Mannen Gadgets

Wat is een slimme weegschaal? Alles over de slimme weegschaal!

Als je op zoek bent naar een nieuwe weegschaal, vind je waarschijnlijk nogal wat slimme weegschalen in de zoekresultaten. Maar wat is een slimme weegschaal? 

De personenweegschaal van tegenwoordig doet veel meer dan alleen je gewicht meten. Velen hebben sensoren die je spiermassa en lichaamsvet kunnen schatten, je hartslag kunnen meten en zelfs jouw basale metabolisme kunnen berekenen, allemaal in een poging om je gezondheid bij te houden of je te helpen bij het afvallen. 

Deze zogenaamde slimme weegschalen gebruiken Bluetooth of WiFi om alle gegevens die ze over je vastleggen, te synchroniseren met een app op jouw smartphone of tablet. Meestal is dat de app van het bedrijf dat de weegschaal maakt. In de meeste gevallen kun je die gegevens ook synchroniseren met Google Fit of Apple Health.

Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze gadget voor bij jou thuis.

Wat is een slimme weegschaal eigenlijk?

Een slimme weegschaal is een elektronische weegschaal die het gewicht en andere statistieken van het lichaam meet. De weegschaal brengt de gehele lichaamssamenstelling in kaart. Deze data zet het apparaat vervolgens draadloos naar een app of online service waar de gegevens automatisch geregistreerd worden.

Die andere statistieken omvatten over het algemeen lichaamsvet, lichaamswater en vaak de Body Mass Index (BMI). Sommige statistieken zijn accurate metingen, terwijl andere, zoals BMI, schattingen zijn op basis van berekeningen die ook rekening houden met lengte en geslacht.

Gezondheid
Gezondheid

Hoe werkt een slimme weegschaal?

De slimme weegschalen die we in de winkel zien, werken door middel van Bio-elektrische Impedantie Analyse Technologie (BIA). Dit betekent in feite dat de weegschaal kan meten hoeveel ons lichaam weerstand biedt aan een elektrische puls. Om dit voor elkaar te krijgen, stuurt de weegschaal een elektrisch signaal door ons lichaam en detecteert het hoe snel het reist.

Elektriciteit gaat sneller door het water en botten in ons lichaam dan door het vet (minder watergehalte). Bedenk dat water een uitstekende geleider is. Dus hoe meer water je lichaam heeft, hoe sneller de stroom zal reizen. Verschillende lichaamsweefsels bevatten verschillende niveaus van water.

Wanneer je op een slimme weegschaal stapt, merk je dat deze 2 of 4 elektroden heeft waar je op staat. Deze elektroden sturen de stroom door je onderlichaam en analyseren vervolgens de resultaten. Op basis van hoe snel deze stroom reist, kan de weegschaal verschillende vergelijkingen gebruiken om te schatten hoeveel vet, botten en spiermassa er in ons lichaam zit.

Zodra deze waarden zijn bepaald, kan de weegschaal deze informatie naar de app op jouw smartphone of tablet sturen. De meeste weegschalen doen dit automatisch elke keer dat je erop stapt. De app heeft verschillende tools om wijzigingen bij te houden en je kunt er ook persoonlijke doelen zoals afvallen instellen.

Veel slimme weegschalen zijn compatibel met verschillende gezondheidsapps zoals Apple Health of Google Fit en sommige gebruiken hun eigen apps. Deze apps zijn meestal gratis. Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat de weegschaal die je overweegt, een app gebruikt die je nu al gebruikt of wilt gebruiken.

Wat kan een slimme weegschaal meten?

Slimme weegschalen meten nog steeds ons gewicht en registreren dat automatisch, maar afhankelijk van het model kunnen ze ook veel andere statistieken bijhouden. Hieronder zijn de belangrijkste statistieken die slimme weegschalen voor je berekenen en bijhouden. Sommige weegschalen kunnen aanvullende berekeningen doen, maar degene hieronder komen het meest voor.

BMI

BMI, of body mass index, is een waarde die vaak wordt gebruikt om iemands gezondheidstoestand te bepalen. Het is een verhouding tussen ons gewicht en lengte. De vergelijking om het handmatig te vinden is als volgt: kg lichaamsgewicht / (lengte in meters x lengte in meters) = BMI.

BMI wordt vaak gebruikt om te bepalen of iemand overgewicht heeft. Volgens het voedingscentrum wordt een BMI onder de 18,5 als ondergewicht beschouwd, 18,5 – 25 als gezond en hoger dan 25 als overgewicht.

BMI is een goede factor om ons een idee te geven van de algehele gezondheid, maar het heeft zo zijn gebreken. Gespierde mensen kunnen in de categorie met overgewicht worden geplaatst omdat ze meer wegen, ook al is het vetvrije massa. Magere mensen worden doorgaans gestraft omdat ze “ondergewicht” hebben. Desalniettemin is het geen slechte statistiek om in de gaten te houden.

Wat is een slimme weegschaal?

Percentage lichaamsvet

Het percentage lichaamsvet is een maatstaf voor hoeveel van het totale lichaamsgewicht uit vetweefsel bestaat. Dit omvat essentieel vet en opgeslagen vet. Dit is een goede maatstaf om te zien hoe jouw lichaam er voor staat. Een lager lichaamsvetpercentage hebben is meestal het doel, maar je wilt niet te laag worden, want dat is ook slecht voor je gezondheid.

De meeste mannen hebben een vetpercentage tussen de 18 en 25%. De meeste vrouwen zitten tussen de 25 en 30%. Als je lagere waarden hebt, zie je er fitter of magerder uit. Onthoud dat een percentage voor mannen onder 6% niet gezond is, voor vrouwen is dat 11%. 

Als je onder de gemiddelde referentiewaarden zakt, loop je het risico de normale functie van jouw lichaam te verstoren. Absoluut niet iets wat je graag wilt hebben. 

Spiermassa

Spiermassa is min of meer het tegenovergestelde van het percentage lichaamsvet. Als je dit meet dan kun je zien hoeveel van totale lichaamsgewicht uit spierweefsel bestaat. Deze statistiek kan gunstig zijn voor mensen die proberen te groeien en spieren te krijgen. Soms is het moeilijk te zeggen of het gewicht dat je wint, vet of spieren is (hoewel in de spiegel kijken je enig inzicht kan geven).

Slimme weegschalen kunnen je een schatting geven van hoeveel vetvrije massa je hebt. Je kunt dit ook in de loop van de tijd volgen om te zien of je jouw doelstellingen voor spiermassa bereikt.

Vetvrije massa

Vetvrij lichaamsgewicht (ook bekend als vetvrije massa) is het totale lichaamsgewicht minus het gewicht aan vet. De uitkomst klinkt misschien veel als spiermassa, maar het omvat ook dingen als botgewicht en watergewicht. Sommige apparaten maken mogelijk onderscheid tussen botmassa en watergewicht voor degenen die nieuwsgierig zijn.

Je moet je natuurlijk afvragen hoe nauwkeurig deze waarden zijn vanaf een schaal waarop je gewoon staat. Maar daarover vertellen wij hieronder meer.

Hoe nauwkeurig is een slimme weegschaal?

Dit is een moeilijke en alle slimme weegschalen zijn niet van dezelfde kwaliteit. Zoals ik hierboven al zei, schatten de meeste weegschalen jouw vetmassa en vetvrije massa op basis van hoe snel het elektrische signaal door jouw onderlichaam reist. De schaal maakt een schatting op basis van zijn metingen, maar er zijn verschillende factoren die de resultaten kunnen beïnvloeden.

Hydratatie

Aangezien deze resultaten meestal gebaseerd zijn op het watergehalte, zal water de meetwaarden beïnvloeden. Als je uitgedroogd bent, gaat de elektrische stroom iets langzamer bewegen. Hierdoor denkt de weegschaal dat je meer vet hebt dan jij, wat een hogere aflezing van je lichaamsvetpercentage en een lagere aflezing van je vetvrije massa zal veroorzaken.

Het tegenovergestelde is ook waar als je net een liter water hebt gedronken. Als jouw watergehalte hoger is dan normaal, krijg je een lager percentage lichaamsvet.

Darminhoud

De gemeten waarden kunnen ook direct na het eten veranderd zijn. Als je op de weegschaal komt na een maaltijd, kan jouw lichaamsvet hoger of lager zijn dan normaal. Hou hier dus rekening mee als je gaat wegen.

Na het sporten

Het controleren van jouw lichaamssamenstelling direct na het sporten kan je ook minder betrouwbare resultaten opleveren. Trainen heeft de neiging om de elektrische geleidbaarheid van ons lichaam te vergroten. Hierdoor gaat de stroom sneller, wat de weegschaal zal aflezen als minder vetmassa. 

Hoe zorg ik voor een nauwkeurige meting met een slimme weegschaal?

We zien dat verschillende factoren van invloed kunnen zijn op de metingen die we van onze slimme weegschalen krijgen. Om de meest betrouwbare resultaten te krijgen, moet je jezelf elke keer op hetzelfde moment en in hetzelfde soort kleding wegen. Probeer ook om met jouw voeten in dezelfde positie op de weegschaal te staan ​​voor nauwkeurigere resultaten.

Of je jezelf nu dagelijks of wekelijks weegt, probeer de omstandigheden hetzelfde te houden. Wij adviseren uitsluitend ‘s ochtends op een nuchtere maag en lege darmen te wegen. Dit is de meest eenvoudige manier om de omstandigheden van gewicht tot gewicht zo gelijk mogelijk te houden.

Hoeveel kost een slimme weegschaal?

Maar hoeveel kosten deze weegschalen, vraag jij je misschien af? Ze zijn eigenlijk verrassend betaalbaar. De meeste kosten ergens tussen € 20,00 – € 50,00. Een slimme weegschaal met meer functies kan oplopen tot ongeveer € 200,00. 

Slimme weegschalen kosten tegenwoordig echt niet veel meer dan een niet-slimme digitale weegschaal. Een tientje extra en je hebt al een slimme weegschaal!

Is een slimme weegschaal de moeite waard om te kopen?

Hoewel slimme weegschalen niet perfect zijn in hun berekeningen, hebben ze toch enige waarde. Vooral als je van statistieken en gadgets houdt. Zelfs als de cijfers die je ziet niet 100% nauwkeurig zijn, geven ze je nog steeds een idee van hoe het met je gaat. Ze zijn ook nuttig om veranderingen in de tijd te zien. Hopelijk is de weegschaal die je koopt betrouwbaar en onnauwkeurig, dat wil zeggen dat hij bij elke meting op dezelfde manier fouten maakt.

Als dat het geval is, zullen de veranderingen die je ziet in ieder geval redelijk nauwkeurig zijn. En dat is sowieso het belangrijkste voor het bijhouden van jouw gezondheid. Het is in staat om de trend in de loop van de tijd te zien. Het is die verandering die we willen volgen. Het zien van dag tot dag is misschien niet zo belangrijk, maar we willen zien dat we in de loop van de tijd doen qua afvallen of het opbouwen van spiermassa.

En laten we niet vergeten dat een slimme weegschaal ook nog steeds ons lichaamsgewicht bijhouden. Deze weegschaal is in ieder geval handig om automatisch ons gewicht voor ons bij te houden. Het is best handig om elke week op een weegschaal te stappen en vervolgens jouw gewichten in de loop van de tijd vanaf je telefoon te volgen.

Over het algemeen denk ik dat slimme weegschalen de investering waard zijn. De kosten zijn laag en als je van bijhouden / tracking houdt, denk ik dat je een slimme weegschaal zult waarderen.

Veelgestelde vragen over de slimme weegschaal

We hebben al veel verteld over de slimme weegschaal maar er zijn toch nog een aantal extra dingen die wij hier kwijt willen. Hieronder staan de meest gestelde vragen over een smart weegschaal.

Is een slimme weegschaal gevaarlijk?

Dit hangt af van de situatie. Het wordt streng afgeraden om als zwangere vrouw of als je een pacemaker hebt, gebruik te maken van een slimme weegschaal. Over het algemeen is een smart weegschaal niet gevaarlijk voor de mens.

Heeft een slimme weegschaal WiFi of Bluetooth?

Slimme weegschalen gebruiken één van de twee of beide. De weegschaal gebruikt Bluetooth of WiFi om jouw data door te sturen naar de app op jouw smartphone of tablet.

Kun je met een slimme weegschaal lichaamsvet meten?

Dit verschilt per weegschaal. Sommige weegschalen meten naast de gebruikelijke functies ook het lichaamsvet. Dit kunnen zij goed analyseren en op basis van deze data een advies geven.

Kan een zwangere vrouw of iemand met een pacemaker een slimme weegschaal gebruiken?

Slimme weegschalen die informatie meten met behulp van impedantie-analyse (BIA), sturen milde elektrische impulsen door de voeten. Elke weegschaal met BIA mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of iemand met een geïmplanteerd medisch apparaat, zoals een pacemaker.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP