Draadloze oordopjes of echte (true wireless) draadloze oortjes zoals ze soms worden genoemd, zijn momenteel razend populair. Elke fabrikant haast zich om een paar op de markt te brengen. Maar met de komst van nieuwe technologie duiken er vaak ook veel vragen bij de consument op. Want hoe werken ze eigenlijk? En verschilt het überhaupt van de voorganger?
In dit artikel zullen wij je antwoord geven op al jouw vragen over draadloze oordopjes. Wij beginnen te vertellen met wat het draadloze oortjes eigenlijk zijn, hoe het verschilt van reguliere oortjes met draad, en de voor- en nadelen van deze vorm van audio. Tot slot zullen we het hebben over de prijs en geven wij antwoord op de meest voorkomende vragen over draadloze oortjes.
Hoe verschillen draadloze oordopjes van normale oordopjes?
Op het moment zijn de draadloze oordopjes helemaal hot. Echter, veel mensen zijn nog onbekend met hoe het verschilt van normale (bedrade) oordopjes. Wij zullen je uitleggen hoe deze twee manieren van audio van elkaar verschillen.
Wat zijn draadloze oordopjes?
Tot voor kort dachten wij dat het allemaal één pot nat is, maar dat is niet zo. Niet alle draadloze oordopjes zijn namelijk hetzelfde. We maken onderscheid tussen twee typen: draadloos en volledig draadloos.
Bij (normale) draadloze oortjes hangt er nog een draad in je nek, niet helemaal draadloos dus, een voorbeeld is de JBL T115BT. We noemen het ook wel oortjes met een nekband. Als je kijkt naar volledig draadloos, dan heb je echt alleen 2 losse oordopjes. Bij volledig draadloze oortjes of true wireless kun je denken aan de Apple AirPods 2. Er zit dus nog wel degelijk verschil in draadloze oordopjes.
Wat bedoelen wij met normale oordopjes?
Iedereen kent ze wel, de oordopjes met draad. Dit typeren wij als normale, traditionele oordopjes. Denk aan de Sony MDR-EX650APB. Een fabrikant zoals Apple heeft sinds een aantal jaar geleden de aansluiting van deze oortjes op haar smartphones of tablets beperkt. De input (headphone-jack) had namelijk niet veel functies naast het leveren van een audiosignaal. Daarom hebben zij die aansluiting verwijderd, waardoor er meer ruimte is voor andere dingen, zoals een tweede speaker.
Waarom jij moet kiezen voor draadloze oordopjes
Het gebruiksgemak staat met kop en schouders ver boven die van traditionele, normale oordopjes. Wij mensen willen tegenwoordig alles draadloos. Denk aan bijvoorbeeld het draadloos opladen van je telefoon, wat ook een trend is. De reden hierachter is dat wij het gebruik van kabels en draden willen minimaliseren. Vaak zitten ze in de weg of erger nog, ben je ze kwijt. Met een draadloos apparaat is dit minder snel het geval, want je hebt maar een enkel geheel.
Er zitten ook nog meer voordelen aan het gebruik van draadloze oordopjes. Die zullen wij hieronder verder uitlichten.
Hoe werken draadloze oordopjes?
Draadloze oortjes zijn speciaal ontworpen om zonder kabels en draden, met volledige bewegingsvrijheid, te genieten van jouw favoriete muziek, YouTube video of podcast. Door middel van een Bluetooth verbinding kun jij de oortjes koppelen met jouw smartphone, tablet of laptop. In het geval van oortjes met een nekband verandert er niets.
Alles wat je nodig hebt is dus een apparaat met Bluetooth verbinding en je bent klaar om draadloos te luisteren!
De voordelen van draadloze oordopjes
Het belangrijkste voordeel van draadloze oordopjes is het ontbreken van draden die de twee oordopjes met elkaar verbinden. Of je nu naar de sportschool gaat of gewoon aan het wandelen bent, je wilt niet dat draden je beweging beperken. De overstap van bedrade naar draadloze oordopjes is revolutionair. Je hoeft namelijk tijdens een activiteit niet meer met jouw oordopjes te gaan knoeien.
Hoewel een korte en eenvoudige draad die het ene oordopje met het andere verbindt, je beweging niet op een vervelende manier zal beperken, kan het toch irriterend worden, vooral als je aan het hardlopen bent en het snoer uiteindelijk rondfladdert en herhaaldelijk op de achterkant van je nek komt.
Natuurlijk kan iedereen genieten van het gevoel dat geen draden de huid raken, of ze nu sporten, wandelen, zitten of liggen. Eigenlijk hebben we nu het gehele voordelen stukje wel gehad. Ohja, misschien het kopen van een nieuwe gadget of het uitproberen van een nieuw stuk technologie, dat is ook iets waar wij mensen warm van worden. Je zou dat ook onder een voordeel kunnen scharen.
Het hebben van twee afzonderlijke oordopjes ziet er ook beter en aangenamer uit dan wanneer ze zijn verbonden door een vervelende kabel. Dus voor degenen die uitstraling belangrijk vinden, is kopen van draadloze oortjes het overwegen waard.
De nadelen van draadloze oordopjes
Natuurlijk zit aan alle leuke dingen ook een keerzijde. Wij nemen je mee in de nadelen van draadloze oordopjes. Wij zijn benieuwd hoe jij tegen deze nadelen aankijkt.
Prijs
Draadloos is nog steeds een relatief nieuwe technologie. Dit betekent dat de prijs relatief hoog is. Neem als voorbeeld een 4K televisie. Toen deze op de markt kwamen, waren ze niet normaal duur, terwijl als je er nu eentje wilt kopen, je voor een paar honderd euro bent voorzien.
Hetzelfde geldt voor draadloze oortjes. De prijs van de meeste modellen is op het moment nog vrij hoog waardoor het mensen kan weerhouden om een paar aan te schaffen. Niet getreurd, want ook als je wat minder te besteden hebt zijn er draadloze oordopjes voor jou. Voor iets meer dan twee tientjes kun je bijvoorbeeld de QCY T2C aanschaffen. Of de prijs dus echt een nadeel is, is discutabel. Er is net namelijk als bij veel andere producten voor elk wat wils.
Batterijen
De actieve luistertijd van traditionele oordopjes zijn natuurlijk onbeperkt, omdat het gekoppeld is aan jouw apparaat via een draad. Je gebruikt dus alleen de batterij van het apparaat. Bij draadloze oortjes is dit niet het geval.
Draadloze oordopjes zijn niet erg groot waardoor er ook niet veel ruimte is voor een enorme batterij. Maar dit geeft niet, want de meeste draadloze oortjes worden geleverd met een oplaadcase. Dit is een speciale behuizing die dient als een soort powerbank. Hierdoor kun jij zelfs onderweg, zonder dat er kabels nodig zijn, effectief jouw batterijduur verlengen. Dus net als de prijs, het nadeel is niet per se een nadeel. Het ligt aan welke oortjes jij wilt kopen of in je bezit hebt.
Gemakkelijk te verliezen
En dan komen we op het laatste punt. Draadloze oordopjes zijn gemakkelijker te verliezen dan gewone oordopjes. Dit is iets wat je vaak hoort in discussie. Praktisch gezien klopt dit ook. Het ontbreken van een draad die het ene oordopje met het andere verbindt, zorgt ervoor dat je deze oordopjes inderdaad gemakkelijker kwijt kan raken.
Om eerlijk te zijn, of dit een probleem zal zijn, hangt af van hoe gewetensvol je bent om de oordopjes in de oplaadcase te bewaren wanneer ze niet in gebruik zijn. Deze oordopjes zijn over het algemeen gemaakt met het oog op lichaamsbeweging, dus ze hebben een soort extra haken of clips om ervoor te zorgen dat ze stevig op hun plaats blijven.
Het is vrij onwaarschijnlijk dat je ze kwijtraakt tijdens het dragen. Echter, als jij het type persoon bent dat ze gewoon in je oren steekt of op het bureau legt, dan zijn draadloze oordopjes misschien niet de verstandigste investering voor jou.
Zorg ervoor dat je ze na gebruik altijd opbergt in de oplaadcase en er is minder snel sprake van de oortjes verliezen.
Wat kosten draadloze oordopjes?
We hebben het net al even gehad over de prijs, want voor sommige mensen is de prijs van draadloze oortjes een reden dat ze het niet aanschaffen. Maar wat kosten ze eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.
Volgens Bol.com is de gemiddelde prijs van draadloze oortjes € 57,00. Dit is minder dan wij verwacht hadden. Als je iets verder kijkt dan de gemiddelde prijs dan kom je er snel achter dat er een model is voor iedere portemonnee. Zo heb je voor een paar tientjes al draadloze oordopjes, maar ook voor de fanatieke shopper, die houdt van geld uitgeven, zijn er modellen voor enkele honderden euro’s beschikbaar.
De prijs van draadloze oordopjes wordt door fabrikanten zo toegankelijk als mogelijk gemaakt. Hierdoor kan iedereen van deze nieuwe technologie genieten en profiteren. Top!
Veelgestelde vragen over draadloze oordopjes (FAQ)
Veel algemene vragen hebben wij hierboven al beantwoord, maar er zijn ook technisch gerelateerde vragen waar jij misschien antwoord op wilt hebben. Die hebben wij hieronder beschreven en beantwoord.
Hoe kun je jouw draadloze oordopjes verbinden met jouw smartphone of tablet?
Je kunt jouw oortjes met je apparaat verbinden door middel van een Bluetooth verbinding. Zo simpel is het!
Hoe moet je draadloze oordopjes opladen?
Bij de oordopjes zit een case. We noemen die case ook wel een oplaadcase. Als je jouw oortjes wilt opladen dan doe je ze erin en plug je, net als bij een telefoon, een oplader in de case. Het ene model is sneller opgeladen dan de ander, maar over het algemeen duurt het zo’n 3 uur.
Kun je draadloze oordopjes ook koppelen aan een laptop?
Als jouw laptop beschikt over Bluetooth dan kun je zeker jouw oortjes koppelen aan een laptop of computer. Eigenlijk alles met een Bluetooth verbinding kan gekoppeld worden aan draadloze oordopjes. Zo kun je ze ook gebruiken voor het televisie kijken of tijdens het gamen op een Playstation 5.
Bestaan er ook draadloze oordopjes zonder Bluetooth?
Nee, er bestaan geen draadloze oortjes zonder Bluetooth. Dit is namelijk de manier waarop deze oortjes kunnen koppelen met een apparaat. Oortjes zonder bluetooth vallen onder traditionele oordopjes.
Kun je met draadloze oordopjes ook bellen?
Met sommige draadloze oortjes kun je ook bellen. Deze uitvoeringen zijn voorzien van een ingebouwde microfoon. Ideaal als je tijdens het wandelen een telefoongesprek wilt voeren. Oortjes die dit kunnen zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Buds+.