Mannen Gadgets

Zolang gaan omvormers voor zonnepanelen mee

Hoe lang gaat de omvormer voor uw zonnepanelen mee? De meeste zonnepanelen, en zeker de A-kwaliteit zonnepanelen van Qcells gaan 25 jaar of langer mee. En dat niet alleen, u krijgt ook daadwerkelijk een productgarantie van 25 jaar als u uw panelen aanschaft bij ZelfOpwekken.nl. Een zonnestroom systeem bestaat uit zonnepanelen en de omvormer, die de gelijkstroom uit de panelen omzet naar 220 V wisselstroom. Hoelang gaat de omvormer mee?

Fabrieksgaranties

Zelfopwekken.nl biedt voor de Growatt omvormers een productgarantie van 10 jaar en voor de micro-omvormers van Enphase zelfs 25 jaar. Dit is ongeveer in lijn met de gegevens die te vinden zijn op de site van milieucentraal.nl: “Een centrale omvormer moet je na ongeveer 12 jaar vervangen. Micro-omvormers gaan langer mee, wel zo’n 25 jaar (je krijgt er ook langer garantie op).” Dit geeft in ieder geval een indicatie van de levensduur van deze twee soorten omvormers. En als u een centrale omvormer (ook wel stringomvormer genoemd) hebt, moet u die mogelijk na een aantal jaren één keer laten vernieuwen.

Hoe werkt dat in de praktijk uit?

Onderzoek naar de levensduur van omvormers

In 2022 hebben onderzoekers van de Zwitserse Bern University of Applied Sciences (link) de levensduur van verschillende soorten omvormers en het effect van diverse omstandigheden op de levensduur onderzocht. Ze hebben in het onderzoek in totaal 2121 omvormers en 8542 optimizers van verschillende fabrikanten onderzocht. Uit het onderzoek zijn een paar interessante conclusies te trekken.

Meeste omvormers leven langer

Meer dan 65% van de omvormers is na 15 jaar nog niet uitgevallen. De meeste omvormers gaan  een stuk langer mee dan de garantieperiode doet vermoeden. Wel zijn er duidelijke verschillen in verwachte levensduur tussen de omvormers van verschillende fabrikanten, maar in het onderzoek werd niet bekend gemaakt welk merk het beste of het slechtste was.

Binnen is beter

Een factor die duidelijk bijdraagt aan de levensduur is de plek waar de omvormer wordt opgehangen: binnen of buiten. De binnen opgehangen omvormers hebben minder snel storingen dan degenen die buiten hingen. Een omvormer, die buiten hangt, is natuurlijk meer blootgesteld aan variabele weersomstandigheden en wisselende temperaturen.

Optimizers geven sneller storing

Zonnepanelen-systemen met centrale omvormers in combinatie met optimizers geven eerder storingen. De conclusie van de onderzoekers was dat meer onderdelen sneller leiden tot problemen.

Grotere omvormers lijken korter te leven

Kleinere omvormers met minder vermogen lijken langer mee te gaan dan de grotere, maar de onderzoekers gaven wel aan dat de grotere omvormers (meer dan 20 kVA) vaker buiten hangen en dat dit dus ook door de locatie van de omvormer zou kunnen komen.

Kies voor kwaliteit

Als u een zonnepanelen-systeem overweegt is ons advies in ieder geval om te kiezen voor een systeem met de hoogste kwaliteit en levensduur. U wilt toch ook dat het systeem zo lang mogelijk zonder storingen betrouwbaar stroom opwekt? Vraag nu een gratis advies aan bij Zelfopwekken.nl.

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP