Mannen Gadgets

Het massage apparaat: Alles wat je moet weten voordat je er een koopt!

Een massage wordt uitgevoerd voor fysiotherapie, ontspanning en meer. Het is zo effectief dat het zelfs iemands kwaliteit van leven kan verbeteren. Denk er gewoon over na. Hoe vaak ben je al langs een praktijk gegaan voor een massage, zelfs als je geen klachten hebt? Wij en vele anderen hebben dat al vaak gedaan. Dat komt omdat het krijgen van een massage aanvoelt als een soort opfrisbeurt.

Heb je je ooit afgevraagd of je het alleen kunt doen? Als je dat had gedaan, dan ben je niet de enige. 

In dit artikel gaan we het hebben over het massage apparaat, waarom een massage belangrijk is, de verschillende type massages en apparaten en nog veel meer. Dus zet een kop koffie en ga er rustig voor zitten. Let’s go!

Waarom is een massage belangrijk?

Velen van ons leiden een zeer vermoeiend leven. Onze hectische werkschema’s, afspraken en verplichtingen kunnen al onze energie wegnemen. Wat erger is, is dat ze niet alleen stress veroorzaken, maar ook willekeurige spierpijn kunnen veroorzaken. Dit is de reden waarom het krijgen van een massage zo therapeutisch is.

Een massage helpt pijn te verlichten, stressniveaus te verlagen en zelfs negatieve gevoelens te elimineren, die door sommige mensen “demonen” worden genoemd waarmee je mogelijk belast bent.

Wat is een massage apparaat?

Massage apparaten zijn ontworpen om pijn te verlichten door de spieren te stimuleren en de doorbloeding te verbeteren. Er zijn veel soorten apparaten beschikbaar, waaronder massage guns, kussens, infrarood, stoelen en nog een aantal meer. Massage apparaten laten de spieren samentrekken en laten ze los op een manier die jouw spieren traint om te ontspannen in plaats van gespannen te zijn.

Welke types massage apparaten zijn er op de markt?

Massage gun

Een massage gun heeft een kop die snel tot 3700 slagen per minuut slaat. Dit helpt je om diep in het bindweefsel te reiken en spieren los te laten.

Het kan littekenweefsel helpen verminderen en cellulitis verminderen. De meeste pistolen zijn uitgerust met een druk van ongeveer 20 tot 30 kilo. Je wilt jouw massage op de laagste stand beginnen. Naarmate je het vaker en langer gebruikt, pas jij het massage gun aan op jouw persoonlijke voorkeuren. Vergeet geen pauzes te nemen als jij dit massage apparaat gebruikt. 

Massage stoel

Als je denkt dat bovenstaande apparaten niet krachtig genoeg zullen zijn dan is dit de gadget voor jou. Massagestoelen zijn een beleving van het hele lichaam. Deze apparaten zien eruit als een fauteuil, maar zijn de top van de ijsberg als het gaat over massage apparaten.

Er zijn stoelen die alleen je rug masseren, maar sommige modellen masseren ook de benen, armen en nek. Nieuwere apparaten hebben ook standaards voor je iPad, zodat je kunt ontspannen terwijl je op je tablet zit. 

Een nadeel aan de massagestoel is dat je dicht bij een stopcontact blijven, want deze moeten aangesloten worden op netstroom. Echter, een massagestoel kopen voor bij jou thuis is de perfecte manier om in stijl te ontspannen.

Massage roller

Plots was het must-have gadget, een massage roller of de foam roller.

Een halfzachte buis gemaakt van geëxpandeerd foam klinkt eenvoudig, maar er zijn grote verschillen in deze +producten. Ze worden dikker en dunner, langer en korter. Sommige hebben ribbels en sommige zijn glad. Wij zijn fan van gemiddelde stevigheid.

Ze kunnen het beste op de vloer worden gebruikt. Ga op de grond zitten en plaats de roller onder je benen. Met behulp van je lichaamsgewicht manipuleer je de roller zodat hij rolt. Hoe meer gewicht je op de roller laat vallen, hoe dieper je het in je spieren voelt. 

Naast foam rollers heb je ook rollers voor je gezicht. Dit heeft een minder therapeutische werking dan de foamroller. Het is voornamelijk om rimpels, hoofdpijn, acne en vermoeidheid te verminderen.

Massage mat

De massage mat is tegenwoordig een van de meest populaire gadgets. De kleine en lichtgewicht massage mat zorgt voor maximaal gebruiksgemak. Het wordt geleverd in verschillende maten en functies die kunnen worden aangepast aan individuele behoeften.

De massage mat brengt geluidstrillingen over op het hele lichaam. Het wordt vaak gebruikt voor een rustgevende en ontspannende massage. De massage mat is ook geweldig om stress en pijn te verlichten. Het wordt veel gebruikt door praktijken of wellness bedrijven om hun klanten te helpen ontspannen. Daarnaast is de mat geschikt voor de behandeling van chronische klachten.

Been, voet of arm massage apparaat

Als je specifiek wilt masseren en klein wilt masseren, dan kun je kijken naar een been, voet of arm massage apparaat. Op de markt zijn een groot aantal opties die jou wellicht kunnen helpen. 

Deze typen massage apparaten zijn speciaal gemaakt voor jouw ledematen. Per apparaat verschilt het type massage wat je kunt krijgen. 

Als je op zoek bent naar een manier om chronische pijntjes en kwalen te verlichten, zoals complicaties van carpaal tunnel syndroom, gebruik dan een model met warmte. Dit kan je helpen symptomen te voorkomen door jouw ledematen te laten rusten en spierspanning te verlichten.

Infrarood massage apparaat

Infrarood massage apparaten zijn ook erg populair. In plaats van gewone warmte te gebruiken, die wordt geproduceerd door elektriciteit, is de warmte die je van dit type apparaat krijgt, afkomstig van infraroodtechnologie.

Als je echt het fijne van infrarood wilt weten dan zullen wij je het bij deze uitleggen. Infrarood licht is licht dat warmte kan produceren en vanwege zijn aard beter jouw doel kan verwarmen dan een apparaat met reguliere warmtefunctie. Tevens kan het een betere bloedcirculatie bevorderen en cellulitis verminderen.

Massage kussen

Veel kussens worden gebruikt om Shiatsu te simuleren en hebben rollen en draaiende bewegingen. Sommige worden verwarmd om spierspanning diep van binnen te verminderen. Alle massagekussens verminderen de spanning in jouw bindweefsel. 

Populaire lichaamsdelen die je met een massage apparaat kunt behandelen

Als je net klaar bent met een bootcamp sessie of yoga heb je misschien pijn over je hele lichaam. Gelukkig kun je met massage apparaten het gehele lichaam behandelen. Laten we ze eens bekijken, van top tot teen.

Hoofd, nek en schouders

Stress en stijfheid in de nek, schouders en gezichtszones kunnen tot hoofdpijn leiden. Er is overtuigend bewijs dat door masseren spanningshoofdpijn kan worden verlicht of nog positiever, kan worden voorkomen.

Je kunt dit doel ook thuis bereiken met verschillende massageapparaten. Deze apparaten kunnen ook bij de ogen, de nek en de bovenkant van het hoofd om zo jouw spanning te verlichten.

Armen en handen

Er zijn veel punten in de handen die betrekking hebben op specifieke delen van het lichaam. Door het gebruik van eenvoudige drukpunten kun je zelf spierpijn en spanning verminderen met behulp van een massage apparaat. Vaak wordt er een handleiding meegeleverd zodat je kunt zien waar je moet drukken.

Je hoeft niet per se spierpijn of spanning te hebben. Handen kunnen ook op zichzelf pijnlijk aanvoelen. Het daarom belangrijk om voor ze te zorgen.

Om ze te masseren kun jij jouw eigen handen gebruiken of een apparaat, dat eventueel kan worden opgewarmd. Je kunt gevoelloze vingers, carpaal tunnel syndroom en zelfs hoofdpijn behandelen door de drukpunten in jouw handen te activeren.

Rug

Omdat je rug voornamelijk bestaat uit een wervelkolom en grote spiergroepen, die bedoeld zijn om je lichaam te ondersteunen, kan deze veel spanning dragen.

Wanneer onze hersenen gestrest zijn, zenden ze signalen uit om adrenaline en andere chemicaliën in de bloedbaan te pompen. Deze chemicaliën blijven in je bloed totdat de prikkels voorbij zijn.

Maar wat als je regelmatig last hebt van stress of angststoornissen? Je lichaam geeft dan constant chemicaliën af waardoor jouw spieren gespannen zijn. 

Wanneer jouw lichaam constant onder dit soort stress staat, kunnen je spieren pijnlijk worden door de spanning. Een ontspannende massage kan de pijn verzachten.

Benen en voeten

Door druk uit te oefenen op specifieke delen van de benen of voeten, kun je de rest van het lichaam beïnvloeden.

Beenmassage kan ook bijzonder nuttig zijn bij RLS of het restless legs syndroom. Er is ontdekt hoe belangrijk de voeten zijn. Door het actieve leven van de mensen krijgen ze het nodige te verduren. Een kleine massage sessie maakt je ontspannen. Onderzoek toont een duidelijk verlichting aan klachten door massage en vibratie bij RLS-symptomen zoals steken of pijn.

Omdat het letterlijk de benen zijn waarop je staat, loopt en rent, is het belangrijk om voor je onderste helft te zorgen. 

Gezicht

Het masseren van jouw gezicht met een gezichtsroller heeft tal van voordelen voor de huid. Het kan stress verminderen en spanning loslaten, net zoals een lichaamsmassage dat zou doen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

Verbetert de bloedcirculatie in het gezicht: het gebruik van een gezichtsroller kan de bloedtoevoer naar het gezicht stimuleren, waardoor jouw huid er stralender en steviger uitziet.

Minder wallen: Rollen kan ook wallen verminderen door lymfedrainage te stimuleren.

Verkoelt en kalmeert de huid: Als je je roller in de koelkast bewaart of een van steen zoals jade gebruikt, zal de huid bij contact afkoelen. Dit kan je huid snel de-puffen en de poriën verkleinen.

Make-up of andere verzorgingsproducten verdelen: Rollers worden meestal gebruikt met een olie of een vochtinbrengende crème om het hulpmiddel over de huid te laten glijden. Er wordt gezegd dat dit proces het product dieper in je huid kan brengen.

Welke types massage kun je met een massage apparaat uitvoeren?

Vibratie massage

Vibratie massage is een fijne, zachte, trillende beweging die je met handen of een apparaat kunt uitvoeren. Trillingen kunnen worden gebruikt om zachte weefsels in het lichaam te stimuleren. Vibrerende bewegingen kunnen zenuwen stimuleren, spierspanning verlichten en stress verminderen. Trillingen in een langzamer tempo zijn een effectieve behandeling om een gevoel van ontspanning te creëren. 

De voordelen van vibratie massage is het ontlasten van strakke spieren, het verminderen van stress en het verbeteren van de bloedsomloop.

Rolmassage

Een rolmassage is een massagetechniek die wordt gebruikt om de huid los te maken, spierspanning te verminderen, pijn te verminderen en de flexibiliteit te vergroten. Het rollen van de huid trekt de huid weg en wordt voorzichtig in een continue voorwaartse beweging gerold om de huid te scheiden van eventuele spieren die vastzitten. Spieren die vastzitten kunnen ongemak en pijn veroorzaken. 

Het rollen van de huid opent en bevrijdt de huid van alle beperkingen, waardoor de pijn wordt verminderd en de beweging toeneemt.

Klopmassage

Een klopmassage omvat zacht en ritmische tikken van het apparaat. In tegenstelling tot andere types kan dit niet alleen nuttig zijn voor spierontspanning, maar ook kan het je zenuwen activeren om het zenuwstelsel te stimuleren.

Shiatsu massage

Het principe achter shiatsu houdt verband met de energiestroom, bekend als Qi, door je lichaam. Volgens experts kan een verstoring van deze energiestroom ziektes veroorzaken.

Net als acupunctuur claimt shiatsu blokkades van de Qi-stroom vrij te maken en energie te herstellen naar gebieden waar deze laag is. Met een shiatsu massage oefen je druk uit op punten die langs de energielijnen liggen. 

Experts geloven dat de therapie de bloedcirculatie stimuleert, helpt om gifstoffen en spanning uit je spieren te laten ontsnappen en je hormonale systeem stimuleert. Aangenomen wordt dat dit het lichaam helpt zichzelf te genezen van ziektes en kwaaltjes.

Compressie massage

Compressie is een effectieve massagetechniek die wordt uitgevoerd door het apparaat op een spiergebied te richten. Tijdens het masseren wissel je telkens van gebied. Verplaatsen en herhalen is de beste techniek. 

De druk van compressies kan variëren van licht tot zeer diep. Compressies kunnen ook worden uitgevoerd met een lichte schommelende beweging die het zenuwstelsel kan stimuleren en ontspanning kan bevorderen.

Acupressuur

Bij acupressuur wordt gedacht dat drukpunten sterk gevoelige delen van het lichaam zijn. Sommige mensen geloven dat door druk uit te oefenen op de drukpunten van ons lichaam, het kan helpen pijn te verlichten, balans te vinden en de gezondheid in het hele lichaam te verbeteren.

Er zijn grote voordelen aan deze manier van aanraken en weefselmassage, maar van acupressuur is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt.

Hoewel er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de gezondheidsvoordelen te bewijzen, wenden veel mensen zich tot drukpunten vanwege hun beperkte bijwerkingen en het vermogen om pijn te verminderen en ontspanning te bevorderen.

Wat is een goed massage apparaat?

Het is lastig te vertellen wat een goed massage apparaat is. Dit is geheel afhankelijk van jouw doelen en persoonlijke voorkeur. Als jij bijvoorbeeld veel sport en last hebt van spierknopen, dan kun je kijken naar een massage gun die dit voor jou kan wegnemen of verminderen. Ook voor mensen die niet sporten, zijn er veel apparaten op de markt die waarde kunnen toevoegen aan jouw leven. Zoals je hebt kunnen lezen is jezelf ontdoen van stress erg belangrijk en een massage apparaat draagt hieraan bij. Misschien is een massage kussen dan wel wat voor jou. 

Wij zullen snel een artikel maken over hoe jij het beste massage apparaat kunt kopen. Hopelijk heb je door dit artikel alleen een beetje een richting gekregen of ben je volledig voorzien, waardoor je er misschien niet op hoeft te wachten. Bovendien staan er in dit artikel voldoende linkjes of voorbeelden om jezelf te oriënteren. Wij wensen je alvast veel succes (en ontspanning!).

Veelgestelde vragen over massage apparaten (FAQ)

Werken massage apparaten?

Hier kunnen we kort over zijn, ja, ze werken.

Zoals je hebt kunnen lezen biedt het gebruik van massage apparaten ontzettend veel voordelen. Ongeacht of je klachten hebt, een dergelijk apparaat voegt echt waarde toe aan jouw leven. 

Waar is Shiatsu massage goed voor?

Experts geloven dat Shiatsu de bloedcirculatie stimuleert, helpt om afvalstoffen en spanning uit je spieren te masseert. Tevens geloven zij dat het je hormonale systeem stimuleert. Het doel van Shiatsu is dat jouw lichaam na behandeling zelf alles kan elimineren. 

Kun je een massage apparaat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het wordt afgeraden om dit te gebruiken tijdens jouw zwangerschap. Als je ergens last van hebt, raadpleeg dan een specialist om te kijken hoe jij het best af kunt komen van jouw pijn en kwaaltjes. 

Wanneer kan ik een massage apparaat gebruiken na de bevalling?

Zodra jij aan voelt dat je volledig bent bijgekomen van de (zware) bevalling, kun jij aan de slag gaan met het gebruik van deze apparaten. Het beste doe je dit in overleg met de verloskundige of andere specialist.

Heb je gel voor een massage apparaat nodig?

Nee, voor het gebruik heb je geen gel nodig. Dit kan wel bij traditionele massages, zonder apparaat. Dat is ook een stuk prettiger! 

Bestaat er een massage apparaat om mee af te vallen?

Het gebruik van een massage apparaat zorgt er niet voor dat je kunt afvallen in lichaamsgewicht. Afvallen lukt alleen als jij in een energietekort zit. Dit houdt in dat je meer moet verbruiken dan dat je tot je neemt. Een apparaat om mee af te vallen is dus onzin. Wel zijn er apparaten en massagetechnieken die beweren cellulitis te verminderen. Hier kan ik niet over oordelen, dit moet je zelf ondervinden. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP