Mannen Gadgets

Wat is een robotmaaier? En hoe werkt het?

Robotmaaiers maaien het gras voor je, maar ze zijn niet goedkoop. Zijn ze het extra geld waard of moet je in plaats daarvan een traditionele grasmaaier of zitmaaier kopen?

De groeiende trend van huishoudelijke apparaten die de alledaagse klusjes wegnemen, breidt zich uit naar de tuin met robotmaaiers. Ze werken op vrijwel dezelfde manier als robotstofzuigers die rommelige vloeren opruimen zonder enige tussenkomst van de eigenaar, maar robotmaaiers zorgen voor je tuin. 

Met sommige modellen die een perceel van 2.000 m2 of meer kunnen maaien, zijn robotmaaiers een goed alternatief voor de traditionele grasmaaier. Ze zijn ook aantrekkelijk voor iedereen die een eenvoudige manier wil om zijn tuin bij te houden. Ook is het ideaal voor de minder bekwame tuinders, die misschien moeite hebben om een ​​zware grasmaaier vooruit te duwen. 

Hoe werkt een robotmaaier?

Eenmaal opgezet, kunnen robotmaaiers volledig zelfstandig zijn. Het is meestal niet nodig om ze in te schakelen of in de gaten te houden, want de maaier kan op de door jouw geplande tijdstippen beginnen met maaien. Na het maaien keert de robotmaaier automatisch terug naar zijn docking station om zijn accu op te laden. 

De meeste robotmaaiers maken door middel van GPS een kaart van jouw tuin. Hierdoor zorgt de robot ervoor dat hij niet zomaar de tuin uitrijdt. Wanneer ze maaien, doen de meeste dit in een willekeurig patroon. Daardoor kan het lijken alsof je maaier in de war is geraakt, maar de meeste robotmaaiers zullen pas stoppen als ze elke vierkante centimeter van je tuin hebben gemaaid. Niet alle robotmaaiers gaan zo te werk. Er zijn ook maaiers die in rechte lijnen het gras maaien.

Bijna alle maaiers hebben sensoren, dus ze stoppen als ze obstakels tegenkomen en gaan door met maaien in een andere richting. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat jouw bloemen na de eerste run met een robot er niet meer zijn. Desalniettemin raden wij je aan om grote (onnodige) obstakels te verwijderen. Denk aan bijvoorbeeld speelgoed of tuinspullen. 

In plaats van het maaisel op te vangen, snijdt de maaier ze fijn en laat ze als mulch achter op het gras. Dit is een manier van recyclen wat gezond gras stimuleert, ook kan het onkruid helpen te voorkomen. 

Lees verder: De beste robotmaaier: welke past het best bij jou? (+ kooptips)

Hoe installeer je een robotmaaier?

Alvorens je een robotmaaier wilt gaan gebruiken, moet je deze installeren. Het grootste deel van de installatie doet het apparaat zelf of via applicatie op jouw smartphone of tablet. Hieronder leggen wij uit hoe de installatie van dit product in zijn werk gaat. 


Perimeterdraad

Voordat je jouw robotmaaier los laat in je tuin, moet je een perimeterdraad leggen zodat de maaier de grenzen kan detecteren. Perimeterdraad helpt om de maaier te oriënteren en terug te leiden naar het laadstation. De draad is beveiligd met haringen en is vrij onopvallend. Eventueel zou je het draad ondergronds kunnen aanleggen waardoor het volledig onzichtbaar is. In beide gevallen is het belangrijk dat het perimeterdraad wordt aangesloten op het oplaadstation. Dit station heeft stroom nodig, dus zorg ervoor dat je hem binnen bereik van een stopcontact plaatst. 

Laatste stap van installatie

Zodra jij het perimeterdraad hebt aangelegd, kun je beginnen met het programmeren van jouw maaier. Over het algemeen betekent dit dat je de datum en tijd moet instellen en hoe vaak je het gras wilt maaien. Er zijn ook enkele slimme maaiers die verbinding maken met een app op je smartphone of tablet. Hiermee kun je de maaier op afstand bedienen. Indien je geen slimme maaier hebt, moet je het apparaat handmatig aanzetten. 


Waar je op moet letten als je een robotmaaier wilt kopen


1. Hoe groot is je tuin?

Elke robotmaaier heeft een maximale gazonoppervlakte die hij kan maaien. Dit wordt meestal gemeten in vierkante meters. Ga er niet vanuit dat een maaier die minder afstand aflegt of een kortere batterijduur heeft, je hele tuin in twee ritten kan doen. Het kan zijn dat er onvoldoende perimeterdraad wordt meegeleverd voor het totale oppervlakte van jouw tuin. Een andere mogelijkheid waardoor dit niet kan zou te maken kunnen hebben met een maximale reikwijdte van het laadstation.

2. Zijn er hellingen of hobbels in je tuin?

De meeste robotmaaiers kunnen een hobbeltje aan, maar sommige kunnen dit beter aan dan andere. Als jouw tuin hobbels of hellingen heeft, zorg er dan voor dat de maaier die je kiest de kracht heeft om hier overheen te gaan.

3. Heb jij een maaier nodig die functioneert bij regen?

In Nederland regent het veel. Daarom is het misschien de moeite waard om te investeren in een maaier die gras kan maaien in natte omstandigheden. Sommige maaiers hebben moeite om nat gras te maaien, terwijl anderen automatisch naar hun laadstation terugkeren als de regen begint. 

Sommige slimme robotmaaiers zijn afgestemd op het volgen van het weer om het maaien onder de beste omstandigheden te optimaliseren. Bijvoorbeeld de Bosch Indego M+ 700, deze maaier detecteert de beste momenten om het gras te maaien. Het apparaat houdt hierbij rekening met onder andere regen.

4. Heeft de maaier vaste of draaibare messen?

Beide soorten zijn in staat om het gras te maaien, maar ze zijn niet gelijk als ze in contact komen met een obstakel of object. Draaibare messen kunnen bewegen als ze tegen harde voorwerpen aan komen draaien, terwijl vaste messen dit niet doen.


5. Hoe lang gaat de batterij van de robotmaaier mee?

Het doel is natuurlijk om de gehele tuin in één (1) run te kunnen doen. Over het algemeen hebben maaiers die een groot oppervlakte aankunnen ook de grootste accu’s. Afhankelijk van de totale oppervlakte van jouw tuin, moet dit een enkele run dus wel lukken. Grasmaaiers die voor een kleinere tuin zijn ontworpen, kunnen vaak de hele tuin met één lading maaien.

Opladen van robotmaaiers kan variëren tussen 45 minuten en 16 uur. Let dus goed op dat jij een volledig opgeladen batterij hebt alvorens je de maaier zijn werk laat doen. Het zou natuurlijk somber zijn als hij tussentijds stop en je een halve dag moet wachten om de rest te laten doen. 

De batterijduur hangt vooral af van de grootte van het gebied dat wordt gemaaid, hoeveel inspanning het nodig heeft om het gras te maaien en de omstandigheden. 

Populaire robotmaaier merken

Enkele van de grootste merken in grasmaaiers wenden zich tot robotmodellen, terwijl anderen er nog geen hebben uitgebracht. Wij lichten hier vier (4) populaire merken uit. 


Bosch

Het assortiment robotmaaiers van Bosch heet Indego. Voorbeelden zijn de Indego S+ 350 en de Indego M 700. De plus uitvoeringen zijn bedienbaar via een mobiele app. Hiermee kun je de maaier op afstand bedienen en volgen. 

Maaiers van Bosch zijn één van de weinige maaiers die het gras in parallelle lijnen maaien. Hierdoor is jouw tuin sneller en efficiënter gemaaid dan andere robotmaaiers. Alle modellen beschikken over verstelbare messen, dus je kunt grasmaaien van 30 mm tot wel 50 mm.


Gardena

Gardena robotmaaiers hebben meer dan 20 jaar ervaring binnen robotmaaiers. Veel van de modellen robotgrasmaaiers zijn ook verkrijgbaar als slimme modellen. De slimme Sileno modellen zijn ook te combineren met andere Gardena smart producten

Met een robotmaaier van Gardena ben je dus niet alleen verzekerd van een strak gemaaide tuin, maar je bent ook future-proof dankzij de compatibiliteit met andere smart home producten.

McCulloch

Het merk McCulloch staat al jaren voor aantrekkelijk design en top producten voor in de tuin. De McCulloch robotmaaiers in de kleuren zwart en oranje zien er niet alleen goed uit in de tuin, maar met een sterk maaisysteem maaien ze ook nauwkeurig jouw tuin. De robotmaaiers zijn kun je via een app of handmatig bedienen.

De McCulloch ROB S400 is een relatief net geprijsd model die een gemiddelde tuin kan bewerken. Besturen gaat gemakkelijk via de app op jouw smartphone of tablet.

Robomow

Het merk Robomow is misschien wat minder bekend in Nederland, maar het heeft de consument in het buitenland al wel overtuigt. Het Nederlandse assortiment van Robomow is nog vrij beperkt, maar wij geloven dat dit de komende jaren uitgebreid wordt. Het assortiment begint met maaiers die geschikt zijn voor kleinere tuinen tot 250 m2 en reikt tot maaiers die meer dan 3000 m2 kunnen maaien.  

Een voorbeeld van een maaier tot 250 m2 is de Robomow RX12U. Deze heeft een erg sterk maaisysteem die voornamelijk voor tuinen met een gelijk oppervlak geschikt is. Als je dus hellingen of hobbels in je tuin hebt, kun je beter uitwijken naar een ander merk. 


Hoeveel kost een robotmaaier?

Je kunt een een paar duizend euro betalen voor een robotmaaier, maar afhankelijk van de grootte van je tuin is dat misschien niet nodig. De duurdere maaiers, die meer dan €1500 kunnen kosten, kunnen grote oppervlakten van 2.000 m2 of meer bedekken, terwijl goedkopere modellen, die je voor ongeveer €700 of zelfs minder kunt kopen, tuinen van ongeveer 400 m2 kunnen maaien, wat ongeveer de grootte is van anderhalve tennisbaan. 

Bedenk welke functies je nodig hebt, zoals de mogelijkheid om hellingen te nemen of om de robotmaaier vanaf je smartphone te bedienen, aangezien deze je helpen jouw budget te bepalen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe vaak moet je met een robotmaaier het gras maaien?

Als je je tuin mooi wilt houden zal je deze regelmatig moeten maaien. Dit is evenveel als met een traditionele grasmaaier. Uiteindelijk komt het ook neer op persoonlijke voorkeur. In de winter zal het enkel bij zacht weer zijn en in de zomer tot wel 1x per week. Lente en herfst variëren.

Kan een robotmaaier oneffen oppervlakken en vuil in de tuin aan?

De maaier kan probleemloos over kleiner tuinafval zoals eikels en kleine takken rijden. Echter, als een dag voordat je gaat maaien een storm in je tuin hebt, controleer dan of er geen zwaar vuil in je tuin ligt alvorens je robot eropuit stuurt. De robot is voorzien van sensoren die het maaiveld detecteren en de maaihoogte aanpassen voor een gelijkmatig maairesultaat van jouw tuin.

Zitten er ook nadelen aan een robotmaaier?

De twee nadelen die ik kan bedenken is: duur in aanschaf en het opladen. Het is duurder dan een traditionele grasmaaier, maar biedt tegelijkertijd wel meer gemak. Tevens is het geen “Plug and Play” apparaat zoals een traditionele grasmaaier. 

Wat kost een robotmaaier aan stroom?

Een robotmaaier kost ongeveer 1 à 2 euro per maand aan elektriciteit. Je kunt dus stellen dat dit goedkoper is dan de brandstof die je in een traditionele grasmaaier giet. 

Hoe laad ik de robot op?

Het is simpel. Dat hoeft niet. De maaier keert terug naar zijn laadstation nadat het geplande maaien is voltooid.

Wanneer zet je de robotmaaier binnen?

In principe kun je jouw maaier altijd buiten laten staan. Echter, wij raden aan om hem in de koude wintermaanden binnen neer te zetten. Je gebruikt hem dan nauwelijks en buiten is hij gevoelig voor eventuele diefstal.

Robotmaaier en honden, gaat dat samen?

Het gaat samen, maar houd zoveel mogelijk je honden, kinderen of andere huisdieren uit de buurt van de robot. Het zekere voor het onzekere!

Zijn mijn bloemen veilig met een robotmaaier?

Jazeker! Dankzij het perimeterdraad en GPS systeem van de robot zal hij jouw bloemen heel laten. 

Is een robotmaaier stil?

Robotmaaiers maken een fractie van het geluid in vergelijking met traditionele grasmaaiers. De meeste grasmaaiers op gas produceren geluid tot 85 dB. Met een robotmodel krijg je geluidsniveaus van rond de 50 tot 54 dB. Ze werken vrijwel geruisloos en je buren zullen nooit klagen, zelfs niet als je robot ‘s nachts werkt.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP