Mannen Gadgets

Wat is een activity tracker en moet ik er een kopen?

Sinds de introductie van de Fitbit in 2009 hebben draagbare activity trackers de wereld veroverd. Tegenwoordig lijkt het erop dat iedereen een van deze kleine gadgets om zijn pols draagt of aan een riem vast maakt. Mensen die ze gebruiken, zijn er helemaal weg van. Geef ze een kans en ze zullen niet uitgepraat raken over activity trackers, hoeveel stappen ze die dag hebben gezet, hoeveel ze zijn afgevallen, hoe hun hartslag in rust is verbeterd, enzovoort. 

Hoewel er veel waardevolle fitnesstrends zijn, hebben de meeste ook een hoog prijskaartje. Activity trackers variëren van €30 voor een bescheiden clip-on tot €220 voor een omvangrijke band gericht op de meest serieuze atleten. Tegen die prijzen vragen veel mensen die nog geen activity tracker hebben zich af, is een activity tracker de prijs waard?


Wat is een activity tracker en hoe werkt het?

Activity trackers kunnen het aantal stappen meten dat iemand loopt, evenals de hartslag en andere indicatoren. Veel van deze draagbare apparaten kunnen gegevens rechtstreeks naar een smartphone of ander digitaal apparaat overzetten. Dit betekent dat activity trackers veel potentieel hebben om de manier waarop mensen hun gezondheid en fitheid volgen te veranderen.

Veel activity trackers, zoals de best verkopende Fitbit-modellen, zijn compatibel met Apple en Android en kunnen ook worden gekoppeld aan Bluetooth om gegevens naar een computer te uploaden. Van activity trackers is aangetoond dat ze helpen bij aandoeningen zoals obesitas en slaapapneu. 

In het algemeen zijn activity trackers onderdeel geworden van een “volgende generatie” draagbare gadgets die de manier waarop mensen leven en werken in deze eeuw veranderen.

Wat doet een activity tracker?

Activity trackers hebben verschillende functies en sommige werken beter dan andere. Hieronder is een overzicht van wat ze kunnen doen, evenals de technologie erachter:

Stappenteller

Vrijwel elke activity tracker bevat een stukje technologie dat meet hoe snel iets van snelheid of richting verandert. Met behulp van deze tool kan de tracker het aantal stappen tellen dat je zet en je  bewegingen van links naar rechts of op en neer meten.


Meten van andere bewegingen

Luxere trackers bevatten ook verschillende andere sensoren om je beweging te volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld een gyroscoop gebruiken, die in elke richting rond een vaste as kan draaien, om erachter te komen of je zit, staat of ligt. Een barometer, die de atmosferische druk meet, kan je hoogte berekenen om te bepalen hoeveel trappen je hebt beklommen. En een kleine GPS kan je locatie volgen, wat handig is voor het opnemen van je route tijdens een lange hardloopsessie of fietstocht.


Meten van vitale functies

Veel activity trackers bevatten een hartslagmeter om je hartslag te meten, zowel tijdens het sporten als in rust. Sommige kunnen zelfs je huidtemperatuur en transpiratie niveau detecteren. Ze combineren deze gegevens met je hartslag om erachter te komen hoe hard je aan het trainen bent.


Caloriemeter

activity tracker

Sommige activity trackers gebruiken je hartslag om te schatten hoeveel calorieën je gedurende de dag heeft verbrand. De meesten worden echter geleverd met een app waarmee je kunt bijhouden hoeveel calorieën je verbruikt. Op die manier kun je zien hoeveel calorieën je hebt ingenomen en de hoeveelheid calorieën vergelijken met de verbrande calorieën om te helpen bij het afvallen.


Slaaptracker

Veel activity trackers kunnen zogezegd bijhouden hoe goed je slaapt. Ze detecteren beweging terwijl je ligt om erachter te komen wanneer je wakker bent, licht slaapt of diep slaapt. Deze functie werkt echter niet altijd even goed. De apparaten beweren vaak dat je meer of minder uren hebt geslapen dan je in werkelijkheid hebt gedaan. 

Synchroniseren met apps

Activity trackers werken vaak met andere smartphone-apps, zoals bijvoorbeeld MyFitnessPal, Spotify, Strava, enzovoort. Deze apps kunnen je activiteit en slaap in de loop van de tijd volgen om je te helpen gezonde gewoonten te ontwikkelen. Sommige trackers kunnen ook worden gekoppeld met andere apparaten, zoals een ‘slimme’ weegschaal of een hartslagmeter. 


Berichten versturen

Een andere manier waarop activity trackers met je telefoon werken, is door je te waarschuwen wanneer je nieuwe berichten hebt. Ze kunnen je op de hoogte houden van inkomende oproepen, sms-berichten, e-mail en zelfs posts op sociale media. Sommige trackers sturen je ook eigen berichten. Ze kunnen bijvoorbeeld een waarschuwing sturen om je te laten weten wanneer je te lang stil hebt gezeten. Ze kunnen je ook lovende berichten sturen wanneer je een activiteitsdoel hebt bereikt. 

In veel gevallen kan je de tracker gebruiken om rapporten van je activiteit online met je vrienden te delen. Dit kan leiden tot vriendschappelijke concurrentie die je weer motiveert om harder te werken. Een paar trackers kunnen zelfs gezondheidsinformatie met je arts delen. Het delen van je voortgang is een bewezen manier om je doelen te bereiken.

Niet alle trackers hebben alle bovengenoemde functies. Over het algemeen vallen ze in twee hoofdtypen. De basis activity trackers die je dagelijkse activiteiten, zoals genomen stappen, verbrande calorieën en perioden van activiteit en slaap bijhouden. De meer geavanceerde activity trackers doen dit allemaal en voegen ook meer functies toe voor hardcore atleten. Sommigen van hen bieden zelfs muziek die bij je training past.

Wat zijn de voordelen van een activity tracker?

Waarom houden mensen zo veel van hun activity tracker? Het belangrijkste voordeel, zullen de meesten van hen je vertellen, is dat het dragen van de tracker hen motiveert om actiever te zijn. Voor veel mensen is lichaamsbeweging meer lonend als ze cijfers in zwart-wit kunnen zien. Ze raken meer enthousiast over het behalen van een specifiek doel, zoals bijvoorbeeld het zetten van 10.000 stappen per dag, dan over het vage doel om gezonder te zijn.

Activity trackers zijn ontworpen om dit soort denken te stimuleren. Ze sturen berichten om je op te vrolijken wanneer je een doel bereikt, waardoor je een kleine ego-boost krijgt. Bovendien kan je de berichten met je vrienden delen om hen te laten weten hoe actief je bent. Voor veel mensen brengt dit hun competitieve instinct naar boven waardoor je het beste uit jezelf naar boven haalt.

Wat is het verschil tussen een smartwatch en activity tracker?

Een vraag die veel mensen stellen is wat nu eigenlijk het verschil is tussen een smartwatch en activity tracker. Die is niet zo gek aangezien er inderdaad behoorlijk wat overlap zit. 

Een activity tracker is ontworpen om je gezondheid en lichaamsbeweging bij te houden. Een smartwatch houdt ook je conditie bij, maar is vooral gericht op bellen, social media en alle andere dingen die je met je mobiele telefoon doet. 

Je kunt activity trackers vinden die teksten en app-meldingen om uw pols weergeven, net als een smartwatch, maar het beoogde doel van een activity tracker is om je te concentreren op je gezondheid en dagelijkse activiteiten. Een activity tracker is dus vooral gericht op sporters of mensen die met hun gezondheid bezig zijn. Verder is een smartwatch vaak een stuk duurder dan een activity tracker.

Lees meer: Wat is een smartwatch en wat kun je ermee?


Wat is een goede activity tracker?

Zoals je kan zien zijn er talloze redenen om een activity tracker aan te schaffen, maar welke activity tracker is nou de juiste voor jou? Dit hangt er vanaf welke functies je activity tracker moet hebben en natuurlijk ook in welke prijsklasse je kijkt. Het kiezen van de juiste activity tracker verschilt dus per persoon en beoogd gebruik. Hieronder hebben wij een paar van onze persoonlijke favorieten in verschillende prijsklassen toegevoegd. 

Fitbit Charge 4 – Activity tracker

De Fitbit Charge 4 beschikt over een groot aantal functies. Zo worden verschillende sporten ondersteund en heeft de Fitbit meerdere sensoren om je activiteit zo nauwkeurig mogelijk te meten. Maak gebruik van slimme functies zoals Fitbit Pay waarmee je eenvoudig contactloos kunt betalen vanaf je pols.

Xiaomi Mi Band 5 – Activity tracker

De Xiaomi Mi Band 5 beschikt onder andere over een groter scherm, magnetisch opladen en meer gezondheidstracking! Daarnaast is het horloge een stuk dunner geworden waardoor het draagcomfort is verbeterd.

Samsung Galaxy Fit 2

De Samsung Galaxy Fit 2 komt met een dunner design en een mooier scherm dan zijn voorganger. Met een prachtig 1.1 inch AMOLED scherm met 3D glas voelt het comfortabeler als ooit tevoren. Meet je activiteiten, slaap, ontvang notificaties en beheer je muziek met de Samsung Galaxy Fit 2.

MEDION Life E1000 Wristband Activity Tracker

De E1000 heeft een stappenteller, afstandsmeting een caloriemeter, slaapbewaking, wekfunctie en een anti-verliesfunctie. Deze Medion Activity Tracker houdt constant je activiteit voor je bij en onthoud dit tot wel 7 dagen lang.

Fitbit Inspire HR – Activity tracker

De Fitbit Inspire HR is de opvolger van de Fitbit Alta HR de activity tracker is gebruiksvriendelijk en beschikt over een hartslagmeter die je helpt om gezond te leven. De grootste verschillen tussen de Fitbit Alta HR en de Inspire HR zijn de fysieke eigenschappen, zo beschikt de Inspire HR over een groter scherm waarmee berichten en metingen makkelijker zijn af te lezen.


Vragen over een activity tracker die jij jezelf kunt stellen

Stel jezelf de volgende vragen om te beslissen of een activity tracker iets voor jou is:

Wat wil je weten?

Als je alleen maar je stappen wilt tellen, kunt je dat beter doen met een eenvoudige stappenteller – of een app die helemaal niets kost. Maar als je alle aspecten van je gezondheid wilt volgen – activiteit, slaap, hartslag, enzovoort – dan is een fitnesstracker de enige tool die dit allemaal kan.


Hoe ga je trainen?

Als je favoriete sporten wandelen, hardlopen of fietsen zijn, kun je waarschijnlijk beter eerst een smartphone-app proberen. Bij veel fitnesstrackers moet je sowieso je telefoon meenemen om alle functies te gebruiken, dus je kunt net zo goed kijken of een app alleen het werk kan doen. Maar als je een sport speelt die het moeilijk maakt om een ​​telefoon te dragen, is een wearable activity tracker beter. Als zwemmen je favoriete sport is, moet je ervoor zorgen dat je een van de weinige fitnessbanden kiest die in het zwembad werken.


Hoeveel wil je uitgeven?

Er zijn verschillende prijsklassen activity trackers op de markt. Vraag jezelf allereerst af waarvoor je de activity tracker wilt gebruiken. De wat duurdere activity trackers beschikken vaak over een stuk meer functies. Kies daarom een activity tracker die bij jou beoogde behoeften past. Mits het binnen je budget past natuurlijk. 


Wat drijft jou?

Dit is de grote vraag. Als je competitief bent, zullen de sociale functies van een activity tracker je enorm helpen. Als je ziet hoe het met je vrienden gaat en ze probeert te overtreffen, zou dit je kunnen inspireren om meer te bewegen. Maar als alles wat je nodig hebt om je te inspireren een doel is om naartoe te werken, dan is een simpele versie misschien al genoeg voor jou. 

De beste producten koop je bij

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!

Alleen vandaag:  Hoge kortingen bij Bol.com (korting tot 70%) OP=OP