Mannen Gadgets

Beste radiatorfolie 2023 kopen? TOP 6!

We zijn tegenwoordig allemaal meer bezig met besparen, en dan vooral op onze gasrekening. Gelukkig zijn er een aantal goede opties om je huis te isoleren waardoor je minder geld kwijt bent voor je gas. Een andere goede optie is, om radiatorfolie te gaan gebruiken. 

Deze folie plaatst je achter je radiatoren, wat ervoor zorgt dat de warmte in je woning beter vastgehouden wordt. Kijken we naar de gasrekening op jaarlijkse basis, dan kan het je al snel een paar tientjes besparen. Wat ook helpt, is dat de folie niet heel duur is, maar wel jarenlang meegaat. 

Wil jij graag weten wat de beste radiatorfolie is, en hoe dit het beste werkt? Dan is het zeker aan te raden onze top 6 hieronder te bekijken, en alle producten goed door te nemen. Ook geven we uitleggen over de verschillende soorten, en lees je bij ons de voor- en nadelen. Op die manier weet jij straks direct welke folie de beste is. 

Wat is de beste radiatorfolie?

Onze mening is dat de Nordevik Eco Radiatorfolie de beste is op dit moment. De folie is geschikt voor alle soorten radiatoren, is ecologisch en is eenvoudig aan de achterkant van de radiator te bevestigen. Kijken we naar de grootte van de folie in verhouding met de prijs, dan is dit zeker de juiste optie, wat ervoor zorgt dat hij favoriet is op alle punten. 

Samenvatting:

  1. Nordevik Eco Radiatorfolie – Beste radiatorfolie 
  2. Tekzen Radiatorfolie – Beste goedkope radiatorfolie
  3. EcoSavers Radiatorfolie – Beste radiatorfolie Consumentenbond
  4. Brute Strength Magneten – Beste radiatorfolie magneet
  5. TonZon HR-Radiatorfolie – Beste radiatorfolie TonZon
  6. ADGO Radiatorfolie – Beste radiatorfolie voor op de muur

1. Nordevik Eco Radiatorfolie

Eco Radiatorfolie - 500cm x 45cm - Verwarming isolatiefolie beste radiatorfolie

Specificaties

Prijs: € €
Grootte: 500 x 45 centimeter 
Bevestiging: Achter radiator of op de muur
Materiaal: Polyetheen 

De radiatorfolie van Nordevik is een goede en goedkope manier als het gaat om energiebesparing, want hiermee zorg je ervoor dat tot 90% van alle warmte niet ontsnapt naar buiten. Ook zorgt de folie ervoor dat de ruimte sneller opgewarmd is, waardoor de verwarming minder lang aan hoeft. 

De folie is eenvoudig aan te brengen aan de achterkant van de verwarming met magneetjes of dubbelzijdig tape (worden niet meegeleverd). Breng je het liever aan op de muur? Dan is dat ook mogelijk, hier kan ook dubbelzijdig tape voor gebruikt worden.

2. Tekzen Radiatorfolie 

beste radiatorfolie verwarmingsfolie

Specificaties

Prijs: €
Grootte: 250 x 50 centimeter 
Bevestiging: Achter radiator 
Materiaal: Aluminium 

De radiatorfolie van Tekzen kan tot wel 80% warmte reflecteren, waardoor de warmte niet ontsnapt via de muur, maar in je woning blijft. Dit zal uiteindelijk een besparing opleveren op je energiekosten. Uiteraard zorgt het er ook voor dat je woning sneller opgewarmd is, en langer warm blijft. 

Deze folie is makkelijk achter de verwarming aan te brengen met dubbelzijdig tape. Wil je dat niet, dan is het ook mogelijk hier magneten voor te bestellen. Dit werkt makkelijker met het bevestigen, omdat je vaak al niet veel ruimte hebt achter de radiator. 

3. EcoSavers Radiatorfolie

EcoSavers Radiatorfolie 500 x 50 cm

Specificaties

Prijs: € € €
Grootte: 500 x 50 centimeter 
Bevestiging: Achter radiator 
Materiaal: Kunststof 

Wij zijn altijd op zoek naar de beste producten, daarom kijken we ook altijd bij de Consumentenbond. Zij hebben van veel producten uitgebreide reviews staan, alleen helaas nog niet over radiatorfolie. Daarom zijn we zelf op zoek gegaan om te kijken naar wat consumenten nou belangrijk vinden. 

Wij kwamen uit bij de radiatorfolie van EcoSavers. Deze folie kan onzichtbaar achter de radiator geplaatst worden, zodat niemand dit ziet. Voor veel mensen is dat namelijk een groot nadeel, want zilveren folie op de muur achter de radiator is nou eenmaal niet mooi. 

De radiatorfolie is eenvoudig met het tape achter de radiator te bevestigen, waardoor deze de warmte zal weerkaatsen. Hierdoor ontsnapt de warmte niet langer via de muur naar buiten, en zal de ruimte veel sneller op temperatuur zijn.

De folie is handig aan te brengen met het meegeleverde magneettape. Let echter wel op, deze tape is niet geschikt voor RVS en aluminium radiatoren. Mocht dit het geval zijn, dan is het aan te raden dubbelzijdig tape te gebruiken. Deze wordt niet meegeleverd.

4. Brute Strength Magneten

Brute Strength - Super sterke magneten - Rond - 10 x 5 mm - 20 Stuks - Geschikt voor radiatorfolie - Neodymium magneet sterk

Specificaties

Prijs: €
Grootte: 10 x 5 millimeter 
Bevestiging: X
Materiaal: Neodymium magneet 

Magneten kunnen voor verschillende toepassingen nodig zijn. Notities op je whiteboard plaatsen, het boodschappenlijstje op de koelkast en het bevestigen van radiatorfolie. Over het algemeen wordt radiatorfolie bevestigd met dubbelzijdig- of magneettape, maar dit kan ook heel goed met magneten. 

Deze magneten zijn erg sterk, maar wel klein. Hierdoor zijn ze ideaal te gebruiken voor meerdere toepassingen. Zelfs kleine notities kunnen opgehangen worden zonder dat ze volledig bedekt worden door de magneet. Ze zijn beschikbaar per 20, 40 of 60 stuks.

5. TonZon HR-Radiatorfolie 

tonzon beste radiatorfolie

Specificaties

Prijs: € € €
Grootte: 50 x 500 centimeter
Bevestiging: Achter radiator
Materiaal: Metaal en aluminium

Met TonZon radiatorfolie ben je in staat tot 80% te besparen per radiator. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ruimte sneller verwarmd wordt, maar ook dat de warmte in de woning blijft. Uiteraard zorgt dit er automatisch voor dat je kunt besparen op je gasrekening, wat een groot voordeel is. 

De folie is eenvoudig op maat te maken en eenvoudig achter de radiator te plaatsen. Zo is de folie volledig uit het zicht en voorkom je dat alle warmte via de muren naar buiten verdwijnt. De radiatorfolie aanbrengen doe je met dubbelzijdig, warmtebestendig tape. Hiervan wordt 15 meter meegeleverd. 

6. ADGO Radiatorfolie 

Radiatorfolie voor tegen de muur dus 3 mm dik - 50 cm breed - 5 mtr lang - Isolatiefolie - vochtwerend en gasbesparend - gemakkelijke en snelle bevestiging

Specificaties

Prijs: € €
Grootte: 50 x 500 centimeter
Bevestiging: Op de muur
Materiaal: Polyetheen en aluminium

Wanneer je specifiek op zoek bent naar radiatorfolie voor op de muur, kan de zoektocht lastig zijn. De meeste soorten worden namelijk achter de radiator aangebracht. ADGO radiatorfolie werkt echter het beste op de muur, vanwege zijn dikte. De folie is 3 millimeter dik, wat ervoor zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen. Daarnaast zorgt deze folie er ook voor dat er minder vocht in de kamer aanwezig is. 

De witte zijde van de folie heeft een reflectievermogen van 80%, deze zijde moet tegen de muur geplakt worden. De zilveren kant heeft een reflectievermogen van 92%, en zorgt ervoor dat de warmte de kamer in gaat in plaats van naar buiten. De folie breng je het beste aan met metalen tape, deze wordt niet meegeleverd.

Waar moet je op letten als je radiatorfolie wilt kopen?

Wanneer je op zoek gaat naar radiatorfolie kan het in het begin lijken alsof alle soorten op elkaar lijken. Hierdoor denk je misschien dat het niks uitmaakt voor welk merk je gaat, maar niets is minder waar. Zoals je hierboven al hebt kunnen zien zit er een verschil in materiaal, maar ook in afmeting en de manier van plaatsen. Door onderstaande specificaties goed door te nemen weet je waar je op moet letten bij het uitzoeken van de beste radiatorfolie voor jouw woning. 

Materiaal

Radiatorfolie van kan verschillende materialen zijn gemaakt. Bij de top 6 hierboven zie je dat ook duidelijk; sommigen zijn gemaakt van aluminium, anderen van polyetheen, metaal of een combinatie hiervan. 

Afmeting 

Meten is weten, en dat geldt ook zeker voor het plaatsen van radiatorfolie. Bedenk voor jezelf eerst bij welke radiatoren je folie wilt plaatsen, en meet deze vervolgens op. Door dit bij elkaar op te tellen weet je hoeveel folie je in totaal nodig hebt, en dus hoeveel geld je hier aan kwijt bent. 

Plaatsing 

Het plaatsen van radiatorfolie kan op 2 verschillende manieren. Wil je dat de folie onzichtbaar geplaatst wordt? Dan doe je er goed aan hem direct achter de radiator te bevestigen. Lukt dit niet, of maakt het je niet zoveel uit of de folie zichtbaar is? Dan kun je er ook voor kiezen de folie tegen de muur aan te plaatsen. Dit is qua uitstraling wat minder mooi, maar werkt in sommige gevallen wel effectiever.

Bevestiging 

Het bevestigen van de radiatorfolie kan in principe ook op 2 manieren. Is je radiator magnetisch en wil je de folie achter de radiator plaatsen? Dan kan dit met magneettape of met losse magneten. Is je radiator niet magnetisch of wil je de folie op de muur bevestigen? Dan doe je dit het beste met dubbelzijdig tape. 

Reflectie 

De reflectie van de folie is erg belangrijk om naar te kijken, want dit laat zien hoeveel warmte er door de radiatorfolie naar buiten kan glippen, en hoeveel er terug de woning in wordt gereflecteerd. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het materiaal, maar ook de dikte en de kwaliteit van de folie. Een rol folie van een onbekend merk is misschien wel lekker goedkoop, maar reflecteert waarschijnlijk niet veel warmte terug de woning in. 

Waar radiatorfolie plaatsen?

De voornaamste reden om radiatorfolie te plaatsen, is omdat de warmte van de radiator niet alleen de kamer in gaat, maar ook door de muur naar buiten verdwijnt. Dit is zonde, want zo verlies je warmte, waar je wel voor moet betalen. 

Er zijn 2 manieren om de folie aan te brengen. De eerste is door de folie op de muur aan te brengen. Dit kost je vaak minder moeite, maar is niet volledig onzichtbaar. Je bevestigt de folie hierbij eenvoudig met dubbelzijdig tape.  

De andere optie is de folie direct achter de radiator te bevestigen. Dit kan met speciale magneettape of losse magneten als de radiator magnetisch is, en anders met dubbelzijdig tape. Het voordeel hierbij is dat je de folie niet ziet. Let wel op; heeft jouw radiator maar 1 plaat? Dan kun je de folie het beste op de muur plaatsen om zo de meeste energie te besparen.

Wat is beter radiatorfolie op radiator of muur? 

Of je de radiatorfolie beter op de muur of op de radiator kunt bevestigen, hangt van een aantal punten af. Ten eerste is het belangrijk om te weten of je gewone folie hebt, of HR-radiatorfolie. Deze laatste wordt bevestigd achter de radiator, en heeft zelf geen warmteweerstand. Gewone radiatorfolie heeft deze weerstand wel, en kan daarom niet achter de radiator geplaatst worden, maar moet altijd op de muur. 

Verder is het zo dat, wanneer je de folie op de muur bevestigd, deze altijd een stuk uit zou moeten steken aan alle kanten, om alle straling te kunnen reflecteren. Dit betekent dus dat je de folie altijd ziet zitten, en dat vinden de meeste mensen niet mooi. 

Heeft radiatorfolie zin?

Ja, radiatorfolie heeft zeker zin, mits het op de juiste manier geplaatst wordt. In principe heb je de folie alleen nodig bij een radiator die bij een buitenmuur zonder isolatie staat, want daar gaat de meeste warmte naartoe. Met de radiatorfolie ben je in staat energie en geld te besparen, wat al makkelijk kan oplopen tot een paar tientjes per jaar. Aangezien de folie zelf vaak niet meer dan 20 euro kost, heb je die kosten er dus binnen een jaar al uit, bespaar je geld en help je het klimaat. 

Radiatorfolie voordelen en nadelen

Je doet er goed aan altijd de voor- en nadelen van een product op te zoeken, als je je aan het oriënteren bent. Dit doe je als je op zoek bent naar een nieuwe koffiemachine, of wanneer je uit wil zoeken of een pelletkachel iets voor in jouw woning is, dus waarom niet als het gaat om radiatorfolie? 

De voordelen van radiatorfolie is dat het een goedkope oplossing is om de warmte in je woning te houden. Een rol folie kost niet meer dan 20 euro, en eventuele tape of magneten zijn ook niet duurder dan 15 euro. Daarnaast is het rendement van radiatorfolie ook goed, waardoor je op jaarbasis toch zeker een paar tientjes bespaard. Uiteraard helpt het ook enorm mee dat je de folie eenvoudig zelf kunt plaatsen en dat je zo klaar bent. 

Zijn er dan ook nadelen? Ja, zoals bij vrijwel elk product is dat ook bij radiatorfolie het geval. Het is namelijk niet de beste vorm van isolatie. Wil je de warmte echt goed binnenhouden, dan doe je er goed aan de buitenmuren te isoleren. Plaats je de folie tegen de muur aan? Dan zie je altijd iets van de folie omdat deze overal wat uit moet steken. Dit is nodig om de warmte te reflecteren. Doe je dit niet? Dan heeft de folie weinig effect en bespaar je dus vrijwel niets. 

Hoeveel scheelt folie achter radiator?

Hoeveel je nou precies bespaart met radiatorfolie, hangt van verschillende punten af. Zijn je buitenmuren helemaal niet geïsoleerd, of maar gedeeltelijk? Hoe heb je de folie bevestigt? En staat de radiator bij een raam of pui?

Gemiddeld gezien bespaar je op jaarbasis 10 kubieke meter gas per vierkante meter radiatorfolie. Staat de radiator boor een raam of pui, dan is dit zelfs nog wat meer. Heb je enkel glas in je woning? Dan bespaar je 50 kubieke meter gas per vierkante meter, bij dubbel glas gaat het om 25 kubieke meter gas. 

Hoeveel procent bespaar je met radiatorfolie?

Hoeveel procent je precies bespaart met radiatorfolie hangt onder andere af van het soort folie dat je hebt aangeschaft. Door de verschillende materialen en diktes van de diverse soorten radiatorfolie, kan dit namelijk verschillen van elkaar. Wel is het zo dat folie, wanneer deze op de juiste manier is geplaatst, tot 96% van alle warmte tegenhoudt. Dit gaat dus niet meer door de koude buitenmuur heen, maar wordt gereflecteerd en gaat terug de kamer in. 

Kan radiatorfolie achter elke radiator?

In principe kan radiatorfolie achter elke radiator. Heeft je radiator echter maar 1 plaat? Dan is het effectiever om de folie tegen de muur aan te plaatsen. Op die manier houd je meer warmte tegen. 

Verder doe je er ook goed aan op te letten wat voor folie je gaat aanschaffen. HR-radiatorfolie is altijd geschikt voor achter de radiator, maar gewone folie is dat niet altijd. Dit komt doordat gewone folie een warmteweerstand heeft, en HR radiatorfolie niet. Heb je normale folie en staat er niet aangegeven dat hij op de radiator geplaatst kan worden? Dan moet hij dus tegen de muur. 

Is TonZon radiatorfolie goed?

TonZon beschikt over HR-radiatorfolie, welke uitermate geschikt is om achter de radiator te plaatsen. Met deze folie zorg je ervoor dat de warmte die afgegeven wordt naar de muur, wordt verminderd met 96%. 

Naast dat de radiatorfolie dus goed zijn werk doet, is het ook nog eens eenvoudig aan te brengen. De radiator hoeft hiervoor niet van de muur af, en het enige dat je nodig hebt, is een aantal wasknijpers en een vaatdoekje. De folie wordt bevestigd met dubbelzijdig tape dat jarenlang blijft zitten, dus het is ook nog eens heel duurzaam. 

Kun je aluminiumfolie gebruiken als radiatorfolie?

Radiatorfolie ziet eruit als aluminiumfolie, en lijkt daar qua werking ook gedeeltelijk op. Toch is het niet precies hetzelfde, en zal gewone aluminiumfolie niet zo effectief werken als radiatorfolie. Dit komt doordat radiatorfolie vaak ook gedeeltelijk gemaakt is van polyetheen of metaal. Daarnaast is dit soort folie meestal iets dikker dan gewone aluminiumfolie.

Conclusie

Wanneer jij je huis beter warm wilt houden, en geld wilt besparen, doe je er goed aan één van de bovenstaande soorten radiatorfolie aan te schaffen. Vooral de Nordevik Eco Radiatorfolie is volgens ons een goede keuze, met name omdat deze geschikt is voor alle soorten radiatoren. 

Of je de folie nou direct achter de radiator wilt plaatsen, of op de muur erachter, dat maakt bij deze folie niet uit. Kies je toch voor een andere variant, houd er dan altijd rekening mee dat het kan zijn dat deze niet achter elke radiator past. Bovendien moet je er rekening mee houden dat, wanneer je de folie op de muur bevestigd, je deze altijd een stuk uit moet laten steken. Je zal de folie dus altijd zien zitten. 

Wil je, naast het gebruiken van radiatorfolie, nog meer verduurzamen en besparen? Denk dan ook eens na over de aanschaf van een pelletkachel

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP