Mannen Gadgets

Garmin Vivoactive 4 review: beste smartwatch voor sport?

Tijd voor de Garmin Vivoactive 4 review!

Een goede smartwatch voor sport moet voldoende gezondheid en fitness gerelateerde functies hebben. Bovendien is het belangrijk dat het touchscreen gemakkelijk te bedienen is, ook tijdens je dagelijkse hardloopsessie. Het assortiment smartwatches van Garmin biedt voor elk wat wils. In het bijzonder de Vivoactive 4, deze neemt het op tegen een van de beste smartwatches op dit moment, de Apple Watch. 

De Garmin Vivoactive 4 bevat bijna alle functies die je maar wilt van een smartwatch: muziek, GPS, hartslag en alle gezondheid en fitness tracking mogelijkheden waar Garmin in uitblinkt. Voor veel mensen is dit de beste smartwatch voor sport en dankzij de geavanceerde functies een van de beste horloges van Garmin.

In deze review zoomen wij in op de Garmin Vivoactive 4. Wat maakt deze smartwatch zo bijzonder? En waarom is het de beste smartwatch voor sport? Je leest het hier!

Garmin Vivoactive 4 review

  • Komt in twee formaten
  • Werkt met Spotify
  • Navigatie met twee knoppen
  • Ook te gebruiken naast het sporten
  • Ingewikkeld app-installatieproces

Deze geweldige, fitness focused smartwatch verbetert de Vivoactive 3 met meer toeters en bellen voor het volgen van jouw gezondheid en trainingen, plus offline Spotify. Dit is veruit de beste smartwatch voor sport op dit moment.

Garmin Vivoactive 4 review: prijs

De Garmin Vivoactive is verkrijgbaar bij verschillende webshops. Wij shoppen het liefst bij bol.com of Coolblue. De prijs is bij beide webshops hetzelfde. Voor de 4S ben je zo’n € 250,00 kwijt en voor de 4 maximaal € 299,00. 

Als je kijkt naar andere smartwatches dan ligt de prijs in lijn met de premium categorie.

Garmin Vivoactive 4 review: design

Er zijn twee grote verschillen tussen de Vivoactive 4 en zijn voorganger, de Vivoactive 3. De eerste is de maat: de nieuwste smartwatch van Garmin is verkrijgbaar in twee maten: een 40 mm-optie en een veel groter model van 45 mm. De Vivoactive 3 werd aangeboden in slechts één maat, 43 mm. Dat maakt dit horloge aantrekkelijker voor een grotere verscheidenheid aan mensen. 

Wij hebben de 40 mm-versie getest, die Garmin de Vivoactive 4S noemt, en vinden dat het de perfecte maat was voor mensen met een kleine pols. Als je een wat grotere pols hebt, is de 45 mm-versie erg prettig.

De tweede wijziging is de toevoeging van een tweede zijknop. Deze knop is een snelkoppeling voor je favoriete oefeningen en fungeert ook als een start / stop-knop, zodat je niet met zweterige vingers op het touchscreen hoeft te prikken om je training te pauzeren of te beëindigen. Dit vinden wij echt een pluspunt voor sporters. Hier heeft Garmin goed over nagedacht! 

Garmin Vivoactive 4 review: display

Het ronde LCD-touchscreen blijft ongewijzigd ten opzichte van de Vivoactive 3. Het is nog steeds voldoende helder genoeg om te zien wanneer je naar buiten rent, en het touchscreen reageert snel. Als je op zoek bent naar een middelgrote Garmin-smartwatch van 43 mm met een AMOLED-display, dan is de Garmin Venu, ook verkrijgbaar, deze hangt tussen de Vivoactive 4 en 4S in. Dat horloge biedt echter een kortere levensduur van de batterij vanwege het scherm dat meer energie verbruikt.

De onderste zijknop fungeert als een terug knop wanneer jij je in een app bevindt. Door lang op deze knop te drukken, heb je ook snel toegang tot wijzerplaten, klokken, jouw laatste activiteiten en instellingen, waar jouw apps en widgets zich bevinden. Het zou het helemaal afmaken als die knop diende als een snelkoppeling naar de App Store van het horloge. In plaats daarvan bieden de horloges van Garmin en de bijbehorende Garmin Connect app zoveel opties dat het een frustrerende oefening kan zijn om erachter te komen waar ze zijn.

Garmin Vivoactive 4

Garmin Vivoactive 4 review: fitness tracking

De Vivoactive 4 wordt geleverd met 20 vooraf geladen oefeningen die je kunt starten en volgen door op de bovenste zij knop te drukken. Het horloge is vooral handig voor mensen die hardlopen, omdat je in de Garmin Connect desktop app aangepaste trainingsschema’s kunt maken en geavanceerde meetgegevens kunt zien.

Maar de Garmin Vivoactive 4 is ook handig voor diegenen die de voorkeur geven aan andere soorten trainingen. Garmin heeft yoga-, pilates-, cardio- en krachttrainingsoefeningen op het scherm toegevoegd aan het horloge, zodat je begeleide animaties kunt volgen. Dit is vooral handig voor pilates en yoga, omdat je elke pose kunt modelleren. De animaties zijn handiger dan de figuren die je normaal op een smartwatch ziet. Je kunt ook je eigen yoga- en pilates workouts maken in de Garmin Connect app. 

Anders is deze watch net zo geavanceerd als andere Garmin horloges als het gaat om het volgen van hardlopen en fietsen in de buitenlucht. Het horloge had minder dan 30 seconden nodig om op een GPS signaal te vergrendelen. Vervolgens kun je een kaart van jouw route zien via de Garmin Connect app. Je kunt ook een trainingsschema volgen als je traint voor een marathon, daarom kopen veel mensen een Garmin smartwatch. Dit alleen al maakt de Garmin Vivoactive 4 de beste smartwatch voor sport.  

Garmin Vivoactive 4 review: gezondheidsfuncties

Garmin neemt de Apple benadering van zijn Vivoactive-lijn door met deze watch de focus ook op gezondheid te leggen. Met de toevoeging van het volgen van de ademhaling en een pulsoximeter voor het volgen van de zuurstofsaturatie in het bloed, biedt de Vivoactive 4 informatie dat je niet krijgt van oudere Garmin horloges, met name over slaap.

Als je de pulse ox-sensor in de Garmin Connect app inschakelt, zie je elke ochtend SpO2-metingen als onderdeel van jouw slaapregistratie. Na een paar nachten ons bloedzuurstofverzadigingsniveau te hebben gevolgd en vergelijkbare cijfers te hebben gekregen, besloten wij de sensor uit te schakelen om de levensduur van de batterij van het horloge te verlengen.

De Vivoactive 4 kan wegens privacyregels je nog niets vertellen over slaapapneu of andere ernstige gezondheidsproblemen, maar wellicht volgt dat nog in de toekomst. 

Gezien alle sensoren van de Vivoactive 4, vinden wij het vreemd dat het horloge een nacht slaap registreert, zelfs als wij het horloge niet om hebben. Op een nacht vergaten wij het apparaat weer aan te zetten na een douche, en toen wij de volgende ochtend wakker werden en het horloge met de telefoon synchroniseerde, rekende het 11 uur diepe slaap. Het apparaat zou moeten kunnen zien wanneer je het niet draagt. Maar als je het horloge naar bed draagt, geeft het dashboard in de Garmin Connect app nauwkeurig jouw slaap- en wektijden weer, plus de tijd die je in lichte, diepe en REM-slaap doorbracht. De slaapregistratie is vergelijkbaar met die van een Fitbit.

Select 2021
Select 2021

Garmin Vivoactive 4 review: batterijduur

Garmin heeft altijd prioriteit gegeven aan de levensduur van de batterij en met dit horloge zetten ze die traditie voort. De Vivoactive 4s heeft een batterijduur van ongeveer 4 dagen. Dit is met muziek en GPS geactiveerd tijdens meerdere runs van 7 kilometer. Hij kan echter tot 7 dagen meegaan in de speciale smartwatch modus. De grotere uitvoering gaat ongeveer 8 dagen mee, zegt Garmin.

Als we kijken naar andere smartwatches zoals de Samsung Galaxy Watch of Apple Watch, dan is de Garmin Vivoactive 4 het bekijken waard. Hij blinkt namelijk uit als het gaat om batterijduur. 

De pulse ox-sensor heeft een grote invloed op de levensduur van de batterij. Als je de sensor dag en nacht laat lopen via instellingen in de Garmin Connect app, zal je na 2 dagen weer moeten opladen. 

Het is gaaf om de pulse ox-gegevens in de app te zien, vooral elke ochtend als onderdeel van je slaapregistratie in de app. Maar tenzij je bang bent dat je een slaapstoornis hebt die je ademhaling beïnvloedt, zoals slaapapneu, is het de batterij niet waard om hem aan te houden.

Is de Garmin Vivoactive 4 de beste smartwatch voor sport?

De combinatie van gezondheid en fitness gerelateerde functies maakt de Garmin Vivoactive 4 de beste smartwatch voor sport. Bovendien beschikt het horloge ook over een gebruiksvriendelijk display, iets waar andere smartwatches steken op laten vallen. Daarnaast is het fijne aan de Garmin Vivoactive 4 dat de batterij langer meegaat dan de meeste horloges op dit moment. 

Conclusie

Tot slot komen we aan bij de conclusie van onze Garmin Vivoactive 4 review!

Garmin blijft verbeteren wat het het beste kan, namelijk het volgen van jouw gezondheid en sportactiviteiten. Het biedt niet zo’n naadloze integratie met je smartphone als de Apple Watch met iPhone of de Samsung Galaxy Watch met Samsung telefoons, maar het is geavanceerder dan beide horloges bij het volgen van trainingen.

De Garmin Vivoactive 4 is een beetje prijzig voor wat het biedt in vergelijking met zijn concurrenten. Maar als het volgen van jouw trainingen en gezondheid jouw hoogste prioriteit is en smartphone integratie secundair, kun je niet om de horloges van Garmin heen. 

Wij vinden de Vivoactive 4 nuttiger als all-round smartwatch dan de Garmin Forerunner, die geen touchscreen heeft. In de premium smartwatch categorie is de Garmin Venu vergelijkbaar met de Apple Watch, dankzij een AMOLED-display en alle fitness functies die de Vivoactive 4 ook heeft. Deze heeft echter een kortere batterijduur, waardoor wij liever de Garmin Vivoactive 4 hebben voor sport. 

De Garmin Vivoactive 4 is een fantastische smartwatch met een betere combinatie van functies dan zijn voorganger. In een markt die steeds competitiever wordt, speelt Garmin om te winnen!

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP