Mannen Gadgets

De ideale luchtvochtigheid in huis? Hier moet je op letten!

We besteden veel tijd aan het nadenken over het goed verwarmen en koelen van onze huizen, maar denk je ooit aan de luchtvochtigheid in jouw huis? Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis? Het beheersen van de luchtvochtigheid in jouw huis kan net zo cruciaal zijn als het regelen van de temperatuur.

In dit artikel vertellen wij je alles over de ideale luchtvochtigheid in huis. Zo zijn er per ruimte en per seizoen verschillende adviezen. Wij nemen je mee! 

Wat is luchtvochtigheid?

Voordat we de perfecte luchtvochtigheid voor jouw huis kunnen bepalen, stellen we eerst een korte vraag: wat is luchtvochtigheid precies?

Je hebt misschien een ruw idee dat vochtigheid de hoeveelheid water in de lucht is, en technisch gezien zou je gelijk hebben. Het is echter een beetje ingewikkelder dan dat. Om te begrijpen wat vochtigheid werkelijk is, moeten we het hebben over het verschil tussen relatieve vochtigheid en absolute vochtigheid.

Absolute vochtigheid

Absolute vochtigheid is de massa (massa = hoeveelheid) van water in de lucht, gedeeld door de massa van lucht die zich in een bepaalde ruimte bevindt. Dit type vocht is een vergelijking die kijkt naar de letterlijke hoeveelheid massa vocht in de lucht om je heen heeft. De absolute luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in gram vocht per kubieke meter lucht (g / m³).

Relatieve vochtigheid

Relatieve vochtigheid is een waarde die je waarschijnlijker bellen doet rinkelen. Om de ideale luchtvochtigheid in huis te bepalen, is dit ook de meting die we gaan gebruiken. Terwijl absolute vochtigheid de hoeveelheid waterdamp in de lucht meet, meet relatieve vochtigheid het huidige niveau van vocht in de lucht.

Dus als je als je ziet dat de luchtvochtigheid in huis 70% is, betekent dit gewoon dat de lucht om je heen 70% zo vochtig is.

ideale luchtvochtigheid

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Onderzoek toont aan dat de ideale luchtvochtigheid voor je huis tussen de 40 en 60 procent ligt. Om de groei en verspreiding van schimmels te ontmoedigen, moet het niveau echter onder de 50 procent worden gehouden. Maar let op, iedereen vindt een andere hoeveelheid luchtvochtigheid prettig. Het is belangrijk om te weten dat de relatieve vochtigheid in jouw huis ook moet meebewegen met de absolute vochtigheid buitenshuis.

Ideale luchtvochtigheid per seizoen

Zoals je waarschijnlijk weet, verandert de luchtvochtigheid samen met de temperatuur en de seizoenen. In de zomer bevat de lucht meer vocht en in de winter veel minder vocht.

Luchtvochtigheid in winter

Misschien herken je het wel, die droge lippen en neus in de winter. Dit is een teken van een lage luchtvochtigheid. Daarom is het naast het dragen van laarzen en jassen, essentieel om in de winter een diepe vochtinbrengende crème te gebruiken. Winterlucht kan meedogenloos zijn voor de huid. 

Tijdens koude maanden is het cruciaal om het vocht in de binnenlucht te herstellen. Probeer de luchtvochtigheid binnenshuis op ongeveer 40 procent te houden. Indien hoger, zul je condensatie op de ramen opmerken, wat aangeeft dat de luchtvochtigheid te hoog is en schimmel kan veroorzaken.

Neem in de winter een draagbare luchtbevochtiger mee van kamer naar kamer. Overweeg, indien van toepassing, te investeren in een luchtbevochtiger voor het hele huis.

Een andere goede tip is om kamerplanten in huis te plaatsen. Deze kunnen kleine hoeveelheden vocht aan de lucht toevoegen.

Een ding dat we altijd doen als het koud is, is het plaatsen van kleine waterbassins bij het verwarmingssysteem. Je kunt kleine hangbare containers krijgen om aan radiatoren te hangen. Deze werken op dezelfde manier als luchtbevochtigers.

Luchtvochtigheid in de zomer

Tijdens de zomer of warme maanden bevat de lucht meer vocht. Het verhoogde vocht duurt langer om te verdampen, wat op zijn beurt de luchtvochtigheid verhoogt. Dit is de reden waarom de lucht plakkerig of zwaar aanvoelt en waardoor we meer gaan zweten.

Voor de zomer moet je de luchtvochtigheid binnenshuis op 30 tot 45 procent houden. Vermijd een luchtvochtigheid van meer dan 50 procent, aangezien dit kan leiden tot ongemak en schimmel.

Gebruik een airconditioner om overtollig vocht te verwijderen en om een stijging van de luchtvochtigheid te voorkomen. 

Als je een luchtontvochtiger hebt, kan dit bovendien helpen de luchtvochtigheid binnenshuis te verlagen. Pas op dat je het niet te veel gebruikt. Heb je geen luchtontvochtiger, maar wel een luchtbevochtiger? Laat deze dan vooral links liggen. 

Zelfs als je verkouden bent of een allergie hebt, is de ideale luchtvochtigheid in de zomer minimaal 30 tot 50 procent.

Ideale luchtvochtigheid woonkamer

De ideale luchtvochtigheid in de woonkamer is tussen de 40 procent en 60 procent. Het is belangrijk om tussen deze 2 waardes in te zitten. 

Een te hoge luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld de meubels in je huis aantasten. Daarnaast bevordert het de groei van schimmels, bacteriën en ziekteverwekkers. Het is daarom belangrijk om de ideale luchtvochtigheid in de woonkamer wel te hebben.

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

Slapen is erg belangrijk. Tegenwoordig nemen we allerlei verschillende supplementen of schaffen we producten aan zoals een wake up light om onze slaap te bevorderen. Maar als de luchtvochtigheid in je slaapkamer niet op het juiste niveau is, hebben al die extra dingen weinig zijn. 

Als de vochtigheid in je slaapkamer te laag is, dan kun je eventueel last krijgen van je luchtwegen. Bij een te hoge luchtvochtigheid ga je zweten. Dit resulteert erin dat je lichaam extra hard z’n best doen om al het zweet te verdampen. Hierdoor kom je moeilijk in slaap. Als je de luchtvochtigheid niet tijdig op het juiste niveau brengt, kun je last van slaapproblemen krijgen. 

De ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer is tussen de 40 en 60 procent. Hetzelfde als de ideale luchtvochtigheid in huis. 

Bol.com Algemeen
Bol.com Algemeen

Ideale luchtvochtigheid slaapkamer baby

Als je een baby in huis hebt is het belangrijk om het voor de baby zo aangenaam en gezond mogelijk te maken. Experts vertellen dat de ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer van een baby tussen de 40 en 60 procent is. Er wordt ook gezegd dat een hogere temperatuur bevorderlijk is. Dit zou tussen de 20 en 21 graden zijn. 

Ideale luchtvochtigheid kelder

De meeste kelders hebben een bijzonder hoge luchtvochtigheid. Sommige reiken tot maar liefst 70 of 80 procent. Als je een comfortabele kelder wilt, dan is de ideale luchtvochtigheid in de kelder 40 tot 60 procent. 

Zonder een luchtontvochtiger kan een kelder gemakkelijk 70 procent luchtvochtigheid bereiken, veel hoger dan de optimale 40 tot 60 procent. Heb jij meubels of andere belangrijke spullen in de kelder staan? Zorg er dan voor dat je het vochtgehalte op peil houdt. 

Ideale luchtvochtigheid kantoor

De beste luchtvochtigheid en temperatuur voor op kantoor is niet altijd warm en droog. Er is niet één temperatuur waar iedereen zich het prettigst bij voelt, omdat iedereen anders is. Desalniettemin suggereren Amerikaanse experts dat kantoren de een temperatuur tussen de 20 en 24 graden Celsius moeten hebben. Ze geven ook aan dat de ideale luchtvochtigheid op kantoor tussen de 20 en 60 procent ligt.

Een gezonde temperatuur en luchtvochtigheid kunnen zelfs het hele jaar door veranderen, omdat koude tocht meer uitgesproken kan zijn in de winter. En als werknemers in de zomer in en op kantoor komen, kunnen ze een iets koelere temperatuur op prijs stellen. 

Ideale luchtvochtigheid houten vloer

Normale leefomstandigheden met een houten vloer is tussen de 18 en 24 graden Celsius. De ideale luchtvochtigheid met een houten vloer is tussen de 30 en 50 procent. Experts zeggen dat dit het beste is voor je houten vloer en gezondheid. 

Ideale luchtvochtigheid kamerplanten

Wij mensen houden van planten. Tegenwoordig hebben wij allemaal onze woonkamer of andere ruimtes vol staan met prachtige kamerplanten. Om je kamerplanten de ideale leefomgeving te geven, is een goede luchtvochtigheid in huis belangrijk. 

De ideale luchtvochtigheid voor de meeste kamerplanten is 50 tot 60 procent. Sommige tropische planten, zoals ananas, zijn gewend aan luchtvochtigheid tot 90 procent. Veel vetplanten, zoals cactussen, zullen het prima doen met een luchtvochtigheid van slechts 10 procent.  

Over het algemeen kunnen planten met dikkere bladeren een lagere luchtvochtigheid verdragen.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP