De afgelopen jaren zijn veel mensen overgestapt op slimme thermostaten om op afstand de verwarming en koeling in huis te regelen. Ze zien er niet alleen eleganter en verfijnder uit dan hun niet-slimme tegenhangers, maar ze bieden ook veel op het gebied van efficiëntie, gemak en functies. Het beste van alles is dat ze je kunnen helpen besparen op stookkosten.
Wij vertellen je over wat een smart thermostaat is en hoe ze werken. Lees snel verder!
Wat is een slimme thermostaat eigenlijk?
Een slimme thermostaat is een thermostaat die kan worden bediend met een telefoon, tablet, slimme luidspreker of ander apparaat met internetverbinding. Met slimme thermostaten kun je altijd jouw gewenste temperatuur plannen, en je kunt ze koppelen aan jouw smart home systeem.
Wat kan een slimme thermostaat nog meer?
Afhankelijk van het specifieke model kunnen slimme thermostaten een overvloed aan coole functies bieden. Sommige thermostaten, zoals de Nest Learning Thermostat, kunnen je verwarming en koeling voorkeuren leren en zich automatisch aanpassen op basis van dat leren.
Veel van de beste smart thermostaten hebben diagnostische functies die kunnen detecteren of er een probleem is met jouw CV-ketel. Deze thermostaat kan je er mogelijk ook aan herinneren wanneer het tijd is om systeemonderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld wanneer het tijd is om jouw luchtfilter te vervangen. Bovendien kan jouw thermostaat je mogelijk details geven over jouw energieverbruik.
Als je kiest voor een Tado Slimme Thermostaat, is er Amazon Alexa ingebouwd, dus je hoeft niet per se een aparte slimme luidspreker aan te schaffen. Sommige thermostaten bevatten ook sensoren die de temperatuur in een specifieke kamer of deel van het huis kunnen meten en die kamer specifiek kunnen verwarmen of koelen op basis van de temperatuur in dat lokale gebied, waardoor warme of koude plekken in huis worden verminderd.
Als je thermostaat aanwezigheidsdetectie (geofencing) heeft, kan hij herkennen wanneer je het huis binnenkomt en bespaart op verwarming en koeling als je niet thuis bent.
Hoe werkt een slimme thermostaat?
Om te begrijpen hoe een smart thermostaat werkt, moet je eerst weten hoe gewone thermostaten werken. Een thermostaat gebruikt de temperatuur om te bepalen wanneer hij de verwarming of koeling aan en uit moet zetten. Het werkt eigenlijk als een lichtschakelaar, maar dan dient het voor de temperatuur in jouw huis.
Een gewone thermostaat heeft draden die worden aangesloten op jouw CV-ketel voor verwarming en koeling. Het kan ook extra draden hebben voor zaken als hulpverwarming, noodverwarming, tweetraps verwarming of koeling, of draden voor systemen met aparte of zelfstandige wisselstroom of warmte. Als je een specifieke temperatuur instelt op je thermostaat, worden de verwarming of koeling uitgeschakeld zodra de interne thermometer de gewenste temperatuur heeft bereikt.
Slimme thermostaten werken op dezelfde manier, behalve dat ze ook verbinding maken met de WiFi in huis. Hiermee kun je de instellingen van de thermostaat op afstand wijzigen met een app op jouw smartphone of tablet. Wanneer jij de gewenste temperatuur in de app invoert, verzendt deze de instelling of wijziging via jouw Wi-Fi-netwerk naar de thermostaat en de thermostaat stuurt dit signaal vervolgens naar de CV-ketel.
Als je een slimme luidspreker zoals Google Home gebruikt en zegt: “Oké Google, zet de temperatuur op 20 graden”, geeft de Google Home-app de opdracht door aan de thermostaat. Dit werkt geheel via WiFi. Het gebeurt allemaal zo snel dat je waarschijnlijk nooit alle componenten zult opmerken die betrokken zijn bij het eenvoudig aanpassen van de temperatuur in jouw huis.
Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?
Een smart thermostaat wordt als een goede investering beschouwd als je de volgende belangrijke factoren in overweging neemt:
- Hoe druk je schema is
- Tijd van verblijf, hoe lang blijf je er nog wonen
- Hoe lang je wilt dat je initiële investering terugverdient
Mogelijkheid om de temperatuur op afstand te bedienen
De mogelijkheid om de temperatuur van je huis te beheren, zelfs als je weg bent, met behulp van een slim apparaat en een eenvoudige app, is aantrekkelijk genoeg voor mensen met drukke schema’s. Je kunt jouw verwarming of koeling uitzetten als je nog in de auto, op kantoor of op vakantie bent in een ander land.
Verder kun je de temperatuur van jouw huis klaar maken wanneer je naar huis rijdt om ervoor te zorgen dat het comfortabel is bij aankomst. De toegang tot jouw slimme thermostaat is letterlijk binnen handbereik, met een paar tikken op jouw smartphone of tablet. Dit maakt deze thermostaat een goede investering voor drukke mensen.
Geld besparen
We zeiden het net al even, maar een slimme thermostaat kan jou helpen geld te besparen op de stookkosten. Met deze thermostaat kun jij efficiënter omgaan met de CV-ketel waardoor jij op langer termijn minder kosten hebt. Dit is ideaal als jij graag minder geld wilt uitgeven aan het verwarmen van je huis, want je weet precies waar en wanneer jij onnodig stookt of koelt.
Inzicht in jouw verbruik
Hoewel het installeren van een slimme thermostaat je niet direct geld bespaart, bieden slimme thermostaten de mogelijkheid om jouw verwarming of koeling efficiënter te regelen en dit kan je helpen op de lange termijn geld te besparen. Bovendien krijg je inzicht in jouw verbruik, zodat je begrijpt hoe je jouw routine kunt aanpassen om energie te besparen.
Slimme thermostaten worden alleen aanbevolen om te worden geïnstalleerd als je van plan bent om een tijdje in je huidige huis te blijven. Dit wordt vooral aanbevolen als je eigenaar bent van jouw huis. Als je echter alleen huurt, kun je nog steeds deze thermostaat installeren, mits je toestemming krijgt van de huisbaas en jij deze investering de moeite waard vindt. Over het algemeen geldt dat hoe langer je jouw smart thermostaat bezit en gebruikt, hoe eerder deze zichzelf terugbetaalt.
Wat voor type slimme thermostaten zijn er op de markt?
Oké, we hebben je nu het een en ander verteld over de smart thermostaat, maar jij vraagt je wellicht af welke er nu eigenlijk allemaal zijn en of deze wel op jouw CV-ketel past. Dit is geheel afhankelijk van het type CV-ketel die jij hebt. Op basis hiervan moet jij een thermostaat kiezen, anders kan het voorkomen dat jouw nieuwe thermostaat niet goed werkt.
Thermostaat voor Aan/uit CV-ketel
Thermostaten die werken met een aan/uit CV-ketel werken nagenoeg op elke CV-ketel. Deze CV-ketel gaat aan als het kouder is dan de gewenste temperatuur en gaat aan het werk tot de gewenste temperatuur is bereikt.
Er zit echter een nadeel aan dit type CV-ketel. Hij verwarmt maximaal waardoor hij dus nog warmte geeft zodat de kamer al op temperatuur is. Hierdoor kan het warmer worden dan de gewenste temperatuur.
Thermostaat voor Modulerende CV-ketel (OpenTherm)
Een modulerende (OpenTherm) CV-ketel is continu aan het werk. Hij warmt je huis gelijkmatig op. Als de temperatuur slechts een paar graden omhoog moet, dan wordt de verwarming niet volop aangezet. Dit type is ook iets zuiniger dan de aan/uit ketel. Een modulerende thermostaat past uitsluitend op dit type CV-ketel.
Welke thermostaat kies je dan?
Je zit erover na te denken om er eentje aan te schaffen, nice!
Gelukkig werken sommige thermostaten ook met beide typen CV-ketels. De Honeywell Lyric T6 bijvoorbeeld. Andere thermostaten zijn weer geschikt voor een enkel type CV-ketel. Als je erover na zit te denken om een nieuwe thermostaat aan te schaffen, let dan goed op welke je kiest!
Hoe kun je geld besparen met een slimme thermostaat?
Slimme thermostaten besparen je geld door het huis alleen zo veel te koelen en te verwarmen als nodig is. Met behulp van functies zoals leren, plannen, aanwezigheidsdetectie, problemen met het systeem te diagnosticeren en door je eraan te herinneren wanneer het tijd is om onderhoud uit te voeren, werkt jouw CV-ketel efficiënter en verbruikt het minder energie. Sensoren kunnen ook het energieverbruik verminderen door specifieke gebieden nauwkeuriger te verwarmen en te koelen.
Veelgestelde vragen over een slimme thermostaat
We hebben al je al veel verteld over deze thermostaat, maar wij kunnen ons voorstellen dat je nog een aantal onbeantwoorde vragen hebt. Wij hebben uitgezocht welke vragen het meest voorkomen en die hieronder neergezet en beantwoord.
Wat is het verschil tussen een gewone en slimme thermostaat?
Met een normale of programmeerbare thermostaat kan de gebruiker schema- en programma instellingen invoeren. Een smart thermostaat is een stapje hoger dan een programmeerbare thermostaat, omdat de gebruiker doorgaans de gewenste instellingen kan programmeren en hij verbinding maakt met WiFi voor meer geavanceerde functies en functionaliteit.
Waar kun je een slimme thermostaat plaatsen
De thermostaat kun je net als elk ander thermostaat op dezelfde plek plaatsen. Handig toch?
Zorg er wel voor dat je het juiste type hebt en dat deze goed is aangesloten op jouw CV-ketel. Dat is eigenlijk het belangrijkste wanneer je een slimme thermostaat in huis haalt.
Hoe moet je een slimme thermostaat aansluiten
Alle huizen met een CV-ketel kunnen upgraden naar een slimme thermostaat, mits er een WiFi-verbinding is. Aangezien er echter verschillende soorten CV-ketels zijn, is het verstandig om de compatibiliteit van jouw systeem te controleren voordat je een slimme thermostaat aanschaft. Mogelijk heb je ook andere draden nodig dan bij je bestaande thermostaat.
Hoe moet je een slimme thermostaat instellen bij vloerverwarming
Als jij vloerverwarming in huis hebt dan moet je goed opletten bij het instellen en aansluiten van jouw slimme thermostaat. Ga na of je de warmte nu vanaf een centraal punt regelt. Als dat het geval is, kies dan een standaard slimme thermostaat. Regel jij de temperatuur direct bij de vloerverwarming? Kies dan voor bijvoorbeeld de Honeywell Evohome HR92 Radiatorthermostaat.