Mannen Gadgets

Hoe werkt een Sodastream bruiswatertoestel? Alles wat je moet weten!

Het SodaStream bruiswatertoestel is de koning onder de bruiswatertoestellen. Liefhebbers van bruisend water of frisdrank hebben dankzij deze sodamakers meer opties dan ooit tevoren. 

Het beste aan een SodaStream is de hoeveelheid opties. Voor iedereen die van frisdrank of bruisend water houdt, is er wel een passende optie. Er zijn 4 modellen van SodaStream waar je uit kunt kiezen. Elke sodamaker kan je met één druk op de knop voorzien van jouw favoriete drankje. 

In dit artikel vertellen wij je alles over de sodamaker van SodaStream. Want hoe werkt een SodaStream bruiswatertoestel? En is het eigenlijk wel goedkoper dan regulier frisdrank uit de supermarkt? Wij vertellen je alles wat je moet weten. Ga dus lekker zitten en begin met lezen!

Wat is een SodaStream bruiswatertoestel?

Het SodaStream bruiswatertoestel is een apparaat dat koolstofdioxide (CO2) gas in water perst, waardoor het bruisend water wordt. De gehele installatie omvat een toestel, een koolzuurcilinder en één of meer herbruikbare flessen. De fles, gevuld met water, wordt in de sodamaker gestoken en met één druk op de knop wordt CO2 uit de cilinder geïnjecteerd, waardoor koolzuurhoudend water ontstaat. Er zijn verschillende soorten geconcentreerde siropen beschikbaar om gewone frisdranken of light frisdranken te maken.

Hoe werkt het SodaStream bruiswatertoestel?

Nu je weet wat een SodaStream sodamaker precies is, zullen wij hieronder de exacte stappen uitleggen. Het toestel werkt vrij eenvoudig. Je hoeft slechts 4 stappen te doorlopen en je kunt genieten van een lekker bruisend drankje. Hetzij een lekkere (light) cola of tonic, het toestel heeft veel mogelijkheden!

Het proces is simpel:

 1. Vul de meegeleverde glazen of plastic fles met water.
 2. Draai en bevestig de glazen of plastic fles in het hoofdcompartiment, vergelijkbaar met het bevestigen van een Magic Bullet blender.
 3. Laat het bruiswatertoestel zijn werk doen door op de grote knop bovenop te drukken. Hoe langer je drukt, hoe meer koolzuur je krijgt.
 4. Als je smaak wilt toevoegen, voeg dan siroop toe aan het water. Het is echt zo eenvoudig.

Wat kost een SodaStream bruiswatertoestel?

SodaStream wil je doen geloven dat je een hoop geld bespaart elke keer dat je één van hun doe-het-zelf bruiswatertoestellen gebruikt om frisdrank te maken. Maar hoeveel kost het eigenlijk? Wij lichten 4 belangrijke punten uit om te bepalen of een dergelijk apparaat wat voor jou is. 

Aanschafprijs

De gemiddelde aanschafprijs van een SodaStream sodamaker ligt op ongeveer € 108,00. Het goedkoopste model is de SodaStream Spirit (instapmodel) die je voor minder dan 6 tientjes al in huis kunt halen. De duurste variant is de SodaStream Power die tussen de € 100,00 en € 150,00 ligt. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen, is er wel een apparaat die bij jou past. Maar zoals je ziet, de prijzen liggen aardig uit elkaar. 

Gebruik

De kosten van het dagelijks gebruik van een SodaStream sodamaker zijn afhankelijk van hetgeen wat je aan het bruiswater toevoegt. Als je het naturel drinkt, net als Spa rood, dan ben je ongeveer € 0,30 tot € 0,40 per liter kwijt. Als je siroop of flavor drops toevoegt, dan kan de prijs op gaan lopen. 

Sodastream bruiswatertoestel

Gasfles of navulling

Voor het gebruik van een SodaStream bruiswatertoestel heb je een SodaStream Cilinder gasfles nodig. Deze cilinder is de sleutel tot het maken van bruiswater. Als je een sodamaker aanschaft zit er over het algemeen 1 gasfles bij, maar na verloop van tijd moet je opzoek gaan naar een navulling. Je bent ongeveer tussen de € 30,00 en € 40,00 euro kwijt als je een nieuwe cilinder moet aanschaffen. 

Als je eerste gasfles leeg is, dan kun je deze omruilen en tegen betaling voor het koolzuurgas een nieuwe cilinder krijgen. Met een volle cilinder maak je ongeveer 60 liter bruiswater. 

Welke SodaStream bruiswatertoestellen heb je op de markt?

We hebben je nu uitgelegd hoe je zelf je favoriete frisdrank of bruiswater kunt maken, maar welke sodamakers heeft het merk SodaStream op de Nederlandse markt? Wij zullen ze hieronder voor je uitlichten.

SodaStream Spirit

Als je graag wilt beginnen met je eigen frisdrank of bruiswater te maken dan is de Spirit het model dat bij jou past. Het staat bekend als het instapmodel en daar is de prijs ook naar. Voor minder dan 6 tientjes is het namelijk erg toegankelijk om een dergelijk bruiswatertoestel in huis te halen. 

In tegenstelling tot de andere sodamakers van het merk, moet je bij deze uitvoering meerdere keren op de knop drukken om het gewenste koolzuurgehalte te bereiken. Desalniettemin krijg je de klus eenvoudig geklaard!

SodaStream Spirit One Touch

Een stapje verder van de Spirit is de Spirit One Touch. De naam zegt het al, met de One Touch hoef je enkel en alleen maar eenmalig op de knop te drukken. Als je op de knop bovenop het apparaat drukt, zal die gelijk beginnen met het maken van jouw favoriete (koolzuurhoudende) drankje. 

De prijs van de One Touch is iets hoger dan de reguliere Spirit, echter hij biedt wel een stuk meer gebruiksgemak. Uiteindelijk is de keuze aan jou, maar wij vinden deze iets gebruiksvriendelijker dan de voorganger. 

SodaStream Crystal

De meest duurzame sodamaker van Sodastream is de Crystal sodamaker. De behuizing is gedeeltelijk van roestvrij staal waardoor het bruiswatertoestel extra duurzaam en stevig is. De flessen die meegeleverd worden zijn van glas zodat je ze eenvoudig in de vaatwasser kan reinigen. 

De combinatie van RVS en glas maakt het een stuk milieuvriendelijker dan de andere uitvoeringen. Aan extra duurzaamheid zit natuurlijk ook een prijs. De Crystal is net iets prijziger dan de One Touch, maar wellicht sluit deze wel beter aan op jouw wensen aangezien hij beter voor het milieu is. 

SodaStream Power

Een groot probleem met SodaStreams is hun omvang, en als je de jouw dagelijks wilt gaan gebruiken, leeft deze waarschijnlijk op je aanrecht. Voor een hogere prijs dan andere modellen, is de Power het model voor degenen die op zoek zijn naar een esthetisch aantrekkelijke sodamaker. Hij vervangt de plastic zijkanten door roestvrij staal en de herbruikbare flessen hebben bijpassende metalen accenten. 

Bovendien doet de naam Power ook vermoeden dat het het meest krachtige model is, en dat klopt ook. De combinatie van meer vermogen en een prachtig design komt ook met een meerprijs. Voor iets minder dan € 150,00 haal je dit krachtige, duurzame sodamaker in huis.

Wat is een goed SodaStream bruiswatertoestel?

In principe zijn alle bruiswatertoestellen van SodaStream goede sodamakers. Echter, er is er eentje die er bovenuit springt. Wij vinden de SodaStream Crystal een indrukwekkend bruiswatertoestel vanwege zijn duurzame flessen en behuizing. Ook doordat je maar eenmalig op de knop hoeft te drukken word jouw bruiswater of drankje efficiënt gemaakt. Dus als je ons vraagt wat is een goed SodaStream bruiswatertoestel, bij deze ons antwoord! 

Dit hoeft niet te betekenen dat wij dit de beste vinden, dit is op het oog degene die wij zouden kiezen. Wil je weten wat het beste bruiswatertoestel van 2022 is? Lees dan ons artikel: Beste bruiswatertoestel of soda maker? Dit is de TOP 10 van 2022! ?

Wat zijn de voordelen van een SodaStream bruiswatertoestel?

Ook niet geheel onbelangrijk om te weten zijn de voordelen die zitten aan een SodaStream sodamaker. Hieronder zullen wij ze voor je uitlichten.

Milieuvriendelijk

Het gebruik van een SodaStream sodamaker is milieuvriendelijk. Als jij normaal gesproken veel Spa rood of andere soorten frisdrank in huis haalt, dan haal je ook veel plastic in huis. SodaStream maakt gebruik van herbruikbare plastic of glazen flessen om dit tegen te gaan. Het is dus een duurzaam alternatief voor al die flessen frisdrank die jij normaal gesproken in huis haalt. 

Kostenbesparend alternatief

Als jij veel frisdrank of bruiswater drinkt, dan kan op termijn het gebruik van een frisdrankapparaat als SodaStream erg kostenbesparend zijn. Je kunt niet alleen besparen op tripjes naar de supermarkt, maar je krijgt ook meer voor het geld wat je uitgeeft aan de middelen om zelf je favoriete drankje te maken. 

Drank

Leuk gadget voor in de keuken

Drank

Als je van gadgets in de keuken houdt, kun je niet om een sodamaker heen. Het is leuk om te proberen en het doet denken aan wetenschappelijke experimenten op de middelbare school. Daarom is het gewoon een leuk hebbeding als jij fan bent van gadgets! 

Gezonder dan reguliere frisdrank

Ben jij een fanatieke frisdrankdrinker? De SodaStream siropen bevatten veel minder suiker en calorieën dan gewone frisdrank, dus het is een goed alternatief voor deze slechte suikerhoudende caloriebommen. SodaStream is gezond, daar kun je niet omheen. 

Wat zijn de nadelen van een SodaStream bruiswatertoestel?

Aan voordelen zitten ook altijd nadelen. Wij vertellen je nadelen die komen bij het aanschaffen van een SodaStream bruiswatertoestel. 

Groot van formaat

Heb je een kleine keuken? Dan is een sodamaker van SodaStream wellicht niet zo praktisch. Het frisdrankapparaat is namelijk vrij fors van formaat. Het meest compacte model is de SodaStream Power, maar over het algemeen zijn de bruiswatertoestellen vrij groot. Het neemt daardoor veel ruimte op je aanrecht in beslag. Dat is niet waar je op zit te wachten als je een nieuwe keuken gadget aanschaft. Daardoor kan het je afstoten om het aan te schaffen.

Aanschafprijs

Eerder gaven we al aan dat de aanschafprijs van de sodamaker vrij hoog is. Daardoor is het niet voor iedereen toegankelijk. Overigens geldt dit niet alleen voor de modellen van SodaStream, maar ook voor andere bruiswatertoestellen. Desalniettemin kun je wel de aanschafprijs terug verdienen als jij veelvuldig gebruik maakt van flessen frisdrank en bruiswater. Of het een echt nadeel is dat ligt dus aan jouw situatie! 

Is er een alternatief voor de SodaStream bruiswatertoestel?

Een belangrijke vraag die wij veel voor zien komen is of er een alternatief is voor de SodaStream sodamaker. Gelukkig ben je niet alleen beperkt tot de modellen om bruiswater of frisdrank zelf te maken. Als je opzoek bent naar een alternatieve keuken gadget die ook frisdrank of bruiswater maakt dan kun je gewoon naar bol.com of Coolblue gaan en zelf speuren naar het model die het best bij jou past. 

Als je alle manieren wilt weten over hoe je bruiswater zelf kunt maken dan kun je naar ons artikel gaan. 

Welke SodaStream smaken zijn er?

Naast bruiswater kun je ook allerlei andere drankjes maken met een bruiswatertoestel. Na of voor bereiding voeg jij eenvoudig siroop of flavor drops toe. Hieronder hebben wij alle Nederlands beschikbare SodaStream smaken voor je opgesomd. We kunnen met zekerheid zeggen dat er genoeg variatie is en dus voor ieder wat wils!

Classic SodaStream smaken:

 • Cola
 • Cola Light
 • Sinaasappel
 • Sinaasappel Light
 • Citroen en limoen
 • Citroen en light
 • Tonic

SodaStream fruit drops:

 • Citroen
 • Sinaasappel
 • Framboos

Veelgestelde vragen over een SodaStream bruiswatertoestel

Hebben wij nog niet al jouw vragen over de SodaStream sodamaker beantwoord? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk jouw onbeantwoorde vraag hieronder vinden. Mocht je toch nog wat missen, neem dan contact met ons op en we zullen het aanvullen!

Hoe lang gaat de cilinder van een SodaStream mee?

Met een SodaStream cilinder kun je ongeveer 60 liter frisdrank en / of bruiswater maken. Afhankelijk van hoeveel jij en je gezin drinken, kan dit dus een hele poos zijn! 

Waar kun je de SodaStream cilinder omruilen?

Als jouw gasfles op is dan kun je deze omruilen bij de verkooppunten van SodaStream. Zo kun je bijvoorbeeld jouw cilinder omruilen bij bol.com, Coolblue, Mediamarkt, BCC of Expert. Je kunt het zowel fysiek als online retourneren. Als we uitgaan van online omruilen, dan krijg je bij levering een retourlabel waarmee jij je lege cilinders binnen twee weken kunt retourneren. 

Hoe lang moet je op het SodaStream bruiswatertoestel drukken om drinken te maken?

Dit is afhankelijk van het model. Bij de SodaStream Spirit moet je vaker drukken om het gewenste resultaat te bereiken terwijl je bij de One Touch maar één keer hoeft te drukken. Als je er over na zit te denken om een sodamaker aan te schaffen, let dan goed op wat jij belangrijk vindt.

Is SodaStream gezond?

In de siropen en flavor drops van SodaStream zit beduidend minder suiker en calorieën dan in reguliere frisdrank. Je zou dus kunnen stellen dat SodaStream gezond is. En als jij helemaal geen siroop in jouw water doet, dan geniet je eigenlijk van een zelfgemaakte Spa rood, wat helemaal geen calorieën bevat!

Wat kost navulling van SodaStream?

De SodaStream cilinder, de gasfles, kost je in eerst instantie € 30,00 tot € 40,00 als hij niet bij het apparaat meegeleverd wordt. Zodra deze op is (na ongeveer 60 liter) kun je deze omruilen en betaal je alleen de prijs van de CO2 in de flessen. Dit is ongeveer € 15,00. Valt reuze mee dus.

Waar kan ik het beste SodaStream siroop kopen?

Jouw favoriete SodaStream smaken kun je gemakkelijk bij een online winkel zoals bol.com kopen. Ook heb je fysieke winkels van bijvoorbeeld Mediamarkt die het verkopen, en soms, in een enkel geval, heeft de Albert Heijn het ook in het assortiment. SodaStream siroop kopen is dus erg eenvoudig en toegankelijk. 

Is SodaStream goedkoper dan frisdrank in de supermarkt kopen?

Ja. SodaStream is goedkoper dan frisdrank in de supermarkt kopen. In eerst instantie zal de aanschafprijs misschien wat drukken op je portemonnee, maar op termijn zal jij jouw investering in een bruiswatertoestel terugverdienen. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP