Mannen Gadgets

Wat is een externe harde schijf (HDD) en hoe gebruik je het?

Het duurt niet lang voordat je computer vol is, dus een externe schijf is één van de mogelijkheden om al jouw (digitale) inhoud op te slaan. Met de toename van het aantal cloudgebaseerde opslagoplossingen zul jij je vast afvragen waar je nog een externe harde schijf voor nodig hebt. In dit artikel zullen wij vertellen hoe een externe harde schijf nog steeds waarde kan toevoegen aan jouw leven. 

Voordat we beginnen te vertellen over de redenen waarom je een externe harde schijf in deze tijd moet gebruiken, beginnen wij met het beschrijven van de hedendaagse rol van de externe schijf. Niet geheel onbelangrijk is ook het verschil tussen een externe en interne harde schijf. Vervolgens zullen we je een aantal tips geven om te kijken welke HDD bij jou past en waar je er een kunt kopen. Als bonus hebben we er een FAQ (Veelgestelde vragen) aan toegevoegd. 


Wat is een externe harde schijf (HDD)?

Externe harde schijven zijn beschikbaar in verschillende opslagcapaciteiten. Variërend van minder dan 500GB tot wel meer dan 2TB. Allemaal kunnen ze allemaal op een computer worden aangesloten, zoals de naam suggereert, extern.

Graag leggen wij het uit zodat ook niet ICT’ers het zullen begrijpen. Een HDD, ook wel een draagbare harde schijf genoemd, is een apparaat dat via een USB-verbinding op de buitenkant van een computer is aangesloten en die vaak wordt gebruikt om een back-up van computers te maken of als draagbare opslagoplossing. Simpel toch? 

Wat is het verschil tussen een interne schijf en een externe schijf?

Het belangrijkste verschil tussen een interne en externe schijf zit hem uiteindelijk in de locatie. Een HDD is een apparaat dat op jouw computer wordt aangesloten om vrijwel onmiddellijke opslagruimte te bieden, zonder dat je de interne opslag van jouw computer hoeft te openen en upgrades hoeft uit te voeren. Externe schijven zijn draagbare opslagapparaten die doorgaans worden gebruikt om gegevens zoals foto’s, video’s en documenten op te slaan.


Waarom heb ik een externe harde schijf nodig?

externe harde schijf

Externe harde schijven zijn overdraagbare, gebruiksvriendelijke apparaten die onmiddellijke opslag kunnen bieden wanneer je er toegang toe hebt. Het gebruik van een externe harde schijf is net zo eenvoudig als het ene uiteinde van de kabel op je computer aansluiten en het andere uiteinde op de schijf.

Het grootste voordeel van het bezitten van een externe schijf is dat ze extreem draagbaar zijn – ze kunnen op talloze computers worden aangesloten en u kunt een grote hoeveelheid opslagruimte meenemen, ongeacht waar je bent.

Dus merk je dat de opslagruimte op je laptop opraakt? Of wil jij misschien een back-up maken van jouw computer of belangrijke gegevens? Dan is het de moeite waard om te investeren in een externe schijf. Van back-ups tot draagbaarheid, we hebben verschillende redenen genoemd waarom jij er misschien een nodig zult hebben. 

Een back-up maken met een externe harde schijf

Met een externe harde schijf kun jij een back-up maken van alle gegevens die je op jouw computer of laptop hebt. Er kan op elk moment een ongeluk gebeuren, of dat nu is dat je per ongeluk je laptop laat vallen tijdens het reizen naar je werk, een stroomstoring die een zekering kan doen doorslaan, een gemorste drank of een computerstoring, er zijn veel dingen die met jouw computer kunnen gebeuren. En om het nog mooier te maken, het gebeurd wanneer je het het minst verwacht. Het is dus handig om alle gegevens die je nodig hebt bij te werken, om te voorkomen dat je niets belangrijks verliest. Denk aan bijvoorbeeld foto’s die je tijdens een vakantie hebt gemaakt, die wil je toch niet kwijtraken?!

Hoewel je via de cloud een back-up van de meeste van uw bestanden kunt maken, heeft dit talrijke nadelen, waaronder mogelijke maandelijkse kosten en datalimieten.

Met een externe harde schijf altijd toegang tot foto’s, documenten en andere gegevens

Wanneer je een met een externe harde schijf een back-up maakt van alle gegevens op jouw computer, behoudt je altijd het eigendom van deze foto’s, documenten en andere eventuele bestanden.

Veel mensen zullen denken dat dit nog steeds het geval is wanneer ze diensten zoals Google Drive gebruiken, maar bij het lezen van de kleine lettertjes zul jij je realiseren dat dit niet altijd het geval is. Wanneer je al deze informatie uploadt naar de servers, kan het bedrijf dat eigenaar is van de cloudservice jouw gegevens op verschillende manieren gebruiken om welke reden dan ook. Natuurlijk kan Google jouw vakantiefoto’s niet maken en ze claimen als hun eigen vakantiefoto’s, maar ze kunnen ze voor andere doeleinden gebruiken. En dit allemaal omdat jij ermee instemde toen je besloot om hun cloudservice te gebruiken.


Meer draagbaarheid en overal toegang

Met een externe schijf heb je veel meer draagbaarheid en toegang tot alles op jouw computer, zelfs als je niet online bent. Dit komt doordat de grootte van de externe harde schijven een stuk kleiner is dan vroeger.

Daarom heb je de mogelijkheid om ze in je rugzak te gooien en overal mee naartoe te nemen. Als je voor een lange tijd geen internet hebt, heb je uiteindelijk toch toegang tot alle dingen die op jouw computer zijn opgeslagen. Dit is een groot voordeel wanneer je op vakantie gaat in het buitenland, omdat de Wi-Fi-verbinding misschien niet zo sterk is. 

Bestanden zijn veel veiliger dan op cloudgebaseerde services

Als je een externe harde schijf gebruikt, zijn jouw bestanden veel veiliger dan wanneer je ze cloudgebaseerde services zoals Google Drive op zult slaan. 

Het is belangrijk om na te denken over alle risico’s die aanwezig zijn bij toegang tot jouw gegevens via cloudopslag op een openbare computer. Verschillende spyware, keyloggers en malware kunnen op de achtergrond worden uitgevoerd. Of erger nog, zelfs jouw browserhistorie en cookies kunnen op een openbare computer worden opgeslagen. Bovendien bestaat er, afhankelijk van waar jij je bevindt, het risico dat mensen in een openbare ruimte over je schouder of dat je misschien vergeet uit te loggen bij jouw persoonlijke account.

Met de toename van het aantal mensen dat internet gebruikt, komt ook de toename van online hackers. Elke keer dat jij gegevens op internet opslaat, ben je vatbaar voor cyberaanvallen. Hoewel de meeste cloudproviders sterke beveiligingsmaatregelen hebben getroffen, gebruiken hackers nu geavanceerde technologie om jouw account te hacken, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met welke gegevens je online opslaat.

Externe harde schijf heeft geen extra kosten dus voordeliger

Het is minder duur om een externe harde schijf te hebben, omdat jij je geen zorgen hoeft te maken over maandelijkse kosten voor meer opslag in de cloud. Om meer gegevens of documenten in de cloud op te slaan, moet je meestal meer geld betalen voor meer opslagruimte. Het is het meest kosteneffectief om een externe schijf te kopen. Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen cloudopslag waardoor de kosten van een HDD ook erg toegankelijk zijn. 


Betrouwbaarder dan cloudopslag

Een externe harde schijf zal een stuk betrouwbaarder zijn dan cloudopslag. Wat als je voor een grote vergadering toegang tot je bestanden wilt, maar de cloudprovider problemen heeft met zijn website? Helaas betekent dit dat jij geen toegang hebt tot jouw persoonlijke bestanden. Verantwoordelijkheid voor jouw gegevens aan online diensten geven, is een groot nadeel van het gebruik van de cloud.

Er zijn verschillende dingen waarvoor je mogelijk de cloudopslag kunt gebruiken, zoals een belangrijke presentatie voor het werk of een hotelboeking. Als je geen toegang hebt tot deze dingen wanneer je ze nodig hebt, kan dit veel problemen veroorzaken. Dit geldt vooral wanneer jouw bedrijf erop rekent dat je iets voor hen doet, maar je geen toegang hebt tot de bestanden die je nodig hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat deze problemen zich voordoen op een HDD. In werkelijkheid hoef je alleen maar de externe schijf aan te sluiten op de computer die je gebruikt en al jouw gegevens zijn binnen handbereik!

Hoe gebruik je een externe harde schijf?

externe harde schijf

Het gebruik van een externe harde schijf is net zo eenvoudig als het aansluiten van het ene uiteinde van de datakabel op de schijf en op het bijpassende uiteinde van de computer, zoals de USB-poort in het geval van op USB gebaseerde externe schijven. 

Normaal gesproken duurt het op de meeste computers slechts enkele seconden voordat de inhoud van de externe schijf op het scherm verschijnt. Op dat moment kun je beginnen met het verplaatsen van bestanden van en naar de schijf.

Als het om de software kant gaat, kun je een externe schijf op bijna exact dezelfde manier gebruiken als een interne. Het enige verschil is hoe je toegang krijgt tot de schijf in het besturingssysteem.

Aangezien de meeste computersystemen slechts één harde schijf hebben die dient als de primaire hoofdschijf, is het niet verwarrend om direct naar de HDD te springen om bijvoorbeeld bestanden op te slaan of te kopiëren.

Welke externe harde schijf past bij mij?

Net als bij interne harde schijven, zijn externe harde schijven er in alle soorten en maten, dus ze zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende prijzen. Weten wat voor soort externe harde schijf jij moet kopen, kan snel verwarrend worden als je alleen rechthoeken ziet met verschillende opslagcapaciteiten.

Je moet eerst bepalen waarvoor je de harde schijf gaat gebruiken. Dit verwijst zowel naar de omgeving waarin je het gebruikt als naar de dingen die je erop zet.

Sommige externe harde schijven zijn gemaakt tegen een stootje of vocht terwijl andere juist kwetsbaar zijn voor deze dingen. Als je een veelzijdige HDD nodig hebt, zoek er dan een die wordt geadverteerd als schokbestendig of waterdicht. Een voorbeeld is de LaCie Rugged Mini die wel tegen een stootje kan. 

Een ander ding om over na te denken, is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Als je er veel videomateriaal op wilt bewaren, heb je iets nodig met veel meer opslagcapaciteit dan een externe schijf die alleen wordt gebruikt voor documenten van school of werk.

Hier is een algemene richtlijn die je kunt volgen:

Documenten: minder dan 80 GB
Muziek: 80–120 GB
Software: 120–320 GB
Video’s: 320 GB tot 1 TB
4K of HD video’s: 1–2 TB of meer

Maar hoe maak ik nou de juiste keuze?

Jouw keuze is natuurlijk is erg afhankelijk van de toepassing van de externe schijf. Hoewel één persoon een fotocollectie van minder dan 100 GB kan hebben, kan die van jou op dit moment 600GB zijn. Misschien wil je zelfs dezelfde schijf gebruiken voor documenten of software. 

Je moet bedenken waarom je de extra ruimte nodig hebt en wat je in de toekomst op de schijf zou kunnen zetten. Het is waarschijnlijk verstandig om door te gaan en een harde schijf te kopen die groter is dan wat je nu nodig hebt.

Dus, hoe weet jij wat voor soort externe harde schijf jij moet kopen als je niet zeker weet wat je erop gaat zetten? Begin met het analyseren van jouw huidige situatie. Hierdoor kun je zien hoeveel opslagruimte jij sowieso nodig hebt. Verdubbel dit aantal voor de zekerheid. 

Als je bijvoorbeeld merkt dat je enorme fotocollectie van 600 GB is waar je je nieuwe schijf voor gaat gebruiken, ga er dan vanuit dat het 1.200 GB is en koop een externe harde schijf van 1-1,5 TB. Als je denkt dat je slechts 200 GB opslagruimte nodig hebt voor je documenten, koop dan een schijf met een capaciteit van 500 GB.

Wat kost een externe harde schijf?

Volgens Bol.com is de gemiddelde prijs van een HDD zo’n €286,00. Maar wees gerust, er zijn ontzettend veel verschillende modellen en uitvoeringen die een stuk goedkoper zijn dan dat. Zo heb je al een harde schijf voor een paar tientjes. Afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren, kun jij jouw budget makkelijker bepalen. Binnenkort zullen wij je meenemen in de beste harde schijven die je kunt kopen. 

Veelgestelde vragen over een externe harde schijf (FAQ)

Mijn externe harde schijf is kapot, kun je dit repareren?

Repareren is zeker een optie. Ik raad je aan sowieso je garantie raad te plegen als je die hebt. Indien deze verstreken is, kun je kijken of er een specialist bij jou in de buurt zit. 

Kun je een externe harde schijf formatteren zonder bestanden te verliezen?

In principe niet. Het kan als je een kopie achter de hand hebt of kan maken. 

Hoe moet je een externe harde schijf formatteren?

Dit kun je vanaf je computer doen. Vaak doe je dit door met je rechtermuisknop via je computer te drukken op de schijf. In het menu zal formatteren als optie staan. 

Kun je een externe harde schijf herstellen zonder formatteren?

Het is mogelijk, echter heb je hiervoor wel een speciale (professionele) herstel tool nodig. Google kan je vast helpen!

Kan ik foto’s rechtstreeks van mijn telefoon of iPhone naar mijn externe harde schijf zetten?

Ja, foto’s kun je rechtstreeks van je telefoon of iPhone naar de schijf zetten. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP