Mannen Gadgets

Wat zijn de drone regels van 2023 in Nederland? (Vliegbewijs of vergunning nodig?)

Hi (toekomstige) drone piloot, jij vraagt je misschien af wat de huidige drone regels zijn. We got you covered!

Je hebt het wellicht al gehoord in jouw zoektocht naar drones, maar vanaf 1 januari 2021 (eigenlijk 1 dag eerder namelijk 31 december 2020..) gelden er in Nederland nieuwe regels voor drones. Deze drone regels gelden voor alle landen in de Europese Unie. Het doel van deze nieuwe drone regels is het waarborgen van veiligheid in de lucht en op de grond.

Nu zul je vast denken: wat zijn dan de drone regels van 2023 in Nederland? Heb je nu een vliegbewijs, vergunning of registratie nodig?

In dit artikel nemen wij jullie mee over wat de veranderingen en actuele drone regels zijn voor beginnende, gemiddelde en professionele drone piloten in 2023.

Kan ik in 2023 nog een drone vliegen zonder vliegbewijs, vergunning of registratie?

Als wij snel antwoord moeten geven dan is het antwoord, ja dit kan. Op dit moment kun je met een drone vliegen zonder vliegbewijs, vergunning of registratie. Echter er zijn nieuwe drone regels die gebaseerd zijn op het risico van de vlucht met een specifieke drone. Dit hangt bijvoorbeeld af van het gewicht van jouw drone, jouw kennisniveau en de locatie waar je met de drone wilt gaan vliegen. De regels die vanaf nu van kracht zijn gelden voor alle vluchten met drones, behalve als jij binnen in huis vliegt, of als je vliegt met een speelgoed drone. 

Wat zijn dan de nieuwe drone regels die gelden in Nederland?

De Europese Unie heeft de nieuwe regels onderverdeeld in drie (3) categorieën. Hieronder beschrijven wij gedetailleerd wat elke categorie is en wat de mogelijkheden en regels zijn.

1. Open Categorie (laag risico)

Onder de open categorie vallen dronevluchten met een laag risico. 

Er zijn vijf (5) dingen waaraan je een vlucht met laag risico kan herkennen:

 • De drone weegt maximaal 25 kilogram
 • Als drone piloot vlieg je niet hoger dan 120 meter
 • Met de drone vervoer jij geen gevaarlijke stoffen
 • In geen enkel geval laat jij iets uit de drone vallen
 • Jij hebt altijd zicht op de drone

Drones tot 250 gram (zonder camera)

Als jouw drone minder dan 250 gram weegt, dan gelden nog steeds de algemene regels tijdens het vliegen. Echter hoef jij je als drone piloot niet te registreren bij het RDW en hoef jij geen kennistest of een vliegbewijs te hebben. Om met deze drone te vliegen is het hebben van een exploitantnummer wel vereist. Deze kun je aanvragen bij de RDW.

Drones tot 250 gram (met camera)

Let op: beschikt jouw drone wel over een camera? Dan is registratie bij de RDW wel vereist. Je vraagt een exploitantnummer aan bij de RDW en schrijft dit exploitantnummer op jouw drone. Na deze stappen ben je ready to go om met een drone te vliegen.

Speelgoed drones tot 250 gram (drone met camera)

Net als de “normale” drone tot 250 gram, gelden ook voor de speelgoed drone de algemene regels tijdens het vliegen. Echter heeft de drone piloot geen minimumleeftijd nodig voor het besturen van de speelgoed drone en mag de piloot zonder waarnemer vliegen. De ideale drone voor een kind of beginner die graag binnen of rondom het huis wilt gaan vliegen.

Drones tot maximaal 2 kilogram

Weegt jouw drone méér dan 250 gram en tot maximaal 2 kilo? Dan gelden er iets andere regels dan de drones tot 250 gram en de speelgoed drones tot 250 gram. Jij als drone piloot moet namelijk beschikken over een vaardigheidsbewijs. Dit bewijs kun je behalen door middel van een kennistest die je aflegt bij een vliegschool. Tegelijkertijd is het van belang dat jij een vliegbewijs aanvraagt bij de RDW. Vergeet ook niet dat jij van de RDW een exploitantnummer moet aanvragen die je vervolgens op je drone moet zetten. Wat betreft de regels: met een drone tot maximaal 2 kilo moet je minimaal 50 meter horizontaal afstand houden tot mensen. Dit mag alleen overschreden worden als de mensen, waar je overheen of langs wilt vliegen, hiermee akkoord gaan. Dit zal voornamelijk voorkomen bij bijvoorbeeld videoproducties met een drone.

Drones tot maximaal 25 kilogram

Behoort jouw drone tot de zwaargewichten van de drones? Dan zijn de regels net weer iets anders dan de andere drones die wij net besproken hebben. Jij als drone piloot mag alleen vliegen in gebieden waar geen mensen zijn. Daarnaast moet jij als je de drone bestuurt minimaal 150 meter afstand houden van woon-, handels-, industrie- of recreatiezones. Bij deze categorie drones is het ook van belang dat je de registratie via de RDW goed verzorgt. Je wilt natuurlijk niet de kans lopen op een boete tijdens het plezier als drone piloot.

Welke categorieën vallen nog meer onder de nieuwe drone regels?

Naast de open categorie heb je nog twee categorieën. Gelukkig kom je als particulier of recreatief drone piloot hier minder mee in aanraking. Maar voor de volledigheid nemen wij deze twee toch mee in ons artikel. 

2. Specifieke Categorie (gemiddeld risico)

Onder de specifieke categorie vallen dronevluchten met een gemiddeld risico. 

Er zijn zeven (7) dingen waaraan je een vlucht met gemiddeld risico kan herkennen:

 • De drone mag boven de 25 kilogram wegen
 • Jij als drone piloot bent toegestaan om hoger dan 120 meter te vliegen
 • Vliegen in de buurt van een vliegveld of luchtvaartterrein is toegestaan
 • Met jouw drone mag je binnen de bewoonde omgeving vliegen
 • De drone mag iets laten vallen, denk aan het besproeien van gewassen 
 • Wil jij buiten het (directe) zicht met de drone vliegen? Dan mag dat!

Wat zijn de regels voor drone piloten in de specifieke categorie?

Als jij wilt vliegen met een drone die in deze categorie valt, dan valt het onder maatwerk. Hier komt dus het een en ander bij kijken. Als eigenaar van de drone moet jij een exploitantnummer aanvragen bij de RDW. Ook moet jij als je de drone bestuurt, een vaardigheidsbewijs hebben. Voorafgaand aan de vlucht moet de eigenaar (exploitant) een risicoanalyse uitvoeren alvorens de drone in actie gaat. Last but not least, de exploitant moet een vluchtvergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben. Ben jij dus een echte beginner als het gaat om drones? Dan is de specifieke categorie dus niet voor jou! 

Last but not least.. de Gecertificeerde Categorie (hoog risico)

Onder de gecertificeerde categorie vallen dronevluchten met een hoog risico. Helaas kan ik hier nog niet veel over vertellen. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) is nog bezig om regels voor deze categorie te ontwikkelen. Hier wordt samen met experts uit de Europese Unie goed over vergaderd. Wij verwachten dat de eerste Europese voorstellen voor de categorie met een hoog risico in het tweede (2e) kwartaal van 2022 naar buiten komen. Tot deze regels er zijn, verleent de Nationale Luchtvaartautoriteit een vergunning. Dit geldt voor drones die minder dan 150 kilogram wegen. 

Fijn, al die nieuwe regels, maar kun jij even in het kort uitleggen of ik nog met mijn drone kan vliegen?

Ben jij als (toekomstige) drone piloot nieuwsgierig of je nog met een drone kunt vliegen zonder het hebben van een vergunning, vliegbewijs of registratie? Dat gaan wij je bij deze haarfijn uitleggen. Zoals in bovenstaande alinea’s uitgelegd zijn er drie (3) categorieën waar je drones onder kunt scharen. Dit is de open, specifieke en gecertificeerde categorie.

In het kort: 

 • Alle drones die minder dan 250 gram wegen en geen camera hebben kun je vliegen zonder te registreren. 
 • Heb jij een speelgoed drone die minder dan 250 gram weegt? Dan ben jij toegestaan om te vliegen zonder registratie. 
 • Weegt jouw drone minder dan 250 gram en heeft een camera, maar is het geen speelgoeddrone? Dan moet jij jezelf registreren als drone eigenaar bij de RDW. 
 • Ben jij in het bezit van een drone die méér dan 250 gram weegt? Dan is het hebben van een vliegbewijs nodig. Ook is het verplicht om jezelf als exploitant (eigenaar)te registreren bij de RDW.

Waar in Nederland kan ik dan nog met een drone vliegen?

Je zult wel denken, jeetje wat een regels, kan ik überhaupt nog wel ergens vliegen met mijn drone? Natuurlijk!

Ondanks alle nieuwe regels omtrent het vliegen met drones in Nederland kun je nog steeds op ontzettend veel plekken jouw drone besturen. Het is alleen zo dat je in verband met de veiligheid in de lucht en op de grond niet overal (meer) kan vliegen met jouw drone. 

Voor alle actuele informatie over waar je wel en niet moet vliegen is er een handige app genaamd: GoDrone. Deze app is ontwikkeld door de luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Alvorens je graag wilt beginnen met een recreatieve of commerciële drone vlucht is het altijd aan te raden om de app van GoDrone te raadplegen. Hiermee kun jij bijvoorbeeld zien of jij je niet bevindt in een zogeheten “drone no fly zone”. Een bekende drone no fly zone die iedereen wel zal herkennen is Amsterdam Schiphol Airport. Maar wees alert, want er kan zo maar ineens een tijdelijke drone no fly zone op de kaart verschijnen. Daarom is het altijd verstandig om deze app goed in de gaten te houden. 

Wil jij nu met een drone vliegen?

Via de onderstaande knop ga je naar de app van GoDrone. Check hier de actuele informatie waar je wel en niet kunt vliegen met een drone. 

Ga naar GoDrone

Ik woon dichtbij een luchthaven, is dit een drone no fly zone?

Over het algemeen staat er in de drone regels van Nederland dat je met een drone niet mag vliegen rondom of nabij een airport. Dit is namelijk een drone no fly zone. Het kan namelijk voorkomen dat jij de controle over jouw drone verliest en dus inkomend en uitgaand luchtverkeer eventueel in gevaar brengt. Daarom heeft de Nederlandse overheid, maar ook andere landen in de Europese Unie besloten om de omgeving rondom een vliegveld of luchtvaartterrein te categoriseren onder een drone no fly zone. Om het echt zeker te weten of jij je bevindt in een drone no fly zone, raad ik je aan om de app GoDrone te raadplegen. 

Indrukwekkend al die nieuwe regels, maar waar is een goede drone te koop?

Goed is een breed begrip. Wat voor de één goed is, dat is voor de ander minder goed. Dit is bij het kopen van een drone ook van toepassing. Heb jij als (toekomstige) drone piloot bepaalde eisen voor een drone? Wil jij bijvoorbeeld graag een drone zonder camera zodat jij je niet hoeft te registreren? Of maakt registratie niet uit en ben je opzoek naar de perfecte drone voor beginners? Het aanschaffen van een drone is net zo makkelijk als het doen van boodschappen. Over het algemeen heeft de meerderheid van de bekende webshops wel een categorie voor drones. Klik hieronder om naar één van deze webshops te gaan.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP