Mannen Gadgets

Hoe kun je zelf bruiswater maken? Check hier hoe je dat doet!

Bruiswater, sodawater, prikwater, bubbelwater, spa bruis of spuitwater, woorden met allen dezelfde betekenis. Bruiswater is één van onze favoriete ingrediënten in cocktails, mocktails en zelfs bij het bakken, en we zijn er dol op als alternatief voor water. We houden van de bubbels, vooral in de zomer. Het is verfrissend en we drinken liters koolzuurhoudend water en limoen bij onze maaltijden. Bovendien voegen we graag vers sap of smaken toe voor een gezond alternatief voor frisdrank. Maar hoe kun je zelf bruiswater maken?

Als je veelvuldig flessen bruiswater in de winkel koopt, zul je dat merken in de portemonnee. Hierdoor kan jouw boodschappenrekening iets hoger kan zijn dan wanneer je dit thuis zelf zou maken. Soms zullen mensen er zelfs voor kiezen om kraanwater te drinken in plaats van koolzuurhoudend water, simpelweg vanwege de kosten. Er is echter een oplossing!

Zelf bruiswater maken is het perfecte alternatief voor al die flessen koolzuurhoudend water wat jij normaal gesproken in huis haalt. Wij leggen je precies uit hoe je dat doet. Houd dus pen en papier bij de hand of sla dit artikel op en lees hoe jij zelf dit koolzuurhoudende drankje thuis kan maken!

Wat is bruiswater?

Bruiswater is koolzuurhoudend water dat onder druk is doordrenkt met koolstofdioxidegas. Dit produceert een bruisend drankje dat ook bekend staat als bruisend water, bubbelwater, sodawater, koolzuurhoudend water en nog een aantal termen.

Bruiswater bestaat al tientallen jaren. Het werd per ongeluk ontdekt door Joseph Priestly in een brouwerij in 1767. In het verleden werd het thuis of in de bar gemaakt met een soda sifon. Het was een minimalistisch systeem,  net als het systeem dat wordt gebruikt in spuitflessen met slagroom, dat bestond uit slechts een soda sifon die aan een gasfles was bevestigd.

Naarmate de technologie vorderde, groeide bruisend water geleidelijk uit tot een zeer lucratief product, vooral in de voedings- en drankensector. In de loop van de tijd werd het een luxe die exclusief werd bepleit door en verkrijgbaar bij high-end restaurants. Tegenwoordig is bruisend water op de reguliere markt bekend als de nummer één vervanger voor slechte, suikerhoudende frisdranken die de gezondheidsbewuste mens probeert te vermijden.

Hoe kun je zelf bruiswater maken?

De groeiende markt getuigt van de voordelen dat bruiswater maken met zich meebrengt. Het is een perfect alternatief voor cola of andere suikerhoudende koolzuurhoudende dranken. En nu, met apparaten zoals SodaStream, kun je eenvoudig prikwater of (gezonde) koolzuurhoudende dranken zoals cola zelf thuis maken. Wij geven je twee manieren om bruiswater thuis te maken.

Probeer een automatisch bruiswatertoestel

SodaStream is verreweg de meest populaire en meest bekende van deze bruiswatertoestellen, maar automatische bruiswatertoestellen kunnen net zo goedkoop en duurzaam zijn als soda sifons. Met één druk op de knop zorg je ervoor dat jouw kraanwater omgetoverd wordt in bruiswater. Wil je een smaakje toevoegen aan je water? Geen probleem, met de Sodastream kun je tot wel 10 verschillende smaken toevoegen aan jouw water. Denk aan bijvoorbeeld Classic Cola of Classic Tonic.

Het is bovendien op de langer termijn ook voordelig om een Sodastream bruiswatertoestel in huis te halen. Het kost rond de € 65,00 om mee te beginnen en daarna ongeveer € 0,30 per liter. Valt mee toch? 

bruiswater maken

Maak sodawater met een soda sifon

In het verleden werd bruiswater thuis en in de bar gemaakt met een soda sifon. Je kunt nog steeds vintage glazen versies hiervan vinden op Marktplaats en tweedehandswinkels, maar in het afgelopen decennium hebben moderne soda sifons de markt overgenomen. Deze bruiswatertoestellen gebruiken CO2 patronen om bellen toe te voegen aan het leidingwater / kraanwater. 

Net als andere bruiswatertoestellen kun je sap of siroop aan het water toevoegen. Houd er rekening mee dat je de CO2 patronen moet blijven bestellen en recyclen. Hiermee schuilt enig gevaar; je moet de instructies nauwkeurig volgen, anders kan de fles ontploffen. Bovendien kijk je met de kosten van patronen nog steeds naar ongeveer € 0,41 per fles.

Wat zijn de voordelen van thuis bruiswater maken?

Naast het besparen van meerdere reizen naar de supermarkten en het sjouwen van tientallen zware flessen en blikjes, zijn er aantal voordelen die zelf bruiswater maken met zich mee brengt. Wij sommen ze hieronder voor je op!

Zelf bruiswater maken is kostenbesparen

Hoewel er een kleine investering vooraf is, zal een frisdrankapparaat of bruiswatertoestel op de lange termijn zeker de kosten waard zijn. Bovendien zijn de onderhoudskosten voor een apparaat zoals SodaStream redelijk betaalbaar. Met bruiswatertoestellen zijn de kosten per liter van bruisend water een fractie van de kosten van het koolzuurhoudende water wat in de winkel verkocht wordt.

Zelf bruiswater maken is praktisch

Het gemak dat je niet elke keer naar de winkel hoeft te rennen als je favoriete drankje op is, is een ander groot argument als het gaat om het maken van bruisend water. Als je bruiswater op is, pak je gewoon wat koud kraanwater en veranderd het binnen enkele minuten in een verfrissend, gezond drankje met weinig of geen gedoe.

Makkelijk te gebruiken

De meeste bruiswatertoestellen zijn gebruiksvriendelijk en vergen minimaal werk. Apparaten zoals AARKE, Sodastream of Mysoda hebben bijvoorbeeld een proces in twee stappen. Sluit gewoon het waterreservoir aan en druk op de knop om te genieten van jouw frisse, sprankelende bruiswater.

Wat zijn de nadelen van thuis bruiswater maken?

Zitten er ook nadelen aan het zelf maken van bruiswater? Dat zullen wij je ook vertellen. Het proces zelf heeft niet veel nadelen, maar het consumeren van koolzuurhoudend water kan wel nadelig zijn. Lees snel verder!

Bruiswater kan nadelig zijn voor het gebit

Een van de grootste zorgen over bruiswater is het effect op de tanden, aangezien je glazuur direct wordt blootgesteld aan zuur. Er is heel weinig onderzoek naar dit onderwerp, maar een studie wees uit dat bruisend water het glazuur slechts iets meer beschadigde dan plat of normaal water. Bovendien was mineraalwater 100 keer minder schadelijk dan een suikerhoudende frisdrank.

In een ander onderzoek vertoonden koolzuurhoudende dranken een sterk potentieel om glazuur te vernietigen, maar alleen als ze suiker bevatten. In feite was een niet koolzuurhoudende zoete drank schadelijker dan een koolzuurhoudende suikervrije drank.

Een overzicht van verschillende onderzoeken wees uit dat de combinatie van suiker en koolzuur kan leiden tot ernstig tandbederf.

Gewoon bruisend water lijkt echter weinig risico te vormen voor de tanden. Alleen de suikerhoudende soorten zijn schadelijk. Als jij je zorgen maakt over de gezondheid van jouw gebit, probeer dan koolzuurhoudend water te drinken bij een maaltijd of je mond te spoelen met gewoon water nadat je hebt gedronken.

Drank
Drank

Aanschafprijs van apparaten waarmee je bruiswater kan maken

Niet voor iedereen is een bruiswatertoestel weggelegd, het kan namelijk vrij prijzig zijn. Een frisdrankapparaat van bijvoorbeeld AARKE is niet voordelig, maar modellen van Sodastream zijn beter betaalbaar voor de meeste mensen. De prijs van een dergelijk frisdrankapparaat kan mensen weerhouden om niet bruiswater zelf te gaan maken, maar nog steeds de flessen Spa rood uit de supermarkt te kopen. 

De aanschafprijs is dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar de investering verdiend zich op termijn gegarandeerd terug. Het is dus een afweging die je moet maken en wellicht is het leuk om het als verjaardagscadeau te krijgen!

Is bruiswater gezond?

Als je erover na zit te denken om bruiswater te maken, dan vraag jij je misschien af of het ook gezond is. Daar kunnen we vlug antwoord op geven, want het is beter voor je dan frisdrank. 

Koolzuurhoudend water kan om een aantal redenen beter voor je zijn dan frisdrank drinken. In de eerste plaats bevat bruisend water geen calorieën of suiker. Als je het leuk vindt om bruisend drankje te drinken, kun je dat met koolzuurhoudend water doen zonder de toegevoegde calorieën van bijvoorbeeld cola. Ook als je een smaakje wilt toevoegen zijn er tal van mogelijkheden met een bruiswatertoestel

Bovendien is bruisend water beter dan frisdrank met suiker vanwege de manier waarop het jouw tandglazuur beïnvloedt. Een veel voorkomende misvatting is dat het prik het tandglazuur afbreekt, maar dit is niet het geval. Het is de suiker in dranken die ervoor zorgt dat je tandglazuur afbreekt. Studies hebben aangetoond dat frisdranken met suiker 100 keer meer schadelijk zijn voor je tandglazuur dan bruisend water.

Bovendien kan koolzuurhoudend water een positieve invloed hebben op de spijsvertering en stoelgang. Dus als je hier last van hebt, probeer eens om zelf bruiswater te maken! 

Is bruiswater goed tijdens een dieet?

Ja. Voor mensen die op hun gewicht letten, is hydratatie erg belangrijk. Bruisend water zorgt voor echte hydratatie en het is een veel betere optie dan het drinken van gewone frisdrank of zelfs light frisdrank, die onvoldoende hydratatie bieden. 

Als iemand niet gehydrateerd is, kan hij / zij altijd honger hebben. Dit komt doordat het lichaam het verschil tussen honger en dorst niet kan zien. Maar voor mensen die op hun gewicht letten, is bruiswater een goede toevoeging aan het dieet. Houd rekening met welke siroop of sap je gebruikt en kijk vooral naar de energetische waarde van hetgeen wat je toevoegt. Zo zijn er ook light siropen die goed kunnen bijdragen aan een dieet. 

Is bruiswater goed om te vermageren?

Of je het nu prikwater, koolzuurhoudend water, spuitwater of bruiswater noemt, het is een gezonde vervanger voor frisdrank. Allereerst bevat het een gereduceerd aantal calorieën of koolhydraten. Je kunt er veel van drinken zonder je zorgen te maken over je taille. Bovendien bevat het koolzuur, waardoor je een vol gevoel krijgt.

Er is weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen frisdrank en gewichtsverlies. De meeste onderzoeken geven aan dat het ruilen van bruiswater voor frisdrank gewichtstoename en obesitas kan helpen voorkomen. Bruiswater kan dus helpen je te vermageren. 

Bruiswater vs plat water

Het doel is om gedurende de dag veel water te drinken voor een optimale gezondheid en conditie. Gewoon koolzuurhoudend of mineraalwater kan worden genoten als een gezond alternatief voor andere (slechte) koolzuurhoudende dranken, zoals Cola. Om ervoor te zorgen dat jouw bruisend drankje echt een gezondere keuze is, moet je de labels lezen om ongewenste toevoegingen of calorieën te vermijden. Gelukkig zijn alle drankjes die je met een bruiswatertoestel kunt bereiden, stukken gezonder dan reguliere frisdrank. 

Is bruiswater slecht voor de tanden?

Zolang het gewoon koolzuurhoudend water is zonder toegevoegd citroenzuur of suiker, is het antwoord nee.

Echter, als je naar frisdrank en andere koolzuurhoudende dranken met toegevoegde ingrediënten kijkt, gaan de risicofactoren omhoog. Onderzoek wijst uit dat het erosie van het glazuur kan veroorzaken.

Het proces van prik / bubbels toevoegen is simpelweg de toevoeging van koolstofdioxidegas. Suikers of andere stoffen worden niet toegevoegd. Dit gebeurd alleen als je siroop, sap of iets anders door het bruiswater mengt. Het toevoegen van deze ingrediënten verhoogt het risico op tandbederf.

Er bestaat een misvatting dat het kooldioxidegas, opgelost in koolzuurhoudend water als koolzuur, zeer zuur is en tanden kan beschadigen. Studies tonen aan dat dit niet het geval is.

Is bruiswater hetzelfde als spa rood?

Ja, in principe is bruiswater hetzelfde als spa rood. Er zijn veel termen voor water met koolzuur, maar deze twee komen het meeste voor. Spa rood is een merk en bruiswater kun je ook zelf maken. Dit is het verschil. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP