Tijd voor de Sonos Beam review!
De Sonos Beam is een indrukwekkende soundbar en gemakkelijk één van de slimste op de markt. De soundbar van Sonos ondersteunt alles, van Alexa tot Apple’s AirPlay 2. Het is een slimme soundbar en dankzij de toevoeging van Sonos multiroom technologie nog gemakkelijker te gebruiken dan de concurrentie.
In dit artikel nemen wij de Sonos soundbar onder de loep. Aan de hand van onze testen in de praktijk kun je een eerlijke en betrouwbare review verwachten. Wij hopen dat wij je kunnen informeren en inspireren met onze Sonos Beam review!
Sonos Beam review
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Geweldig compact ontwerp
- Fantastisch geluid
- Spraakbesturing
- Te gebruiken als slimme speaker
- Makkelijk uit te breiden tot multiroom-audiosysteem
- Bass is minder indrukwekkend
- Installatie op tv’s zonder HDMI-ARC lastiger
- Geen audio via Bluetooth
- Geen Dolby Atmos
Dit is de Sonos soundbar waarop we hebben gewacht. De Sonos Beam is klein genoeg om zich aan de meeste tv’s te hechten en wordt geleverd met voldoende innovatie en geluidsprestaties om indruk te maken. Er zijn een paar punten die het vermelden waard zijn.
Sonos Beam design
De pilvormige soundbar is kleiner dan de meeste andere soundbars en is slechts 68.5 mm hoog, 65,1 mm breed en 100 mm diep. De soundbar is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. De Sonos Beam is licht en past gemakkelijk in de meeste woonkamers – in tegenstelling tot de andere producten van Sonos, die veel meer ruimte nodig hebben.
Helaas wordt de soundbar niet met een muurbeugel in de doos geleverd, maar het bedrijf zal je een Beam muurbeugel verkopen voor een paar tientjes extra.
Met de knoppen bovenop de soundbar kun je volume hoger / lager, vorige / volgende nummer, afspelen / pauzeren en microfoon dempen selecteren. De LED status van de soundbar laat zien of het geluid gedempt is en of spraakbesturing geactiveerd is. Op de achterkant vind je de HDMI-aansluiting, ethernet poort, stroomaansluiting en een koppelingsknop.
Sonos beam aansluiten
De Sonos Beam aansluiten is onder 1 voorwaarde een koud kunstje. Als je tv HDMI ARC heeft, dan is het een makkie. Met HDMI ARC kan de Beam audio en beeld synchroniseren en alles binnen enkele minuten via de afstandsbediening van je tv laten werken.
Dat laatste deel is behoorlijk belangrijk voor de Sonos Beam, omdat het apparaat niet met een afstandsbediening wordt geleverd. Zoals bij alle Sonos producten is het de bedoeling dat je de Sonos app gebruikt om het volume te regelen en speakers aan elkaar te koppelen. Dit is prima, maar in een home cinema setting, wil je dit als een toevoeging in plaats van de enige manier om je soundbar te bedienen. En daarom koos Sonos voor HDMI ARC.
Zonder HDMI ARC worden de zaken een beetje ingewikkelder. Sonos heeft hier wel over nagedacht en een optische adapter aan de setup toegevoegd. Steek deze in de bijgeleverde HDMI kabel en je kunt de Beam gebruiken via de optische poort.
Sonos Beam installeren
Toen Sonos voor het eerst spraakbesturing (voice control) in zijn producten integreerde, was het instellen van het apparaat verre van optimaal. Maar het bedrijf heeft aan de installatieprocedure gewerkt en wij vinden dat je de Sonos Beam eenvoudig kunt installeren. Voor de installatie van de Sonos Beam hebben wij een iPhone 8 gebruikt.
Installatie is een eenvoudig proces met de Sonos app. De app leidt je door het installatieproces en je hoeft alleen maar op “Volgende” te klikken zodra je klaar bent voor de volgende stap. Het installeren van Sonos TruePlay, waarvoor wij de telefoon 2 minuten door de kamer moest zwaaien, voelde raar aan, maar het resultaat was fantastisch.
Tip!
Als je de Sonos Beam gaat installeren, is het een idee om extra aandacht te besteden aan de stap die je vraagt om het tv-geluid uit te schakelen. Deze stap wordt vaak overgeslagen en zo ook door ons. Dit resulteerde erin dat geluid zowel uit de tv als de soundbar kwam.
Bediening van de Sonos Beam
Hoewel de meeste fabrikanten een afstandsbediening bij hun soundbars leveren, is dit bij Sonos niet het geval. In plaats daarvan wordt de Beam geleverd met een aantal alternatieve manieren om hem te bedienen, te beginnen met de Sonos app voor je smartphone of tablet. Daarnaast kun je via spraak of de afstandsbediening van je tv de soundbar bedienen.
De Sonos app heeft in de loop der jaren veel verschillende veranderingen ondergaan, maar de nieuwste versie legt de nadruk op het zoeken naar muziek en de apparaten in je huis in plaats van een waslijst met de verschillende muziekdiensten. Gezien het feit dat Sonos is overgestapt op besturing door derden, zoals via Spotify of AirPlay, is dit een goede zet. Wij hebben bijvoorbeeld de voorkeur om muziek af te spelen op de Sonos soundbar met Spotify zelf, in plaats van met de Sonos app.
Tip!
Tijdens het gebruik van de Sonos Beam bleek dat wij de soundbar telkens opnieuw moesten configureren. De soundbar ging niet automatisch aan wanneer de tv werd ingeschakeld. Dit kun je voorkomen door de volgende stappen te nemen. Ga naar Kamerinstellingen > TV > kies voor Autoplay.
Spraakbesturing (voice control) met de Sonos Beam
Er is nog een andere manier om de Sonos Beam te bedienen, en dat is met je stem. De Sonos Beam werkt met de populaire assistenten Google Assistent, Siri en Alexa. Het gaat naar ons idee erg soepel.
Het bedienen van je televisie via spraakbesturing is praktisch en leuk om te doen. Je kunt de spraakbesturing bijvoorbeeld gebruiken voor het regelen van het volume of om hetgeen waar je naar luistert te pauzeren. Je kunt je tv ook in- en uitschakelen als je HDMI ARC gebruikt. Ideaal toch?
Geluid van de Sonos Beam
Sonos prijst de Beam aan als de “meest geavanceerde soundbar”. De luidsprekers zijn ontworpen om geluid van je muren te weerkaatsen en bevatten een middenkanaal met twee woofers, nog twee woofers voor het linker- en rechterkanaal en een enkele tweeter. Aan de voorkant van het apparaat bevinden zich twee passieve bass radiatoren met een andere aan de achterkant.
Het systeem wordt geleverd zonder een draadloze subwoofer, maar je kunt desgewenst de Sonos Sub toevoegen. Twee Sonos Ones kunnen ook draadloos worden gekoppeld met de Beam voor een surround effect.
Trueplay
Zoals bij elk Sonos product, wordt je tijdens de installatie gevraagd om het geluid van de Beam af te stemmen met het Trueplay-systeem van het bedrijf. Deze optie gebruikt de microfoon van jouw smartphone om het geluid af te stemmen op de ruimte en je gebruikelijke luisterpositie.
Tip!
Tijdens onze Sonos Beam test merkte wij met Trueplay een groot verschil in geluid. Wij raden het aan om Trueplay in te stellen zodra jij de soundbar in huis haalt!
Nachtmodus (Night Sound)
De Sonos Beam beschikt over een nachtmodus om de impact van geluid te verminderen wanneer jij dat wilt. Dankzij deze functie valt de dreunende bass weg. Dit is ideaal als je in een flat of appartementencomplex woont. Je kunt het herkennen aan het maantje.
Het fijne aan de nachtmodus is dat de kwaliteit van het geluid niet achteruit gaat.
Spraakverbetering (Speech Enhancement)
Met de Sonos Beam heb je ook de mogelijkheid om de helderheid van spraak te verbeteren. Dit houdt in dat je tijdens scènes waarin veel actie zit, de dialoog nog goed en duidelijk kunt verstaan.
Er zit een opmerkelijk verschil in wanneer je deze functie aan of uit hebt. Wij raden het aan om de spraakverbetering aan te zetten!
EQ-instellingen
Je kunt de Treble, Bass, Balans, Loudness volledig personaliseren. Duik in de kamerinstellingen en je kunt het naar smaak instellen. Het is niet vanzelfsprekend dat een soundbar deze mogelijkheid heeft. Wij zijn dus erg blij dat Sonos dit heeft toegevoegd!
Lijkt perfect, maar wat als jouw tv geen HDMI ARC ondersteunt?
Er is maar één audiopoort op de Beam, en dat is HDMI. Geen optische of 3,5 mm-ingang. Gelukkig bundelt Sonos een HDMI-kabel en een HDMI-naar-optische kabel adapter. Je kunt dus de optische digitale audio-uitgang van jouw tv op de Beam aansluiten.
Is de Sonos Beam je geld waard?
Wij vinden de Sonos Beam het geld waard. Als je niet kan wachten op een soundbar met spraakbesturing, dan is de Beam de goedkoopste en beste keus. Hij is betaalbaar en een echte alles-in-één soundbar.
De soundbar is compact en biedt een aantal toffe functies zoals draadloze connectiviteit (Apple AirPlay), spraakbesturing (Google Assistent) en mogelijkheid tot multiroom audio. Als dat pakket je aanspreekt, is de Beam een prima optie.
Ondanks dat de Beam een top product is, kun je als je meer te besteden hebt beter voor de Sonos Arc gaan. Deze heeft een beter surround sound en beschikt over Dolby Atmos. Tevens is het de vervanger voor de Playbar en Playbase.
Conclusie
De Sonos Beam is een fantastische soundbar voor zijn prijs, een die optimaal profiteert van het Sonos-ecosysteem en een genot is om te gebruiken (en in te stellen als je televisie HDMI ARC heeft). Het compacte formaat betekent dat het een apparaat is dat comfortabel naast een 32-inch tv past, maar het is prominent genoeg om niet te weg te vallen voor een grotere televisie.
De Sonos Beam biedt geen wereldschokkende bass, maar dit wordt niet gemist. Het gebrek aan Dolby Atmos zal sommigen irriteren, maar voor deze prijs zouden we eerder verbaasd zijn als het was inbegrepen. De stembesturing werkt goed en als je een andere smart home gadgets hebt, is het echt de moeite waard om mee te experimenteren.