Mannen Gadgets

Eenvoudig je wifi versterken? 10 TIPS & TRICKS?

Veel Nederlanders hebben internet van KPN of Ziggo. Beide zijn ze razend populair en adverteren ze met een goed wifi signaal. Desondanks zijn problemen met de wifi een veelvoorkomend iets. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden en is je wifi versterken erg eenvoudig met onderstaande tips en tricks.

Wil jij eenvoudig je wifi versterken? Neem dan onderstaande tips en tricks goed door!

1. Update je router

Voordat je iets gaat proberen, is het een goed idee om je router bij te werken. Fabrikanten verbeteren de software altijd om wat meer snelheid te behalen. Hoe gemakkelijk of hoe moeilijk het is om je router te upgraden, hangt volledig af van de fabrikant en het model. 

Over het algemeen hebben de meeste routers een updateproces in het interface ingebouwd. Check of er een knop op je router zit waarmee je dit kunt activeren. Bij andere modellen moet je de website van de fabrikant bezoeken en de stappen volgen. Het is misschien een klusje, maar het is een goede zaak om te doen. Het zou de meest praktische en makkelijkste oplossing zijn om je wifi te versterken. 

Zelfs als je een goed wifi signaal hebt, is het belangrijk om eens in de zoveel tijd je router te updaten. Zoals we net al vertelde brengen fabrikanten regelmatig pestatieverbeteringen, betere functies en beveiligingsupdates uit. Het zou zonde zijn als je hier geen gebruik van maakt. Het kan namelijk voorkomen dat je ons artikel over wifi versterken nodig zult hebben! 

2. Zet je router goed neer

wifi versterken

Niet alle huizen zullen het wifi signaal gelijk verdelen. Het feit is dat de plaats waar je de router plaatst een grote invloed kan hebben op de draadloze dekking. Het lijkt misschien logisch om de router in een kast en uit de weg te hebben, of vlak bij het raam waar de kabel binnenkomt, maar dat is niet altijd het geval. In plaats van het naar een ander eind van je huis te verplaatsen, moet de router, indien mogelijk, in het midden van je huis staan, zodat het signaal gemakkelijk elke hoek kan bereiken.

Bovendien hebben draadloze routers open ruimtes nodig, uit de buurt van muren en obstakels. Dus hoewel het verleidelijk is om die lelijke zwarte doos in de meterkast of achter een stapel boeken te stoppen, krijg je een beter signaal als hij wordt omgeven door open lucht (wat ook zou moeten voorkomen dat de router oververhit raakt). Houd het ook uit de buurt van zware apparaten of elektronica, aangezien het gebruik van apparaten in de buurt het wifi signaal kan beïnvloeden. Als je zelfs maar één muur tussen de jou en de router kunt verwijderen, kun je de prestaties drastisch verbeteren.

Als jouw router externe antennes heeft, plaats je deze verticaal om de dekking te vergroten. Het helpt zelfs om de router hoger te plaatsen. Idealiter monteer je hem hoog aan de muur of op de bovenste plank voor een beter signaal. 

3. Wifi versterken via stopcontact

Je wifi versterken via stopcontact is gemakkelijk. Er zijn twee manieren waarmee jij jouw signaal via het stopcontact kunt verbeteren. Eerst zullen wij je het een en ander vertellen over de powerline adapter en vervolgens gaan we door met de wifi versterker, tevens tip nummer 4. 

Powerline adapter

Een powerline adapter lijkt een beetje op een wifi versterker. Ze zien er hetzelfde uit, maar het verschil is enorm. Een powerline adapter maakt gebruik van kabeltjes en een versterker niet. 

Het installeren van een powerline adapter is vergelijkbaar met die van een wifi versterker. Echter, bij een powerline adapter heb je 2 adapters nodig. Eentje moet zo dicht mogelijk bij de modem zodat die contact kan maken middels een ethernet kabel. De tweede adapter hoef je niet te verbinden met kabels. Bij de 2e adapter druk je op het knopje “verbinden” om het wifi signaal te stabiliseren. 

4. Wifi versterken met wifi versterker

Wifi versterken met wifi versterker is een bekende manier. Deze apparaten steek je in het stopcontact en op een magische manier zie jij de streepjes van 1 naar maximaal gaan. Ze zijn wat ons betreft de ideale oplossing om je wifi signaal mee te verbeteren. Bovendien zijn ze betaalbaar en ontzettend praktisch. 

In tegenstelling tot een powerline adapter komen er geen kabeltjes bij kijken. Daarnaast heb je met een wifi versterker geen ethernet kabel nodig om verbinding te maken met je modem. Dit klinkt fantastisch, echter is hierdoor de versterker soms wat zwakker dan een powerline adapter. Maar als je kijkt naar het bereik van een versterker, dan is die vele malen groter. 

Heb je last van een matig signaal en wil je een snelle en goedkope oplossing? Dan is wifi versterken met een wifi versterker een goede keus!

5. Wifi versterken met access point

Je wifi versterken met een access point is ook een optie. Een access point maakt verbinding met jouw modem en vergroot hiermee het wifi bereik. Voor deze optie dien je wel kabels te trekken. Wat minder praktisch als je niet weet hoe dit moet. Desalniettemin willen wij je deze mogelijkheid niet onthouden. 

Hoe kun jij je wifi versterken met een access point?

  1. Koppel de access point aan je modem. In principe maak je hierdoor een tweede modem waarmee je kan verbinden. 
  2. Omdat je jouw access point middels een netwerkkabel met jouw modem verbindt, vormen ze samen een groep. Hierdoor krijg het access point een razendsnelle verbinding tot het internet. Dit resulteert erin dat je op plekken waar je modem niet kan komen, nu wel verbinding heeft! 

6. Wifi versterken met blikje

Een andere budget optie is je wifi versterken met een blikje. Het is echt het proberen waard als bovenstaande tips niet werken of wanneer je liever geen geld wilt uitgeven. Het enige wat je nodig hebt is een leeg blikje en een schaar of mesje. 

Hoe kun jij je wifi versterken met een blikje?

  1. Verwijder het lipje van het blikje
  2. Snij of knip de onderkant van het blikje er volledig af
  3. Knip het blikje van beneden naar boven open
  4. Probeer het metaal te buigen in de vorm van een rader
  5. Voila! Plaats je zelfgemaakte antenne over je router!

7. Wifi versterken met extra router

Er zijn veel voordelen aan het hebben van een extra router. Je wifi versterken is daar een van. Het is echter wat ingewikkelder dan het lijkt. Wij zijn geen techneuten op het gebied van internet en raadplegen voor deze stap dus liever een expert. 

Als je graag je wifi wilt versterken met een extra router, ga dan naar Computertotaal. Zij hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe jij je wifi kunt verbeteren. 

8. Wifi versterken met aluminiumfolie

Misschien wel de meest goedkope manier van alle tips en tricks die wij jou geven. De wifi versterken met aluminiumfolie. Onderzoekers hebben aangetoond dat dit werkt. Deze oplossing kan je tientallen euro’s besparen (als die werkt!). 

De onderzoekers gaven aan dat je het aluminiumfolie achter de router moet plaatsen. Hierdoor zullen andere signalen niet jouw wifi signaal kunnen verstoren, aldus de onderzoekers. Hieronder vind je een video met uitleg. 

9. Wifi versterken via kabel

Je wifi versterken via kabel kan o.a. met een access point zoals hierboven omschreven. Hiervoor dien je kabels te trekken. Als je op internet leest dan is dit uiteindelijk wel de meest effectieve manier om je wifi te versterken. Desalniettemin zal dit wat extra tijd in beslag nemen als je hier geen verstand van hebt. Wij raden het dus niet aan als je geen verstand hebt van een router en kabels trekken! 

10. Neem contact op met je internetprovider

Tot slot kun je overwegen om contact op te nemen met je internetprovider. Als jouw internetprovider echt om jou als klant geeft, zullen ze je op afstand proberen te helpen. Het zou top zijn als ze jouw probleem kunnen diagnosticeren en je kunnen helpen om je wifi signaal te versterken. In een uitzonderlijk geval zal je wellicht een technicus over de vloer hebben die jouw wifi zal verbeteren. 

Waarom is mijn wifi slecht?

WiFi kan een wispelturig iets zijn. Op het ene moment geniet je van een perfect sterk wifi signaal, vervolgens beweeg je een paar stappen in één richting en je ziet het signaal naar één balk zakken. Hoe kan dat toch?

De schijnbaar onbetrouwbare aard van wifi heeft alles te maken met het feit dat er veel factoren zijn die hun prestaties beïnvloeden. Waarom jouw wifi slecht is zullen wij hieronder voor je toelichten!

Fysieke afstand

Om technische en veiligheidsredenen heeft een router niet hetzelfde zendvermogen als zendmasten. Goedkopere routers kunnen zelfs moeite hebben om een relatief klein appartement te bedekken met een sterk wifi signaal, laat staan een heel huis. Gemiddeld genomen heeft een router een bereik van zo’n 8 meter. Hoe langer de afstand, hoe slechter het wifi signaal.

Obstakels

Het wifi signaal kan gedeeltelijk worden geabsorbeerd of zelfs volledig worden geblokkeerd door verschillende obstakels en objecten, waaronder muren, leidingwerk, meubels, huishoudelijke apparaten en zelfs mensen. Deze obstakels hebben vooral een negatief effect op 5 GHz wifi netwerken, omdat signalen met een hogere frequentie niet zo goed door vaste objecten heen dringen als signalen met een lagere frequentie.

Storing

Wifi signalen nemen dezelfde radiofrequentie band in beslag als de werkelijke radio’s, mobiele telefoons, magnetrons, portofoons, babyfoons en vele andere apparaten, die allemaal het wifi signaal kunnen storen. Uiteraard kunnen wifi netwerken elkaar ook storen, een probleem dat vooral veel voorkomt in appartementsgebouwen en andere dichtbevolkte gebieden.

Mobile

Capaciteit van de router

Net zoals sommige computers nauwelijks overweg kunnen met informeel surfen op het web en sommige complexe 3D-objecten kunnen weergeven, zijn niet alle routers even krachtig. Je kunt redelijkerwijs niet verwachten dat een low-end router jou betrouwbare draadloze toegang tot internet biedt terwijl je een groot huis met verschillende wifi verbonden apparaten hebt.  

Capaciteit van internetverbinding

Soms ligt het probleem niet bij de sterkte van je wifi signaal, maar bij de capaciteit van jouw internetverbinding. Videochatten of streamen op meerdere apparaten kan zelfs een sterk netwerk tot stilstand brengen. 

Nu je de vijf belangrijkste factoren begrijpt die van invloed zijn op het wifi signaal, is het tijd jou te voorzien van tips en tricks om je wifi te versterken. 

Conclusie

Zoals je kunt zien is je wifi versterken niet zo lastig. Wij hopen dat we je goed hebben kunnen informeren over de mogelijkheden om je wifi te verbeteren. Met bovenstaande tips zul jij gegarandeerd het wifi signaal in huis kunnen verbeteren. Een zwak wifi signaal wordt iets van de verleden tijd. 

Mocht je nog vragen hebben of aanvullende informatie willen, neem dan contact met ons op via Instagram DM of onze contactpagina

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP