Mannen Gadgets

Hoe koop je de meest gezonde en beste airfryer in 2023? (Koopgids)

Gebruik jij op dit moment al een airfryer en ben jij net als ik gefascineerd over hoe het je leven gezonder en makkelijker maakt? 

Of heb jij geen flauw idee wat een airfryer is en ben jij je aan het oriënteren of het waarde kan toevoegen aan je leven? 

In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van de airfryer. Wij zullen uitleggen wat het een airfryer eigenlijk is en hoe het verschilt van de welbekende frituurpan. Daarna zullen we proberen jou zo goed mogelijk te informeren en enthousiasmeren over hoe en welke airfryer het best bij jou past. 

Ik wens je veel leesplezier!

Wat is een airfryer en hoe verschilt het van een frituurpan?

Iedereen houdt ervan: een lekkere kroket of (zoete aardappel) friet. Sommige mensen krabben zich echter achter de oren of de bereiding van dit lekkere eten niet anders kan. Door het gebruik van frituurvet kan het namelijk erg veel vet en calorieën bevatten. Daarom stappen steeds meer mensen over op een airfryer. Wij leggen je uit waarom en hoe het verschilt van een frituurpan. 

Wat is een airfryer?

Een airfryer (ook wel heteluchtfriteuse) is een apparaat die eten kan bereiden door middel van hete lucht. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bijvoorbeeld friet, kip en de gebruikelijke frituursnacks zoals een kroket of frikandel. In tegenstelling tot een frituurpan is er voor de bereiding van friet tot wel 80% minder vet nodig. Je kunt dus stellen dat een heteluchtfriteuse gezonder is dan een frituurpan.

Wat is een frituurpan?

Een frituurpan is een apparaat die olie of frituurvet verhit en hierdoor voedsel kan frituren. Bekende snacks zoals een frikandel of kroket zijn niet weg te denken als je aan de frituurpan denkt. Je kunt er ook andere dingen mee frituren zoals bijvoorbeeld friet of kipnuggets. De frituurpan vind je ook terug in zogeheten snack bars of cafeterias, waar je kunt bestellen en afhalen.

Waarom het gebruik van een airfryer beter is dan een frituurpan

In een airfryer wordt voedsel bereid door middel van hete lucht. Het werkt een beetje als een oven waardoor er geen olie of frituurvet meer aan te pas komt. Daardoor kun je tot wel 80% aan vet en calorieën besparen als het gaat om bijvoorbeeld de bereiding van friet. Omdat je gebruik maakt van hete lucht hoef je je geen zorgen te maken dat je in aanraking kunt komen met hete olie of frituurvet. Een stuk veiliger dus!

Naast dat het een stuk veiliger is kun je met een airfryer bakken, grillen en braden. Hierdoor schiet de heteluchtfriteuse de frituurpan voorbij als het gaat om toepasbaarheid. Het bakken van een cake is namelijk zo gefixt in een heteluchtfriteuse. Een gefrituurde cake is minder smakelijk denk ik, haha!

Draagt een airfryer bij aan een gezonder leven?

Het antwoord op deze vraag is: ja!

Omdat de bereiding van veel gerechten ook in een heteluchtfriteuse kan, komt er geen olie of vet aan te pas. Hierdoor kun jij dus bewust genieten van bijvoorbeeld zoete aardappel friet of een lekker stuk zalm, zonder de extra calorieën van onnodige vetten. 

Natuurlijk is het naast de gerechten die je bereid in een heteluchtfriteuse, belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten. Eet dus voldoende groente en fruit, maar vergeet ook niet om dagelijks voldoende water te drinken. #healthy 

Philips XL Essential HD9261/90 – Hetelucht friteuse incl. grillrooster

Heteluchtfriteuse van Philips inclusief accesoires? Shop hem via onderstaande knop bij Bol.com


Princess 182050 Family Aerofryer XXL

Grote heteluchtfriteuse met 5,2 liter inhoud van het merk Princess. Koop nu via onderstaande knop bij Bol.com


Hoe koop je de beste airfryer die bij jou past?

Nu wij je wat meer informatie over de airfryer hebben gegeven zul jij je vast afvragen welke je nou het best kunt kopen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn namelijk heel veel heteluchtfriteuses op de markt. De ene heeft meer functies en accessoires dan de ander. 

Wij zullen je meenemen in waar je op moet letten als je een heteluchtfriteuse wilt kopen. 

Alvorens je er eentje wilt aanschaffen zijn er vijf (5) belangrijke vragen die jij jezelf kunt stellen om gerichter te zoeken naar degene die het best bij jou past. De vragen zijn als volgt:

1. Hoe groot is het huishouden?

Airfryers zijn er al vanaf 1 à 2 personen. Dit loopt op tot 6 personen of meer. Ben jij alleenstaand en heb jij regelmatig mensen over, dan is het wellicht verstandig om na te denken over een heteluchtfriteuse die geschikt is voor meer dan 1 à 2 personen. Het is volledig afhankelijk van jouw situatie. Ga dus goed na voor hoeveel mensen jij de lekkerste airfryer gerechten gaat bereiden!

2. Wat is de gewenste bakcapaciteit?

Airfryers zijn er in verschillende vormen en maten. Heb jij gekozen uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat, dan is het belangrijk de gewenste bakcapaciteit te kiezen. Dit begint al vanaf minder dan 750 gram en loopt op tot 1500 gram of meer. Net als de vraag over de grootte van jouw huishouden, is dit ook afhankelijk van jouw situatie. 

3. Wil jij voorgeprogrammeerde bakprogramma’s hebben? (grillen, bakken, braden)

Sommige airfryers zijn voorzien van meerdere bakprogramma’s. Hierdoor kun je in een handomdraai jouw gerechten in de juiste stand klaarmaken. Dit biedt erg veel gemak. Bakken, braden en grillen klinken wellicht erg bekend, echter zijn er zelfs heteluchtfriteuses op de markt die een speciaal bakprogramma voor taart of cake hebben!

4. Welke functies moet jouw airfryer hebben?

Net als de verscheidenheid aan bakprogramma’s hebben bepaalde merken hun airfryer ook voorzien van unieke functies. Denk aan een warmhoudfunctie of een heteluchtfriteuse die niet hoeft voor te verwarmen. Er zijn zelfs heteluchtfriteuses die je met spraakbesturing kunt bedienen. Gaaf hè?

5. Vind jij het belangrijk dat er accessoires meegeleverd worden?

Een aantal merken hebben standaard een aantal accessoires die ze meeleveren bij een airfryer. Je kunt denken aan bijvoorbeeld een bakplaat of grillrooster. Hierdoor breid je de toepasbaarheid van jouw heteluchtfriteuse gemakkelijk uit. Ideaal als je naast friet ook andere gerechten wilt bereiden. 

Wat zijn de meest vertrouwde merken met de beste airfryer?

Philips en Tefal waren de eerste bedrijven die een heteluchtfriteuse op de markt brachten. Hierdoor zijn zij dus ook niet meer weg te denken in de meeste aanbevelingen rondom de beste airfryer.

Tegenwoordig zijn er veel meer merken die een heteluchtfriteuse verkopen. Echter zien wij net als andere onafhankelijk partijen er toch wel een aantal uit springen. De merken met de beste airfryer zijn volgens Mannen Gadgets:

Welke airfryer is als beste getest door de consument?

Je vraagt je vast af welke airfryer als best getest is door de consument. De consument vindt de prijs-kwaliteitsverhouding erg belangrijk. Zorgt de heteluchtfriteuse voor een gezond en veilig alternatief voor de frituur? En krijg ik waar voor mijn geld?

In de loop der jaren is er door de Consumentenbond onafhankelijk onderzoek verricht naar de beste airfryer. Hieronder hebben wij degene beschreven die voorkwamen:

Bestron AAF7003

Betaalbare heteluchtfriteuse met PrepAir-technologie. Hierdoor worden jouw gerechten gelijkmatig gaar (en krokant!) Shop nu via de onderstaande  knop bij Expert 


Wat is de meest gezonde airfryer?

Oké, je wilt waarschijnlijk niet alleen de beste airfryer, maar vind het ook belangrijk dat de heteluchtfriteuse ook echt gerechten op een gezonde manier bereid. Jouw keuze voor de juiste heteluchtfriteuse is gebaseerd op een aantal factoren die wij hierboven hebben beschreven. 

Naar onze mening is de meest gezonde airfryer een heteluchtfriteuse die beschikt over meerdere functies. Wij zien graag dat deze airfryer gerechten kan bereiden op verschillende manieren. Het meest belangrijk vinden wij dat je voedsel kunt grillen. Als je ervoor kiest om voedsel te grillen dan blijven de meeste vitamines en mineralen in het eten. Hierdoor krijg je dus meer voedingsstoffen binnen dan wanneer je ervoor zou kiezen om een airfryer te kopen zonder een grillfunctie.

Met welke airfryer maak je de beste airfryer friet

Eigenlijk kun je met elke heteluchtfriteuse friet maken. In de kern is de airfryer namelijk een gezond alternatief voor de frituurpan. 

Wij zijn erg fan van de heteluchtfriteuse van Philips. Voornamelijk de Philips Avance Airfryer XXL staat bekend om haar uitstekende frituur resultaat. Naast het gebruiksgemak door middel van het touchscreen en draaiknoppen beschikt deze over Twin TurboStar technologie waardoor de airfryer niet meer hoeft op te warmen. 

Moet je een airfryer voorverwarmen alvorens je een gerecht gaat bereiden?

Nee, dit apparaat hoef je niet voor te verwarmen.

De meeste airfryers hoeven niet voorverwarmd te worden alvorens je een gerecht gaat bereiden. Echter heeft het apparaat wel tijd nodig om op de gewenste temperatuur te komen. De ene heteluchtfriteuse doet dit sneller dan de ander. 

De ervaring zal leren wat voor jou het meest prettigst werkt. Niet iedereen is namelijk fan van bruin krokante friet!

Wat zijn de airfryer baktijden ten opzichte van een frituurpan?

De baktijden van een airfryer zijn korter.

Een airfryer hoef je ten opzichte van een frituurpan niet voor te verwarmen. Hierdoor zijn jouw gerechten sneller klaar dan wanneer je gebruik maakt van een frituurpan. 

Omdat de baktijden met een heteluchtfriteuse korter zijn, zul je ook zien dat het maken van recepten sneller zal gaan. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van het opwarmen van de frituurpan. 

Na gebruik een airfryer schoonmaken, moet dat?

De airfryer dient net als een frituurpan ook schoon gemaakt te worden. Bij voorkeur wordt de heteluchtfriteuse na elk gebruik schoongemaakt. Vraag jij je af hoe je het moet schoonmaken? Lees dan hieronder verder. 

Hoe moet je een airfryer schoonmaken?

Het schoonmaken van een airfryer is niet de meest lastigste taak van de wereld. Idealiter voldoet jouw (toekomstige) heteluchtfriteuse  aan de mogelijkheid tot vaatwasbestendige onderdelen. Hierdoor hoef jij niet hard te boenen met bijvoorbeeld baking soda, maar zet jij lekker makkelijk de onderdelen in de vaatwasser. 

Beschik je niet over een vaatwasser? Tja.. dan moet je alsnog op de ouderwetse manier afwassen zoals je dat ook gewend bent met borden en andere vaat. Gelukkig is het schoonmaken van een airfryer geen lastig klus! 

De 3 lekkerste airfryer recepten die bijdragen aan een gezond leven

Je hebt wellicht al kunnen lezen dat de airfryer een veelzijdig apparaat is. Je kunt er namelijk allerlei verschillende gerechten mee klaarmaken. Sinds kort zie je ook dat de bekende foodbloggers gezonde airfryer recepten posten op een blog. De heteluchtfriteuse is niet meer weg te denken in de hedendaagse recepten. Daarom hebben wij een selectie gemaakt van de drie (3) lekkerste airfryer recepten die tevens ook bijdragen aan een gezond leven.

Inventum GF350HLD – Heteluchtfriteuse

Een heteluchtfriteuse van het vooraanstaande merk Inventum? Deze is getest als Beste Koop volgens de consument. Shop hem via onderstaande knop bij Bol.com 


1. Zoete aardappelfriet uit de airfryer

Je kunt er niet omheen als je een heteluchtfriteuse in huis hebt, friet. Wij van Mannen Gadgets zijn er dol op. Ons favoriete gerecht is toch wel de zoete aardappelfriet uit de airfryer. Dit recept kun je op ontzettend veel websites vinden. Wij zijn geen food experts of koks, maar kunnen je wel de juiste richting geven als het gaat om het bereiden van de airfryer zoete aardappelfriet. 

Het recept wat wij voornamelijk gebruiken voor zoete aardappelfriet is die van Allerhande. Wil jij net als wij lekker kunnen genieten van dit recept uit de heteluchtfriteuse? Klik dan nu op deze link.

2. Zalm uit de airfryer

In een gezonde levensstijl is vis niet te missen. Met name vette vis zoals zalm zit boordevol omega-3 vetzuren – wat ontzettend goed is voor je lichaam. Daarom zijn wij fan van zalm uit de heteluchtfriteuse. Als je zalm wilt bereiden in de pan of oven dan is het soms vrij makkelijk om dit te verpesten. Dankzij het airfryer recept van Allerhande verpesten wij het nooit meer. 

Vind jij het net als wij lastig om zalm te bereiden? Wil jij weten hoe de zalm uit de heteluchtfriteuse het doet? Ga dan nu naar de website van Allerhande om te lezen hoe het moet.

3. Cake uit de airfryer

Ben jij stiekem ook wel een beetje een zoetekauw? Dan kan ik je geruststellen, wij namelijk ook. Het bakken van een cake is nog nooit zo makkelijk geweest als in een heteluchtfriteuse. Sommige airfryer recepten gaan hier dus ook over. Het is echt een recept dat je geprobeerd moet hebben. Zoals ik al zei: wij zijn niet de experts op dit gebied (wellicht volgt dat nog!) dus verwijzen wij je door naar het platform dat er wel verstand van heeft.

Wil jij een cake uit de heteluchtfriteuse maken? Allerhande staat boordevol airfryer recepten en heeft er ook eentje voor cake. Klik hier om deze te lezen. 

Waar doe ik inspiratie op voor goede airfryer recepten en gerechten?

Als je de beste airfryer hebt dan wil je natuurlijk ook jouw kennis over airfryer gerechten verbreden. Wij hebben je zojuist drie (3) lekkere airfryer recepten gegeven, maar je vraagt je vast af waar je meer inspiratie op zou kunnen doen!

De heteluchtfriteuse is tegenwoordig niet meer weg te denken en daarom zijn foodbloggers en auteurs aan de haal gegaan om de lekkerste airfryer recepten te ontwikkelen voor mensen zoals wij. Een aantal airfryers hebben standaard een receptenboekje die meegeleverd wordt. Helaas zit dit niet bij elke airfryer en moet je dus verder op zoektocht naar airfryer recepten.

De leukste kookboeken voor lekkere airfryer recepten

Kookboeken zijn de leukste manier om inspiratie op te doen voor het volgende gerecht die je gaat koken. Ben jij van plan om een heteluchtfriteuse  aan te schaffen dan is het misschien een leuk idee om ook een kookboek mee te bestellen. Wij hebben een selectie gemaakt van de leukste kookboeken.

  • Ga voor een overzicht van alle boeken met lekkere recepten naar deze link

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP