Mannen Gadgets

Wat is een smartwatch en wat kun je ermee?

Het lijdt geen twijfel dat met de populariteit van smartphones die vrijwel elk aspect van ons leven aankunnen, de trend in technologie is om steeds meer “verbondenheid” te krijgen in kleinere en kleinere pakketten.

Tegenwoordig zie je dit dus ook terugkomen in horloges. Met de komst van de smartwatch zijn wij overal en altijd bereikbaar. Zelfs als jij je telefoon niet op zak hebt, blijf je op de hoogte van alles wat er (online) gebeurd. Belangrijk nieuws, berichten via Whatsapp, alles kun je vanaf je pols zien. 

Niet iedereen is bekend met deze nieuwe technologie die je om je pols kunt dragen. In dit artikel zullen wij je alles uitleggen over het slimme horloge, de smartwatch. Daarom geven wij antwoord op al jouw vragen. De meest belangrijke vragen zijn natuurlijk: wat is een smartwatch en wat kun je er eigenlijk mee? 

Wat is een smartwatch? En wat betekent het?

De letterlijke vertaling van een smartwatch is slim horloge. Slimme horloges zijn digitale horloges die meer doen dan een traditioneel horloge. Je kunt ze beschouwen als volledig digitale gadgets die je om je arm kunt dragen (wearables).

Smartwatches kunnen apps uitvoeren en allerlei soorten digitale media afspelen, zoals muziek of een podcast die vervolgens naar een Bluetooth koptelefoon wordt gestreamd. Veel van deze horloges hebben touchscreens, waarmee je toegang hebt tot functies zoals je berichten, rekenmachine, de weersverwachting en nog veel meer.

De meeste smartwatches zijn nog geen volledig op zichzelf staande apparaten, simpelweg omdat ze geen internetverbinding hebben. Veel slimme horloges zijn zo ontworpen dat ze rechtstreeks kunnen worden gekoppeld aan andere apparaten die wel een internetverbinding hebben, namelijk jouw smartphone.

Hoe verschilt een smartwatch van een traditioneel horloge?

Tussen 1504 en 1508 dook er in Duitsland de eerste draagbare klok met veermechanisme op. Sindsdien werd dat een horloge genoemd. Echter, door de jaren heen heeft technologie heel veel kunnen betekenen voor de mens. Zo ook in 2010, het jaar dat de eerst smartwatch op de markt kwam.

In tegenstelling tot een traditioneel horloge waar je alleen de tijd mee kon zien, of een digitaal horloge met rekenmachine, kon je met een smartwatch veel meer. Dit slimme horloge is in staat om bijvoorbeeld je stappen bij te houden of je route te schetsen middels GPS. 

Kortom: Een traditioneel horloge heeft geen digitale functies. Het is misschien kort door de bocht, maar je kunt er uitsluitend de tijd (en soms datum) mee zien. 

Waarom je voor een smartwatch moet kiezen

Technologie gaat razendsnel en wij mensen staan soms verbaasd met welke snelheid dit gaat. Echter, sinds de smartwatch op de markt is, zijn veel mensen er in geïnteresseerd. Een traditioneel horloge is mooi, maar met een slim horloge kun je gewoon veel meer. 

Een smartwatch niet voor een bepaald type persoon, wat je bij een traditioneel horloge wel hebt. Bij een traditioneel horloge maken we onderscheid in gender. Terwijl je bij een slim horloge meer let op de functionaliteit. Het ene slimme horloge is meer gericht op sporters terwijl de andere juist voor alledaags gebruik is. Er is dus voor elk wat wils. 

Ook hebben we al een voordeel van een smartwatch genoemd, namelijk dat je altijd verbonden bent, maar er zijn er nog veel meer voordelen aan een slim horloge. Benieuwd naar wat je er allemaal mee kunt? Lees dan snel verder!

Wat kan je allemaal met een smartwatch?

De meeste smartwatches, of ze nu bedoeld zijn voor dagelijks gebruik (zoals bij de Apple Watch) of voor specifieke doeleinden (zoals bij de Garmin Vivoactive), bieden een reeks standaardfuncties. Hieronder zullen wij ze specificeren. 

Meldingen

Smartwatches geven meldingen om je te op de hoogte te stellen van een belangrijke gebeurtenis (bijvoorbeeld nieuws) of activiteiten zoals een bericht via Whatsapp. De soorten meldingen verschillen. Apparaten die met een smartphone zijn verbonden, weerspiegelen vaak gewoon de meldingen van de telefoon. Echter, er zijn andere smartwatches die meldingen weergeven die alleen een wearable kan bieden. Zo bevat de nieuwste Apple Watch een valsensor. Als je valt terwijl je het horloge draagt, voelt het horloge jouw beweging. Als het na de val geen beweging detecteert, stuurt het een waarschuwende meldingen. Reageer je niet op de melding? Dan gaat het horloge ervan uit dat je gewond bent en waarschuwt de hulpdiensten.

Apps

Smartwatches met een specifiek doel, zoals wandelen of duiken, ondersteunen over het algemeen de apps die ze nodig hebben om dat doel te bereiken zonder de mogelijkheid om andere soorten apps toe te voegen. 

smartwatch

Media

De meeste smartwatches die aan smartphones zijn gekoppeld, kunnen media voor je afspelen. Als je bijvoorbeeld met Apple’s AirPods naar muziek luistert op een iPhone, kun jij jouw Apple Watch gebruiken om het volume en nummer te wijzigen. Handig hè?

Berichten met stem beantwoorden

Moderne smartwatches met het watchOS-besturingssysteem ondersteunen spraakberichten. Hoe werkt dat dan in de praktijk? Stel je voor dat je een Whatsappje of SMS binnen krijgt, je kunt in plaats van te typen een knop indrukken en je bericht inspreken. De watch dicteert dan hetgeen wat jij hebt ingesproken en verstuurd het dan voor je. 

Tracken van hartslag of andere statistieken

Als je een echte atleet bent, is een speciale fitnessband waarschijnlijk een betere keuze dan een smartwatch. Toch bevatten veel smartwatches een hartslagmeter en een stappenteller om je trainingen bij te houden. Hierdoor kun jij bijvoorbeeld checken of je in de vetverbrandingszone zit tijdens het sporten. Ideaal als je doel is om af te vallen!

GPS

De meeste smartwatches bevatten een GPS om jouw locatie te volgen of locatiespecifieke meldingen te sturen. Denk bijvoorbeeld aan melding die jou de verwachte reistijd van kantoor naar huis stuurt. Top als je nog ff bezig bent en je wilt weten hoe lang je reis naar huis gaat duren. 

3 voordelen van een smartwatch

1. Verbonden blijven zonder onderbreking

Wij mensen willen graag verbonden blijven, maar niet teveel op onze telefoon zitten. Smartwatches zitten om je pols en vertellen je wat er aan de hand is. Je kunt even kijken of je net een belangrijk bericht hebt ontvangen of dat je het kunt negeren. Dit biedt boven al het andere het grootste voordeel, omdat je onderweg op de hoogte kunt blijven zonder de activiteiten met echte, levende mensen ruw te onderbreken. Je ziet er niet verveeld uit tijdens vergaderingen, je ziet er niet ongeïnteresseerd uit op een date en je leidt andere kijkers in een bioscoop niet af met je overdreven heldere smartphonescherm om te zien wie je net een Whatsappje heeft gestuurd. Met een smartwatch blijf je verbonden en geïnformeerd zonder je leven constant te onderbreken.

2. Je wilt een horloge dat meer kan, zonder er extra voor te betalen

Horloges lijken niet relevant meer, omdat ze alleen de tijd aangeven. Dit is iets wat een mobiele telefoon kan doen zonder ruimte om je pols in te nemen. Terwijl sommige mensen de voorkeur geven aan een traditioneel horloge, haal je veel meer uit een smartwatch en betaal je niet echt veel extra kosten. Dat lijkt misschien een vreemde uitspraak als je kijkt naar de prijskaartjes van  smartwatches, maar als je een mooi horloge koopt vanwege de het uiterlijk, betaal je ongeveer hetzelfde bedrag (al dan niet meer). Wil je een goedkoper horloge dan is dit uiteraard niet van toepassing. Er zijn veel goedkope horloges, maar als je er eentje wilt met meer opties dan vallen ze vrijwel allemaal in dezelfde prijsklasse. 

smartwatch

3. Je wilt een horloge dat je op elk moment (gratis) kunt upgraden

Hoewel niet alle smartwatches manieren bieden om nieuwe functies toe te voegen, koppelen de meeste aan een smartphone die automatisch de software van het horloge kan updaten. Hierdoor heb jij altijd de nieuwste versie en blijf je dus gratis bij de tijd. Dit is iets wat een traditioneel horloge jou niet kan bieden. Eenmaal gekocht en hij is eigenlijk al verouderd

Moet jij een smartwatch kopen?

Als wij je na bovenstaande dingen je nog niet hebben kunnen overtuigen van de smartwatch, dan weten wij het ook niet meer. Wij van Mannen Gadgets zijn helemaal fan van dit slimme horloge. Het biedt gewoon veel meer mogelijkheden dan een traditioneel horloge. Het is future-proof en je bent altijd verbonden. Wat wilt een mens nog meer?

Zelfs als jij op het moment geen horloge draagt, zou een slim horloge een waardevol iets kunnen zijn. Denk alleen al aan alle momenten dat jij iemand moet onderbreken door een melding op je smartphone. Met een smartwatch zie jij op je pols of het belangrijk is en kun je oordelen of de onderbreking het waard is. 

Dus om antwoord te geven op de vraag of jij er ook een moet kopen: wij vinden van wel!

5 populaire merken die een smartwatch verkopen

Veelgestelde vragen over een smartwatch (FAQ)

Uiteraard zorgt nieuwe technologie ook voor nieuwe termen en vragen. Daarom hebben wij hieronder een aantal frequente, veelgestelde vragen voor jou beantwoord. Mocht je er één hebben die na dit artikel nog onbeantwoord is, laat het ons dan vooral weten!

Wat is een hybride smartwatch?

Een hybride horloge ziet eruit als een traditioneel horloge, maar functioneert als een smartwatch. Het gestroomlijnde, traditionele ontwerp van deze horloges maakt het bijna onmogelijk om te weten dat ze worden aangedreven door slimme technologie. In plaats van een touchscreen gebruiken deze horloges de minuten en uurwijzers om je te waarschuwen voor jouw telefoonmeldingen. Een voorbeeld van een hybride smartwatch is de Fossil Collider Hybrid HR FTW700.

Wat is NFC op een smartwatch?

NFC (Near Field Communication) is een draadloze technologie die gegevens kan uitwisselen tussen aangesloten apparaten. Wanneer twee smartphones dicht bij elkaar worden gebracht, kunnen de eigenaren binnen enkele seconden veilig bestanden uitwisselen.

Het andere, meer populaire gebruik van NFC is contactloos betalen. Als je eenmaal een mobiel NFC-apparaat en een betaalapp hebt, hoef jij jouw pinpas niet meer mee te nemen. Winkelen wordt nog gemakkelijker gemaakt met smartwatches. Er wordt zoveel tijd bespaard als je portemonnee altijd om je pols zit. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP