Mannen Gadgets

Autobekleding reinigen? Zo doe je dat!

Is je auto-interieur toe aan een opfrisbeurt? Overweeg dan om zelf je autobekleding te reinigen. Het lijkt misschien een tijdrovende klus, maar het biedt talloze voordelen, waaronder besparingen tot wel €100 die je anders aan professionele reinigingsdiensten zou uitgeven.

Lees verder om te ontdekken waarom het reinigen van je autobekleding essentieel is en hoe je dit zelf kunt doen.

Waarom is het reinigen van je autobekleding belangrijk?

Het interieur van je auto verdient net zoveel aandacht als het exterieur. Het reinigen van je autobekleding heeft talloze voordelen. Het zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling en aangename geur, maar verlengt ook de levensduur van de bekleding en andere interieurelementen. Bovendien draagt een hygiënisch interieur bij aan een gezondere rijomgeving, vrij van allergenen en bacteriën. Welke man (en vrouw) wilt dat nou niet? 😉

Benodigdheden voor het reinigen van autobekleding

Om effectief je autobekleding te reinigen, heb je enkele spullen nodig, zoals een auto-interieur reiniger, stoomreiniger of nat/droog zuiger, een goede stofzuiger, een droge doek, een sponsje, en voor vlekken: schoonmaakazijn, baking soda, water en een tandenborstel.

Hieronder vertellen we je in 5 stappen hoe jij effectief jouw autobekleding kunt reinigen.

Stappenplan voor het effectief reinigen van autobekleding

autobekleding reinigen met krabber

Volg deze eenvoudige stappen om je autobekleding effectief te reinigen:

Stap 1: Rommel weghalen

Voordat je begint met de eigenlijke reiniging, is het belangrijk om de auto te ontdoen van alle rommel. Neem een vuilniszak mee naar je auto en verwijder alles wat er niet thuishoort. Dit omvat lege verpakkingen, zakjes, doekjes en eventuele etensresten. Als je kinderen hebt, kan het zijn dat je ook verdwaalde snoeppapiertjes of drinkpakjes tegenkomt in de opbergplaatsen van je auto, zoals het dashboardkastje en deurvakken. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en gaatjes grondig inspecteert en opruimt voordat je verder gaat.

Stap 2: Stofzuigen

Een goede stofzuiger is een onmisbaar hulpmiddel bij het reinigen van autobekleding. Zorg ervoor dat je stofzuiger is uitgerust met handige accessoires die speciaal geschikt zijn voor het reinigen van auto-interieurs. Gebruik bijvoorbeeld de kleine ronde borstel om de bekleding zorgvuldig schoon te zuigen. Het doel van deze stap is om al het losse vuil, zoals stof, kruimels en ander vuil, te verwijderen. Dit maakt de reiniging in latere stappen een stuk effectiever.

Vergeet niet om ook onder de stoelen te stofzuigen, aangezien daar vaak veel vuil en stof ophoopt. Als je rubberen vloermatten hebt, kun je deze ook stofzuigen voordat je ze uitklopt. Door ze eerst te stofzuigen, hoef je later minder kracht te gebruiken om ze schoon te maken.

Als je stofzuiger niet beschikt over handige accessoires voor auto-interieurs, overweeg dan de aanschaf van een kruimeldief die speciaal ontworpen is voor auto’s. Deze handige apparaten zijn oplaadbaar via de 12V-stekker in je auto en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in de achterbak. Hiermee kun je altijd snel kruimels en ander vuil opzuigen, wat helpt om vlekken te voorkomen en je auto een frisse geur te geven.

Stap 3: Vlekken behandelen

Voordat je begint met de algemene reiniging van de bekleding, is het raadzaam om eventuele vlekken apart te behandelen. Vlekken kunnen variëren van gemorste dranken tot olie- of voedselvlekken. Je hebt verschillende opties om vlekken te behandelen:

 • Interieurreiniger: Er zijn speciale interieurreinigers verkrijgbaar die ontworpen zijn om vlekken in autobekleding te verwijderen. Onze favoriet is de interieurreiniger van Turtle Wax, speciaal gemaakt voor auto’s.
 • Schoonmaakazijn: Als je de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijkere aanpak, kun je een mengsel van 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water maken en dit in een sprayfles doen. Spray dit mengsel op de vlek en laat het 10 tot 15 minuten inwerken voordat je het voorzichtig probeert te verwijderen.
 • Baking soda: Baking soda is een ander natuurlijk schoonmaakmiddel dat effectief kan zijn bij het behandelen van vlekken. Maak een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de vlek. Laat het ongeveer 15 minuten inwerken voordat je de overgebleven pasta verwijdert.

Stap 4: Bekleding reinigen

Nu ben je klaar om de bekleding van je auto grondig te reinigen. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken. Onze favoriete manier is toch echt wel met de beste stoomreiniger.

Een stoomreiniger is een andere effectieve optie om je autobekleding grondig te reinigen. Veel stoomreinigers zijn uitgerust met speciale hulpstukken of zelfs een geïntegreerde handstomer. Je gebruikt de stoomreiniger door deze langzaam over de bekleding te bewegen terwijl deze stoom afgeeft.

Zorg ervoor dat de stof niet te nat wordt, en ga slechts één keer over de bekleding om overmatige vochtigheid te voorkomen. Als je vlekken eerder hebt behandeld, kun je ze eerst voorzichtig schrobben met een borstel voordat je de stoomreiniger gebruikt. Wil je iets handzamers dan een stoomreiniger? Kijk dan eens naar een handstoomreiniger.

Stap 5: Bekleding drogen

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de bekleding in je auto zo snel en grondig mogelijk droogt. Het niet goed laten drogen kan schimmelvorming en onaangename geuren veroorzaken, evenals schade aan de bekleding.

Neem een zachte, droge doek, bijvoorbeeld een oude handdoek, en wrijf de bekleding voorzichtig droog. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts om ervoor te zorgen dat je geen vocht over het oppervlak verspreidt.

Als de bekleding nog steeds vochtig aanvoelt, kun je de motor van de auto laten draaien en de airconditioning aanzetten. De warme lucht zal helpen bij het drogen. Een haardroger kan ook nuttig zijn, maar zorg ervoor dat je deze op een voldoende afstand van de bekleding houdt om schade te voorkomen.

Het dashboard en kleine hoekjes grondig schoonmaken

dashboard van auto reinigen

Vergeet niet om het dashboard en de moeilijk bereikbare hoekjes in je auto grondig schoon te maken. Hiervoor kun je een zachte borstel en microvezeldoek gebruiken. Gebruik de microvezeldoek voor het dashboard, en kleine borstels of wattenstaafjes voor de lastige plekken.

Wat je wel en niet moet doen bij het reinigen van autobekleding

Wat je wel moet doen:

 • Begin altijd met stofzuigen om los vuil te verwijderen en de bekleding te beschermen.
 • Gebruik koud water voor bloedvlekken om schade aan de bekleding te voorkomen.
 • Gebruik een mild reinigingsmiddel voor algemene vlekken om de kleur en structuur van de bekleding te behouden.

Dit kun je beter voorkomen:

 • Gebruik geen heet water op bloedvlekken, dit kan de vlek moeilijker te verwijderen maken.
 • Vermijd schurende sponzen op leer om krassen te voorkomen.
 • Gebruik het juiste reinigingsmiddel voor je type bekleding om beschadiging te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de levensduur van je autobekleding te verlengen en frequente diepe reinigingen te voorkomen, kun je enkele preventieve maatregelen nemen:

 • Breng vuilafstotende sprays aan om vloeistoffen en vuil gemakkelijk af te vegen.
 • Vermijd eten en drinken in de auto om morsen en vlekken te voorkomen.
 • Gebruik pedaalemmerzakjes om rommel direct op te ruimen als je kinderen hebt.
 • Leg plastic lakens neer als je huisdieren vervoert om de haren op te vangen.
 • Overweeg stoelhoezen voor bescherming tegen slijtage, UV-straling en vlekken.
 • Houd een kruimeldief bij de hand om kruimels op te zuigen en vlekken te voorkomen.

Wanneer schakel je professionele reinigingsdiensten in?

Hoewel zelfreiniging kostenbesparend is, kunnen professionele reinigingsdiensten diepgaande reiniging bieden met gespecialiseerde apparatuur en reinigingsmiddelen. Dit is vooral handig bij hardnekkige vlekken of geuren.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over het reinigen van autobekleding? Hier zijn enkele veelgestelde vragen:

Welke reinigingsmiddelen zijn het meest effectief voor verschillende soorten autobekleding?

Gebruik schuimreinigers voor stoffen bekleding en specifieke lederreinigers voor leer. Controleer altijd het etiket van je bekleding en test op een onopvallende plek.

Hoe voorkom je vocht- en schimmelvorming na het reinigen?

Zorg ervoor dat de bekleding volledig droog is, ventileer de auto en gebruik vochtvangers om vocht te absorberen.

Hoe vaak moet je autobekleding reinigen?

Elke drie maanden wordt aanbevolen, maar bij veel gebruik of zichtbare vlekken kun je dit vaker doen.

Hoe kan regelmatig reinigen de levensduur van autobekleding verlengen?

Regelmatig reinigen voorkomt schade aan vezels, slijtage en behoudt de kleur en uitstraling van de bekleding.

Hoe krijg je waterkringen uit autobekleding?

Waterkringen uit autobekleding verwijderen kan effectief zijn door een reinigingsmiddel voor autobekleding te gebruiken. Door voorzichtig te deppen en te schrobben met een borstel, kun je die vervelende waterkringen effectief verwijderen.

Waarmee autostoel schoonmaken?

Autostoelen kun je schoonmaken met speciale autostoelreinigers die ontworpen zijn om vuil, vlekken en geuren te verwijderen. Zorg ervoor dat je het product grondig in de bekleding wrijft en daarna afneemt voor een frisse en schone autostoel.

Wat is de beste bekleding reiniger voor de auto?

De beste bekleding reiniger voor de auto is er een die specifiek is ontwikkeld voor autotoepassingen. Kies voor een hoogwaardige autostoelreiniger of autobekledingsreiniger met een sterke formule om hardnekkige vlekken effectief te verwijderen. Onze favoriet is die van Turtle Wax.

Hoe vlekken uit autozetel verwijderen?

Vlekken uit autozetels kun je verwijderen door een autobekledingsreiniger te gebruiken. Breng het reinigingsmiddel aan op de vlek, laat het even inwerken en gebruik dan een doek of borstel om de vlek voorzichtig weg te vegen. Herhaal indien nodig totdat de vlek volledig is verdwenen.

Conclusie

Tot slot de conclusie: autobekleding reinigen? Zo doe je dat!

Het zelf reinigen van je autobekleding is de moeite waard. Het biedt een frisse uitstraling, verlengt de levensduur van je interieur en bespaart je geld. Volg de stappen en tips in dit artikel om je auto-interieur weer stralend schoon te maken. Je zult het resultaat zeker waarderen. Bedankt voor het lezen!

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP