Mannen Gadgets

Kamado BBQ: wat is het en hoe werkt het?

In de afgelopen jaren hebben liefhebbers van de barbecue hun aandacht gericht op de kamado bbq. Deze houtskoolbarbecues, volledig gemaakt van een keramische schaal, staan ​​erom bekend dat ze beter circuleren en warmte vasthouden dan een standaard houtskoolbarbecue. Het is een oud ontwerp dat zich nu tot een ware trend ontwikkeld. 

Als je gewend bent aan barbecueën op gas, elektrische of traditionele houtskoolbarbecues, vraag jij zich misschien af: wat is een kamado bbq precies? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden, je laten zien hoe ze werken en enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik ervan op een rijtje zetten.

Wat is een kamado BBQ?

wat is kamado bbq

Een kamado bbq is vergelijkbaar met de ronde, ketelvormige houtskoolbarbecue waarmee we allemaal zijn opgegroeid. Terwijl standaard houtskoolbarbecues de vorm hebben van een koepel en gemaakt zijn van metaal, zijn kamado barbecues typisch ovaal van vorm en lijken ze veel op een grote urn of zelfs een ei. Dit ontwerp is eigenlijk zo’n 3000 jaar geleden in Japan ontstaan, toen mensen voor het eerst kamado’s gebruikten om rijst te koken en later een grillrooster installeerden voor het grillen en braden van vlees.

Hoe werkt een kamado BBQ?

Een kamado is geen gewone barbecue. De kracht zit hem mede in de combinatie van de ovale vorm en de mogelijkheid om de luchtstroom te reguleren. Keramische barbecues hebben ook het voordeel dat het materiaal warmte isoleert en weerkaatst.

Je moet tijdens het koken de deksel sluiten. Dit moet na elke actie en bij elke kooktechniek worden gedaan. Zodra de deksel gesloten is, zorgt de vorm van de kamado voor een hete luchtstroom. Omdat er maar een deel van de lucht kan ontsnappen, circuleert de warmte rond het ingrediënt of gerecht. Door de deksel te sluiten zorg je ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat en dat de keramische barbecue de gewenste temperatuur behoudt. Hierdoor heb je een goede controle over het kookproces.

Voordelen van een kamado BBQ

Met een kamado barbecue til jij jouw kookkunsten op een hoger niveau. Maar wat zijn eigenlijk alle voordelen van een kamado bbq? Deze hebben wij voor je opgesomd: 

Veelzijdigheid

De kamado bbq in staat om te grillen, roken, bakken, barbecueën en braden. Deze veelzijdigheid geeft de buitenkok veel unieke opties in één apparaat.

Houd je van pizza’s? Vanwege het ontwerp zijn kamado barbecues uitzonderlijke pizza-ovens, omdat ze buitengewoon efficiënt zijn in het isoleren en circuleren van warmte door de barbecue. Dit resulteert in een knapperige korst terwijl de kaas perfect smelt.

En vergeet ook de klassiekers niet. Steaks, spareribs, hamburgers, de kamado kan ze allemaal koken met die klassieke houtskool smaak.

Smaak

Een kamado barbecue gebruikt houtskool, wat resulteert in een smakelijke rook- en houtskool smaak. Dit is de smaak die over het algemeen wordt geassocieerd met grillen.

Keramische barbecues doen ook geweldig werk om het vocht vast te houden van alles wat je kookt. Omdat de lucht stevig is vergrendeld, blijft je vlees malser en sappiger dan op een gewone houtskoolbarbecue.

Stabiele temperaturen

Omdat de kamado bbq goed geïsoleerd is, blijft de temperatuur relatief stabiel gedurende de tijd in vergelijking met een traditionele houtskoolbarbecue. Er is een leercurve voor het regelen van temperaturen, omdat je met de dempers moet spelen om de in- en uitstroom van lucht in evenwicht te brengen.

Kortom: meer lucht = meer warmte, minder lucht = minder warmte.

Levensduur

Zolang je je kamado met zorg behandelt (en niet laat vallen van een hoogte waar hij kan barsten), zal hij erg lang meegaan. Bovendien zijn deze barbecues erg slijtvast. 

Wanneer jij erover nadenkt om een kamado in huis te halen, zal dit een investering zijn voor de komende jaren. 

Koken
Koken

Onderhoud is eenvoudig

Het schoonmaken en onderhouden van een kamado bbq is een fluitje van een cent. Maak eenvoudig je roosters schoon en borstel de bodem voorzichtig uit. Het keramiek is zelfreinigend, dus gebruik geen staalborstel, deze kunnen het oppervlak beschadigen.

Een geweldige barbecue voor de winter

Omdat kamado’s zo zijn gebouwd dat ze zo’n effectieve isolatie hebben, hebben koude temperaturen niet hetzelfde effect op de binnentemperaturen als bij andere barbecues. Het kan zijn dat je meer houtskool moet gebruiken om je barbecue op de gewenste temperatuur te brengen, maar zodra hij die temperatuur bereikt, zal hij veel beter vasthouden dan een standaard houtskoolbarbecue.

Wat kost een kamado BBQ?

De prijzen van de kamado barbecues lopen erg uiteen. Maar gelukkig is er voor ieder budget wel een kamado. De goedkope kamado kun je vaak ook als tafelmodel barbecue gebruiken. De grotere modellen daarentegen, zijn meer geschikt voor in de tuin of buitenkeuken. 

Prijzen beginnen bij ongeveer € 150,00 tot maar liefst € 2,600. (Bron: bol.com

Waarom is een kamado BBQ zo duur?

Van de kamado bbq is bekend dat ze de gebruiker in staat stellen om gedurende een lange tijd een constante temperatuur te behouden. Dat komt doordat ze zijn gemaakt van klei of keramiek (of in sommige zeldzame gevallen een ander natuurlijk isolatiemateriaal). Terwijl ze traditioneel van klei werden gemaakt, is de Big Green Egg gemaakt van dik keramiek.

Dit is een van de redenen waarom ze zoveel duurder zijn dan traditionele barbecues op houtskool. Terwijl een houtskoolbarbecue vrij eenvoudig is, is het niet zo eenvoudig om grote barbecues van keramiek te bouwen (en te vervoeren).

Het voordeel is echter duidelijk: keramiek is een betere isolator, wat betekent dat kamado barbecues doorgaans beter presteren dan traditionele houtskoolbarbecues van metaal. Een kamado barbecue kan een constante temperatuur behouden zonder te kloppen met kolen of mooie ontstekers.

Koken
Koken

3 lekkere kamado BBQ recepten

Uiteraard willen wij jullie ook een aantal lekkere BBQ recepten voor de kamado meegeven. Misschien heb je al wel een kamado of ben je nog aan het twijfelen, dit zijn onze 3 favoriete recepten. 

Pulled pork met een kamado BBQ

Slow cooking is ontzettend populair met een kamado. Een van de bekendste gerechten die je met een kamado kunt maken, is pulled pork. Pulled pork maken is makkelijk, maar heeft tijd en liefde nodig. 

Wij zijn geen koks dus volgen wij het recept van Big Green Egg. Voor meer informatie over dit recept klik je hier: Broodje pulled pork met Coleslaw 

Picanha met een kamado BBQ

Picanha is een staartstuk van de rund. Het wordt veel in Portugal en Brazilië gegeten, maar is ook bezig met een opmars in Nederland. Steeds meer mensen met een kamado wagen zich aan dit lekkere stuk vlees. 

Wij hebben het recept van Marions Recepten gebruikt. Deze is makkelijk te volgen en het resultaat is heerlijk. Als je ook picanha wilt maken, klik dan hier: Picanha staartstuk van de Big Green Egg

Buikspek met een kamado BBQ

Buikspek is een lekker en smaakvol ingrediënt wat je heel makkelijk op een kamado bbq kunt bereiden. Het lijkt erg veel op speklapjes, maar dan is het een stuk beter! 

Het bereiden van buikspek met een kamado bbq is makkelijk. Wij hebben het slow cooking recept van Big Green Egg gevolgd. De instructies zijn duidelijk dus er kan eigenlijk niets misgaan. 

Wil je ook genieten van buikspek? Klik dan hier: Langzaam gegaard buikspek

Wat is de beste kamado BBQ?

Het aanbod aan kamado barbecues wordt met de dag meer. Populaire merken zijn onder andere Big Green Egg, Arpe, Kamado Joe, Bastard, en Patton

Op het moment hebben wij nog geen onderzoek gedaan naar de beste kamado barbecue. Zodra wij ons onderzoek naar de beste kamado barbecue hebben afgerond, zullen wij hem hier toevoegen. Wij raden je aan dit artikel en onze website in de gaten te houden!

Veelgestelde vragen over een kamado BBQ

We kunnen begrijpen als je nog een aantal vragen hebt. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen voor je beantwoord. 

Wat weegt een kamado BBQ?

Het gewicht van een kamado BBQ is verschillend per model. De kleinste uitvoeringen wegen zo’n 15 kg en de grootste uitvoeringen ongeveer 100 kg. Voor meer gedetailleerde informatie raden wij je aan om de specificaties van het product te lezen.

Hoe steek je een kamado BBQ aan?

 1. Vul je kamado met zoveel houtskool als je nodig hebt voor de kooksessie. Doe niet hem niet te vol, want anders wordt het moeilijker aan te steken en produceert het overtollige warmte.
 2. Maak na het vullen ruimte vrij in het midden van de bak en leg aanmaakblokjes tussen het houtskool. 
 3. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer of een gewone gasaansteker.
 4. Open alle ventilatieopeningen in hun maximale positie en houd de deksel omhoog. Dit zorgt voor een goede luchtstroom terwijl de perfecte omstandigheden worden gecreëerd om de houtskool te starten.
 5. Wacht ongeveer 10 tot 15 minuten en kijk of de kolen nu gloeien en rook produceren. Meng de kolen met een tang zodat ze gelijkmatig worden verdeeld. Als je meer tijd nodig hebt om alle kolen aan te steken, wacht dan nog eens vijf minuten voordat je het opnieuw controleert.
 6. Je kolen zouden nu ongeveer op temperatuur moeten zijn. Sluit de deksel van je grill en houd de temperatuurmeter in de gaten terwijl je de kolen verwarmt. Wanneer je het merkteken raakt, sluit je de ventilatieopeningen geleidelijk totdat de warmte constant is.
 7. Je bent nu klaar om te gaan koken met jouw kamado barbecue.

Hoe moet je een kamado BBQ schoonmaken?

 1. Plaats alle componenten zoals grillroosters en deflectorplaten op de daarvoor bestemde plaats in de barbecue.
 2. Verwarm de barbecue met de deksel gesloten en de ventilatieopeningen / kleppen wijd open. Richt op ongeveer 260 – 300 graden Celcius.
 3. Laat de barbecue ongeveer 30 minuten op deze temperatuur blijven, sluit dan de ventilatieopeningen en laat de barbecue afkoelen.
 4. Zodra de barbecue is afgekoeld, open je de deksel en verwijder je de grillroosters en deflectorplaten. Door de lange blootstelling aan de hitte zal veel van het vuil en vet zijn weggebrand, maar je zult dan een borstel moeten gebruiken om de rest weg te halen. Gebruik hiervoor geen zeep, water of chemicaliën!
 5. Verwijder al het houtskool uit de kamado en verwijder vervolgens alle andere componenten uit de barbecue.
 6. Verwijder eventueel achtergebleven as. Dit kan het meest efficiënt worden gedaan met een stofzuiger. Gebruik daarna een licht vochtige doek of keukenpapier om hardnekkige as op te zuigen.
 7. Verwijder de aslade en maak deze leeg.
 8. Plaats alle componenten terug in de barbecue en plaats de deksel terug op de barbecue.
 9. Klaar!

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP