Mannen Gadgets

Beste 3D printer? TOP 10 beste 3D printers! (2023)

Amper 10 jaar geleden waren 3d printers grote, dure machines die gebruikt werden door fabrieken of welgestelde bedrijven. Ze waren vrijwel onbekend buiten de kleine kringen van professionals die ze bouwden en gebruikten. Maar grotendeels dankzij het open source project RepRap, zijn deze geweldige apparaten betaalbare producten geworden voor thuis, modelbouw, miniaturen of andere doeleinden. Maar wat is de beste 3d printer die bij jou past?

Als jij jezelf aan het oriënteren bent, is het belangrijk om te weten hoe deze gadgets van elkaar verschillen, zodat je het juiste model kunt kiezen. Ze zijn er in verschillende stijlen en kunnen worden geoptimaliseerd voor een bepaald publiek of voor een bepaald doel. 

Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder.

Samenvatting

1. Creality Ender 3 v2

Beste 3d printer 2023

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € €
Gewicht: 10.000 gram
Aantal printkoppen: 1
Printmateriaal: PLA, TPU, PETG
Diameter printmateriaal: 1.75 mm
Voorgemonteerd: Nee, helaas niet

Een goede printer is snel te monteren, makkelijk in gebruik en neemt niet teveel ruimte in beslag. Wij hebben voor jou uitgezocht welke 3d printer hieraan voldoet. Er zijn er voldoende, maar de 3d printer van Creality springt er met kop en schouders boven uit.

De Creality Ender 3 v2 is de beste 3d printer van 2023. Hij wordt als een DIY-pakket met duidelijke instructies bij jou thuis bezorgd. Over snel monteren hoef jij je geen zorgen te maken, want dat is bij deze 3d printer zo gepiept. Bovendien is hij compact en vriendelijk geprijsd. Hij behoort zeker weten tot de categorie “goedkope 3d printer” en daar zijn wij blij mee.  

Als we kijken naar de afmeting van de Creality Ender 3 v2 dan kan hij prima staan op elke tafel of bureau. De afmeting is 22 x 22 x 25 cm en hij beschikt over een verwarmd bed met glasplaat. Lekker classy! 

Wij vinden de Creality Ender 3 v2 veruit de beste printer die je kunt kiezen. Er wordt aanbevolen om te beginnen met PLA filament, maar ook PETG en TPU kunnen met deze machine uitstekend geprint worden. Hij is ontzettend gebruiksvriendelijk en leent zich ook goed voor beginners. 

2. Anycubic 3D Photon

Beste goedkope 3d printer

beste 3d printer

Specificaties

Prijs:
Gewicht: 9.483 gram
Aantal printkoppen: 0
Printmateriaal: DLP/SLA
Diameter printmateriaal: 0 mm
Voorgemonteerd: Ja, dat is makkelijk!

Over het algemeen denken mensen dat je voor een 3d printer een godsvermogen moet hebben. Gelukkig kan ik je bij deze vertellen dat dit niet hoeft. Er zijn namelijk ook goedkope 3d printers die kwalitatief sterk zijn. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste goedkope 3d printer voor jou.

De Anycubic 3d Photon is de beste goedkope 3d printer. Hij is tevens in 2019 uitgeroepen tot de beste budget 3d printer. Ondanks zijn voordelige prijs is hij een 3d printer van wereldklasse. Het fijne is dat deze 3d printer volledig gemonteerd wordt aangeleverd. Hierdoor is het een soort plug-and-play apparaat. 

Met de Anycubic 3d Photon maak je gebruik van resin. In tegenstelling tot 3d printers die met filament printen, worden resin printers van onderen belicht. Het werkt dus anders, maar is eenvoudig, goedkoop en betrouwbaar. Experts vertellen dat dit type printer ideaal is voor kleine en zeer gedetailleerde objecten. 

Ben jij opzoek naar een goedkope printer? Dan is de Anycubic 3D Photon de beste keus voor jou!

3. Flashforge Creator Pro

Beste 3d printer onder 1000 euro

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € € € 
Gewicht: 14.800 gram
Aantal printkoppen:
Printmateriaal: ABS, Carbon, Flexibel, HIPS, Laywood, Nylon, PET, PLA, PVA, TPC
Diameter printmateriaal: 1,75 mm
Voorgemonteerd: Ja, dat scheelt!

Wij vertelde je net dat een goede 3d printer niet veel hoeft te kosten. Echter, bij 3d printers ligt de prijs en het aantal opties wel in verhouding. Een dure 3d printer zal dus ook geavanceerder zijn dan een goedkope 3d printer. Voor deze plek in onze top 10 stellen we een maximum van 1000 euro. 

De Flashforge Creator Pro is de beste 3d printer onder 1000 euro. Het is een geavanceerde printer en perfect voor gevorderden of hobbyisten. Het mooie aan deze printer is dat je met de Flashforge software je eigen modellen kunt ontwerpen. Middels deze software kun je jouw modellen zelfs printen. Bediening gaat via het LCD-scherm. 

Opmerkelijk is dat je met de Flashforge Creator Pro in 2 verschillende kleuren kunt printen. Je kunt dus een product met 2 verschillende kleuren ontwerpen en printen. Wij vinden het echt een goede 3d printer, maar als je een beginner bent is het wellicht niet de beste keus. Desalniettemin zijn wij ervan overtuigd dat je alles kunt leren en dit zeker geen push factor is. 

Ben je opzoek naar een geavanceerde 3d printer onder de 1000 euro? Dan is de Flashforge Creator Pro de beste printer voor jou!

4. Polaroid Playsmart

Beste 3d printer onder 500 euro

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € € 
Gewicht: 9.774 gram
Aantal printkoppen: 1
Printmateriaal: PLA, ABS, PETG en P-WOOD
Diameter printmateriaal: 120 mm
Voorgemonteerd: Nee, helaas niet!

De volgende categorie is de 3d printer onder 500 euro. Deze zijn wat minder geavanceerd dan de modellen boven de 500 euro, maar nog steeds prima voor zowel beginners als gevorderden. Wij hebben voor jou de nummer 1 printer onder 500 euro gevonden.

De Polaroid Playsmart is de beste 3d printer onder 500 euro. Het is een compacte, lichte 3d printer waarmee je veel verschillende objecten mee kunt printen. Hij is makkelijk in gebruik en ontzettend eenvoudig te installeren. 

De printer beschikt over een wifi camera, waarmee je de voortgang van je prints via een app op je smartphone of tablet kunt volgen. Ook kun je via dezelfde app je printer bedienen. Als je geen telefoon bij de hand hebt dan kun je het touchscreen gebruiken. Wij geven de voorkeur aan de app, want zo heb je echt een smart product

Met de Polaroid Playsmart kun je printen in PLA, ABS, PETG en P-WOOD. Bovendien is de machine ook voorzien van een verwarm glazen bed, ideaal voor het printen van verschillende materialen. 

Kortom, de Polaroid Playsmart is een bijzonder goede printer. Voor minder dan 500 euro haal jij deze unit in huis! 

5. Creality 3D Ender 5

Beste 3d printer onder 300 euro

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € €
Gewicht: 8.600 gram
Aantal printkoppen: 1
Printmateriaal: CPE, ABS, Nylon, PLA, PETG, PVA, TPC Flex
Diameter printmateriaal: 1,75 mm
Voorgemonteerd: Nee, helaas niet!

De laatste prijscategorie die we behandelen is de 3d printer onder 300 euro. Er is veel keus binnen deze prijscategorie. Veelal typeren wij deze modellen als de goedkope 3d printer, maar ze doen kwalitatief niet onder voor de duurdere modellen. Maar wat is de beste 3d printer onder 300 euro?

De Creality 3D Ender 5 is de beste 3d printer onder 300 euro. Het verschil met onze nummer 1 van de top 10 is de verbeterde printtechniek. Daarnaast heeft hij een steviger frame en een extra geleidingsas voor een stabieler resultaat. Nu vraag je je vast af waarom hij niet op nummer 1 staat, logisch. De reden dat wij de Ender 5 niet beschouwen als de nummer 1 van 2023 is vanwege de hogere prijs.  

Met de Creality 3D Ender 5 zul jij prachtige prints kunnen maken. De machine is gebruiksvriendelijk en geschikt voor beginners en gevorderden. Het is echt een goede koop voor een 3d printer onder 300 euro. 

6. Flashforge Adventurer 3

Beste 3d printer voor beginners

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € €
Gewicht: 9.000 gram 
Aantal printkoppen: 1
Printmateriaal: ABS, Carbon, Flexibel, HIPS, Laywood, Nylon, PET, PLA, PVA, TPC
Diameter printmateriaal: 1,75 mm
Voorgemonteerd: Ja, dat is makkelijk!

Het spelen met een 3d printer kan soms best lastig zijn. Laten we eerlijk zijn, deze gadgets zien er ook een beetje complex uit. Daarom hebben wij voor je uitgezocht wat de beste 3d printer voor beginners is. Hierbij zijn we uitgekomen op een machine van Flashforge.

De Flashforge Adventurer 3 is de beste 3d printer voor beginners. Het is een vrij geavanceerde printer die voorgemonteerd wordt geleverd. Heel fijn, want zo kun je bij ontvangst gelijk aan de slag. De printkwaliteit is uitstekend en zal je versteld doen staan. 

Je kunt er niet omheen dat de Flashforge Adventurer 3 een goede printer voor beginners is. Gebruiksvriendelijk, mooi resultaat en altijd overzicht dankzij de ingebouwde wifi camera. Wat wil je nog meer? Dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt als je een 3d printer voor beginners wilt aanschaffen!

7. Flashforge Inventor 2

Beste 3d printer voor thuis

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € € 
Gewicht: 16.000 gram
Aantal printkoppen: 1
Printmateriaal: PLA
Diameter printmateriaal: 1,75 mm
Voorgemonteerd: Ja, dat scheelt!

3d printers zijn voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Zo zie je tegenwoordig ook steeds meer bedrijven gebruik maken van deze type printers. Daarnaast zie je ze ook regelmatig terugkomen in het onderwijs. Maar wat is de beste 3d printer voor thuis? Dat hebben wij voor jou uitgezocht!

De Flashforge Inventor 2 is de beste 3d printer voor thuis. Het heeft een gesloten cabine waardoor hij perfect is voor thuis. Zodra je deur opent zal het printen automatisch worden onderbroken. Het bedienen van de printer is ook eenvoudig. Via het 3,5 inch touchscreen kun je alles regelen. 

Ontwerpen kun je via USB, (micro) SD-kaart of draadloos via wifi naar de machine sturen. Het printmateriaal dat de printer gebruikt is PLA. Dit is erg sterk en geeft een prachtig resultaat. 

Wil jij deze machine voor thuis? Dan is de Flashforge Inventor 2 de beste printer voor jou!

8. XYZprinting da Vinci

Beste 3d printer voor modelbouw

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € €
Gewicht: 7.300 gram
Aantal printkoppen: 1
Printmateriaal: PLA
Diameter printmateriaal: 1,75 mm
Voorgemonteerd: Ja, handig!

Modelbouw is prachtig. Het is echt een leuke hobby om je tijd aan te besteden. Met een 3d printer kun je fantastische dingen printen rondom modelbouw. Wij hebben voor jou onderzoek gedaan naar de beste 3d printer voor modelbouw. 

De XYZprinting da Vinci is de beste 3d printer voor modelbouw. Het is een opvallende 3d printer vanwege zijn oranje kleur. De software van de printer is top, maar kan af en toe vastlopen. Desalniettemin loopt hij goed door en zal het resultaat van jouw modelbouw niet gehinderd worden. 

De 3d printer van XYXprinting is een goede 3d printer, maar er zit een kleine kanttekening aan. Deze machine werkt namelijk enkel met een filament chip van hetzelfde merk. Hierdoor ben je dus beperkter in je keus en wellicht duurder uit dan met andere merken. Houd hier rekening mee als je deze 3d printer wilt aanschaffen. 

9. Dremel – Idea Builder 3D40

Beste 3d printer voor miniaturen

beste 3d printer

Specificaties

Prijs: € €
Gewicht: 20.000 gram
Aantal printkoppen: 1
Printmateriaal: PLA
Diameter printmateriaal: 1,75 mm
Voorgemonteerd: Ja, dat scheelt!

Het maken van goede miniaturen is precisiewerk. Een 3d printer leent zich perfect hiervoor. Echter, omdat het zo’n precies werkje is, is een geavanceerde 3d printer wel zo prettig. Helaas zijn deze 3d printers dus niet aan de goedkope kant. Desalniettemin willen wij hem wel meenemen, want het maken van miniaturen met een 3d printer is fantastisch!

De Dremel Idea Builder 3D40 is de beste 3d printer voor miniaturen. Het is een geavanceerd apparaat, maar desondanks erg gebruiksvriendelijk. Hij behoort tot de grotere uitvoeringen van deze top 10. Het is niet een apparaat die je zomaar ff opbergt. De lengte is namelijk al meer dan een halve meter. Maar gelukkig is dit niet voor niets, want het resultaat is geweldig. 

Wij hebben met de Dremel Idea Builder 3D40 miniaturen gemaakt. Hiervoor hebben wij online beschikbare ontwerpen gebruikt. Het resultaat was fantastisch. Naar ons idee werkt de printer erg nauwkeurig en efficiënt. Bovendien verdient hij echt pluspunten vanwege het gebruiksgemak. 

Houd je van modelbouw? Dan is de Dremel Idea Builder 3D40 de beste keus voor jou!

10. 3Dandprint mini printer

Beste mini 3d printer

beste 3d printer

Specificaties

Prijs:
Gewicht: 1.000 gram
Aantal printkoppen:
Printmateriaal: PLA
Diameter printmateriaal: 1,75 mm
Voorgemonteerd: Ja, relaxed!

Een mini 3d printer is razend populair. Ze zijn perfect om mee te beginnen, licht in gewicht en compact van formaat. Bovendien zijn ze erg leuk om cadeau te geven aan kinderen en volwassenen. Het aanbod van mini 3d printers is groot, maar er kan er maar 1 de beste zijn.. 

De 3Dandprint mini printer is de beste mini 3d printer. Deze machine heeft een afmeting van 22.5 x 23.5 x 22 cm. Daarnaast weegt hij ongeveer 1.000 gram. Kortom, hij is compact en licht in gewicht. Maar hoe zit het met de printkwaliteit?

De printkwaliteit van de 3Dandprint mini printer is bijzonder goed voor zo’n klein apparaat. Hij maakt gebruik van PLA om jouw ontwerpen tot werkelijkheid te maken. Speelgoed, cadeaus of andere creatieve ontwerpen zal hij foutloos kunnen printen. 

Ben je opzoek naar een goede mini 3d printer? In dat geval is de 3Dandprint mini printer de beste koop voor jou!

Hoe je de beste 3D printer voor jou kiest

Weet je niet zeker hoe je moet beslissen welke printer voor jou geschikt is? Hier zijn een paar dingen waarmee je rekening kunt houden bij het kopen van een printer.

Printertype

Er zijn twee hoofdtypen 3d printers: FFF (fused filament fabrication) en SLA (stereolithografie). FFF-printers – die ook FFM-apparaten (fused filament manufacturing) en FDM-apparaten (fused deposition modelling) dekken – werken door een plastic filament in een bewegende printkop te smelten om het model te vormen. SLA-printers gebruiken een ultraviolette (UV) laser om een hars te laten stollen, waarbij de laser wordt gefocust om het solide model te vormen. FFF-printers zijn over het algemeen goedkoper, eenvoudiger en gemakkelijker te gebruiken, hoewel SLA-modellen zoals de Anycubic Photon 3 de prijs verlagen.

Afdrukmateriaal

Welk type printer je ook kiest, let op het soort materiaal dat het gebruikt bij het afdrukken. Het filamentmateriaal dat door FFF-printers wordt gebruikt, is verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals PLA (een bros, biologisch afbreekbaar materiaal), ABS (hetzelfde plastic dat wordt gebruikt in legoblokken), nylon, TPE (een zacht, rubberachtig materiaal) en HDPE (een licht, taai polystyreen). Veel van deze materialen, met name PLA en ABS, zijn verkrijgbaar in een enorm scala aan kleuren. Filamenten zijn er in twee maten: 1,75 mm en 3 mm, die niet uitwisselbaar zijn.

De beste 3D printers kunnen een breed scala aan materialen gebruiken, die elk hun eigen sterke en zwakke punten hebben. (HDPE is bijvoorbeeld licht en taai, maar niet geschikt voor voedsel, terwijl nylon voedselveilig is.)

Houd er rekening mee dat bij sommige printers alleen goedgekeurde materialen of materialen mogen worden gebruikt die zijn geproduceerd door hetzelfde bedrijf dat de printer heeft gemaakt. In die zin zijn dat soort 3d printers net als traditionele printers: de fabrikanten verkopen de hardware goedkoop en verdienen dan geld terug aan de verbruiksartikelen. 

(Een goede printer voor mensen met een beperkt budget, de XYZprinting da Vinci, werkt bijvoorbeeld alleen met PLA-filament van fabrikant XYZprinting; aan de andere kant kost het filament van XYZ ongeveer hetzelfde als de meeste materialen van derden.)

Verschillende soorten afdrukmateriaal

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)
ABS is materiaal waar bijvoorbeeld Lego van gemaakt is. Tijdens het printen van dit materiaal komen er onaangename dampen vrij, hierdoor print je liever in een geventileerde ruimte.

PLA (Polylactic Acid)
PLA is geschikt voor bijna elke 3D printer. Dit filament is erg sterk en print eenvoudig. PLA koelt langzaam af en is niet hittebestendig.

PVA (Polyvinyl alcohol)
PVA gebruik je als tweede type filament bij 3D printers met twee printkoppen. Het biedt ondersteuning voor kwetsbare onderdelen van de print. Dit filament is oplosbaar na het printen.

Nylon
Nylon gebruik je bij prints die duurzaam en flexibel moeten zijn. Denk hierbij aan prints zoals een slang en andere producten met wrijving. Dit filament droog je voor gebruik, om printfouten te voorkomen.

HIPS
HIPS is een licht materiaal wat oplosbaar is. Dit gebruik je vaak in combinatie met ABS.

Flexibel (TPU of TPE)
Filexibel filament is erg elastisch, waardoor je het gemakkelijk uitrekt en buigt.

Laywood
Laywood filament is een combinatie tussen een bepaalde houtpoeder en PLA filament. Dit geeft je creatie een houtachtig uiterlijk.

PET
PET en PETG filament hebben een gladde afwerking en zijn waterbestendig.

Carbon
Carbon filament is een combinatie tussen carbon en PLA of ABS. De korte vezels vergroten de stijfheid en sterkte.

Afdrukvolume

Alle printers hebben limieten voor de grootte van de 3d afdruk die ze kunnen produceren. Die limiet wordt bepaald door de grootte van het printbed en hoe ver de printer de printkop kan verplaatsen. Dit wordt meestal gemeten in kubieke inches of centimeters, maar je moet ook letten op elk van de afzonderlijke afmetingen, die bepalen hoeveel het apparaat maximaal kan maken.

Printsnelheid en printkwaliteit

3d printen is traag en op dit moment is er geen manier om dit te omzeilen. Je mag verwachten dat een model van 8 tot 10 centimeter doorgaans tussen de 6 en 12 uur nodig heeft om af te drukken, afhankelijk van de afdrukkwaliteit die je selecteert. 

De lange tijd komt door de manier waarop 3d printen werkt: de print is opgebouwd in lagen. Hoe dikker deze lagen zijn, hoe sneller de afdruk wordt geproduceerd, maar hoe lager de afdrukkwaliteit, naarmate de lagen beter zichtbaar worden. Er is dus een afweging tussen afdruksnelheid en afdrukkwaliteit.

Met een goede printer kun je bepalen welke kant je op wil, waardoor je sneller of langzamer, maar met een hogere kwaliteit kunt afdrukken. De beste printers bieden een breed scala aan kwaliteitsinstellingen, van snel (maar van lage kwaliteit) tot langzaam (maar van hoge kwaliteit).

Prijs

Een goede printer hoeft niet veel te kosten, hoewel degene die worden gebruikt door professionele ontwerpers die op grote volumes afdrukken, zeker een grote deuk in jouw budget zullen betekenen. (Zowel de Dremel Idea Builder 3D40 als de Flashforge Creator Pro kosten rond de € 1.000). Maar je kunt zeer capabele 3d printers vinden voor ongeveer € 300,00 of minder. Er zijn zelfs nog machines die goedkoper zijn, veelal bedoeld voor beginners of liefhebbers van thuis 3d printen.

Conclusie

Tot slot komen we aan bij de conclusie. Wij hopen dat we je hebben kunnen informeren en inspireren over de 3d printer. Wij zijn fan van deze gadget en zijn benieuwd naar hoe deze trend zich verder gaat ontwikkelen. Laten we het nog eventjes voor je opsommen..

De beste 3d printer van 2023 is de Creality Ender 3 v2. Hij voldoet aan alles wat je van een dergelijke machine verwacht. Tijdens onze eigen test met de printer schoot hij met kop en schouders boven de concurrentie uit. En het DIY-pakketje vonden wij stiekem wel erg leuk om te doen! 

Onze persoonlijke favoriet is de Flashforge Creator Pro. Wij merken dat we toe zijn aan een iets geavanceerder model dan op dit moment. De functionaliteit van de 3d printer van Flashforge is enorm. Bovendien beloofd het volgens de online recensies, reviews en verhalen in onze omgeving veel goeds. Wie weet volgt de review sneller dan je denkt! 

Mocht je iets missen in ons artikel of nog aanvullende vragen hebben, neem dan contact met ons op via Instagram DM of de contactpagina

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP