beschreven. 

De traditionele manier: een percolator

Met een percolator zet je koffie op de traditionele manier. De onderkant van de percolator vul je met water en het filter met gemalen koffie. Verdeel de koffie gelijkmatig over het filter en zet het apparaat op het fornuis of gas kookplaat. Sommige modellen zijn ook geschikt om op een keramische of elektrische kookplaat te zetten. Zorg ervoor dat het water zachtjes borrelt, dus niet volledig laten koken, en zet een timer. Afhankelijk van jouw voorkeur doe je dit 8 minuten of langer. 

Percolator zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten. De maat wordt aangeduid in het aantal kopjes in plaats van milliliters of liters. Tevens zijn er modellen met opties zoals een warmhoudfunctie of droogkookbeveiliging. 

Gebruik een French press of cafetière

Met een cafetière heb jij in een aantal minuten een heerlijke kop koffie. Dit is een koffiezetter die ook wel French press wordt genoemd, omdat je de koffie met een pers naar beneden duwt. Je vult namelijk de koffiezetter met de gewenste hoeveelheid gemalen koffie en giet er vervolgens water op. Laad dit een aantal minuten trekken en duw dan de pers naar beneden om de koffie te filteren. 

Een cafetière heb je in verschillende uitvoeringen. Wij zijn erg fan van de Bialetti PressoFiltro. Met deze french press zet je tot wel 1 liter aan koffie. Het fijne is dat hij ook van glas is. Hierdoor is de koffiezetter makkelijk schoon te houden en kan hij ook in de vaatwasser. 

Een Nespresso koffiecupmachine

Nog een alternatieve manier van koffie zetten is met een Nespresso koffiecupmachine. Met een koffiecupmachine haal jij koffiecups in huis in plaats van bonen of gemalen koffie. Je plaatst de koffiecups in het apparaat en de machine perforeert de cup en laat er vervolgens heet water doorstromen. Met deze manier van koffie zetten heb jij in minder dan 1 minuut al een lekkere kop koffie. 

Een koffiecupmachine kun je al aanschaffen vanaf een paar tientjes, maar als jij er eentje wilt met meer functies, zoals een melkopschuimer, dan ben je wel wat meer kwijt. Kortom: er is voor ieder wat wils!

Gebruik een Koffiepadmachine

Het lijkt een beetje op een koffiecupmachine, maar dan gebruikt het platte koffiepads in plaats van koffiecups. Het principe is hetzelfde. Je plaats namelijk een of twee pads in het apparaat en met een enkele druk op de knop kun jij in minder dan 1 minuut wachten geniet van een of twee koppen koffie. 

Het voordeel van een koffiepadmachine ten opzichte van koffiecupmachine is dat de gemiddelde aanschafprijs een stuk lager ligt. Ook zijn koffiepads in aanschaf over het algemeen een stukje goedkoper. Echter, let niet teveel op deze factoren want jij bent uiteindelijk degene die de koffie drinkt en een goede eerste bak koffie zorgt voor een goede start van de dag!

koffie zetten zonder filter

Een volautomatische koffiemachine

Met een enkele druk op de knop genieten van een bak koffie? Dat doe je met een volautomatische koffiemachine. Kies voor een nieuwe manier van koffie zetten en je hoeft je nooit meer druk te maken over filters die op zijn. Deze automaten werken namelijk zonder koffiefilter. Vul de automaat met verse koffiebonen en laat de elektrische koffiemolen die in het apparaat zit de bonen op jouw favoriete stand malen. 

Met een volautomatische koffiemachine ben je ook niet beperkt tot alleen een normale zwarte bak koffie. Misschien houd je namelijk wel van een cappuccino en gebruik jij normaal gesproken een melkopschuimer om dit te maken. Met een volautomaat kun je zelfs de melkopschuimer in de kast opbergen, want het apparaat heeft er eentje ingebouwd. 

Het is misschien een prijzig alternatief, maar koffie zetten zonder filter kun je met een volautomaat zeker. 

De Aeropress

Misschien wel het meest kleine apparaat van allemaal in dit lijstje, maar de Aeropress is zeker een goede koffiemaker voor thuis, werk of voor op vakantie!

De AeroPress is een koffiemaker die vaak gemaakt is van kunststof en bekend staat om zijn formaat en gebruiksgemak. Hij is namelijk gemakkelijk mee te nemen op vakantie. Het enige wat je nodig hebt om koffie te zetten met dit apparaat is warm water en gemalen koffie. Koffie zetten met een Aeropress lijkt veel op de french press, alleen gebeurd het hier door middel van een vacuüm. 

Conclusie: hoe moet je koffie zetten zonder filter?

Hopelijk heb wij je inspiratie gegeven voor de volgende keer dat jij geen koffiefilters meer in huis hebt. Van DIY (doe het zelf) oplossingen tot volledige andere manieren van koffie maken, dit artikel heeft opties die bij iedereen passen. De opties die wij je hebben gegeven zijn niet alleen praktisch, maar kunnen je ook geld besparen en garant staan voor een kop koffie op elk gewenst moment van de dag. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP