Mannen Gadgets

Apple AirTag review: altijd je koffer terugvinden in 2023!

Tijd voor de Apple AirTag review!

Ben jij regelmatig iets kwijt? En wil jij vanaf nu écht nooit meer deze vorm van stress ervaren?

Of ga je wel eens op vliegvakantie? En ben je de kofferchaos of het ellenlange zoeken naar je koffer beu?  

Dan is de Apple AirTag het product voor jou!

De Apple AirTag is het langverwachte apparaat voor het volgen van locaties. Hoewel het misschien klein is, zal het waarschijnlijk van onschatbare waarde blijken als je een serieel verliezer bent van sleutels, portefeuilles en dergelijke. 

Naast een elektronische pieptoon waarmee je een getagd item kunt vinden, kun je, als een AirTag is gekoppeld aan een iPhone 11 of hoger, een nauwkeurige routebeschrijving naar het item krijgen met behulp van de Zoek mijn-app. Deze functie, genaamd Precision Finding, maakt gebruik van de versnellingsmeter, camera en gyroscoop van de iPhone om aanwijzingen op het scherm, jouw huidige afstand tot de AirTag en haptische feedback te geven wanneer je deze bijna lokaliseert.

Apple’s Zoek mijn-app kan ook worden gebruikt om je te helpen herenigen met een AirTag die je verloren hebt. Zet de AirTag in de verloren modus en als een ander apparaat in het netwerk langs de AirTag gaat, krijg je een (anonieme) update over de locatie. Je kunt ook een telefoonnummer toewijzen aan een verloren AirTag, dus als het wordt gevonden door iemand anders, kunnen ze erop tikken met hun iPhone of een ander NFC-apparaat om het telefoonnummer weer te geven en contact met je op te nemen. 

Wat is een Apple AirTag?

De Apple AirTag is een klein, lichtgewicht apparaatje dat kan worden bevestigd aan sleutels, tassen of andere bezittingen. Eenmaal bevestigd, maakt de Airtag gebruik van het Zoek mijn netwerk van Apple om het voorwerp waaraan het is bevestigd te helpen lokaliseren. 

Het Zoek mijn netwerk bestaat uit honderden miljoenen Apple apparaten, die voortdurend scannen op Bluetooth-signalen die door AirTags worden uitgezonden. Wanneer een AirTag zich binnen het bereik van een apparaat bevindt, wordt het signaal doorgestuurd naar de servers van Apple, die de locatie vervolgens doorsturen naar de eigenaar van de AirTag. 

Apple AirTag review: prijs en beschikbaarheid

Een enkele Apple AirTag kost tussen de € 35,00 en € 40,00. Je kunt ook een pakket van vier kopen voor tussen de € 119,00 en € 135,00. AirTags kunnen nu worden gereserveerd en zullen op 30 april in de verkoop gaan.

Rechtstreeks bij Apple aanschaffen is het meest voordelig. Echter, vanwege de grote vraag naar trackers, mede dankzij de kofferchaos op verschillende luchthavens, is het niet altijd per direct leverbaar. Wij adviseren dan te kijken naar een website als bol.com of Coolblue

Zoals gezegd, als je een AirTag aan sleutels, fietsen of andere items wilt bevestigen, moet je een optionele sleutelhanger of lus kopen – deze zijn verkrijgbaar bij verschillende webshops of Apple zelf. Onze favoriet is het DUX DUCIS siliconen hoesje verkrijgbaar bij bol.com. 

Apple AirTag review: design

apple airtag review
  • Compact en lichtgewicht
  • Optionele accessoires betekenen dat het kan worden bevestigd aan sleutels, tassen en meer
  • Waterdicht met een IP67-classificatie

Met ongeveer de grootte van € 2,00 munt is de AirTag extreem compact. Hij meet 3,19 x 3,19 x 0,8 cm en weegt slechts 11 gram. De roestvrijstalen schijf heeft een verwijderbare plastic hoes, die de CR2032-batterij van stroom voorziet, en een ingebouwde luidspreker, die een geluid laat horen als de Zoek mijn-app op een iPhone, iPad of Mac wordt gebruikt om de locatie te identificeren.

Er zit standaard geen clip of tag op de AirTag, maar hij kan in een tas, portemonnee of jaszak worden geschoven. Additioneel kun je een sleutelhanger of lus bij jouw favoriete (web)winkel aanschaffen. 

De AirTag heeft een IP67-classificatie, dus hij zal een onbedoelde duik in een diepe plas of het bad overleven, en hij komt ook in aanmerking voor de gratis graveerservice van Apple, zodat je tekst, cijfers en emoji’s kunt toevoegen aan de gladde plastic hoes, waardoor het gemakkelijker te identificeren welke AirTag welke is, als je er meerdere hebt. We ontdekten echter dat na slechts een paar dagen gebruik beide kanten van de AirTag beschadigd zijn geraakt door het gebruik ervan. Dit is minder. 

Apple heeft het Bluetooth-bereik van AirTags niet gespecificeerd, maar we zijn van mening dat het Bluetooth 5.0 ondersteunt, de nieuwste versie van de technologie, zoals die is ingebouwd in de iPhone 12, en het heeft een bereik van 240 meter.

Apple AirTag review: gebruik

apple airtag review
  • Nauwkeurige zoekfunctie
  • Privacyfuncties zorgen ervoor dat jouw locatie gevolgd kan worden
  • In de verloren modus kan een persoon die jouw AirTag vindt contact met je opnemen

Zoals de meeste iPhone-accessoires (bijvoorbeeld de Airpods Pro), bleek de AirTag uiterst eenvoudig in te stellen. Nadat we de verpakking hadden verwijderd, gaf de AirTag een korte pieptoon en werd onmiddellijk herkend door onze iPhone. We konden een naam toewijzen aan de AirTag en deze werd toegewezen aan onze Apple ID, die werd weergegeven op het tabblad Items. Het was ook heel eenvoudig om de AirTag in de leren sleutelhanger en lusaccessoires te schuiven, zodat we ze aan onze sleutels en aan de riem van een tas konden bevestigen. Ideaal met de kofferchaos op verschillende luchthavens!

Als je op de AirTag tikt in de lijst met items in de Zoek mijn-app, worden verschillende opties weergegeven, waaronder Geluid afspelen. We ontdekten dat het een paar seconden duurde voordat Find My verbinding maakte met de AirTag en drie cycli van vijf elektronische pieptonen uitzond, die 64 dB op onze geluidsmeter registreerden. Dit is luid genoeg om van een afstand te horen. 

De korte cyclus van elektronische piepjes duurt slechts zeven seconden, wat lang genoeg is om iets in dezelfde kamer of de kamer ernaast te vinden, maar was niet voldoende toen we boven waren en ons ‘misplaatste’ item beneden was. In dit geval moesten we vier keer op de optie Geluid afspelen tikken voordat we dicht genoeg bij de AirTag konden komen om het te horen.

Dit is waar de functie Precision Finding kan helpen. Dit maakt gebruik van Ultra Wideband-radiotechnologie om de afstand en richting van jouw iPhone vanaf de AirTag te bepalen en deze informatie op het scherm en via haptische feedback weer te geven om je te helpen de AirTag te lokaliseren.

Apple AirTag review: batterijduur

  • Aangedreven door een CR2032-batterij
  • Apple beweert dat het tot een jaar meegaat voordat het moet worden vervangen
  • Batterij is eenvoudig te vervangen

Apple’s AirTag wordt aangedreven door een CR2032-batterij en Apple zegt dat hij meer dan een jaar meegaat voordat hij moet worden vervangen – dat is gebaseerd op het feit dat de tracker vier keer per dag een geluid laat horen en één keer per dag Precision Finding gebruikt.

We kunnen deze beweringen natuurlijk nog niet testen. Daarnaast is er geen indicator voor het batterijniveau. Dit hebben we helaas niet kunnen verifiëren.

De batterij is eenvoudig te vervangen: je houdt de AirTag met de gekleurde kant naar beneden, plaatst twee vingers op de metalen kant en draait naar rechts om het metalen deksel los te laten, waardoor de batterij zichtbaar wordt.

Moet ik een Apple AirTag kopen?

Er bestaat geen twijfel over dat AirTags nuttige apparaten zijn. Ze kunnen je helpen jouw bezittingen bij te houden, en ze maken het gemakkelijk om verloren voorwerpen terug te vinden. Maar er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je een AirTag aanschaft. 

Ten eerste zijn AirTags alleen compatibel met Apple-producten. Als je geen iPhone of iPad hebt, kun je de AirTag niet gebruiken. In dat geval kun je het beste kijken naar een alternatief. Ben je in het bezit van een Samsung apparaat? Kijk dan naar de Samsung Galaxy SmartTag

Ten tweede is voor AirTags een iCloud-abonnement vereist. Zonder een iCloud-abonnement kunt u de Zoek mijn-functie niet gebruiken en automatische locatiedetectie niet instellen. Dit kan iets zijn waar je op voorhand niet op gerekend hebt. 

Kijk goed naar bovenstaande punten alvorens je een AirTag wilt aanschaffen. Er zijn namelijk genoeg kwalitatieve alternatieven. Voor een overzicht van Bluetooth Trackers kun je hier kijken. 

Wat is het bereik van een AirTag?

Het maximale bereik van een AirTag varieert afhankelijk van de omgeving en het aantal Apple-apparaten in de buurt, maar over het algemeen zou de tag in staat moeten zijn om te communiceren met apparaten tot op ongeveer 100 meter afstand. In gebieden met minder Apple apparaten kan het bereik worden beperkt tot slechts enkele meters. Maar zelfs in deze gevallen kunnen AirTags nog steeds worden gelokaliseerd door met een speciale zoek-app naar Bluetooth-signalen te scannen.

Hoe lang gaat een AirTag mee?

De AirTag bevat een vervangbare CR2032-knoopcelbatterij. Volgens Apple zal die ongeveer 1 jaar meegaan. Je kunt op elk gewenst moment het batterijniveau raadplegen. Zo voorkom je dat je ineens op Schiphol staat en je koffer toch niet kunt vinden! 

Hoe nauwkeurig is een AirTag?

Met Precision Finding kun je de exacte locatie van een AirTag bepalen en jouw iPhone kan je er rechtstreeks naartoe leiden via visuele, hoorbare en haptische feedback. Precision Finding werkt echter alleen binnen een bepaald Bluetooth-bereik. Uiteindelijk zal de bluetooth tracker van Apple op zo’n 30 centimeter nauwkeurig zijn. 

Is een AirTag handig?

Ja, de bluetooth tracker van Apple is ontzettend handig. Het kwijtraken van (waardevolle) spullen is verleden tijd met deze handige gadget. Op de lange en korte termijn zal dit je een hoop stress besparen. Super fijn, toch?

Conclusie

Tot slot komen we aan bij de conclusie van Apple AirTag review!

De tracker van Apple is één van de meest handige gadgets op dit moment. Bovendien zijn wij positief verrast over de prijs en beschikbaarheid. Over het algemeen zijn producten van Apple stevig geprijsd en minder toegankelijk. Echter, als je deze tracker vergelijkt met andere trackers, dan is hij ontzettend toegankelijk. Dit wordt voor ons zeker een blijvertje. 

Heb je al een bluetooth tracker? Zo niet, dan is de Apple AirTag misschien net wat je nodig hebt om je kofferchaos in toom te houden. Deze handige kleine gadget is jouw geld waard als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om jouw bagage in de gaten te houden.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP