Mannen Gadgets

Beste microfoon? TOP 10 beste microfoons van 2023?

Met de beste microfoon kun jij jouw stem en misschien zelfs sommige muziekinstrumenten, vastleggen in een aanzienlijk betere kwaliteit dan met een standaard computer microfoon of goedkope headset. En dat is niet alleen handig voor opnames, zoals podcasts, maar ook voor live-opnames zoals bij spraak- en videogesprekken of multiplayer-gaming.

De microfoons op deze lijst zijn misschien gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, maar over het algemeen is dit een verzameling van het beste van het beste. Dat geldt ook voor de prijs, dus naast geweldig klinkende premium microfoons hebben we ook de beste budget microfoon getest en gevonden. 

Houd onze top 10 beste microfoons goed in de gaten, want zodra er betere modellen op de markt komen zullen wij dit toevoegen.

Wat is de beste microfoon?

De Blue Yeti biedt de ideale balans tussen functionaliteit, opnamekwaliteit en prijsstelling. Het is net zo effectief voor podcasts als voor solo-opnames, en heeft een reeks richtingskarakteristieken waarmee je in bepaalde richtingen kunt opnemen. Dit is een microfoon die je voor alles kunt gebruiken, een echte allrounder. 

Samenvatting

1. Blue Yeti

Beste microfoon 2023

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € € 
Gewicht: 1550 kilogram
Materiaal: Kunststof 
Richtingskarakteristiek: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel
Type opname: Mono, stereo
Type microfoonaansluiting: USB

We trappen onze top 10 beste microfoons van 2023 af met de nummer 1. Na uitgebreid testen en onderzoek hebben we een winnaar gevonden. Ben jij benieuwd wat de beste microfoon van 2023 is? Lees dan snel verder!

De Blue Yeti is de beste microfoon van 2023. Hij is al meer dan een decennium op de markt en is sinds de introductie niet veel veranderd. Om eerlijk te zijn, niets aan een van de beste microfoons hoefde echt te worden vervangen. Het is een slim, veelzijdig apparaat dat niet zoveel geld kost en alles biedt wat jij nodig hebt om je eigen materiaal op te nemen. 

De Blue Yeti is een hoogwaardige condensator microfoon met een ingebouwde standaard, een USB-aansluiting en 4 verschillende richtingskarakteristieken.

Met een Blue Yeti kun jij audio opnemen in cardioïde, stereo, omnidirectionele of bidirectionele modi. Zeer weinig apparaten bieden meerdere richtingskarakteristieken, en nog minder kunnen er goed tussen schakelen. Maar dankzij de verscheidenheid aan richtingskarakteristieken van de Blue Yeti kun je alles opnemen, van een podcast tot een interview, een muzikaal optreden of een hele rondetafelgesprek. 

Dit is de beste microfoon van 2023!

2. Blue Snowball Ice

Beste budget microfoon

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € 
Gewicht: 460 kilogram
Materiaal: Kunststof, metaal
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Type opname: Mono
Type microfoonaansluiting: USB

Een goede microfoon kan al gauw honderd euro of meer kosten. Uiteraard denken wij bij het samenstellen van onze top 10 ook aan mensen met een minder brede portemonnee. Wij hebben uitgezocht welke budget microfoon de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. 

De Blue Snowball Ice is de beste budget microfoon. Als je een apparaat wilt dat beter is dan een ingebouwde laptop microfoon, maar niet het geduld (of geld) hebt voor iets liefhebber, dan wil je de Blue Snowball Ice. Dit is ongeveer de eenvoudigste, goedkoopste microfoon die je van een grote fabrikant kunt krijgen. De Snowball Ice is een compacte, ietwat stijlvolle bol die verkrijgbaar is in zwart of wit. Je sluit hem aan op je computer via een usb-kabel. 

De Snowball Ice maakt gebruik van een cardioïde patroon, waardoor het perfect is voor videogesprekken of chatten met vrienden in games. Het is misschien niet high-end genoeg om je eigen podcast op te nemen, maar als je op korte termijn een podcast bijwoont, zal de Snowball Ice de klus klaren.

Dit is de beste budget microfoon. 

3. HyperX QuadCast

Beste gaming microfoon

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € € 
Gewicht: 1017 kilogram
Materiaal: Kunststof 
Richtingskarakteristiek: Omnidirectioneel
Type opname: Stereo
Type microfoonaansluiting: USB

Tijdens het gamen is het belangrijk dat je teamgenoten of vrienden je goed kunnen horen. Natuurlijk kun je kiezen voor een van de beste gaming headsets, maar met een losse microfoon til jij jouw audio op een hoger level. Wij hebben uitgezocht welke gaming microfoon je het beste kunt kopen. 

De HyperX QuadCast is de beste gaming microfoon. Het is een stijlvolle en robuuste microfoon, perfect voor gamers die niet van headset microfoons houden. De QuadCast is een condensatormicrofoon met een ingebouwde standaard en shockmount, wat betekent dat zodra je hem via USB op je computer aansluit, je vrijwel meteen kunt beginnen met opnemen. 

De meeste gebruikers zullen waarschijnlijk willen beginnen met de cardioïde instelling, hoewel het ook bidirectionele, omnidirectionele en richtingskarakteristieken heeft. Hierdoor leent de HyperX QuadCast zich ook perfect voor het opnemen van podcasts of streamen. 

De QuadCast is een van de beste microfoons om te gamen omdat de meeste functies analoog zijn. Dit betekent dat je niet met software hoeft te worstelen als je het richtingskarakteristiek wilt wijzigen, de versterking wilt aanpassen of zelfs de microfoon wilt dempen. Het heeft ook een agressief zwart-rood verlichtingspatroon, iets waar wij warm van worden. 

Dit is de beste gaming microfoon.

4. Audio-Technica AT2020USB+

Beste microfoon voor zang

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € € 
Gewicht: 345 kilogram
Materiaal: Metaal
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Type opname: Mono
Type microfoonaansluiting: USB

Het opnemen van je zelfgemaakte nummer moet gebeuren met een apparaten van hoge kwaliteit. Niet elk apparaat is geschikt om jouw stemgeluid goed op te nemen. De vraag die vele zangers en zangeres hebben is: wat is de beste microfoon voor zang?

De Audio-Technica AT2020USB+ is de beste microfoon voor zang. Het is een klassieke zangmicrofoon die ver boven zijn prijs presteert. De microfoon van Audio-Technica is, je raadt het al, de plug-n-play USB-versie.

Het heeft een koptelefoon aansluiting zodat je naar jezelf kunt luisteren terwijl je aan het zingen bent. Ideaal, want zo hoor je gelijk hoe het klinkt. Wij raden aan je luidsprekers niet te gebruiken, want de kans is groot dat je dan een echo krijgt.  

De Audio-Technica AT2020USB+ wordt geleverd met een USB-kabel, statief, draagtas en een speciale bevestiging. Dit is de beste microfoon voor zang! 

5. Rode Podcaster

Beste microfoon voor podcast

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € € €
Gewicht: 610 kilogram
Materiaal: Metaal
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Type opname: Mono
Type microfoonaansluiting: USB

Podcasts zijn tegenwoordig razend populair. Het is bij het opnemen van een podcast ontzettend belangrijk dat je een microfoon hebt die goed presteert. Misschien nog wel belangrijker dan bij streamen of gamen, omdat een podcast volledig audio-focused is. Voor de (toekomstige) podcastmakers, wij hebben onderzoek gedaan naar de beste microfoon voor podcast. 

De Rode Podcaster is de beste microfoon voor podcast. Als je de audio gaat opnemen voor een podcast, is de Rode Podcaster een van de beste microfoons die je kunt krijgen. Het apparaat van Rode biedt een dynamische pick-up, wat betekent dat hij ideaal is voor het vastleggen van harde geluiden in alledaagse omgevingen, zoals spreken in in een woonkamer. Het richtingskarakteristiek van de Podcaster is cardioïde, wat betekent dat het geoptimaliseerd is om de stem van één persoon vanuit één richting op te vangen. 

Naast kristalheldere audio-opnames heeft de Podcaster ook een ingebouwde audio-aansluiting met volumeregeling, zodat jij jouw stem in realtime kunt volgen. Dat is echter alles waar het apparaat mee wordt geleverd. Als je een standaard, een shockmount of een popfilter wilt, moet je die apart kopen. Ze zijn de investering waard, maar let erop dat je hierdoor zo nog ongeveer € 100,00 extra kwijt kunt zijn.

Dit is de beste microfoon voor podcast. 


Bekijk bij Coolblue

6. Razer Seiren Elite

Beste microfoon voor PC

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € € €
Gewicht: 1500 kilogram
Materiaal: Kunststof 
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Type opname: Stereo
Type microfoonaansluiting: USB

Voor deze categorie zijn wij op zoek gegaan naar een microfoon die allround presteert. Eentje die je voor zowel gamen, videogesprekken of bijvoorbeeld YouTube kunt gebruiken. Wij vinden het belangrijk dat hij presteert op de meeste vlakken in plaats van dat die uitblinkt op een vlak. 

De Razer Seiren Elite is de beste microfoon voor PC. Het is de huidige topper van Razer en is gemaakt voor de PC. Hij is kleiner dan de meeste microfoons en wordt geleverd met een afneembare voet, zodat je hem gemakkelijker op een microfoonarm kunt monteren of kunt inpakken voor een gameparty met je vrienden. In tegenstelling tot de meeste microfoons, heeft de Elite een dynamische microfooncapsule voor een uitstekende onderdrukking van achtergrondgeluiden.

Rondom de basis van de microfoon heeft Razer ook een ingebouwde ringverlichting die rood oplicht om je te laten weten wanneer je te hard praat en te clippen. Het bevat ook een schuimrubberen windscherm, dus je hoeft geen popfilter te kopen

Ben je op zoek naar een goede microfoon voor PC? Dan is de Razer Seiren Elite de beste microfoon voor jou! 

7. Shure MV7

Beste microfoon voor rap

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € € €
Gewicht: 1100 kilogram
Materiaal: Metaal 
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Type opname: Mono
Type microfoonaansluiting: USB

Rappen is een vak apart. Wij hebben grote bewondering voor mensen die in staat zijn om mooie nummers te fabriceren door middel van rap. Als je een rapper bent, wil je dat je stem klinkt zoals je hem hoort. Voor de rappers onder ons, wij hebben voor je uitgezocht met welke microfoon je dat het beste kunt doen. 

De Shure MV7 is de beste microfoon voor rap. Het is een geweldig klinkende microfoon die je via XLR of USB kunt aansluiten. Shure heeft goed zijn best gedaan om professioneel geluid te leveren met minimale installatie. Hij is misschien wat prijziger dan de gemiddelde microfoon, maar wij vinden hem echt het geld waard. 

Het unieke aan de Shure MV7 is de Voice Isolation techniek. Hierdoor is het apparaat gefocust op jouw stem en wordt al het omgevingsgeluid weggefilterd. Dankzij deze technologie is hij ook goed te gebruiken voor het opnemen van podcast of bijvoorbeeld streamen. Lekker multifunctioneel en ideaal als je rap carrière minder loopt dan verwacht.. 😉

8. Samson G-Track Pro

Beste microfoon voor YouTube

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € €
Gewicht: 2057 kilogram
Materiaal: Metaal
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Type opname: Mono, stereo
Type microfoonaansluiting: USB

Het maken van YouTube video’s is makkelijker gezegd dan gedaan. Het lijkt misschien sterk op streamen of het opnemen van een podcast, maar het verschilt flink van elkaar. Wij hebben uitgezocht welke mic je het beste voor YouTube kunt kopen. 

De Samson G-Track Pro is de beste microfoon voor YouTube. biedt niet alleen solide richtingskarakteristieken, maar hij kan dingen veranderen om in veel verschillende opname-instellingen te passen, allemaal met minimale inspanning van jouw kant. Je hebt zelfs geen chique audio-interface nodig, aangezien hij rechtstreeks via USB op een computer kan worden aangesloten.

De Samson G-Track Pro is een meeslepende condensatormicrofoon met een breed frequentiebereik van 50Hz tot 20kHz, waardoor hij het volledige bereik van je stem krijgt. Het heeft een hoge audioresolutie met een samplefrequentie van 96 kHz en een diepte tot 24 bits. In plaats van vast te houden aan slechts één polair patroon, kan het apparaat snel schakelen tussen drie. Je kunt cardioïde kiezen om direct in de microfoon te praten, bidirectioneel als je een gast hebt, of omnidirectioneel om alles op te nemen wat er gebeurt. En als je nog meer nodig hebt, bevat de Samson G-Track Pro een kwart-inch plug die je kunt gebruiken om een extra audiobron in te pluggen. Wat verlang je nog meer van een goede microfoon voor YouTube?

Dit is de beste microfoon voor YouTube. 

9. JLab Talk

Beste microfoon voor Zoom

beste microfoon

Specificaties

Prijs: € € 
Gewicht: 749 kilogram
Materiaal: Kunststof 
Richtingskarakteristiek: Bidirectioneel, Cardioïde, Omnidirectioneel
Type opname: Stereo
Type microfoonaansluiting: USB

Tegenwoordig werken er veel mensen thuis. Door de pandemie is het thuiswerken in een stroomversnelling gegaan. We maken daarom veel gebruik van Zoom of Microsoft Teams. Echter, met een ingebouwde laptop mic kan het soms best lastig zijn je verstaanbaar te maken. De ideale oplossing is een goede mic zodat jouw collega’s je goed kunnen horen. Maar wat is de beste microfoon voor Zoom?

De JLab Talk is de beste microfoon voor Zoom. Als je deze in huis haalt, krijg je  een betaalbare microfoon zonder concessies te doen aan bruikbaarheid of opnamemogelijkheden. Hij is voordelig, maar, biedt voor deze prijs een veelzijdige spreekapparaat vol met 3 verschillende richtingskarakteristieken. Hierdoor kun je het apparaat volledig afstemmen op jouw thuiswerkplek of aanpassen wanneer je werkplek verandert.

De JLab Talk neemt ook op met een compromisloze samplefrequentie van 96 kHz en een bitsnelheid van 24 bits, zodat je stem tot in de kleinste details wordt vastgelegd. Het apparaat heeft eenvoudige en handige bedieningselementen en kan rechtstreeks op jouw computer worden aangesloten via een USB A-naar-C-kabel.

Dit is de beste microfoon voor Zoom. 

10. Elgato Wave: 3

Beste microfoon voor streamen

Specificaties

Prijs: € €
Gewicht: 1040 kilogram
Materiaal: Kunststof 
Richtingskarakteristiek: Cardioïde
Type opname: Stereo
Type microfoonaansluiting: USB

Bij streamen is het erg belangrijk dat je kijkers je goed en duidelijk kunnen horen. Een degelijke microfoon is daarom essentieel. Voor de (toekomstige) streamer, hebben wij de proef op de som genomen. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste microfoon voor streamen. 

De Elgato Wave: 3 is de beste microfoon voor streamen. Op het eerste gezicht lijkt hij op alle andere microfoons in onze top 10. Het is een USB-microfoon met een cardioïde patroon, speciaal afgestemd op de speelruimte. Wat de Wave: 3 echter onderscheidt van vergelijkbare apparaten, is de connectiviteit met het alomtegenwoordige Elgato Stream Deck. Door het Stream Deck in combinatie met de microfoon te gebruiken, kun je de opname en geluidsmix wijzigen zonder de microfoon zelf aan te raken, terwijl je tegelijkertijd je stream in de gaten houdt.

De microfoon van Elgato is van hoge kwaliteit, met simpele bedieningselementen, een kristalhelder cardioïde patroon en een klein profiel dat gemakkelijk op de meeste bureaus zal presteren. Het effen zwarte chassis en de smaakvolle verlichting van de microfoon helpen gaming-setups te accentueren, en het is gemakkelijk om jouw volume in realtime aan te passen en te controleren. Qua audiokwaliteit is het niet beter dan alle andere microfoons op deze lijst, maar alleen al door de speciale functies voor streamen is het de moeite waard.

Dit is de beste microfoon voor streamen. 

Welke microfoon heb ik nodig?

De beste microfoon hangt bijna volledig af van jouw doelen. Onze top 10 biedt een overzicht van de beste microfoons voor verschillende doeleinden. De beste microfoon voor zang, podcast of streamen bijvoorbeeld.

Het is belangrijk om te bepalen waarvoor jij het gaat gebruiken. Vervolgens kun je op zoek gaan naar eentje die goed past bij jouw behoeften. Zoals bij de meeste andere gadgets, zijn goedkopere microfoons meer algemeen, terwijl duurdere meestal meer gespecialiseerd zijn. Dit betekent niet dat goedkopere microfoons slechter zijn. Maar als je professionele kwaliteit wilt, moet je simpelweg hogere prijzen betalen.

Bezoek je favoriete webshop en ontdek voor welk doel elke mic is geoptimaliseerd. In de beschrijving vind je meestal duidelijke informatie over of de mic uitblinkt in podcasting, gaming, muziek of een andere toepassing. Als dat niet lukt, onthoud dan dat cardioïde over het algemeen het meest bruikbare richtingskarakteristiek is als je thuis opneemt. Andere richtingskarakteristieken zijn goed om te hebben, maar ze zijn alleen nuttig als je meer mensen of geluidsbronnen binnenhaalt.

Wat betekenen de verschillende richtingskarakteristieken?

Sommige van de microfoons op deze lijst bieden verschillende opties voor richtingskarakteristieken: bidirectioneel, cardioïde, omnidirectioneel en stereo. Anderen bieden alleen cardioïde. Hier is een korte uitleg van elk patroon, om je te helpen beslissen wanneer je welk patroon wilt gebruiken: 

Bidirectioneel: het patroon pikt audio op die slechts uit twee richtingen komt. Dit is ideaal voor twee sprekers die recht tegenover elkaar zitten.

Cardioïde: dit patroon pikt audio op die uit één richting komt. Dit is ideaal voor een enkele bron, die rechtstreeks in de microfoon spreekt.

Omnidirectioneel: dit patroon pikt audio op van overal rond het spreekapparaat. Dit is ideaal voor een hele groep mensen rondom het apparaat.

Stereo: dit patroon pikt audio op voor de mic, maar ook van opzij. Dit is ideaal voor een muzikale groep of een paneel met luidsprekers in dezelfde richting.

Conclusie

Tot slot komen we aan bij de conclusie van onze top 10 beste microfoons van 2023. Wij hopen dat we je hebben kunnen informeren en inspireren. Laten we het nog eventjes voor je opsommen!

De beste microfoon van 2023 is de Blue Yeti. Het is een ontzettend veelzijdige microfoon voor een toegankelijke prijs. Dit apparaat heeft veruit de beste prijs-kwaliteitverhouding van alle microfoons uit onze top 10. Het is hoogstwaarschijnlijk de beste keus voor de meeste mensen.

Onze persoonlijke favoriet is de HyperX QuadCast. Deze microfoon leent zich perfect voor het gamen. Wij van Mannen Gadgets zijn hier groot fan van en hechten grote waarde aan een degelijk apparaat. Tevens is het fijn dat het een echte plug & play uitvoering is. Lekker makkelijk! 

Heb jij vragen, mis je iets of heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de beste microfoon voor jou? Aarzel niet en neem contact met ons op via Instagram DM of de contactpagina

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP