Mannen Gadgets

De beste robotmaaier: welke past het best bij jou in 2023? (+ kooptips)

De grasmaaier op een zaterdag of zondagochtend starten is niet ons idee van een ontspannend weekend. En als je hem om 7 uur start, zullen je buren je ook niet bepaald dankbaar zijn. 

Behalve het inhuren van een hoveniersbedrijf om je tuin te onderhouden, kun je niet veel andere dingen bedenken om je te ontdoen van deze taak. Toch?

De robotmaaier is het antwoord op dit probleem. We hebben allemaal tijdens onze favoriete film of serie een robotstofzuiger op de televisie gezien. De technologie betreft robots die zorgen voor een stofvrij huis heeft zich nu ook verplaatst naar buiten. Er is nu namelijk een vergelijkbaar gadget die jouw gazon maait.

Kun jij je voorstellen dat je de maaier aanzet en vervolgens naar de sportwedstrijd van jouw zoon of dochter gaat? Tegen de tijd dat je weer thuiskomt, heeft de maaier zijn werk gedaan en kan hij zichzelf opbergen tot volgend weekend. Moeiteloos en geautomatiseerd maaien klinkt voor veel huiseigenaren als een droom die uit komt.

In deze koopgids kijken we naar de beste robotmaaier voor jouw tuin. We zullen tien verschillende maaiers uitlichten en afsluiten met een aantal tips waar je op moet letten als jij jouw budget aan het samenstellen bent.

Samenvatting

1. Gardena Smart City Sileno 500

Robotmaaier met beste prijs-kwaliteitsverhouding (beste koop)

Specificaties

 Prijs: € €
Maximale m2: 500 m2
Geluid: 59 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen
Hellingen: Ja, maximaal 35%
Maaibreedte en maaihoogte: 17 cm, 20 – 60 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Ja

Gardena is al jaren een bekende speler op de Nederlandse markt. Met de komst van innovatieve gadgets in huis en tuin, zoals robots, heeft Gardena ook besloten om naast hun tuingereedschap mee te gaan in deze trend. Je kunt dus ook wel raden dat ze er letterlijk en figuurlijk geen gras over laten groeien. Zij hebben namelijk een aantal fantastische robotmaaiers uitgebracht. 

De robotmaaier met de beste prijs-kwaliteitsverhouding is de De Gardena Smart City Sileno 500. Het is een middenklasse robotmaaier die je op afstand via een app op jouw smartphone of tablet kunt bedienen.

Voor- en nadelen van de Gardena Smart City Sileno 500

 • Beste overall prijs-kwaliteitsverhouding robot grasmaaier
 • Sensorcontrol zorgt voor de perfecte maaifrequentie
 • Bedienbaar via app op smartphone of tablet (Android en iOS)
 • Meegeleverde perimeterdraad (150 meter) wellicht te weinig

De Smart City Sileno 500 valt met zijn prijs in de middenklasse. Het apparaat het een maaibreedte van 17 cm en maait jouw gras tussen de 20 en 60 mm, afhankelijk van jouw voorkeur. Heb je een helling in de tuin? Geen probleem. Met een hellingspercentage van 35%, kan die daar gemakkelijk overheen. 

Dankzij de Sensorcontrol houdt de robot de groei van het gras in de gaten en past hier de maaifrequentie op aan. Tevens beschikt de robot over een vorstsensor die voorkomt dat de robotmaaier bij temperaturen onder de vijf (5) graden Celcius aan het werk gaat. 

Met de Spotcontrol kan die ook bij lastige plekjes, zoals de trampoline of tuinset. Mooi hè?

2. McCulloch RM800

Beste budget robotmaaier

Specificaties

Prijs: € 
Maximale m2: 800 m2
Geluid: 59 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen 
Hellingen: Ja, maximaal 25%
Maaibreedte en maaihoogte: 17 cm, 20 – 50 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Nee

McCulloch is een merk van Husqvarna. ‘S werelds grootste producent als het gaat om tuinartikelen en gereedschap. Met een robotmaaier van McCulloch ben je dus gegarandeerd van kwaliteit. 

De robotmaaier van McCulloch is de beste budget robotmaaier op dit moment. Met zijn prijs is dit bij uitstek het perfecte instapmodel. De maaier komt in drie (3) verschillende uitvoeringen. Afhankelijk van de grootte van jouw gazon maak jij dus de keuze. 

Voor- en nadelen van de McCulloch RM800

 • Een voordelige robotmaaier (instapmodel)
 • Stille maaier met een geluidsniveau van 59 dB
 • Maait in weer en wind, tegen een maximale helling van 25%
 • Bedienen op afstand is niet mogelijk
 • Niet het meest representatieve uiterlijk

Vaak zeggen we dat het oog ook wat wilt, maar qua uiterlijk is de robot grasmaaier van McCulloch niet zo bijzonder. Gelukkig valt hij dankzij de zwart en gele kleur wel op tussen de struiken en het gras, uit het oog verliezen is er dus niet snel bij. Echter, let wel goed op, want met een geluidsniveau van 59 dB zul je hem niet snel horen!

De grasmaaier beschikt over een geluidsalarm en PIN om hem te beschermen tegen eventuele diefstal. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken. Tevens is de robotmaaier geschikt voor hellingen tot 25%. Dit is iets minder dan de meeste maaiers, maar voor de prijs kun je zeker niet klagen. 

Bedienen gaat helaas niet op afstand, maar het werk gedaan krijgen kan die zeker. En dat is toch het allerbelangrijkste? 🙂

3. Gardena Smart Sileno+ 1600

Beste robotmaaier voor een groot gazon

Specificaties

Prijs: € € €
Maximale m2: 1600 m2
Geluid: 60 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen
Hellingen: Ja, maximaal 35%
Maaibreedte en maaihoogte: 22 cm, 20 – 60 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Ja

De beste robotmaaier voor een groot gazon is er uiteraard eentje van Gardena. De Smart Sileno+ 1600 is in staat om een gazon van maar liefst 1600 vierkante meter te bewerken. Je kunt al wel raden dat hij niet in de middenklasse maaiers zit, maar behoort tot het hoger segment. Hij is stevig geprijsd, maar je krijgt er ook wat voor terug.

Voor- en nadelen van de Gardena Smart Sileno+ 1600

 • Altijd een mooi gazon dankzij de SensorControl
 • Uitgebreide diefstalbeveiliging en veiligheid
 • Bedienbaar via app op smartphone of tablet (Android en iOS)
 • Erg hoge prijs, maar het is in verhouding
 • Meegeleverde perimeterdraad (250 meter) wellicht te weinig

Net als de eerste maaier van Gardena beschikt deze uitvoering ook over een SensorControl. Je bent dus verzekerd van een mooi gazon, omdat deze functie de groei in de gaten houdt. 

Een ander voordeel van deze uitvoering is het maximale geluidsniveau van 60 dB. Dit is alles behalve luidruchtig. Daarmee kun je hem misschien ook wel bekronen tot de meest stille robotmaaier. Het allermooiste is misschien nog wel dat je nooit je stoel hoeft uit te komen met deze robot grasmaaier. Je kunt hem namelijk op afstand bedienen. 

Kortom: wij vinden dit een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Wie een groot gazon heeft, zal voor die extra paar euro’s ook niet omkijken. Je krijgt echt waar voor je geld met de Smart Sileno+ 1600.

4. Bosch Indego S+ 350

Beste robot grasmaaier voor een klein gazon / kleine tuin

Specificaties

Prijs: € €
Maximale m2: 350 m2
Geluid: 63 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen 
Hellingen: Ja, maximaal 27%
Maaibreedte en maaihoogte: 19 cm, 20 – 60 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Ja

Bosch kennen we allemaal wel. Ze hebben een breed assortiment aan allerlei verschillende producten. Sinds kort hebben zij zich ook gevestigd op de robotmaaier. Daardoor is de Indego serie ontstaan. En er zitten een aantal prachtige uitvoeringen tussen waaronder deze.  

Bosch komt huiseigenaren met een klein gazon of tuin tegemoet. Je hebt niets aan een maaier die twee voetbalvelden kan maaien als jij maar een fractie van die oppervlakte hebt. De Bosch Indego S+ heeft een dekking van maximaal 350 vierkante meter. Ideaal voor als jij een klein gazon of kleine tuin hebt.

Voor- en nadelen van de Bosch Indego S+ 350

 • Slimme robotmaaier die je via je stem kunt bedienen (Amazon Alexa)
 • Auto Calendar functie zorgt voor efficiënt gebruik van de robotmaaier
 • Geschikt voor hobbelige tuinen dankzij maximale hellingspercentage van 27%
 • Meegeleverde perimeterdraad (100 meter) wellicht te weinig
 • Maximale m2 is minder dan de meeste robotmaaiers

Met de Bosch Smart Gardening app bedien jij jouw robot grasmaaier gemakkelijk via een app op jouw smartphone of tablet. Zowel iOS als Android en Windows apparaten zijn hiervoor geschikt. Het meest unieke is misschien wel dat je deze maaier kunt bedienen met je stem. Namelijk van Amazon Alexa. 

Met de Auto Calendar functie zorgt jouw robotmaaier ervoor dat hij het zo efficiënt als mogelijk jouw gazon bewerkt. Hij berekent het beste maaiprogramma en wanneer hij dat moet gaan uitvoeren. 

And last but not least, het hellingspercentage van maar liefst 27%. Ook al heb je een kleine tuin, heuveltjes of hobbeltjes kunnen altijd voorkomen. Voor de S+ 350 is dat geen enkel probleem. 

5. Gardena R160

Beste robotmaaier tot 1500m2

Specificaties

Prijs: € € €
Maximale m2: 1600 m2
Geluid: 60 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen
Hellingen: Ja, maximaal 35%
Maaibreedte en maaihoogte: 22 cm, 20 – 60 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Nee

Met de R160 van Gardena wordt het maaien van een gazon tot 1500 vierkante meter een gemakkelijke klus. Eenmaal geïnstalleerd en geprogrammeerd, doet hij volledig automatisch zijn werk gedurende de vier (4) seizoenen. Zelfs het harken van het gras is niet meer nodig. Hieronder beschreven wij de voor- en nadelen van de beste robotmaaier tot 1500 vierkante meter (m2). 

Voor- en nadelen van de Gardena R160

 • Mulching functie stimuleert de groei van het gras
 • Programmeren naar wens, maait wanneer jij dat wilt
 • Goed bestendig tegen dieven dankzij de PIN en sirene
 • Meegeleverde perimeterdraad (250 meter) wellicht te weinig
 • Accu kan minder goed tegen extreem hoge en lage temperaturen

Met de Mulching functie van de maaier ben jij verzekerd van een gezond gras. Tijdens het maaien versnipperd hij het gras tot hele kleine stukjes en voedt hij deze aan het gras. Het dient als een soort voedingsstof dus de gezondheid van jouw gras wordt gestimuleerd. Das handig toch?

Na de eenvoudige installatie kun jij deze robot grasmaaier volledig instellen naar wens. Je hoeft er volgens (bijna) nooit meer naar om te kijken, want hij gaat volledig geautomatiseerd te werken. 

Net als de meeste Gardena maaiers beschikt de R160 ook over een alarm tegen dieven. Het is eenvoudig in te schakelen en met een pincode kun je het alarmsysteem gemakkelijk uitschakelen. Met de harde sirene zullen dieven wel twee keer nadenken voordat ze jouw toffe gadget uit de tuin meenemen. 

6. Gardena Smart Sileno Life 1000

Beste robotmaaier tot 1000m2

Specificaties

Prijs: € € €
Maximale m2: 1000 m2
Geluid: 60 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen
Hellingen: Ja, maximaal 35%
Maaibreedte en maaihoogte: 21 cm, 20 – 60 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Ja

Yes, nog een robotmaaier van Gardena!

Wij blijven ons verbazen over alle kwalitatieve maaiers van Gardena, maar ook deze behoort tot één van de beste. Deze maaier van Gardena is geschikt voor een gazon of tuin tot 1000 vierkante meter. En wij vinden hem in deze categorie met kop en schouders boven de rest uitsteken. Smart home proof, sensorcontrol en vorstsensor, wat wil je nog meer?  

Voor- en nadelen van de Gardena Smart Sileno Life 1000

 • Smart gateway zorgt voor een samenwerking met andere Gardena producten
 • SensorControl en vorstsensor
 • Tuinen met een heuvel of hobbel zijn geen probleem
 • Erg hoge prijs, maar het is in verhouding
 • Meegeleverde perimeterdraad (200 meter) wellicht te weinig

Dankzij de smart gateway die meegeleverd wordt, kun jij de maaier koppelen met alle andere slimme producten van Gardena. Hierdoor werken ze nauwkeurig en efficiënt samen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het gras wordt gemaaid en vervolgens wordt besproeid. 

De Sileno Life 100 kan maaien tot een maximale helling van 35%. Dus het is geen probleem als jij een grote tuin met hobbels hebt. De Smart Sileno Life 1000 walst er gemakkelijk overheen. 

Met de SensorControl functionaliteit ben je verzekerd van een prachtig gazon. De groei van het gras wordt namelijk in de gaten gehouden en de maaifrequentie wordt dankzij deze data erop aangepast. 

Na installatie hoef je niet meer naar de maaier om te kijken. Je zet hem neer en hij kan geautomatiseerd zijn werk doen. Indien nodig, kun je de maaitijden via de app op jouw smartphone of tablet aanpassen.

Het unieke is, is dat de maaier van Gardena weet wanneer er vorst is. Met de vorstsensor zal hij het maaien uitstellen. Onder de 5 graden Celcius zal hij dus bij zijn station blijven. 

7. McCulloch ROB S400

Beste robotmaaier tot 500m2

Specificaties

Prijs: € 
Maximale m2: 400 m2
Geluid: 58 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen 
Hellingen: Ja, maximaal 35%
Maaibreedte en maaihoogte: 17 cm, 20 – 50 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Ja

En dan hebben we weer een robotmaaier van McCulloch. Deze maaier is het meest geschikt voor een gazon of tuin tot 500 vierkante meter. Wij vinden dit apparaat de beste in deze categorie dankzij de verschillende functies. Hieronder zullen wij vertellen waarom jij moet kiezen voor een McCulloch robotmaaier als jij een tuin tot 500 vierkante meter hebt. 

Voor- en nadelen van de McCulloch ROB S400

 • Uitstekend maaivermogen dankzij de Turbomow-modus
 • Prachtig ontwerp
 • Hoger stroomverbruik van dan vergelijkbare robotmaaiers
 • Luider dan de meeste robotmaaiers

De McCulloch ROB S400 is bij uitstek de beste robotmaaier tot 500m2. Met een geluidsniveau van maar liefst 58 decibel, zullen je buren nooit zeuren over gegrom dat deze robot zou maken. 

Het besturen en bedienen van jouw robot doe je gemakkelijk via een app op jouw smartphone of tablet. De koppeling gaat via Bluetooth. 

En hetgeen wat wij het meest interessant vinden is het intelligente maaisysteem. De robot grasmaaier past zijn maaischema aan op de groeisnelheid van het gras. Hierdoor voorkom jij slijtage aan jouw gazon. Ideaal als jij niet precies weet wanneer de perfecte tijd om te maaien is aangebroken. De robot helpt jou hierbij. 

8. Robomow RC304u

Beste robotmaaier met regensensor

Specificaties

Prijs: € €
Maximale m2: 500 m2
Geluid: 69 dB
Bruikbaar in regen: Nee, beschikt over regensensor 
Hellingen: Ja, tot 36%
Maaibreedte en maaihoogte: 28 cm, 15 – 60 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Ja

Het merk Robomow is in Nederland nog wat minder bekend, maar tegenwoordig zijn ze een van de leiders op de markt voor robotmaaiers. Hun robotmaaiers hebben een aantal onderscheidende kenmerken, die hen een aantal unieke voordelen en enkele nadelen geven in vergelijking met hun concurrenten.

De Robomow RC304u is een middenklasse robotmaaier van Robomow. Het is een geweldige robot grasmaaier met regensensor. Hierdoor weet hij precies wanneer het gaat regenen en past hier dus zijn maaischema op aan.

Voor- en nadelen van de Robomow RC304u

 • Uitstekend maaivermogen dankzij de Turbomodus
 • Prachtig ontwerp
 • Smartmow-functie voor optimale navigatie
 • Hoger stroomverbruik van dan vergelijkbare robotmaaiers
 • Luider dan de meeste robotmaaiers

De Robomow RC304u heeft een maaibreedte van 28 centimeter en maait jouw gazon tot een hoogte tussen 15 en 60 mm, afhankelijk van jouw voorkeur. Hij kan hellingen tot een hellingspercentage van 36% aan, wat een hellingshoek van 20 graden is.

De Robomow RC304u heeft een snijfunctie die superieur is aan sommige van de andere concurrerende merken op de markt, waardoor er minder tijd wordt besteed aan het trimmen en onderhouden van de randen van jouw tuin. Het heeft een modulair ontwerp, waardoor het vervangen van reserveonderdelen eenvoudig is.

Hij heeft ook een turbomodus waarmee extra vermogen aan de maaimessen kan worden geleverd wanneer dat nodig is, zoals bij het maaien van lang gras. Dit is vooral handig voor de eerste maai van het seizoen. 

Het heeft ook een smartmow-functie om de navigatie te verbeteren. 

9. Bosch Indego 350

Beste robotmaaier met de beste maaihoogte

Specificaties

Prijs: € 
Maximale m2: 350 m2
Geluid: 63 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen
Hellingen: Ja, maximaal 27%
Maaibreedte en maaihoogte: 19 cm, 20 – 60 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Nee

Op nummer 9 hebben wij een maaier van Bosch staan. Dit is de maaier met de beste maaihoogte. Iets wat ook erg belangrijk is wanneer je een robotmaaier wilt aanschaffen. De meeste maaiers gaan in willekeurige banen te werk, maar de maaier van Bosch doet dit in parallelle banen. Hierdoor gaat hij extreem efficiënt te werk en ben je verzekerd van een prachtig maairesultaat. 

Voor- en nadelen van de Bosch Indego 350

 • Goedkoper dan de S+ versie
 • Auto Calendar functie zorgt voor efficiënt gebruik van de robotmaaier
 • Geschikt voor hobbelige tuinen dankzij maximale hellingspercentage van 27%
 • In tegenstelling tot S+ niet te bedienen via app op smartphone of tablet

Misschien vind je de S+ versie wat te duur, dan is misschien de reguliere 350 een oplossing. Hij is meer dan een paar tientjes goedkoper en heeft nagenoeg dezelfde functies. 

Met de Auto Calendar functie berekent de robot altijd het beste maaiprogramma. Ook bepaald hij de tijd wanneer dit uitgevoerd moet worden. Ideaal als je er zelf geen omkijken naar wilt hebben, maar wel een mooi gemaaid gras wilt.

Met een variabele maaihoogte van 20 tot 60 mm is er ook voor ieder wat wils. Maar hiervoor geldt ook hetzelfde als het maaiprogramma, je kunt de robot het laten beslissen.

Net als de S+ is de reguliere 350 ook geschikt voor een tuin met hobbels of heuvels. Dit gaat tot een maximale helling van 27%. Dat moet goed komen dus!

10. Gardena Sileno City 250

Beste robotmaaier volgens de consumentenbond (best getest)

Specificaties

Prijs: € 
Maximale m2: 250 m2
Geluid: 58 dB
Bruikbaar in regen: Ja, maait door in de regen
Hellingen: Ja, maximaal 25%
Maaibreedte en maaihoogte: 16 cm, 20 – 50 mm
Mulching functie: Ja
Bestuurbaar via app: Nee

Dan de laatste robotmaaier van ons artikel. Uiteraard is dit er eentje van Gardena. De Sileno City is door de Consumenten bekroond tot best geteste robotmaaier. Het is dus een inkopper dat wij deze meenemen in ons artikel. 

De Sileno City 250 is een toegankelijk model, voor elk huishouden. De prijs en maximale vierkante meters zullen voor de meeste huishoudens toereikend zijn. Wij lichten nog even de voor- en nadelen hieronder voor je uit. 

Voor- en nadelen van de Gardena Sileno City 250

 • Aantrekkelijke prijs
 • Geschikt voor de meeste huishoudens
 • Stille robotmaaier
 • Meegeleverde perimeterdraad (150 meter) wellicht te weinig

Als iets best getest is volgens de consument dan kun je er bijna niet omheen dat hij scherp geprijsd moet zijn. Wij Nederlanders zijn zuinig met geld, want je kunt het tenslotte maar één (1) keer uitgeven. Je kunt dus al raden dat de Sileno City 250 een aantrekkelijke prijs heeft. De meeste huishoudens die geïnteresseerd zijn in een robotmaaier, hebben dit er wel voor over.

Met de combinatie van de prijs en oppervlakte wat de maaier voor jou kan bewerken, kun je stellen dat deze robot grasmaaier geschikt is voor de meeste huishoudens in Nederland.

Als kers op de taart is het ook nog eens een hele stille maaier. Hij produceert maximaal 58 decibel aan geluid. Voor je informatie: een krijsende baby steekt hier ver boven uit. 

Het is echt een top product en wij zijn het volledig eens met het testpanel van de Consumentenbond. 

Hoe jij jouw budget voor een robotmaaier kunt bepalen

Aanvullend op de inspiratie die wij je hebben gegeven, willen wij je graag een aantal handvatten geven zodat jij je budget kan bepalen. Onderstaande dingen zijn belangrijk wanneer jij een robotmaaier wilt aanschaffen. Sommige punten zijn niet alleen belangrijk voor het budget, maar zijn ook dingen waar je in het algemeen rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het laadstation. De plek is voor een laadstation erg belangrijk. 

Maximale oppervlakte en / of maaigebied

Elke robotmaaier wordt geleverd met specificaties voor de maximale oppervlakte dat het kan maaien (maaigebied). Wanneer je jouw machine uit de doos haalt, zul je merken dat er een begrenzingslus in de set zit. Deze grensdraad duidt het maaigebied aan, waardoor de maaier binnen deze grenslijnen blijft werken.

Sommige machines worden geleverd met uitbreidingssets waarmee je het maaigebied kunt vergroten. Robotmaaiers zijn niet geschikt voor grote gebieden boven 1 hectare, omdat de levensduur van de batterij de looptijd van de machine beperkt tot 1 tot 3,5 uur, afhankelijk van het model.

Deze machines zijn ideaal voor gazons tot 0,8 hectare, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gezinswoningen met middelgrote tot grotere tuinen. Het werkbereik van de meeste robots is tussen de 0,25 hectare en 0,8 hectare groot. Kies het model dat bij jouw gazon past. Als je een model koopt dat te klein is voor uw tuin, dan zal je bedrogen uitkomen. Daarnaast is een te groot model zonde van je geld.

De plaats van het laadstation

Je (toekomstige) robotmaaier wordt geleverd met een automatisch laadstation. Jouw robot keert vanzelf terug naar het station nadat hij zijn werk heeft voltooid. Het is niet nodig om het zelf op de oplader aan te sluiten, wat een gemak hè?

Je programmeert de robot en hij wordt op het aangegeven tijdstip losgekoppeld van het station, voltooit de klus en keert dan terug naar het laadstation om op te laden voor de volgende sessie.

Je moet het dockingstation in de buurt van een stroomvoorziening plaatsen, en dat moet zich in een gebied bevinden waar de robot toegang heeft tot jouw gazon. De robotmaaier in je garage plaatsen heeft geen zin als je de garagedeur gesloten houdt.

Zorg ervoor dat je het laadstation op een vlakke ondergrond plaatst, dichtbij het beginpunt van jouw tuin. Idealiter wil je een weerbestendige locatie, die jouw machine droog houdt tijdens het opladen. Ondanks dat de meeste maaiers tegen weer en wind kunne, onthoud dat water en elektriciteit niet samen gaan.

We raden je aan om een soort mini-garage te bouwen of er een te kopen voor de robotmaaier. Een voorbeeld is de Gardena Garage voor Sileno City en Life, ideaal als je een kant en klare robotmaaier garage wilt. 

Type batterijen

Zorg er bij het kiezen van jouw robotmaaier voor dat je het batterijtype controleert voordat je er een koopt. Je wilt een robotmaaier die een lithium-ionbatterij gebruikt. Deze batterijen bieden je de meest verlengde levensduur van jouw robot.

Oudere of goedkopere modellen kunnen loodzuuraccu’s bevatten. Hoewel een loodzuurbatterij werkt, heeft deze niet dezelfde capaciteit als een lithium-ionbatterij. Lithium-ionbatterijen zorgen voor meer laadcycli dan loodzuurbatterijen, waardoor de batterij en uw maaier langer meegaan.

Gebruiksduur en opladen van de batterij

De gebruiksduur van uw machine is afhankelijk van het model. De meeste robotmaaiers hebben een maaitijd van één tot 2,5 uur. De maaitijd van het apparaat speelt een belangrijke rol bij het kiezen van jouw maaier.

De actieve maaitijd van de robot is afhankelijk van de capaciteit van de accu en het stroomverbruik van de machine. Alle fabrikanten proberen hierin tegemoet te komen. Ze produceren een maaier die efficiënt rond de tuin werkt, met voldoende batterij om jouw gazon te maaien.

Naarmate lithium-ionbatterijen echter verouderen bij onderhoud, beginnen ze capaciteit te verliezen. Als je aan het begin rond de 2 uur met jouw robot kon maaien, zou je slechts 80% van die capaciteit kunnen verwachten na een paar jaar draaien van de machine.

Als gevolg van deze verkorting van de levensduur van de batterij, kan het zijn dat je de batterij elke drie tot vijf jaar moet vervangen.

Geluidsniveau

Heb je ooit besloten om vroeg te beginnen met grasmaaien? Je gaat de tuin in, zet de maaier aan en en begint met maaien. Ongeveer 10 minuten later arriveert je buurman in je tuin met een zure frons op z’n gezicht. Je hebt hem wakker gemaakt en hij is niet blij.

De meeste grasmaaiers op gas werken met een geluidsniveau tussen de 80 en 85 dB. Dat is net op de grens van wat er nodig is om gehoorschade te veroorzaken. Hierdoor zullen jouw buren jouw grasmaaier gegarandeerd horen. ‘S ochtends is dus niet de meest ideale tijd als je het gras wilt maaien met een traditionele grasmaaier.

Een robotmaaier werkt op een elektromotor en is vrijwel geluidloos. Je kunt je robot zo instellen dat hij om 3 uur ‘s nachts begint met het maaien van je gazon, als je wakker wordt, heb je vers gemaaid gras en het geluid van de machine zal je slaap niet verstoren of je buren gek maken.

De gemiddelde robotmaaier werkt met een geluidsniveau tussen 55 en 65 dB, waardoor hij veel stiller is dan een gas aangedreven of grote elektrische grasmaaier.

Maaibreedte

Maaibreedte verwijst naar de dekking van de maaimessen tijdens het gebruik. Zoek een machine waarvan de maaibreedte zo breed mogelijk is. Hoe breder het maaidek, hoe minder gangen de robot hoeft te maken om het gras te maaien. Het resultaat is dat je meer looptijd en een betere efficiëntie uit uw robot haalt.

Groter is echter niet altijd beter. Een groter maaidek is misschien niet de beste keuze voor kleinere tuinen met krappe ruimtes. Denk eraan om het maaidek één keer per week schoon te maken om er zeker van te zijn dat uw messen schoon en onbeschadigd zijn.

Maaihoogte en verstelbaar maaidek

De meeste robotmaaiers worden geleverd met verstelbare maaidekken, waardoor de robot de maaihoogte automatisch kan wijzigen. De robot is voorzien van sensoren die de afstand van het maaidek tot het grondoppervlak detecteren. 

De maximale maaihoogte van de machine bepaalt de hoogte van het gras dat je kunt maaien. Robotmaaiers zijn niet geschikt voor het maaien van lang gras. Als het gras meer dan 8 cm hoog is, moet je het eerst met een gewone grasmaaier maaien en vervolgens kun je jouw robot instellen om het in de toekomst tijdig bij te werken.

Maximale hellingspercentage

Als jouw tuin een helling of heuvel heeft, heb je een robot nodig die hier overheen kan. Je doet er goed aan om de de grootste helling in je tuin te meten alvorens je een maaier aanschaft. Als je een maaier aanschaft met het juiste hellingspercentage dan gaat de robot het meest effectief te werk. Voorkom dus dat je tijd en geld verspilt aan een maaier die niet over de hobbels in jouw tuin kan! 

Bedienbaar via app of koppelen via smart home

Sommige van de bovenstaande modellen zijn voorzien van een app die verbinding maken met de WiFi bij jouw thuis. Denk bijvoorbeeld aan Bosch Indego, verschillende uitvoeringen kun je zelfs bedienen via je eigen stem. 

Sommige modellen maken verbinding met apps waarmee je de status van jouw maaier op elk moment kunt volgen. Natuurlijk is slimme functionaliteit niet altijd nodig, maar het gras laten maaien een stuk eenvoudiger. 

Veiligheid en sensoren

Robotmaaiers werken autonoom. Dat betekent dat je jouw gewenste instellingen invoert en de robot zijn ding laat doen. Omdat het een robot is, doet het alleen wat het programmeert om te doen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je een model selecteert dat wordt geleverd met ingebouwde veiligheidsvoorzieningen.

Wat als jouw robot over speelgoed van kinderen rijdt? Wat als het op zijn manier dieren of andere objecten tegenkomt? Gelukkig heeft de fabrikant daar van tevoren aan gedacht. Alle robotmaaiers in deze review zijn voorzien van sensoren die het optillen of kantelen van het maaidek detecteren, waardoor de messen in een fractie van een seconde tot stilstand komen.

De geïntegreerde sensoren voor obstakels laten de machine weten wanneer deze een vast object tegenkomt. Wanneer de robot een rots of boom detecteert, trekt hij zich terug en past zijn pad aan om hem op het goede spoor te houden. Andere modellen zijn ook uitgerust met regen- of hellingsensoren en andere zijn voorzien van diefstalalarmen met pincodebescherming.

Prijs

Een standaard elektrische grasmaaier kost je een paar honderd euro voor een goede machine die jaren meegaat. Een robotmaaier kan je echter wel € 2500,00 kosten, afhankelijk van het model dat je koopt.

Zoals met alles in het leven, maken we vaak de fout te denken dat hoe duurder de machine, hoe beter de prestaties. Dat is niet altijd het geval met robotmaaiers. Het kopen van een dure robotmaaier is misschien niet nodig als je een kleinere tuin hebt.

Het verschil tussen een robot die 0,8 hectare kan maaien en een robot die 0,25 hectare maait, is honderden euro’s. Concentreer je op het kiezen van een model met de dekking die je nodig hebt, in plaats van op de prijs.

Functie om te plannen zoals Auto Calendar

De meeste robotmaaiers worden geleverd met software waarmee je jouw maaitijden op maat kunt programmeren. Met deze functie kun je precies instellen wanneer jij wilt dat jouw maaier werkt. Dit kan bijvoorbeeld ook ‘s nachts, wanneer je in bed ligt. 

Met deze strategie heb je altijd een strakke tuin en nooit zal iemand je het gras zien maaien. 

Bij sommige modellen zijn maximaal 7 tot 10 programmeerbare sessies per week mogelijk. Hiermee kun je de robot elke dag laten maaien, als je dat wenst. 

Conclusie

Met de voorbeelden en aanvullende tips die wij jou hebben gegeven, hopen wij dat je nu een goed idee hebt wat voor jou de beste robotmaaier is. We raden je aan een model te kiezen met een goede reputatie en merk achter de maaier. Daarom raden we je aan te investeren in een Gardena robot grasmaaier.

Gardena heeft een uitgebreid assortiment een bestaat al enkele jaren binnen de tuinbranche. Het heeft zijn dienst met diverse dingen bewezen. Als je een robotmaaier gaat kopen en duizenden euro’s voor de machine wilt uittrekken, raden we je aan om voor een gerenommeerd en betrouwbaar merk te kiezen. Met een maaier van Gardena weet je dus dat je goed zit. 

Deze machines worden geleverd met een aantal jaar garantie op fabricagefouten, maar we betwijfelen of je problemen zult hebben met jouw maaier, op voorwaarde dat je deze van seizoen tot seizoen onderhoudt.

Onze top drie keuzes voor dit artikel zijn allen van topkwaliteit. De Smart City Sileno 500 is een uitstekende keuze voor middelgrote tuinen. Het is een fantastische robotmaaier met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. 

Heb je wat minder te besteden? Dan is de McCulloch RM800 een goed alternatief. Het doet zijn werk en is een betaalbaar model. Een echte budget robotmaaier. In tegenstelling tot de Sileno 500 kan die ook nog een groter gazon maaien. 

Als jouw tuin minder groot is dan de hoeveelheid van deze twee maaiers, dan is de Bosch Indego S+ 350 misschien een robot grasmaaier die bij jou past. Je kunt hem op afstand bedienen, hij maait met weer en wind + hij kan maximaal 350 vierkante meters voor jou maaien. 

Kortom: er is keuze genoeg en er zit ongetwijfeld wat voor jou tussen!

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP